Големите играчи преминават към блокчейн – Ето 13 примера

Напоследък в града се говори за технологията Blockchain.

Обозначавайки децентрализирана, устойчива на фалшифициране цифрова книга, тя е в основата на екосистемата на криптовалутите. Характеристиките на тази технология обаче позволяват алтернативни приложения в различни области, включително традиционния финансов сектор, логистика, производство на енергия и много други.

IQ Option Trade Кредитна карта

Много корпорации все още работят с купища хартия и редовни бази данни в ежедневните си дейности. Потокът на документация и бизнес процесите в тази форма очевидно стават излишни, ненужно сложни и остарели. Децентрализираните блокчейн системи могат да бъдат отговорът на нетривиалния въпрос за модернизиране на тази стара училищна рутина и привеждането й в съответствие с глобалния напредък в дигиталната сфера.

Тази статия ще хвърли светлина върху някои големи играчи, които вече са направили обещаващи стъпки към внедряването на блокчейна в техния режим на работа.

1. Партньорство между Microsoft & ID2020 Алианс

Софтуерният гигант на Microsoft обединени с ID2020 Alliance, глобална инициатива, целяща да запълни празнотата на документите за самоличност в различни части на света. Последният обединява усилията на правителства, неправителствени организации и частни компании под един чадър за подобряване на живота на хората.

Microsoft се намеси, за да улесни създаването на базирана на блокчейн технология за управление на идентичността с помощта на Microsoft Azure. За тази цел корпорацията си партнира и с доставчиците на цифрови услуги Accenture и Avanade.

2. Goldman Sachs с бюро за търговия с криптовалути

Goldman Sachs, мултинационална компания за финансови услуги със седалище в Ню Йорк, има за цел да създаде бюро за търговия с криптовалути. Съобщава се, че тази амбициозна инициатива ще стартира до юни 2018 г. Служителите на инвестиционната банка са заявили, че ще пилотират сделки, свързани с Биткойн, родоначалник на всички съвременни крипто монети.

В отговор на критиките изпълнителният директор Лойд Бланкфайн подчерта, че хората някога са били скептични към хартиените пари, които изместват златото като спестявания и средства за плащане.

3. BHP Billiton следва костюма

BHP Billiton, най-голямата компания за ресурси в света, занимаваща се с добив, метали и петрол, е партньорство с технологични фирми BlockApps и ConsenSys за внедряване на базирана на блокчейн система за по-ефективно проследяване в реално време на проби от течности и стволови кладенци.

Тази система ще бъде изградена с помощта на платформата Ethereum, която побира функцията за интелигентен договор. Съобщава се, че BHP планира да насърчи своите изпълнители да се присъединят и да използват така наречената Междупланетна файлова система (IPFS) за съхраняване и обмен на оперативни данни. Това е протокол P2P, често използван при стартиране на блокчейн.

4. Maersk и IBM

Maersk & amp; IBM Blockchain


Водещият световен транспортен конгломерат Maersk ще го направи сътрудничат с IBM да създаде базирана на блокчейн система, натоварена да улесни нейните бизнес операции. Очаква се бъдещото съвместно предприятие да помогне на пристанищата, митниците, банките и други участващи субекти да заменят документите със здрава цифрова книга и едновременно да ги защитят от съвременните кибер заплахи.

Настоящото състояние на нещата в индустрията силно разчита на документация, която, когато се загуби някъде по веригата на доставки, причинява разваляне на годни за консумация и други нетрайни стоки. Миналата година Maersk се обедини с Guardtime, корпоративна инициатива за блокчейн, за да разработи ad hoc система за застраховане, базирана на блокчейн.

5. FedEx, UPS и BNSF Railway дават изстрел на блокчейн

Стотици големи играчи в товарната индустрия, включително FedEx, UPS, BNSF Railway и Schneider Trucking, се присъединиха BiTA (Блокчейн в Transport Alliance). Този проект преследва целта да въведе единни стандарти за тестване и внедряване на блокчейн приложения в глобалния транспорт и логистика.

6. Pemex продължава да върви по пътя на иновациите

Pemex, най-голямата петролна компания в Мексико, си партнира с Petroteq Energy да разработи книга, защитена от фалшифициране, насочена към подобряване на бизнес операциите. Технологията ще разчита на собствената блокчейн платформа на Petroteq, наречена PetroBLOQ.

Забележително е, че Pemex е пионер в приемането на криптовалута като платежно средство в петролната индустрия. Представеното решение за управление на веригата на доставки (SCM) е още едно доказателство за ангажимента на компанията за внедряване на авангардни технологии.

7. UBS & Други банки, които дават шанс на Ethereum Blockchain

Многонационални финансови компании и банки, включително UBS, Credit Suisse и Barclays, възнамеряват да използват блокчейн, който се носи от Ethereum, за да улеснят спазването на новата MiFID II / MiFIR законодателна рамка, която влезе в сила през януари 2018 г..

Технологията ще подпомогне участващите банки при кръстосано позоваване и проверка на информацията за идентификатора на юридическо лице (LEI). Фирмите от финансовия сектор също работят активно по използването на разпределени счетоводни книги за рационализиране на бек офис операциите, което уж ще им спести около 20 милиарда долара годишно.

8. Nestle, Walmart и други стартират блокчейн проект

Големите имена в хранителната индустрия се опитват да се справят с предизвикателството на безопасността на храните, използвайки блокчейна. Walmart, Unilever, Nestle, Kroger и редица други корпорации си сътрудничат с IBM по този въпрос от Август 2017 г.. Пилотът има за цел да подобри проследяването на веригата за доставки.

По-специално, той може да намали времето за проследяване на пратката от дни на секунди – нещо, което определено има значение. Освен това, това прилагане на блокчейн трябва да улесни изземването на безопасността.

9. Организацията на обединените нации поддържа тенденцията

Блокчейн проследяване на бежанци

Друг забележителен случай на употреба на блокчейн е свързано с коалицията на ООН за изменението на климата. Организацията обмисля прилагането на технология за разпределена книга (DLT), за да засили своите изследвания върху изменението на климата.

Очаква се системата да революционизира работните потоци за предоставяне на данни в реално време за статистически данни за емисиите и търговията с въглерод. Друга полза от използването на DLT е, че изследването вече няма да бъде податливо на неблагоприятно политическо влияние.

Това не е първият ход на ООН за използване на новите технологии. Преди това е използвал платформата Ethereum, за да подкрепя сирийските бежанци, като им предоставя ваучери за храна, базирани на блокчейн.

10. TEPCO иновации в енергийния сектор

Водещият доставчик на комунални услуги в Япония TEPCO (Tokyo Electric Power Company) е партньорство с платформата Electron, за да създаде единна инфраструктура за своите бизнес процеси. Този ход може да се промени в цялата индустрия, която в момента използва отделни услуги за регистрация, счетоводство и сетълмент.

Чрез интегрирането на всички тези записи в една книга, доставчиците на енергия ще могат да следят по-ефективно транзакциите, активите и измервателните данни.

11. Илинойс прави пробив в лицензирането на здравеопазването

Департаментът за финансово и професионално регулиране в Илинойс си сътрудничи със здравната фирма за иновации Хеширано здраве по проект, насочен към рационализиране на лицензирането на лекари в щата.

По-конкретно, мисията на пилота е да автоматизира тромавите процеси, придружаващи в момента лицензирането в Илинойс. Очаква се също така да се подобри точността на медицинското удостоверяване и споделянето на данни в сектора на здравеопазването.

12. Блокчейн-базирана ID платформа, която ще се появи в Бразилия

Управление на бразилски идентификатори на блокчейн

Бразилското правителство планира да се възползва от блокчейна Ethereum за подобряване на свързаните с идентичността процеси. Министерството на планирането, бюджета и управлението на страната експериментира с изпълнението на uPort, отворена система за идентичност, създадена от ConsenSys.

По този начин жителите ще могат да регистрират собствената си самоличност в Ethereum, да управляват идентификационни данни и да разрешават транзакции, докато са сигурни, че личните им ключове и данни са в безопасност. Междувременно правителството ще има повече възможности да провери легитимността на личните документи на гражданите.

13. DKMS и пилоти за регистрация на раждане от Evernym

Evernym, доставчик на нова разпределена книга, посветена на решаването регистрация на раждане проблеми, получи безвъзмездна финансова помощ за близо 794 000 долара от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, за да разработи децентрализирана система за управление на ключове (DKMS) за правителството.

Компанията също си партнира с Инициативата за блокчейн в Илинойс (IBI), за да създаде система за регистрация на раждания, базирана на книга.

Долния ред

Въпреки че множество индустрии със сигурност биха могли да се възползват от внедряването на блокчейн технологията, използването на разпределени дневници в домейни, различни от криптовалута, засега не е твърде често срещано. Дори големите мултинационални корпорации и правителства правят само малки първи стъпки към революция в дейността си с тази забележителна технология.

Повечето от горепосочените случаи са пилоти, които тепърва предстои да бъдат разгърнати в голям мащаб. Резултатите обаче вече изглеждат обещаващи за секторите на транспорта, финансите, доставките на храни, енергетиката, здравеопазването, идентичността, изследванията на климата и хуманитарната помощ. Надяваме се, че този списък ще продължи да се разширява.

Изображения чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me