Какво представлява церемонията по ZCash? Пълното ръководство за начинаещи

Криптовалутите за някои вече са потопени в необясними дълбочини. Идеята за криптографска валута е твърде дълбока, за да бъде разбрана за някои, и изглежда като „магия“ за други.

За да създаде още по-голяма загадъчност, монетата Zcash, фокусирана върху поверителността, е родена чрез мистериозна церемония, предназначена да гарантира, че блокчейнът остава сигурен и че не е възможно някой да създава фалшиви Zcash.

Оригиналната церемония по генезиса се състоя на 23 октомври 2016 г., раждането на Zcash. Беше записано на живо в YouTube и също беше качено на RadioLab. И двете представляват интересен поглед към криптовалутата като цяло и създаването на криптовалута, въведена в поверителност.

Но какво точно представлява „Церемонията“ и какво постига тя? По-долу се задълбочавам в церемонията по Zcash и как работи, за да осигури Zcash от създаването на фалшиви символи

Токсични отпадъци и фалшификатори

Токсични отпадъци Zcash

Изображение чрез Fotolia

Частните транзакции на Zcash разчитат на публични параметри zk-snark, за да конструират и проверят доказателствата за нулеви знания на блокчейна Zcash.

Докато вътрешната работа на zk-snark вероятно се разбира от приблизително толкова хора, колкото наистина разбират квантовата физика, в най-основния смисъл генерирането на публични параметри на snark е подобно на създаването на публична / частна пара ключове, където публичният ключ се запазва, но частният ключ е унищожен.

Частният ключ трябва да бъде унищожен, защото ако някой го притежава, може да го използва, за да създаде толкова фалшиви Zcash, колкото им харесва. Няма нищо друго, което те биха могли да направят с него, като например да откраднат чужди монети или да нарушат поверителността им, но мисля, че възможността за създаване на Zcash на стойност милиони или дори милиарди долари е достатъчно опасна.

Разработчиците на Zcash наричат ​​този частен ключ „токсичните отпадъци“, а церемонията е създадена, за да гарантира, че токсичните отпадъци не само се унищожават, но и никога дори не възникват.

Zooko Wilcox, създателят на Zcash, е много ясен, като отбелязва, че унищожаването на токсичните отпадъци не прави невъзможно фалшифицирането на Zcash, въпреки че те работят по решение на този проблем с твърдата вилица на Sapling, която е планирана да се случи през септември 2018г.

Дори биткойнът се сблъска с проблема с фалшифицирането. Още през август 2010 г. транзакцията се възползва от недостатък в кода на Биткойн, за да създаде повече от 184 милиарда фалшиви биткойни. Транзакцията беше бързо забелязана и биткойн беше раздвоен да премахне транзакцията и недостатъка на кода, но нищо не казва, че Zcash може да няма подобен недостатък, несвързан с частния ключ за токсичните отпадъци.

Всъщност Zcash ще бъде по-уязвим от биткойните, които лесно откриват фалшивите монети, тъй като транзакциите му са публично изложени. Тъй като Zcash крие суми по транзакции, всяко фалшифициране вероятно ще остане неоткрито.

Проектиране на сигурна церемония

Разработчиците на Zcash решиха да намалят риска някой да придобие токсичните отпадъци чрез създаването на протокол за многостранно изчисление (MPC) – сега известен като Церемонията. Това е нещо като multi-sig за създаването на zk-snark протокол. Бяха избрани шест участника и на всеки беше възложено да генерира по един парче от комплекта публичен / частен ключ.


Клавиши с многоподпис

Изображение чрез Fotolia

Тези шестима бяха географски разпръснати и също бяха непознати един на друг преди приключването на Церемонията. След като публичните / частни парчета парчета са завършени, шестте комбинират своите парчета от публичен ключ, за да генерират публичните параметри на Zcash, а след това всеки унищожава своя парче от частния ключ.

Този MPC протокол гарантира, че докато е унищожен поне един от шестте парчета, токсичните отпадъци ще бъдат невъзможни за пресъздаване. Единственият начин, по който токсичните отпадъци могат да бъдат конструирани, е ако всичките шест от участниците са в сговор.

Церемонията по генезиса беше проведена от Зооко Уилкокс и петима други, които той смяташе за етични и които също притежаваха добри практики за информационна сигурност. Вече са известни петима от тези участници, но шестият остава анонимен.

След церемонията по генезисния блок през октомври 2016 г. имаше втора церемония по Zcash, наречена церемония „Силите на Тау“. Той беше разширен, за да включи приблизително 90 различни лица и организации, което го направи още по-сигурен срещу тайно споразумение. Първият етап се проведе през януари 2018 г. като подготовка за разклона на зимата, планирано да се проведе през юни 2018 г. и следващия разсад на разсад през септември 2018 г..

Церемонията се състои от три отделни основни защити, които работят заедно, за да осигурят пълната сигурност. Това са гореспоменатите многостранни изчисления, въздушни пропуски и пътеки за доказателства.

Многостранно изчисление

Ползата от използването на многостранно изчисление е, че само един от участващите хора трябва да унищожи парчето на личния си ключ, за да успее церемонията. В момента, в който само един участник унищожи парчето си от частния ключ, става невъзможно да се създадат токсични отпадъци.

Това е ядрото на дизайна и се съчетава с другите защитни средства, както ще видите по-долу.

Въздушни пропуски

Въздушният пропуск е, когато компютърът е физически изключен от която и да е мрежа. Всички частни ключове на участниците се използват само на машини с въздушен отвор.

Освен това се използват само чисто нови компютри. Купени изключително за церемонията, тези машини никога не са свързани към която и да е мрежа, а wifi и Bluetooth картите са физически премахнати от машините, преди да бъдат включени за първи път.

Тези компютри се наричат ​​„Compute Nodes“ за целите на церемонията.

Чрез въздушно пропускане на машините по-голямата част от вектора на атаката се премахва, тъй като машините са физически неспособни за всякакви мрежови връзки.

Пътеки за доказателства

DVD дискове ZCash

Изображение чрез Fotolia

Очевидно е, че с множество участници трябва да има начин за изпращане на съобщения напред-назад между Compute Nodes, за да завърши създаването на публичните параметри.

Това се постига чрез добавяне на свързана с интернет машина за всеки участник, известна като „Мрежов възел“. Мрежовият възел беше използван за получаване на съобщения, които след това бяха изгорени на диск и физически преместени в Compute Node.

За съжаление това въведе потенциал за повърхностна атака чрез четене на DVD. Докато този тип атака е много по-трудна за извличане, никога няма 100% сигурност в защитата от атака. Има няколко, макар и много трудни и невероятни метода, които могат да бъдат използвани за използване на този метод на трансфер.

За да се предпазят от това, бяха използвани само добавени оптични дискове, тъй като те предоставят незаличима следа от доказателства за това, което им е писано и какво е предадено по време на церемонията. Тези дискове могат да бъдат изследвани по-късно, ако е необходимо, за да се види дали са предали някакви уязвими данни.

Важно е оптичните дискове да не могат да се презаписват – те са DVD-R, а не DVD-RW – защото по този начин, дори ако нападателят е успял да поеме Compute Node, това не би им дало възможност да изтрият доказателствата от тях правят това.

Допълнителни защити

Членовете на церемонията използваха няколко допълнителни техники, за да укрепят допълнително защитата си. Например, всички подробности за Церемонията, включително кога ще се случи, кой е участвал и изходният код, се пазят в тайна, докато тя не бъде завършена.

Езикът Rust, който се грижи за сигурността, беше използван за писане на целия код, необходим за изчисления и работа в мрежа, а на Compute Nodes се изпълняваше закалена версия на Linux. Беше съставена сигурна хеш верига от всички съобщения, която беше публикувана в Twitter (по-долу) и в Интернет архив както и да бъдат отпечатани във времето в блокчейна на Биткойн.

Освен това всички участници имаха свои лично избрани местни защити, а машините, използвани в Церемонията, впоследствие бяха унищожени, за да се избегне възможността някои остатъци да бъдат прочетени от системната RAM.

Бъдещи планове

В процес на надграждане е Zcash, който започна с първия етап на церемонията Powers of Tau. Тази церемония имаше около 90 участници, което я направи още по-сигурна и поставя основите за предстоящите разклонения на Overwinter и Sapling. Подробности за пътната карта могат да се видят тук.

Разработчиците на монетата заявиха в публикацията си в блога.

Целта на Overwinter е да засили протокола за бъдещи надстройки на мрежата, проправяйки пътя за надстройване на мрежата на Zcash Sapling по-късно тази година

Екипът съобщава, че софтуерът Overwinter ще включва новите функции като изтичане на транзакциите, контрол на версиите, защита срещу повторна атака за надстройки на мрежата и общи подобрения за прозрачност на транзакциите.

Надстройката Overwinter е планирана да започне през юни 2018 г., последвана от септември 2018 г. на надстройката Sapling, която ще включва набор от новаторски подобрения в производителността на нашите екранирани транзакции. Това ще направи възможно създаването на мобилен портфейл за Zcash.

Въпреки че все още няма пътна карта за ерата след разсад, следните подобрения са намекнати от екипа за разработка на Zcash:

  • Преминаване от Proof-of-Work към Proof-of-Stake
  • Частни и мащабируеми интелигентни договори
  • Подобрения в скалируемостта, за да позволят почти безкрайни транзакции
  • По-нататъшни подобрения на сигурността за справяне с проблема с фалшификатите, като включване на метод, който ще позволи на всеки да измери общата парична база на Zcash в обращение.
  • Портфейли и портове за Windows, Mac и мобилни устройства

В заключение

Екипът на Zcash създаде невероятна монета, ориентирана към поверителността, чрез създаване на криптографски и протокол за несигурност, за да генерира публичните параметри на zk-snark, необходими за Zcash.

Чрез комбиниране на многостранно изчисление, въздушни пропуски и следи от доказателства, церемонията от шест души успя да генерира блокчейн, който остава напълно анонимен. И чрез използване на MPC от шест души е почти сигурно, че токсичните отпадъци или публичният ключ никога не могат да бъдат възстановени.

След това те отидоха още по-далеч и създадоха най-новите параметри на публичния сектор с 90 души, което направи почти невъзможно да си представим достатъчно тайно споразумение, за да реконструираме токсичните отпадъци. Само 1 от тези 90 трябва да унищожи парчето на частния ключ и гарантира, че частният ключ не може да бъде възстановен.

С безкрайна мащабируемост, частни интелигентни договори и допълнителна сигурност по пътя, изглежда, че церемонията е добър начин за представяне на нова криптовалута в света.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map