Какво се случва с вашите биткойни, когато умрете?

С появата на биткойн за първи път през 2008 г., светът на криптовалутата е все още в зародиш.

Поради забързания характер на сектора, по-голямата част от хората в космоса са склонни да не гледат твърде далеч в бъдещето, предпочитайки да се концентрират върху днешните проблеми.

Има обаче едно нещо в живота, от което не можем да избягаме и колкото и далеч да е, винаги е най-добре да се подготвим за основната неизбежност на живота.

Проблеми със съхранението

Биткойнът и криптовалутите като цяло използват методи за съхранение, които се различават значително от традиционните методи за съхранение на пари и активи, с които обикновено сме свикнали. Крипто активите се съхраняват в блокчейна и потребителите имат достъп до своите средства чрез различни портфейли.

Потребителите също така определят собствеността върху тези активи чрез използването на уникални частни ключове. Общата механика на блокчейн технологията и криптографските разпределени счетоводни книги доведе до сигурен и изключително личен начин за съхраняване на стойност на лица.

Контрол на биткойн частни ключове

Тази поверителност обаче има своите недостатъци, когато става въпрос за предаване на цифрови притежания.

Биткойн портфейлите не изискват лична информация като имена, адреси или дата на раждане и потребителите обикновено взаимодействат с портфейлите, като използват ПИН кодове или уникално генерирани семенни фрази.

Те са предназначени да се пазят в тайна, които подобряват поверителността, като същевременно затрудняват друго лице да знае съдържанието на портфейла или да има достъп до портфейла.

В резултат на това съществува реална възможност всички средства, държани в популярни портфейли, предоставени от крипто портфейла Exodus, Jaxx, Ledger и Trezor, да бъдат загубени завинаги в случай на внезапно преминаване на собственика на портфейла.

В резултат на това Великобритания Юридическо дружество подчертава значението на създаването на „цифрови завещания“, които водят до оставяне на ясни инструкции относно интелектуалната собственост и всички цифрови активи в случай на смърт.

В съвременния свят дигиталното наследство на човек все повече се състои от снимки, имейли, акаунти в социални мрежи, онлайн банкови сметки и цифрови валути. Огромният набор от информация, която съставлява дигиталното присъствие на даден човек, може да бъде почти невъзможна за проследяване на членовете на семейството и Гари Райкрофт, член на комисията по завещания и акции на юридическото общество, предупреди че членовете на семейството може да не знаят къде да търсят онлайн и в резултат на това всеки трябва да изясни различни детайли от своя дигитален живот.

Адвокатското дружество обяви, че:

Наличието на списък на всички ваши онлайн акаунти, като имейл, банкиране, инвестиции и сайтове за социални мрежи, ще улесни членовете на семейството да съберат вашето цифрово наследство, да се придържат към вашите желания и може да спести време и пари


Някои от инструкциите, които се препоръчва да оставим, трябва да включват списък на всички често използвани онлайн акаунти, които съдържат важна лична информация, както и ценни активи.

В случай на смърт, този списък ще позволи на членовете на семейството да проследят всички средства, държани онлайн, които все още могат да бъдат достъпни.

Борсите задръжте ключа

Лого на Coinbase

Coinbase може да помогне? – Изображение чрез PR Coinbase

Както видяхме, получаването на притежания на биткойн на членове на семейството може да бъде изключително сложно, биткойн е псевдоанонимен по природа и включва множество слоеве за криптиране и удостоверяване.

Доставчиците на портфейли често се гордеят с това, че предоставят анонимни услуги и понякога не разполагат с почти никакви потребителски данни.

На всичкото отгоре много биткойн оператори не могат да бъдат достъпни по същия начин, както може местният банков клон, а също така е напълно възможно биткойн борсите и доставчиците на портфейли да бъдат на напълно различни континенти.

както и да е скорошно преминаване на мъж в Колорадо подчертава ролята, която големите борси могат да играят, за да гарантират, че цифровите фондове могат безопасно да бъдат прехвърлени на членовете на семейството.

Местният гражданин на Колорадо инвестира в биткойн от няколко години и остави притежанията си в биткойн във виртуален портфейл. Членовете на семейството му бяха наясно, че той използва Coinbase и това им позволи да намерят мястото, където се държат неговите средства.

Тогава семейството му успя да се обърне към борсата и да представи съответните документи, което доведе до потвърждаването на портфейла и евентуалното прехвърляне на съдържанието му.

Без да оставяме каквато и да е информация относно използваните услуги и подходящите начини за достъп до акаунти, е справедливо да кажем, че повечето средства на потребителя ще бъдат загубени завинаги с всякаква преждевременна смърт. Въпреки че съществуват едва от 2008 г., някои крипто анализатори вече спекулират с количеството биткойн вече изгубени в портфейли завинаги.

План за непредвидени обстоятелства

Докато общността чака софтуерно решение за решаване на този специфичен проблем, може да се наложи да се премахне определено количество поверителност, за да се гарантира, че близките ще получат достъп до криптовалутни притежания в бъдеще.

Хората, които съхраняват частно своите криптовалути, могат да оставят хардуерни портфейли в допълнение към начални фрази в банкови сейфове заедно със съответните инструкции.

Потребителите могат също така да организират да уведомяват членовете на семейството за всички горещи портфейли, които могат да имат, за да гарантират, че в бъдеще ще имат достъп до техните средства.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map