Какво е добив на ликвидност? Ръководство за земеделско производство

>

Лудостта на DeFi от 2020 г. донесе изцяло нов начин за печелене на пасивни доходи, напълно предефинирайки традиционната концепция за добив. Копаенето на ликвидност, иначе известно като земеделско производство, представлява нов начин за използване на криптовалути чрез осигуряване на ликвидност на децентрализирани борси. Но какво е добив на ликвидност и как печелят потребителите, платформите и целият пазар?

Част от съществуващата общност, включително новодошли, не е участвала в златната треска на DeFi и все още не знае за предимствата. Поради това потребителите често питат какво означава добив на ликвидност и защо е толкова голяма работа.

В крайна сметка новата система за разпределение на възнагражденията доведе до децентрализирания финансов пазар, който се увеличи 10 пъти на стойност само за четири месеца. За да предоставим лесен и разбираем преглед – и да ви помогнем да разберете защо добивът на ликвидност е придобил такава сила – решихме да обясним тази не толкова сложна концепция. Интересувате ли се? Нека първо да покажем историята на добива на ликвидност.

Какво е Дефи?

Децентрализираното финансиране е нещо, от което криптоинсайдерите страстно се възползват от години, без …

Кратка история на добива на ликвидност

Противно на общоприетото схващане, добивът на ликвидност е по-стар, отколкото общността смята, че е. Един от най-големите децентрализирани борси преди DeFi, IDEX, въведе за първи път добив на ликвидност през октомври 2017 г. Две години по-късно, протокол за ликвидност на деривати Синтетикс предефинира какво е добив на ликвидност с помощта на децентрализиран доставчик на оракул Chainlink. И накрая, нови децентрализирани борси като Uniswap и Compound популяризираха добива на ликвидност през 2020 г..

Това оказа радикален ефект върху сектора DeFi, като го промени завинаги. Въз основа на данни от DeFi Pulse, пазарът беше домакин на 1,05 млрд. долара обезпечени активи в началото на юни. До септември общността стартира пазара, което доведе до 10 пъти увеличение на заключените активи. Ръстът беше счетен за забележителен, напомняйки на потребителите за шумотевицата на ICO през 2017 г..

Но какво е добив на ликвидност? Как работи и как потребителите печелят пари, като осигуряват ликвидност на децентрализираните борси?

Обяснено извличане на ликвидност

Добивът на ликвидност, известен също като земеделско производство, е актът за осигуряване на ликвидност чрез криптовалути на децентрализирани борси (DEX). Тъй като основната цел на борсата е да бъде ликвидна, DEX се стремят да възнаградят потребителите, желаещи да внесат капитал в своята платформа.

Повечето DEX са децентрализирани, като заменят книгите с поръчки с автоматичен маркет мейкър (AMM). AMM е интелигентен договор, който регулира търговията. Тъй като интелигентните договори са децентрализирани, потребителите не трябва да търгуват с поръчката на борсата. Вместо това те ефективно търгуват с други потребители.

Изобразяване на Разменете AMM

За търговия тези платформи въведоха размяна на токени. С помощта на токен суапове е възможно да се търгува един токен за друг в рамките на ликвидност. Всеки път, когато потребителят търгува, той ще плати определена такса. Например тази такса възлиза на 0,3% Разменете.

AMM събира тези такси и ги предоставя на всеки доставчик на ликвидност (LP) като награда. Следователно DEX предлага симбиотична екосистема, където всяка група потребители си помагат. Докато токен суаперът плаща малка такса за търговия на децентрализирана борса, доставчикът на ликвидност печели пари за осигуряване на ликвидността, от която ще се нуждае първият потребител.

Най-важното нещо, което трябва да се отбележи е, че всеки пул на ликвидност се състои от два токена, представляващи една търговска двойка. Повечето DEX изискват съотношение пул 1: 1. По същество това означава, че ликвидният пул трябва да се състои от еднакво количество от двата токена. Това се постига чрез принуждаване на LPs да допринасят и за двата актива на пула.

Стимулиране на ЛП допълнително с управлението

Децентрализацията не е просто дума, която трябва да се хвърли наоколо. За да осигурят пълна децентрализация в DEX, разработчиците трябва да превърнат платформата в проект, собственост на общността. Такъв проект трябва да предостави на общността, нейните „оператори“ способността да контролират платформата. И така, как разработчиците постигат такъв подвиг?

Повечето децентрализирани борси предлагат модел на управление, в който потребителите могат да участват чрез гласуване. Системата се предлага с управленски токен, който трябва да бъде притежаван за гласуване. Обикновено разработчиците ще разпространяват криптовалутата справедливо, за да осигурят пълна децентрализация.

Разработчиците ще изброят маркера на пазара, където желаещите участници могат да инвестират в платформата чрез маркера. В други случаи разработчиците ще разпространяват част от символите на ранните членове на общността, преди да изброят маркера.

Управленските символи играят съществена роля в добива на ликвидност, тъй като често се превръщат във втората форма на награди. Редица протоколи решиха да възнаградят LPs с традиционните норми на доходност и да добавят и управленски символи в комбинацията. Това стимулира добива на ликвидност още повече, тъй като LPs печелят допълнителен поток от приходи. Освен това те получават залог в протокола, като могат да участват в управлението. По този начин те могат да променят протокола, как работи и дори да добавят повече пулове на ликвидност.

Категоризиране на протоколи за добив на ликвидност

Протоколите за добив на ликвидност се предлагат във всякакви форми и размери. Всеки отделен протокол е уникален и предлага свои отличителни характеристики и типове разпределение на наградите. Въпреки това повечето протоколи могат да бъдат категоризирани в три отличителни групи.

Тези групи варират според целта, метода на децентрализация и разпределението. В зависимост от това, което търсите в даден проект, ще изберете конкретна група в зависимост от вашите нужди. Можем да разделим протоколите за добив на ликвидност на три категории: справедлива децентрализация, прогресивна децентрализация и маркетингово ориентирани протоколи.

Справедлива децентрализация проектирани проекти за добив на ликвидност често се стремят да възнаградят активните членове на общността. През повечето време управляващите маркери се разпространяват на всички ранни потребители, присъединили се към платформата. По този начин разработчиците осигуряват децентрализация, като разпространяват токени по начин, който не включва продажба на символи или листване на пазара.

Прогресивна децентрализация протоколите се колебаят незабавно да предадат контрола върху платформата на общността. Разработчиците обикновено прилагат модел на управление месеци след първоначалното стартиране на платформата. По същия начин токенът понякога се котира на пазара, преди разработчиците да включат управлението онлайн. Основната цел е да се осигури справедливо разпределение на токените, за да се избегне натрупването на китове в големи количества от управляващи символи.

Маркетингово ориентирани протоколи представляват тип протокол за добив на ликвидност, който се стреми към свръх. Проектът често се разкрива седмици преди стартирането и потребителите се стимулират да предлагат платформата преди старта. По този начин разработчиците достигат до висока потребителска база преди старта на платформата. Маркетингът на платформа може да помогне за събирането на средства за ликвидност, които разработчиците често заключват за дълги периоди от време.

Заключение

Новодошлите в криптовалута, които не са пристигнали навреме за началото на златната треска на DeFi през 2020 г., може да са пропуснали част от хайпа, но пазарът все още расте.

Както имахме възможността да обясним в тази статия, добивът на ликвидност е доста проста концепция. Новите децентрализирани борси могат да оцелеят само с подходяща ликвидност, която те трябва да притежават, за да улеснят търговията. DEX мотивират притежателите на криптовалути да предоставят този капитал, като ги възнаграждават с таксите за търговия на платформата.

Разработчиците направиха още една важна стъпка както с добива на ликвидност, така и с децентрализирания обмен, като въведоха модели на управление. С управлението потребителите могат да публикуват предложения за управление и да гласуват за нови промени. Платформите предоставят знак за управление, който е необходим за гласуване, като вторична награда за активни участници, които осигуряват ликвидност.

Децентрализираното финансиране се стреми с помощта на добив на ликвидност и се увеличи над 10 пъти по размер през тази година. Този експоненциален растеж може да продължи и в бъдеще, докато инвеститорите останат заинтересовани от добива на ликвидност. През 2020 г. ликвидността успешно мигрира от централизирани борси към децентрализирани борси, което може да ознаменува началото на нова парадигма на криптовалутните пазари.

Допълнителни добри четения

Как да направите бот за крипто търговия с помощта на Python

Лесните стратегии за търговия с арбитраж на криптовалути

Ръководство за крипто заеми – Сравнени най-добрите кредитори

Скрипт за биткойн цена на живо Ticker (с помощта на Websockets)

Нашата платформа за социална търговия

Скариди е платформа за социална търговия за криптовалута. Той е предназначен както за професионални търговци, така и за начинаещи търговци, за да дойдат и да научат за нарастващата крипто индустрия. На Shrimpy потребителите могат да копират портфейлите и стратегиите за търговия на други търговци.

За по-малко от няколко минути можете да се свържете с водещите търговци в света. Следването на множество лидери едновременно осигурява начин за всеки потребител да управлява разнообразно портфолио от стратегии и криптовалути.

Shrimpy поддържа 16 от водещите крипто борси, автоматизирани портфолио стратегии и инструменти за проследяване на пазара. Научете повече за всичко, което Shrimpy предлага, като следвате тези връзки:

Характеристика

Проучвания

Уроци

Следвай ни в Twitter и Facebook за актуализации и задавайте всякакви въпроси към нашите невероятни, активни общности на Телеграма & Раздор.

Благодаря, че се отбихте!

Екипът на скаридите

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me