Какво е Bakkt? Крипто решението за институции

Откакто пазарите на криптовалути започнаха да падат в началото на тази година, хората казват, че идват „институционални пари“.

Те се молеха, надяваха се и желаеха на звезда, че големите финансови институции са на път да скочат на пазарите на криптовалути и да избегнат загубите.

Докато тези молитви са се случили глухи през последните 8 месеца, нещата може да се променят с влизането на компания, наречена „Bakkt“. Да, в момента имаме умора от „институционални пари“ и някои веднага са скептични.

Изслушайте ни обаче …

Какво е Bakkt?

Bakkt ще бъде отворено и напълно регулирано предлагане на цифрова валута, което ще се задвижва от облачното решение на Microsoft Azure. Тази сигурна платформа с отворен код ще свърже цяла гама потребители на криптовалута от инвеститори до търговци и потребители. Както е посочено в оригинала им съобщение за пресата:

Bakkt е проектиран да служи като мащабируема рампа за институционално, търговско и потребителско участие в цифрови активи чрез насърчаване на по-голяма ефективност, сигурност и полезност

Bakkt е инициатива на Междуконтиненталната борса (ICE), която е водещ оператор на глобални борси и клирингови къщи. Това веднага добавя голяма доза легитимност към новото предложение.

Те също споменаха в прессъобщението, че ще си партнират с редица други предприятия, които ще им помогнат да създадат тази екосистема. Освен Microsoft, те си партнират и със Starbucks и BCG.

Да, точно така, евентуално бихте могли да закупите вашия Starbucks Latte с криптовалута.

Екосистемата ще включва и федерално регулиран пазар, както и опции за складиране. Това означава, че потребителите на платформата Bakkt ще имат някаква форма на държавно регулирана услуга попечител чрез Bakkt.

Bakkt също скача направо на биткойн фючърсния пазар. Въпреки това, за разлика от настоящото фючърсно предлагане, те ще бъдат уредени физически, а не в брой. Физическите биткойни ще се съхраняват в тяхното сигурно и застраховано складово решение.

Технологията на Bakkt също е разработена за значителен период от време. Според Кели Лоефлър, главен изпълнителен директор, те са „строили фабриката“ през последните 18 месеца. В същото интервю, тя заяви, че е построена при голяма тайна и името е взето едва наскоро.

Сега, когато имате представа какво е Bakkt, нека разгледаме по-задълбочено защо това може да бъде панацеята за институционални инвеститори.

Ползи от Bakkt за институциите

Причината, поради която толкова много хора са бичи по отношение на екосистемата Bakkt, е, че тя разрушава редица ключови бариери за навлизане. Тези бариери упорито продължават да съществуват, въпреки че други компании се опитват да се справят с тях.

Ползи от Bakkt за институциите

Някои от предимствата за институциите от Bakkt

Бариерите са свързани главно със сигурността на средствата, липсата на налични деривативни инструменти, както и липсата на широкомащабно приемане на криптовалути от потребителите.

Сигурност на средствата

Това е може би най-важното съображение за всеки институционален инвеститор.

Достатъчно лесно е мениджърът на парите да държи традиционни активи като акции, облигации и стоки. Наистина е трудно да откраднеш тези активи или да ги загубиш.

Въпреки това, всички знаем колко лесно е за хакерите да сифонират от цифровата валута. По същия начин, чрез лошо управление на частни ключове и загуба на пароли, криптовалутите също могат да бъдат унищожени или загубени завинаги.

Трябва да помислите само за стреса, при който отивате, за да защитите своите криптовалутни притежания от няколко хиляди долара. Сега си представете сценария, в който държите 100 милиона долара в крипто на хиляди инвеститори.

Представете си последиците от катастрофална загуба или хак, който води до нарушаване на фидуциарния дълг. Представете си заплахите от съдебни дела и унищожаването на вашата иначе звездна инвестиционна репутация.

Наистина страшни мисли.

Не е като да няма никакви решения за попечител на криптовалути в момента на пазара. Имате решения от Coinbase и Близнаци, и двете от които са големи и утвърдени имена в криптовалутната индустрия.

Бункер за студено съхранение Xapo

Вход към центъра за данни Deltalis и бункер за студено съхранение. Източник на изображението: QZ

Ако това не звучи достатъчно сигурно за институционалните инвеститори, Xapo Vault ще съхрани вашата крипто в реално физическо хранилище. Скрити в швейцарски бункери, вашите лични ключове ще бъдат охранявани от човешки и цифрови пазачи.

Тези решения обаче не са федерално регулирани. Това означава, че въпреки усещането за сигурност на тези предложения, винаги има този малък шанс да настъпи загуба. Няма спирки в случай на тази загуба.

Сега, когато Bakkt представя перспективата за „федерално регулирано“ складиране. Това може да е малко по-вкусно решение за институционалните инвеститори от съхраняването на техните частни ключове в планинска страна в Швейцария.

Освен това решението Bakkt може значително да подобри продажбата и трансфера на физически биткойн. Обикновено, ако искат да търгуват с тези ценни книжа, трябва да направят извънборсова транзакция или да разчитат на нерегламентирани крипто борси.

И двете са по-малко от оптимални.

Ако обаче и двамата институционални инвеститори са съхранявали своите биткойни в Bakkt, тогава процесът е значително опростен. Те биха могли да направят търговията на платформата ICE за секунди и след това биткойн незабавно да се прехвърли между техните попечителски акаунти в Bakkt.

Производни инструменти

Когато става въпрос за управление на риска на финансовите пазари, институционалните инвеститори и бизнеса обикновено ще се насочат към деривативни инструменти.

Това са инструменти като фючърси и опции, които могат да се използват за хеджиране на голяма част от пазарния риск. Те съществуват от стотици години и са били използвани от фермери, компании, хедж фондове и мениджъри на пари.

Криптовалутните опции и фючърси са пуснати на пазара на биткойн едва сега. Въпреки че те съществуват в нерегламентирана форма от няколко години, едва миналата година видяхме първите си фигуриращи фючърсни договори на CBOE.

CBOE биткойн договори

CBOE XBT биткойн фючърсни договори. Източник на изображението: CBOE

Мнозина в общността гледаха на това като на момента, в който институционалните инвеститори щяха да скочат на пазара. Това обаче не е така. Една от основните причини за липсата на осиновяване е, че тези фючърси са уредени в брой.

Това означава, че не е имало действителен биткойн, който се обменя при сетълмента на тези фючърси. Така че, ако сте голям оператор на добив и искате да продадете своя биткойн напред, тогава ще трябва да разчитате на пари в брой като плащане за в бъдеще. Все пак ще трябва да продавате физическия си биткойн на спот пазара.

Освен това, предвид липсата на физическа доставка на биткойн фючърсните пазари, това означава, че съществуват ценови неефективност. Това създаде ситуация, при която се отвориха множество възможности за крипто арбитраж.

Bakkt може да промени това изцяло.

Bakkt въвежда ежедневно доставяните биткойн фючърсни договори. Те ще бъдат изцяло обезпечени или предварително финансирани. И все пак най-важното е, че те ще бъдат доставени физически. Това означава, че контрагентите в сделките ще извършват сделки с действителни биткойни след изтичане на срока им.

Това може да бъде идеалното решение за редица бизнеси, които разчитат на плащания с криптовалута и конвертиране на фиат. Например, това би било идеалното решение за биткойн миньори, които трябва да продават монетите си напред. Може да се използва от онлайн търговци, които трябва да конвертират своите биткойни във фиат.

Съвсем просто, той отваря цял набор от случаи на използване на тези договори и помага в процеса на откриване на цената. Според главният изпълнителен директор на Bakkt, Кели Льофлер

Това подкрепя целостта на пазара и диференцира нашите усилия от съществуващите фючърси и крипто борси, които позволяват марж

Въпреки че понятието „откриване на цените“ може да звучи доста аморфно, то е наистина важно на финансовите пазари. Помага за намаляване на ненужната нестабилност, която често се свързва с пазарите на биткойн.

Това също ще осигури a контур с положителна обратна връзка за осиновяване.

Колкото по-стабилни стават цените на Биткойн, толкова по-уверени са потребителите и фирмите, които го използват, и колкото по-склонни са институционалните мениджъри на пари да ги включат в своите портфейли.

Приемане от потребителите

Въпреки че всички ние може да искаме бизнеси и институционални инвеститори да включат биткойн в портфолиото си, все още липсва стимул от действителните им потребители и клиенти. Липсва и по-широка инфраструктура за поддържане на крипто разплащания.

Тези компании и фирми са там, за да обслужват своите крайни потребители и ще помислят за това едва след като видят нужда. Ето защо е необходимо по-широкомащабно приемане на криптовалути на дребно.

Въпреки че много хора са инвестирали активно в криптовалути, не е имало толкова много от приемането му в търговията. Все още има голяма част от населението, което не разбира случаите на използване на цифрови валути и следователно няма да ги държи.

Bakkt се стреми да промени това с многобройните си партньорства.

Първо, има партньорство със Starbucks. Това ще позволи на клиентите им да конвертират своята криптовалута в щатски долари и да я похарчат в магазините си. Веднага имате ясен и настоящ пример за много осезаем случай на използване на вашите дигитални пари.

Според вицепрезидента на Starbucks, Мария Смит, в скорошно оригинално съобщение за пресата:

Като лидер в мобилното плащане за нашите повече от 15 милиона членове на Starbucks Rewards, Starbucks се ангажира с иновации за разширяване на възможностите за плащане за нашите клиенти

Въпреки че плащането на кафе с крипто е страхотно, основната инфраструктура, която се разработва, е най-вълнуващата. Силната и здрава инфраструктура за плащане на фиат / крипто е едно от нещата, които липсват.

Starbucks вече има доста стабилна платежна инфраструктура и винаги насърчава потребителите си да плащат с телефоните си вместо с карти. Комбинирайте това с огромния обхват на мрежата на Microsoft Azure и имате доста солидно решение.

Още големи идеи, подкрепени от Bakkt

Съществуват и редица други нововъведения, които Bakkt въвежда на институционалните пазари на биткойни, които биха могли да увеличат приемането.

Например те ще осигурят много повече свързаност с криптовалутните пазари и информация. Това е нещо, което липсва в сегашната среда главно защото изискванията на големите технологични институции се различават от тези на търговците на дребно.

Членове на екипа на Bakkt

Главен изпълнителен директор на ICE Exchange (Jeff Sprecher> със съпруга и основател на Bakkt (Kelly Loeffler). Източник на изображението: Състояние

Решението Bakkt ще включва достъп до API на FIX, консолидирани тикър емисии и регулаторни функции за отчитане и споразумения за участие.

По същество Bakkt ще позволи на тези институции да използват съществуващата фючърсна екосистема като „втори слой“ на върха на блокчейна. Това означава, че клиентите ще имат достъп до широк спектър от приложения за търговия и управление на риска, налични в момента в екосистемата.

Очаквам

Като се има предвид обещанието, което Bakkt даде, не е чудно защо крипто общността е толкова развълнувана. Това не прилича на много от другите проекти за криптовалута, които са с дълги обещания и кратки на връщане.

Той се разработва от един от най-известните международни борсови оператори в света. Той е подкрепен и от дълъг списък с реномирани фирми, включително Fortress Investment Group, Galaxy Digital, Horizons Ventures, Alan Howard, Pantera Capital и Protocol Ventures.

Това е чудесен знак, тъй като единствената група инвеститори, които ще разберат напълно необходимостта от институционално крипто решение, самите те са институционални инвеститори. Очевидно те виждат обещанието на Bakkt.

Така че, можем само да чакаме с нетърпеливо очакване да видим дали Bakkt наистина ще служи като рампа за институционални инвеститори на супермагистралата за криптовалути.

Представено изображение чрез Fotolia & Bakkt

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me