Какво е Tomochain? Пълно ръководство за начинаещи за TOMO Token

Tomochain (TOMO) е проект, който се опитва да помогне за мащабиране на блокчейна Ethereum – без съмнение е належаща загриженост в лицето на предишното раздуване на мрежата.

Всъщност мащабирането е най-важно в съзнанието на разработчиците на Ethereum още от забавянето на Crypto Kitties в края на 2017 г. Наскоро стартираха редица проекти, които се опитват да се справят с това – всеки със свое уникално решение.

И така, как е различно решението на Tomochain?

В този преглед на Tomochain ще ви дам това, което трябва да знаете за проекта. Също така ще разгледам случаите на използване и дългосрочния потенциал на TOMO жетоните.

Общ преглед на TomoChain

Освен опит за решаване на известните проблеми с мащабируемостта с блокчейн Ethereum, TomoChain също се стреми да разреши и въпроси за оперативна съвместимост.

Мащабируемостта обхваща редица свързани проблеми, които включват претоварване на мрежата, дълго време на изчакване за валидиране на транзакциите и високите такси за транзакции, които идват заедно с тези проблеми. Оперативната съвместимост се отнася до способността на Ethereum да се свързва с други блокчейни, за да осигури кръстосано взаимодействие.

Статистика на мрежата Tomochain

Статистика на мрежата Tomochain. Изображение чрез Tomochain

И двете са от решаващо значение, тъй като за да осъзнаят, че нейните разрушителни потенциални блок-вериги ще трябва да работят в мащаб и те ще трябва да имат начин да работят заедно. Една от основните функции на блокчейн, които завинаги променят финансовите системи в света, е начинът, по който се движат и записват средства между сметки.

За съжаление, дори големите блокчейн проекти като Ethereum могат да обработват само 15 транзакции в секунда. Сравнете това с Visa или Mastercard, където са възможни до 6000 транзакции в секунда.

TomoChain се стреми да реши проблема с мащабируемостта чрез шардинг и решение за гласуване на кол. Това доведе до блокчейн Tomo, който осигурява до 5000 транзакции в секунда, 2 секунди транзакции и ниски такси за транзакции за потребителите. След като се постигне рязкост, екипът за разработки твърди, че TomoChain може да достигне 20 000 до 30 000 транзакции в секунда.

Основната мрежа на TomoChain

TomoChain пусна своя mainnet още през декември 2018 г. и той дойде с голям брой промени. Промените включват преминаване към независима верига, добавяне на мастерноди и добавяне на Proof-of-Stake Voting (POSV).


Преминаването към мастерноди направи TOMO по-скоро подлежаща на валута, отколкото подлежаща на подлагане валута. Мастернодите, които в момента са 150, се използват за създаване и проверка на блокове и се компенсират за това с изсечен TOMO.

Компенсацията за първите две години ще бъде 250 TOMO на епоха (което е 900 блока), разделена между мастернодите въз основа на броя подписани блокове.

Tomochain Blockchain Преглед

Визуално представяне на мрежата Tomochain. Изображение чрез Технически документ

След първите две години наградата за блока ще бъде разделена между собственика на мастернодите (40%), всички гласували за мастернодата (50%) и фондация TomoChain (10%).

През първите осем години има фиксирана доставка от 100 милиона TOMO и след първите осем години ще бъдат достъпни още 17 милиона TOMO за блокови награди. Съветът на мастернодите също може да гласува за увеличаване на общото предлагане с до 1 милион TOMO всяка година.

В сравнение с Ethereum, TOMO таксите са само 1% от тези, начислени за транзакции с Ethereum, а TomoChain има 2-секундни транзакции спрямо 15-секундни транзакции за Ethereum.

Освен това TomoChain вече може да достигне 2000 транзакции в секунда и когато се въведе рязко, което трябва да се увеличи до поне 20 000 транзакции в секунда. В момента Ethereum обработва само 15 транзакции в секунда.

Относно TomoChain Masternodes

Вече споменах мастернодите и те са важна част от екосистемата на TomoChain. На най-основното си ниво те не са нищо повече от сървъри, които предоставят изчислителна мощност на мрежата за подписване на блокове. За извършване на тази услуга мастернодата получава TOMO като награда.

TomoChain използва максимум 150 мастерноди и тези 150 мастерноди използват POSV за постигане на консенсус. Има редица изисквания, които влизат в работата на мастернода на TomoChain.

  1. За да станете кандидат за мастернода, първо трябва да депозирате 50 000 TOMO. Кандидатите имат право да подадат оставки, но TOMO остава заключен за 1 296 000 блока (30 дни) след оставката.
  2. След като станете кандидат, следващата стъпка за ставане на мастернода е да бъдете в топ 150 гласувани кандидати за една епоха.
  3. Ако е избран за мастернода, получавате TOMO награди пропорционално на броя подписани блокове. Планирано е Masternodes да получават такси от децентрализираната борса на TomoX.

Притежаването на мастернода не само гарантира награди от TomoChain, но е и най-добрият начин за подкрепа на мрежата.

Томочейн епоха процес

Процесът на епохата в мрежата Tomochain. Изображение чрез технически документ

Докато по темата за мастернодите ще бъде добре да обсъдите и модела за консенсус за гласуване с доказателство за участие (POSV). Това е функция, която е уникална за TomoChain и отличава проекта. Той не само позволява на блокчейна да функционира като EVM-съвместим, но също така позволява почти моменталните транзакции и цялата архитектура на мастернодите.

С POSV заинтересованите страни могат да гласуват за 150 мастерноди, които искат да участват в създаването на блокове. Това означава, че въпреки че аспектът на създаване на блокове е централизиран, самите мастерноди могат лесно да бъдат гласувани, ако не представляват интересите на заинтересованите страни.

И след първите две години заинтересованите страни също могат да получат блокови награди, ако мастернодата, за която са гласували, спечели и стане валидиращ възел.

Управление на TomoChain

Управлението е голяма работа за децентрализираните мрежи и има много различни подходи за неговото функциониране. Някои твърдят, че мрежата от мастерноди е най-добрият начин за управление на блокчейн мрежа и колкото по-широка е мрежата от мастерноди, толкова по-добре.

TomoChain не само включва мрежа от мастерноди, но също така позволява на заинтересованите страни да гласуват за мастернодите и да изберат тези, които желаят да станат валидиращи възли.

Това противоречи на популярния механизъм за консенсус Proof-of-Work, който възнаграждава тези, които имат най-суровата изчислителна мощ, което води до централизирани картели и монополи за добив. Децентрализираният характер на архитектурата на мастернодите позволява на всички да се възползват от това да бъдат част от мрежата, а не само на тези, които могат да си позволят мощен хардуер.

Tomochain Chainmaking Process

Правене на вериги в Tomochain с Masternodes. Изображение чрез Tomochain

И въпреки че има само 150 мастерноди като валидатори, това не означава, че тези 150 имат върховна власт. Точно обратното, тъй като те могат да бъдат гласувани на всеки 900 епохи и винаги има тясна надпревара за печелившите мастернодни места.

За да остане част от мрежата на мастернодите, сървърът трябва да показва активност и стабилност. Ако мастернодата е неактивна или постоянно отпада от мрежата, тя скоро ще бъде заменена от по-стабилна и надеждна мастернода. Мрежата TomoChain се развива бързо и се движи бързо и течно, точно като самата блокчейн.

В PoW системата майнерите инвестират в хардуер и са отделни от мрежата, тъй като те могат да превключат копаенето на всяка монета PoW, която им харесва. В мрежата TomoChain мастернодите се инвестират в жетоните и това ги прави неразделна част от мрежата.

Екипът на TomoChain

Екипът на TomoChain се състои от 30 членове и повечето се намират в Сингапур, въпреки че проектът има и офиси във Виетнам и Япония. Главният изпълнителен директор на TomoChain е Дълъг Vuong, и освен че беше един от основателите на TomoChain, той също преди това беше ръководител на проекта на успешния NEM блокчейн проект.

В допълнение към Long Vuong има още трима съоснователи. Вторият съосновател и финансов директор на проекта е Le Ho, който има над 10 години в инвестиционната и финансовата индустрия. Преди това беше старши инвестиционен мениджър в BVIM и бивш директор на отдела за инвестиционно банкиране в HSC компания за ценни книжа.

Членове на екипа на Tomochain

Членове на екипа на Tomochain. Изображение чрез Tomochain

Следва Сон Нгуен, главен технически директор на проекта и опитен и завършен технически ръководител, бивш директор на инженерството, основател на групата за разработчици на Blockchain с повече от 800 активни членове. И накрая, има Tung Hoang, който е продуктов мениджър на Tomo Wallet. Той е и опитен разработчик на FullStack & Програмист за интелигентен договор.

В допълнение към групата-основател, има специална, талантлива и опитна група разработчици, които досега са успели проекта.

Жетонът TOMO

TOMO ICO се проведе през март 2018 г. и въпреки че публичната продан беше планирана за 20-дневен период, тя приключи само за 1 ден, тъй като екипът бързо изпълни своите твърди ограничения от 8,5 милиона долара. TOMO е създаден като ERC-20 маркер, но е преместен в естествен маркер на база 1: 1, когато основната мрежа стартира през декември 2018 г..

Токените бяха продадени по $ 0,25 по време на ICO. По времето, когато токенът беше листван и се търгуваше на борса, той вече беше над 0,60 долара, въпреки че 2018 беше толкова лоша година за пазарите на криптовалути.

TOMO Ценова ефективност

TOMO Ценова ефективност. Изображение чрез CMC

Слабостта на пазара доведе до спад през следващия месец до 0,40 долара и след това токенът излетя. От началото на април до май той се събра, оставайки над 1 долар за целия май, след като достигна рекорден връх от 2,30 долара на 29 април 2018 г. Токенът след това спадна заедно с по-широкия пазар за останалата част от 2018 г., достигайки най-ниското си ниво от $ 0,146134 на 8 декември 2018 г..

Оттогава токенът се възстанови стабилно и се търгува на $ 0,618541 от 12 юли 2019 г. Това е приятна печалба за първоначалните инвеститори и почти точно там, където беше токенът, когато започна да се търгува.

ТОМО Трейдинг & Портфейли

TOMO е регистриран на няколко борси, като най-големият обем е търговията на Hotbit. Също така е на Binance DEX, KuCoin, OceanEx и BitForex.

Hotbit има над 85% от целия обем на свободния пазар. Това може да представлява предизвикателство, когато става въпрос за ключов валутен риск. Ако някога имаше проблем с Hotbit, ликвидността щеше да потъне драстично.

Като каза това, има разумни нива на дневен оборот на HotBit за TOMO. Това означава, че ще можете да изпълнявате повечето поръчки с нормален размер, без да има приплъзване на цената.

След като получите вашите TOMO токени, вероятно ще искате да ги преместите от борсата. Всички знаем рисковете, които произтичат от централизираните хакерски обмени. Освен това Hotbit всъщност не е в нашия списък с най-реномираните борси.

За съхранение на TOMO имате само няколко възможности за избор. Има мобилен портфейл, издаден от TomoChain и можете също да използвате мобилен TrustWallet, тъй като поддържа TOMO. Хардуерният портфейл Ledger също поддържа TOMO. И изглежда, че все още можете да използвате MyEtherWallet за съхранение на TOMO.

Развитие на Tomochain

Нищо не говори повече за състоянието на даден проект, като обема работа, която те извършват по техния протокол и технология.

Това, разбира се, може да бъде трудно да се установи. И все пак, едно от най-добрите правила, които използвам, е да разгледам техните хранилища на публичен код. Това може да ви даде директна индикация за ангажираността на кода и оттам развитието.

Скочих в Tomochain GitHub за по-добър поглед върху тяхната кодираща дейност. В изображението по-долу имаме код, който се ангажира в трите най-активни фиксирани хранилища.

Tomochain GitHub

Кодекс ангажименти за избрани репо сделки през последните 12 месеца

Както можете да видите, екипът беше много активен, изтласквайки кода. Също така си струва да се отбележи, че има още 66 други хранилища в техния GitHub с различни нива на активност – впечатляващи неща.

Всъщност това е повече дейност, отколкото съм виждал по повечето други проекти, които са на подобен етап от своето развитие. Може би този бърз темп на развитие ще има смисъл, когато се разглежда в контекста на по-широката пътна карта на проекта.

Пътна карта на Tomochain

Tomochain има доста изчерпателна страница на пътната карта което дава на потребителите текуща актуализация за напредъка на определени етапи от развитието.

Те също така включват най-новите ангажименти на GitHub, за които говорихме по-горе. Като погледнете по-долу, можете да видите списъка на завършените етапи вляво, както и тези, които са в ход вдясно.

Пътна карта на Tomochain

Преглед на пътната карта на Tomochain

Всъщност това е само моментна снимка и можете да превъртите надолу на страницата им с пътна карта, за да видите точно колко са завършили и по които работят в момента.

Някои от най-важните неща, по които в момента работи екипът, включват следното:

  • Tomox V0.1: Това е децентрализираният протокол за обмен, по който се работи от екипа. Това ще бъде първото алфа издание и ще включва пълноценна децентрализирана книга с поръчки и съответстващо изпълнение на двигателя. Той също така ще се интегрира с TomoDex и TomoRelayer. Понастоящем това е 80% завършване и трябва да бъде пуснато през следващите няколко седмици.
  • Tomomaster v2.0.0: Те също така планират да пуснат актуализация на своя графичен потребителски интерфейс за гласуването / управлението на мастернодите. Това все още не е започнало, тъй като напредъкът все още е 0%.
  • TomoX SDK v1.0.0: Това е комплектът за разработка на софтуер, който ще позволи на разработчиците да надграждат върху своята децентрализирана борса. Все още не е започнала работа.
  • TomoIssuer v1.0.0: Това е DApp за регистрация „Такса от всякакви жетони“. Някои от най-новите функции включват издаване на токени TRC-21, прилагане към списъка с маркери и прилагане на токен към TomoZ.

И така, както можете да видите доста малко, което да очаквате с нетърпение през следващата година от разработчиците на Tomochain. Ако искате да сте в крак с последните им актуализации, можете да следите техните официален блог.

Заключение

TomoChain е имал успешен старт досега и стартирането на mainnet беше едновременно успешно и впечатляващо. Изглежда екипът има ясна визия и насока, което трябва да ги отведе в бъдещето.

Възстановяването на стойността на токена TOMO също е впечатляващо, ако вземете предвид, че ралито 2019 досега е предимно биткойн рали и много алткойни се борят да се справят. Това възстановяване също е дошло без TOMO да бъде включен в списъка на някоя от най-добрите борси, различни от KuCoin.

Истинският успех за тази блокчейн ще бъде, когато внедрят шардинг. Ако успеят да постигнат това бързо, трябва лесно да се поставят в челните редици на блокчейн революцията.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me