ICO срещу STO срещу IEO: Изчерпателно ръководство за набиране на средства за токени

ICO, STO, IEO – В момента има толкова много съкращения около процеса на набиране на капитал, че става малко объркващо за основния инвеститор на дребно, който не прекарва 40+ часа седмично на пазарите.

Добрата новина е, че макар всички тези съкращения да изглеждат смущаващи, те всъщност са доста по-лесни за разбиране. Тази статия ще обясни какво означава всеки акроним, когато се използва всеки тип модел на финансиране, какви са плюсовете и минусите на всеки от тях и как да се включите.

Също така ще разгледаме някои от най-популярните продажби на символи във всяка категория и ще обсъдим как променящият се пейзаж може да повлияе на проектите и инвеститорите.

Да започваме!

Първоначално предлагане на монети (ICO)

Blockchain проектите започнаха да използват първоначални предложения за монети (ICO) през юли 2013 г., когато Mastercoin проведе първото ICO, което се смята за първото. В ICO блокчейн компанията продава токени на инвеститори, обикновено в замяна на BTC или ETH, в опит да събере средства за текущото развитие на проекта.

История Ранни ICO

Някои от ранните ICO. Изображение чрез Slideshare

Инвеститорите купуват жетоните с очакването, че те ще увеличат стойността си и могат да бъдат продадени с печалба по-късно.

Плюсовете и минусите на ICO:

Професионалисти

 • Лесно за участие. Ако имате BTC или ETH в портфейла си, обикновено можете да се включите.
 • ICO кампаниите често включват програми за награди и въздушни капки, които позволяват на потребителите да получат някои токени безплатно.

Минуси

 • Липсата на регулация е довела до това, че много фалшиви или измамни проекти събират средства и след това изчезват с инвеститорски пари.
 • След като закупите токена, все още трябва да бъде включен в борсата, за да го търгувате.
 • Това е много висок риск. В допълнение към разпространението на измами има и риск цената на токена да падне след ICO.

Предлагане на токени за сигурност (STO)

Предлагането на токени за сигурност (STO) е нов метод за набиране на средства, възникнал в отговор на началото на репресиите от Комисията за сигурност и обмен на измамни ICO.

С STO инвеститорът трябва да се счита за акредитиран за покупка (1 милион щатски долара + нетна стойност и 200 хиляди долара годишен доход за 2+ години). Самите токени за сигурност работят подобно на акциите и дават права на собствениците си върху собствения капитал и дивидентите от емитиращата компания.

STO & amp; ICO в сравнение

STO жизнения цикъл и ICO в сравнение със STO. Изображения чрез Hackernoon & BitDeal

Плюсовете и минусите на STO:

Професионалисти

 • Измами и измами са премахнати, тъй като STO работи в регулаторната рамка на SEC в САЩ и FINMA в Европа.
 • Тъй като жетоните се издават като ценни книжа, те са обезпечени с активите на емитиращата компания и имат реална стойност.

Минуси

 • Инвеститорите трябва да бъдат счита се за акредитиран от SEC да участва в STO, което прави бариерата за влизане доста висока.
 • Подобно на ICO, трябва да изчакате токена да бъде включен в борсата, за да можете да го търгувате.

Първоначално предлагане на обмен

Най-новата схема за набиране на средства, която се използва, се нарича Initial Exchange Offerings (IEOs) и те са алтернатива на ICO, като токените се продават директно от борсова платформа.

IEO са подобни на ICO, но борсата поема пълната отговорност за процеса на набиране на средства, включително проверка на блокчейн проекта, за да се определи дали е легитимен и вероятно ще бъде успешен.

Binance IEO

Binance поема водеща позиция при първоначалните предложения за размяна. Изображение чрез Binance Launchpad

Launchpad на борсата Binance е най-голямата и най-добре позната платформа за IEO досега, но има още Huobi Prime, OkEx Jumpstart, Bittrex International, KuCoin Spotlight и над дузина други.

Плюсовете и минусите на IEO:

Професионалисти

 • Много ниска бариера за влизане. Ако имате потвърден акаунт и криптовалута в платформата IEO, можете да участвате.
 • Борсата извършва проверка на проекта, за да се гарантира, че е надежден.
 • Токените се изброяват веднага на борсата и са достъпни за търговия.

Минуси

 • Няма гаранция, че цената на символа ще се повиши след IEO.
 • Те остават полезни жетони и нямат активи или реална стойност, която да ги подкрепя.

Защо толкова много опции?

ICO са създадени като алтернатива на IPO, което дава на блокчейн компаниите начин да набират капитал за своите проекти, без да се отказват от собствения капитал на компанията. Фактът, че ICO не са регулирани, улесни проектите да провеждат кампании за набиране на средства.

За съжаление липсата на регулация също прикани измамници, измамници и лоши актьори да създават проекти просто като грабване на пари …

В резултат на това бе въведен STO и той решава един от основните проблеми, които ICO имат, а именно липсата на каквато и да е налична компенсация за инвеститорите, ако проектът някак умре или изчезне.

Изисквания за регистрация на STO

Изисквания за регистрация на STO. Изображение чрез Среден

Тъй като STO жетоните са свързани с реалния собствен капитал и са регулирани съгласно изискванията на SEC и FINMA, всички проекти, използващи този метод за набиране на средства, са легитимни и няма опасения за изчезването на проекта с инвеститорски средства.

IEO е нещо като хибрид. Въпреки че зад капитаните, стартирани чрез и IEO, няма собствен капитал, има задължителна проверка, извършена от платформата за обмен на листинг. Борсата поема тежестта на разследването на финансовото състояние, рисковете, развитието на проекти, пазарната позиция, жизнеспособността на продукта и други фактори.

Когато борсата позволява IEO, съществува риск за репутацията на борсата, ако проектът се окаже лош. Поради този риск се повишава нивото на доверие от страна на купувачите.

Как потребителите могат да участват

Все още има редица проекти, стартиращи по метода ICO, и присъединяването е доста лесно. Всичко, от което се нуждаете, е криптовалута (обикновено BTC или ETH), с която купувате ICO токена.

В случай на IEO, вие също се нуждаете от сметка на борсата, която държи продажбата на токена. В много случаи борсата има свой собствен патентован токен, който трябва да се използва за участие в IEO (Binance Coin for Binance за напр.)

Проекти на Binance Launchpad

Последни IEO на Binance Launchpad. Изображение чрез Binance Launchpad

Що се отнася до STO, има повишени разпоредби, които трябва да се спазват и повече изисквания за инвеститорите. Купувачите са длъжни да бъдат акредитирани инвеститори съгласно разпоредбите и това увеличава бариерата за влизане. Съгласно американското законодателство акредитиран инвеститор отговаря на едно от четирите следните изисквания:

 1. Организация с активи над 5 милиона долара, като хедж фонд или друг фонд;
 2. Физическо лице с нетни активи над 1 милион щатски долара, без да се включва основното местожителство на инвеститора;
 3. Годишен доход над 200 000 долара за физическо лице или 300 000 долара за семейна двойка. Този доход трябва да се поддържа през последните две години и да се очаква да продължи през годината, през която са закупени токените за сигурност;
 4. Фирма, чиито членове са акредитирани.

ICO разбиват плесените

В края на 2017 г. беше времето на ICO, когато почти всеки проект успя да събере милиони долари за минути или по-малко. Най-популярните ICO по това време са Ethereum, NEO и EOS. В случая на EOS събраната сума беше 4 милиарда долара.

Друго успешно ICO се проведе от приложението за съобщения Telegram в подкрепа на планираната от тях Telegram Open Network (TON) през 2018 г. Това беше частно ICO и той събра 1,7 милиарда долара в два кръга продажби.

Telegram TON Сравнен

Telegram TON ICO & Други ICO. Изображение чрез TechCrunch

Тези, които са закупили определени ICO токени, са добре възнаградени за поемането на риск. Например, Ethereum продаде своите токени за $ 0,311 и впоследствие видя цената му да скочи до $ 1432.

Днес тя остава над $ 300. Токенът NXT се продава само за $ 0,0000168 при продажбата си на токени и достига до $ 2,16 на токен в един момент. В момента се търгува за малко над $ 0,03 на токен.

Интересът към ICO намаля през 2018 г., отчасти поради мечия пазар в криптовалути, но и заради измамите, преобладаващи в ICO пространството. Моделът ICO се основава на доверие и стана твърде трудно да се доверим на нови ICO проекти.

СТО продължават да растат

Първата алтернатива на ICO стават STO с повишените им правила и безопасност за инвеститорите. За съжаление, те не са били много популярни, тъй като са едновременно скъпи и трудни за изпълнение на блокчейн проекта и извън обсега на повечето инвеститори на дребно.

Все пак е имало успешни STO, но далеч не е мащабът за набиране на средства от ICO. Blockchain Capital беше един от първите, събрал $ 10 милиона само за няколко часа. Spice VC успя да събере 15 милиона долара по време на кампанията си за набиране на средства. И платформата NEXO генерира 52,5 милиона долара, за да помогне за развитието на своята платформа за кредитни криптовалути.

STO Набрани средства

STO финансиране през първата половина на 2019 г. Изображение чрез Доклад Inwara H1

Както можете да видите, тези STO не донесоха милиарди долари, а също така не генерираха масивна възвръщаемост, наблюдавана от някои ICO. Всъщност никой не е спечелил повече от 200% дори при най-високите си рекорди, а повечето в момента са равни до умерено по-високи.

И въпреки че тези STO токени се различават от повечето криптовалути, подкрепени от действителния собствен капитал, те все още страдат заедно с по-широкия пазар през 2018 г. на мечи пазар. STO са надеждни, но високата бариера за влизане прави малко вероятно те да станат изключително популярни като ICO през 2017 г..

Добре дошли в шоуто IEO

IEO нямат висока бариера на STO за влизане и имат по-висок рейтинг на доверие от инвеститорите, тъй като предлаганите проекти вече са проверени от борсата за листинг, която има своя собствена репутация, която да вземе предвид при включването на проект.

Процесът на IEO е ясен. Проект, който иска да направи списък, подава заявление до борсата. След това борсата извършва надлежна проверка на проекта, оценявайки продукта, техния токеномичен модел, екипа за управление и разработка, общността зад проекта и всички други важни фактори.

След това те отговарят на заявлението и ако бъдат приети ще информират за проекта цената, на която може да бъде посочен токена, и таксата за успех, начислена от борсата.

Набрани средства по IEO

Първоначално предлагане на борса през първото полугодие 2019 г. Изображение чрез Доклад Inwara H1

Тези такси за успех могат да достигнат 1 милион долара, но са били приемливи за блокчейн проекти, тъй като досега процентът на успех за IEO е бил невероятните 100%.

Токените, изброени в IEO през 2019 г., успяха да наберат милиони долари само за секунди …

Един от първите беше списъкът BitTorrent в новата платформа Binance Launchpad. Инвестиционният шум за този беше толкова голям, че платформата Binance Launchpad се срина под тежестта на толкова много потребители, опитващи се да получат достъп до сайта и да закупят токени. В рамките на няколко минути IEO беше завършен, като BitTorrent (BTT) събра 15 милиона долара.

Има над дузина други борси със собствени IEO платформи и с възстановяването на криптосистемата през 2019 г. броят на IEO се очаква да се увеличи.

Заключение

Тъй като пространството за набиране на средства за блокчейн проекти продължава да се развива, почти сигурно ще получим ново съкращение за нов тип кампания. Предполагам, че променящите се регулации в крайна сметка ще поставят набирането на средства предимно под модел на STO, поне в повечето страни. Този нов модел обаче ще позволи на всички инвеститори, точно както правят традиционните акции.

Междувременно IEO изглежда най-добрият избор не само за инвеститорите, но и за самите блокчейн проекти. Те са лесни за сглобяване, тъй като борсата прави тежко повдигане, а от средата на 2019 г. са изключително популярни и успешни.

Въпреки че таксите за проекта за листинг могат да бъдат доста високи, 100% успеваемост помага да се компенсира до известна степен.

До изготвянето на регулации, обхващащи издаването на нови токени, борсите остават в силна позиция, тъй като внасят доверие, ликвидност и нарастващ опит в процеса на стартиране на токените.

Представено изображение чрез Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me