Какво е Blockchain? Как биткойн използва технологията Blockchain

>

Копирайте най-добрите търговци на крипто в света от записване за Shrimpy. Това е най-лесният начин да търгувате като професионалист, да управлявате портфолио и да научите за криптовалутите.

През последното десетилетие светът преживя цифрова революция, белязана от възхода на множество технологии, които са готови да се справят с някои от най-големите предизвикателства пред човечеството. Оттогава сме на ръба на своите места, наблюдавайки как иновации от следващо поколение като изкуствен интелект (AI), автомобили без шофьор, добавена реалност, ракети за многократна употреба, Интернет на нещата (IoT), наред с други, започват да поемат почти всеки аспект от нашето ежедневие.

Сред шума на "разрушително" иновации и промени в играта, една конкретна технология генерира най-много шум през последните години: блокчейн технологията. Blockchain, рекламиран от мнозина като бъдещето, формира гръбнака на ценния интернет (т.е. Web 3.0).

Опитвали ли сте някога да попитате някого за блокчейн технологията? Вероятно сте получили отговор някъде по линия на "О, не е ли това биткойн?"

Е, не сте сами.

И все пак фактът остава факт: Биткойнът е само част от пословичната блокчейн пай. Иновациите в блокчейн пространството се разпространяват в безброй индустрии. През останалата част от тази статия ще разкрием значението на блокчейна и как тази технология ще продължи да революционизира нашия цифров свят.

Крипто заеми

Децентрализираното финансиране е горещият билет за 2020 г. Как можете да се възползвате от всичко, което индустрията на DeFi може да предложи?

Как започна всичко

Blockchain е създаден през 2008 г. от Сатоши Накамото, име, за което се смята, че е псевдоним на лицето или образуванието, чиято самоличност е останала загадка досега. Първоначално Nakamoto проектира блокчейн с единствена цел: да се използва като разпределена книга за проверка и запис на биткойн транзакции.

През същата година Сатоши Накамото публикува Биткойн бяла книга, „Bitcoin: A Peer-to-peer Electronic Cash System“ и разработи първата равностойна дигитална валута, Bitcoin, едва година по-късно. В тази връзка биткойн може да се счита за първия проект за внедряване на блокчейн технология.

От пускането на биткойн, блокчейн технологията е далеч надраснала биткойн. Blockchain е адаптиран да отговаря на нуждите на различни индустрии, но най-успешното приложение на технологията все още е криптовалутата.


Биткойн остава най-успешната криптовалута, която е внедрила блокчейн, но сега има хиляди криптовалутни проекти, които използват блокчейн като своя гръбнак.

Технология на блокчейн и разпределена книга

Blockchain е форма на технология на разпределена книга, може би най-простият и най-популярен пример. DLT самата е защитена система от записи, използваща консенсус на репликирани и синхронизирани данни, който се споделя в множество екземпляри. Просто казано, разпределената книга е база данни, която се разпространява в различни независими компютри, известни като възли. Няма един попечител на данни и няма централен орган. Като такива, всички DLT разчитат на възли, които участват в консенсус, за да определят състоянието на мрежата.

Други форми на DLT включват Хашграф, Насочена ациклична графика (DAG), и Холочей. Въпреки че всички DLT са сходни по някакъв начин, основната идея на blockchain беше да записва транзакции в линейни, подредени по време блокове. Други DLT могат да използват мрежи, които са нелинейни или подредени въз основа на различни механизми.

"Блок" и "Верига"

Думата „блокчейн“ е ясно оформена от две думи, „блок“ и „верига“. Забавно, в по-ранните години от създаването си, той беше написан като „блок верига“ – но това се промени след като стана популярен.

За контекст, нека първо разделим тези две думи поотделно, преди да се потопим в цялото значение на blockhain. Науката показва, че клетката е звеното (т.е. градивен елемент) на живота; блок, поради липса на по-подходяща аналогия, е най-основната единица на блокчейн.

В крипто говоренето блокът е независим запис на нови транзакции (вариращи от цифрова валута и данни за проверка на самоличността до записи на гласуване и почти всичко ценно). След като блокът бъде проверен, блокът се добавя към веригата и транзакциите, съдържащи се в този блок, се считат за завършени. Всяка нова транзакция в мрежата трябва да премине през същия процес, който се повтаря непрекъснато. Тъй като транзакциите се поставят, те се добавят към следващия блок и след като блокът е проверен, блокът се добавя към веригата. По същество създаване на линейна верига от блокове, известни като „блокчейн“.

Надяваме се, че е по-ясно сега.

Всеки блок в блокчейна препраща към предишния блок чрез уникален хеш. Този хеш свързва всички блокове заедно, от блока на генезиса до последния завършен блок. Блокът на генезиса е първият блок, създаден на която и да е блокчейн.

Сега, след като знаете какво е блок, нека се потопим в правилната блокчейн.

Блокчейн като разпределена книга

Блокчейнът е цифрова, децентрализирана, публична книга, която се разпределя между възли, които заедно действат като „пазител на данни“ за проверка и съхраняване на транзакции в блокове. Тъй като блокчейнът ще нараства по дължина с попълването на повече блокове, той се поддържа във възходящ хронологичен ред на най-новите блокове.

Както бе споменато по-горе, „общността“ на блокчейн се състои от мрежа от възли и всеки възел в мрежата съхранява копие на блокчейна. Книгата вече не съществува в централно местоположение (т.е. сървър), а по-скоро е „разпределена“ между възли (т.е. равнопоставени компютри) в мрежата. Ето защо блокчейнът е форма на DLT в основата си.

Данните за транзакции, съхранявани в проверени блокове, са неизменни (т.е. не могат да бъдат променени с обратна сила). Данните могат да се копират, но не и да се променят. Вместо централен орган, възлите са отговорни за проверка на транзакциите в блокчейна или колективно, или с мнозинство, в зависимост от предпочитания консенсус. Това се прави, за да се гарантира, че блоковете не могат да бъдат фалшифицирани и да се запази целостта на данните на блока.

Много блокчейни са внедрили различни консенсусни алгоритми за постигане на консенсус в мрежата. Консенсус алгоритмите се използват предимно за постигане на надеждност в мрежа, включваща множество разпределени възли, които съдържат една и съща информация. В криптопространството консенсусните алгоритми помагат за предотвратяване на двойни разходи при транзакции с криптовалута.

Доказателство за работа (PoW) и Proof-of-Stake (PoS) представляват два от най-популярните алгоритми за консенсус, използвани в блокчейн мрежи. Освен тези две, имаме и Практически делегирани доказателства за участие (DPoS) Византийска толерантност към грешки (pBFT), Доказателство за важност (PoI), Доказателство за власт (PoA), наред с други.

Отрасли, най-силно засегнати от Blockchain

Най-очевидно е, че финансовият сектор се е възползвал най-много от новаторските характеристики на блокчейна. Няколко платформи в пространството на fintech успяха успешно да използват технологията blockchain за изграждане на услуги за цифрово финансиране. Това помогна за намаляване на необезпеченото население, като позволи на ежедневните потребители лесно да правят сигурни, безгранични и по-евтини транзакции от всяка точка на света.

Разполагаме с недвижими имоти, застраховане, здравеопазване, управление на веригата на доставки, енергия, цифрова идентичност, гласуване, реклама, съхранение в облак, развлечения и управление като някои други примери за индустрии, най-засегнати от блокчейн.

Бъдещето на блокчейна

„Blockchain е бъдещето.“

Вероятно сте чували това много пъти досега, което ви кара да се чудите колко вярно е това твърдение.

Въз основа на неотдавнашен доклад на CB Insights, озаглавен Blockchain Investment Trends 2019 report, годишните глобални разходи за блокчейн приложения са почти утроен от 2017 г.. Очаква се тази оценка да достигне 16 млрд. Долара до 2023 г., според CB Insights ’ Инструмент за определяне на размера на пазара.

Развиващите се индустрии като облачни изчисления, застраховане, игри, хазарт, IoT, дори канабис започват да забелязват нарастващо приемане на блокчейн Blockchain помага на тези индустрии да работят по-ефективно и прозрачно, което има желания ефект от рационализиране на операциите по цялата им верига на създаване на стойност.

Много хора твърдят, че има много шум около блокчейна и това не е съвсем невярно. Независимо от това, отричането на огромното му въздействие и нарастващото значение през последното десетилетие би било почти престъпно нещо.

Може би блокчейнът наистина е бъдещето – или може би това е балон и няма да отговаря на хипнотата. Едно обаче е сигурно: ще трябва да изчакате, за да разберете сами.

Какво е Дефи?

Децентрализираното финансиране е нещо, от което криптоинсайдерите са се възползвали страстно от години, без наистина обяснява концепцията.

Допълнителни добри четения

Как да направите бот за крипто търговия с помощта на Python

Лесните стратегии за търговия с арбитраж на криптовалути

Скрипт за биткойн цена на живо Ticker (с помощта на Websockets)

Прагово ребалансиране за управление на крипто портфолио

Крипто търговия 101: Избор на портфейлен актив

Нашата платформа за социална търговия

Скариди е платформа за социална търговия за криптовалута. Той е предназначен както за професионални търговци, така и за начинаещи търговци, за да дойдат и да научат за нарастващата крипто индустрия. На Shrimpy потребителите могат да копират портфейлите и стратегиите за търговия на други търговци.

Следвай ни в Twitter и Facebook за актуализации и задавайте всякакви въпроси към нашите невероятни, активни общности на Телеграма & Раздор.

Благодаря, че се отбихте!

Екипът на скаридите

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map