Как Blockchain и IoT ще променят света

Всички сме чували за IoT и Blockchain Technology.

Повечето от нас добре разбират как тези две технологии предефинират свързаността, а в много случаи и самия интернет. Някои технологични ентусиасти стигат дотам, че казват, че Blockchain и IoT ще бъдат основите на новия интернет, наричан още Web 3.0.

Децентрализацията е бъдещето на технологиите. Това е подход, който предизвиква интереса на повечето основни играчи в технологичния жанр за дълго време. Архитектурата на децентрализация предлага няколко предимства в сравнение с традиционните централизирани системи, които я правят идеална в повечето уеб приложения днес.

Но какво прави Blockchain и IoT специални? Защо те пораждат съвсем нова ера в технологиите, когато се комбинират? И защо да го вземете обучение и сертифициране в IoT и Blockchain да започнат кариера, блестяща като Сириус в нощното небе?

Преди да преминем към това как Blockchain и IoT работят заедно безпроблемно, нека разгледаме тези две технологии поотделно, за да имаме основно разбиране за всяка от тях.

IOT

Интернет на нещата (IoT)

Изображение чрез Fotolia

Интернет на нещата е просто мрежа от физически устройства, вградени с електроника, софтуер, сензори, изпълнителни механизми и хардуер за свързване, които използваме ежедневно.

Добавките към тези устройства им позволяват да се свързват и обменят данни, когато е необходимо. За всички намерения и цели можем да гледаме на тях като на интелигентни устройства, с които почти всички сме свикнали.

Приложенията на IoT включват:

 1. Системи за интелигентен дом
 2. Носими
 3. Свързани автомобили
 4. Интелигентни мрежи и много други

Понастоящем повечето архитектури на IoT изискват централен хъб или сървър, който позволява съхранение и трансфер на данни между няколкото устройства в мрежата. Както може би, този подход е страхотен, но има няколко фатални вратички. Ще видим как Blockchain се обърна към тези проблеми, за да подобри настоящите IoT системи.

Независимо проучване, докладвано от Форбс заявява, че се очаква глобалният IoT пазар да нарасне тройно от 157 млрд. долара през 2016 г. до колосалните 457 млрд. долара до 2020 г. Това са само четири години!

Блокчейн

За тези, които не са наясно, Blockchain е списък със записи, свързани и защитени с криптография, които непрекъснато се разрастват и съхраняват във всички системи в дадена мрежа.

Както подсказва дефиницията, тази технология защитава архитектурата на децентрализация, като съхранява данните не в централен сървър, а във всички връстници, присъстващи в мрежата.


Днес блокчейнът се използва в почти всички сектори. Те включват:

 1. Финанси и криптовалута
 2. Съхранение и предаване на данни
 3. Интелигентен имот
 4. Интелигентни договори и много повече.

Според a Проучване на Gartner, Blockchain ще добави 3,1 трилиона долара бизнес стойност до 2030 г. Това е значителен брой.

Web 3.0: Blockchain и IoT

Сега нека да разгледаме как душите на Blockchain и IoT могат да бъдат комбинирани, за да създадат така необходимото прекъсване за следващото поколение на интернет.

Мащабно управление на данни

Децентрализирана мрежа, използваща Blockchain

Децентрализирана мрежа, използваща Blockchain

Очевидно е, че когато в мрежата присъстват няколко различни устройства и всяко от тях постоянно събира данни, количеството данни е огромно. На всичкото отгоре, IoT система се управлява от централен сървър, който отговаря за хиляди, ако не и милиони устройства.

Това го прави много важно да настроите три неща – система за съхранение, достатъчно голяма, за да обработва всички данни, система за обработка, която ще може да работи с данните и ефективна система за събиране и доставка.

Макар това да изглежда съвсем просто, и трите тези ресурси са доста трудни за придобиване и поддръжка.

Blockchain решава този въпрос доста грациозно. В мрежата на блокчейн няма централен обект, който да управлява данните. Вместо това всеки от възлите има копие на данните и може да ги обработва независимо.

След като бъде предаден аргумент, мрежата се опитва да получи консенсус от всички останали възли в системата. Веднага след като това се постигне, транзакцията се обработва. Същият подход може да се използва в IoT, за да премахне участието на централен сървър и всички ограничения, с които идва.

Актуализация, сигурност и поверителност

Един от най-големите недостатъци на централизираната система е, че всички събрани и обработени данни се съхраняват в централен сървър. Ако централният сървър падне, всички устройства ще спрат да реагират, тъй като изискват сигнали и команди от това. Освен това, ако сървърът е хакнат, всички налични данни ще бъдат компрометирани. Това може да доведе до нежелани последици.

Комуникация между връстници

Комуникация между връстници

Блочната верига е практически невъзможна за хакване. Всички данни, съхранявани в мрежата, са криптирани и достъп до тях имат само тези, които присъстват в мрежата. В допълнение, поради консенсусния алгоритъм, тези данни не могат да бъдат фалшифицирани.

Като добавим факта, че данните не се съхраняват по централизиран начин, няма да има проблеми с прекъсвания или неотговарящи устройства поради забавяне на сървъра и т.н. Това е възможно, защото устройствата на IoT не трябва да се свързват чрез трета страна. Те могат да генерират връзки между партньори, за да установят доверие.

Икономически по-осъществими и екологични

Сървърите, използвани в днешната IoT инфраструктура, са специализирани. И логично, когато става въпрос за специализация, повечето продукти са доста скъпи. Използването на система за разпределена книга изключва използването на централен сървър, което от своя страна ще намали общите разходи за настройка.

На всичкото отгоре тези сървъри имат високи цени за поддръжка поради начина, по който са проектирани и функциите, които изпълняват. Това също е огромна икономия, ако използвате разпределена система вместо централизирана.

Що се отнася до това как внедряването на IoT в Blockchain е зелено, централните сървъри обикновено са много жадни за енергия и понякога изискват допълнително оборудване за охлаждане и други цели.

Това оборудване може да генерира нежелани екологични ефекти като емисии и др. Също така, мощността, използвана за работа на сървър, също се обезсилва, когато се използва децентрализиран подход.

Заключение

Това са няколко начина, по които Blockchain и IoT могат да се обединят, за да променят начина на работа на съвременните технологии. Нека да обобщим малко и да видим как Blockchain разглежда всеки един от проблемите на наследствения IoT един по един:

 • Blockchain е много сигурен и може да се използва за проследяване на измерванията на данните на сензора. Той може също така да предотврати дублиране на данни с други злонамерени данни.
 • Внедряването на IoT устройства обикновено е сложно. Разпределената система на счетоводната книга може лесно да осигури идентификация на IoT устройство, удостоверяване и безпроблемен, сигурен трансфер на данни. Това прави внедряването много по-лесно.
 • IoT сензорите могат да обменят данни без намеса на трета страна, използваща Blockchain
 • В екосистемата няма да има нито един източник на провал. Това предпазва данните на IoT устройство от фалшификация
 • Blockchain дава възможност за автономност и анонимност на устройството. Индивидуалната идентичност и целостта на данните са защитени, а системата също така поддържа комуникация peer-to-peer
 • Тъй като няма изискване за посредник, разходите за внедряване, експлоатация и поддръжка на IoT устройства могат да бъдат намалени много с помощта на Blockchain

Това показва, че поотделно обещанията за блокчейн и IoT са впечатляващи. Когато обаче двете технологии се комбинират, възможностите им са безкрайни.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me