Годишен доклад на CoinGecko: Най-интересните прозрения за 2018 г.

2018 г. наистина беше доста епична в криптовалутната индустрия. От екстремните пазарни движения до обменните хакове и непрекъснатото привличане на „институционално осиновяване“, това беше година за спомен.

Всичко това беше документирано и обобщено в годишен преглед проведено от екипа в CoinGecko. Докладът е наистина проницателен и обхваща множество различни теми от приемането до технологичния напредък и регулирането.

Реших да извлека някои от най-интересните прозрения от доклада и накратко да обобщя тези статистически данни и прозрения. Нека да разгледаме набързо една от най-запомнящите се години на крипто досега.

Динамика на пазара

През 2018 г. цената на биткойните падна от 19 000 на 3100 долара, докато повечето алткойни загубиха цели 90% от стойността си. От 700 милиарда на 150 милиарда, крипто пазарите преживяха 78,85% спад в пазарната капитализация.

Въпреки тези цифри, обемът на търговия остава постоянен през по-голямата част от годината, което може да се дължи на нарастващия брой борси в космоса, както и на нарастващото ниво на глобален интерес към крипто пазарите.

Тъй като много инвеститори продадоха монетите си, много повече решиха да се регистрират на борси и да станат дневни търговци, като се възползват от високата волатилност, която е несравнима с повечето други класове активи. Този скок в дневната търговска активност най-вероятно допринесе за постоянния обем на търговията.

Ценова производителност Crypto 2018

Общо представяне на пазарната капитализация през 2018 г. Източник: CoinGecko

Кварталът 4 на 2018 г. отчете спад в криптовалутната капитализация с 44,25%. Това беше по времето, когато Биткойн най-накрая бе пробил нивото на подкрепа от 6000 долара след месеци спекулации. Много мечи анализи на търговия (включително популярния крипто търговец Tone Vays) прогнозира че цената на биткойн ще падне под $ 6k и ще достигне нивото от $ 5k.

Ако нивото на $ 5k беше пробито, те очакваха, че можем да стигнем до $ 3000. По това време повечето хора смятаха, че $ 3k биха били твърде ниски, за да не се възползват инвеститорите. И все пак 2 месеца по-късно все още варираме между нивото от $ 3k и $ 4k, без ясни признаци на пробив в двете посоки.

Топ 5 монети на крипто пазара загубиха между 66% и 93% от стойността си:

 • BTC: -73%
 • ETH: -82%
 • XRP: -84%
 • BCH: -93%
 • EOS: -66%

Altcoins очевидно са претърпели по-лоши загуби от Bitcoin. В началото на годината доминирането на биткойн сред топ 30 монети беше на 44%. До края на годината тя се покачи до 55%.

В крайна сметка, ако има нещо, което беше ясно за пазарите през 2018 г., това е, че си е платило да остане мечешки.


Крипто борси

Тъй като повече търговци се стичаха в крипто пространството през 2018 г., броят и обемът на търговията на крипто борсите експлодираха.

През четвърто тримесечие топ 5 борси (класирани по обем на търговията) бяха Bithumb (1,42 млрд. Долара), ZB.com (894 млн. Долара), Binance (778 млн. Долара), OKEx (599 млн. Долара) и Exx (493 млн. Долара). Трябва да се отбележи, че обемът на търговията не винаги е лесен за проверка и често може да бъде фалшифициран.

Всъщност друго доклад който излезе през декември изброи няколко популярни борси заедно с реалните им обеми на търговия. От всички водещи борси, само Binance Exchange (класирана на 3 място), Bitfinex (класирана на 16 позиция) и Liquid (класирана на 29 позиция) показват 100% реален обем на търговия.

Класиране на борсата CoinGecko

Класиране на Crypto Exchange през 2018 г. Източник: Доклад CoinGecko

Това поставя под въпрос каква част от обема в криптопространството е органично създаден от истински търговци, а не в резултат на промивна търговия (акта на продажба на монети напред-назад, за да манипулирате обема на търговията).

Не е изненадващо, че борсите с безплатен майнинг са по-доминиращи през 2018 г. поради способността на търговците да постигат максимални печалби, като не се налага да плащат такси за трансфер.

Q4 Основни събития

Няколко основни събития определиха крипто пространството през 2018 г. Въпреки че няколко истории бяха неуспехи, общият консенсус беше, че се приближаваме по-близо до масовото приемане на крипто.

Правителство

Южнокорейските регулатори, някога известни с това, че са много про крипто, станаха по-рестриктивни спрямо ICO, тъй като пазарът бързо намаляваше и много от най-добрите ICO на Южна Корея не успяха да се представят.

ОАЕ зае по-оптимистична гледна точка и избра да възприеме ICO модела като начин за стимулиране на капиталовите пазари..

В САЩ щата Охайо направи гигантски скок приемане на биткойн като форма на плащане на данъци. Тази история беше впечатляваща, защото показа, че някои законодатели са готови да положат усилия да разберат и възприемат новите технологии, но също така беше иронично поради факта, че BTC отдавна се използва като инструмент за избягване на отчитането на доходите и плащането на данъци.

Законодателите от Охайо вероятно са разбрали това и са мислели, че поне ще създадат прозорец за притежателите на биткойни, които може да се страхуват да конвертират в щатски долари и да бъдат одитирани с желание да плащат данъците си чрез BTC.

Stablecoins започнаха да виждат основното приемане в Бразилия, тъй като страните, които започнаха да използват блокчейн Ethereum, за да издават стабилна монета.

Венецуела продължи напред с плановете си да приеме собствена криптовалута – петродолара, който беше представен в ОПЕК като цифрова валута за петрол.

Швейцария продължи да демонстрира защо изпреварва мили с останалите държави, когато става въпрос за приемане на крипто, като разкри правна рамка на блокчейн в партньорството за асоцииране на крипто долини.

Крипто

Биткойн блокчейнът постигна голям пробив, твърдейки, че увеличаването на размера на блока вече ще бъде възможно без хард форк.

Разделянето на пари в биткойн беше може би най-противоречивата история в крипто през 2018 г. Битката за егото между Крейг Райт и Роджър Вер се бори и от двете страни и в крайна сметка завърши с постоянен сплит и създаването на 2 нови монети: BCHABC и BCHSV . Въз основа на текущите цени, изглежда, че нито една от монетите не е по-добра.

начин на живот

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай разкри, че неговият тийнейджър е майнер на Ethereum, докато известни личности като DJ Khaled и Floyd Mayweather са били обвинени и глобени от SEC за шилинг на измамни ICO.

Мейуедър се съгласи да плати 300 000 долара за обезсилване, 300 000 долара наказание и 14 775 долара за предрешаване на лихви. Халед се съгласи да плати $ 50 000 за обезсилване, $ 100 000 наказание и $ 2 725 в предразсъдъчна лихва.

Стартира

Няколко крипто стартиращи компании бяха принудени да съкращават служители, включително големи имена като Steemit, Civil, Consensys и един от екипите за разработка на Ethereum Classics.

Binance обявиха първата си криптовалутна борса в Уганда.

Крипто кражби

Въпреки ползите за сигурността, които технологията блокчейн може да донесе, крипто пространството изпитва десетки високопрофилни хакове, които поставят под съмнение способността на компаниите и физическите лица да осигуряват средствата си на крипто портфейли по-добре, отколкото биха направили в банки.

Очакваната обща загуба на средства поради пробиви в сигурността и измами през 2018 г. е 867,5 милиона щатски долара, 50% повече от всички предходни години взети заедно.

Някои забележителни хакове и измами включват:

 • Кражбата на Coincheck: Откраднати са 400 милиона долара (500 милиона XEM)
 • Измами с монета Coinhoarder: 50 милиона долара
 • Кражба на BitGrail: 170 млн. Долара (17 млн. NANO)
 • BTC Global Ponzi Scam: 50 милиона долара
 • Bithumb Hack: ($ 31 млн.)

ICO Insights

Пазарът на ICO може да изглежда сякаш е достигнал своя връх през 2017 г., но всъщност през 2018 г. бяха събрани повече пари от повече проекти и по-голям брой успешни проекти. За съжаление средната възвръщаемост на символите за проект беше значително по-малка през 2018 г. в сравнение с 2017 г .:

ICO статистика Coingecko

Някои статистически данни за ICO от 2018 г. Източник: Доклад CoinGecko

Сингапур е страната с най-много ICO на 228. Съединените щати се класират на второ място със 195, Великобритания е трета със 165, а малката държава Естония е четвърта със 112 ICO. Общо 247 ICO идват от произволен асортимент от други страни, което показва, че пазарът на ICO наистина се е превърнал в глобален феномен.

През 2018 г. общо 943 проекта завършиха набирането на средства със средна набрана сума от 17,59 милиона щатски долара. Най-успешният месец за финансиране на ICO през 2018 г. беше юни с набрани 5,89 млрд. Долара. Това беше същия месец, в който EOS завърши годишния си ICO рейз, за ​​да поиска най-голямото набиране на средства за годината на 4.2 милиарда долара. Най-малко успешният месец беше декември, като бяха събрани само 305 млн. Долара.

Конюшни монети

Стабилните монети станаха актуална тема в крипто пространството миналата година. Това са цифрови активи, които имат за цел да предложат ценова стабилност на пазара на криптовалути, като отразяват стойността на традиционните фиатни валути или активи.

Те функционират предимно като запас от стойност, особено когато крипто пазарните цени спадат и инвеститорите искат да запазят текущата стойност на своите биткойни или алткойни. Те също са по-лесна разчетна единица, защото са обвързани една към една фиатни валути (така че вместо да броите парите си в Satoshi’s, можете да ги преброите в долари или евро).

Топ 5 на стабилните монети по пазарна капитализация през 2018 г. бяха Tether (~ 2 милиарда долара на 75% пазарен дял), TrueUSD (~ 204 милиона и 7.4% пазарен дял), USD Coin (~ 248 милиона долара и 9.1% пазарен дял), Paxos Standard или PAX (~ 144 млн. Долара и 5,3% пазарен дял) Dai (~ 69 млн. Долара и 2,5% пазарен дял).

TUSD, Dai, USDC и PAX нараснаха съответно с 30x, 20x, 15x и 10x през 2018 г. Tether (USDT) загуби значително господство през 2018 г., като нарасна само с 1,5x. Това до голяма степен се дължи на многото скандали, получени от стабилната монета, включително обвиненията, че тя не разполага с достатъчно средства в щатски долари, за да съответства на броя монети Tether, които печата.

Разделяне на Bitcoin Cash

Форкът на Bitcoin Cash беше спорно едно от най-противоречивите събития, които се случиха в крипто пространството през 2018 г. Bitcoin Cash трябваше да проектира да разклонява тяхната блокчейн на всеки 6 месеца и да внедри нов ъпгрейд на софтуера, който да включва промени, предложени от разработчиците с отворен код.

Конфликтът започна, когато водещият разработчик на биткойн ABC, Amaury Séchet предложи промяна във вилицата през ноември

 • Нов opcode, наречен OP_CHECKDATASIG, който позволява валидиране на съобщения извън блокчейна и позволява оракули и атомни договори с различни вериги.
 • Canonical нареждане на транзакции (CTOR) за огромни подобрения в мащаба в бъдеще.

Д-р Крейг Райт (основател на NChain) беше против предложението и не се съгласи, че Bitcoin Cash трябва да се използва за безкасови транзакции.

В крайна сметка несъгласието доведе до вилица, която ще раздели Bitcoin Cash и създаде 2 нови монети: Bitcoin ABC и Bitcoin SV. BCHABC сега се търгува на $ 117, докато BCHSV се търгува на $ 66.69. Преди разделянето, паричните средства в биткойн бяха около 500 – 600 долара, така че е ясно, че засега решението за разделяне на монети не беше от полза за стойността на BCH.

Децентрализирани приложения

Едно от нещата, които правят блокчейн като Ethereum, EOS и Tron толкова популярен, е тяхната помощна програма като платформи за стартиране на децентрализирани приложения (или Dapps). Много хора вярват, че тези блокчета могат да бъдат за Dapps това, което магазинът за приложения на Apple е за Apps. Въпреки това през 2018 г. цифрите показаха, че крипто пространството все още трябва да извърви дълъг път, преди да може да съответства на нивото на активност, което носи App Store.

През 2018 г. стартираха само 1432 Dapps (1045 за Ethereum, 235 за EOS, 97 за TRON и 46 за STEEM). Общият брой на уникалните потребители на Dapp е само 1,4 милиона, с общо 279 милиона транзакции и сключени 6,7 милиарда долара. Въпреки че тези цифри може да изглеждат високи, при разпространение на 1432 Dapps, ние разглеждаме само ~ 977 потребители на Dapp, 194k транзакции на Dapp и ~ 4,5 милиона $ транзакции на Dapp.

Добрата новина е, че фокусът върху Dapps започва да се разпространява през 2018 г. През януари игрите представляват малко над 50% от приложението Dapps, но до декември доминирането на игрите е намалено до около 30%, с повече Dapps съсредоточени върху залаганията, децентрализирания обмен, социалните мрежи и финансовите услуги започват да се появяват.

Токени за сигурност

Може би втората най-свръх иновация след стабилните монети е Security Tokens. Това са основно цифрово представяне на ценна книга, като акция, облигация, произведение на изкуството или друг традиционен актив.

Токените за сигурност обещават безкрайни възможности за инвеститорите поради възможността да вземат активи, които традиционно са били достъпни само за финансовите елити, и да ги конвертират в криптовалути, които могат да се търгуват по същия начин като Bitcoin или всяка друга Altcoin.

Теза за токени за сигурност

Някои от активите, които могат да бъдат токенизирани. Източник: HackerNoon

Чрез предлагането на маркери за сигурност (механизъм за набиране на средства, подобен на ICO), милиарди долари могат да навлязат на пазара, за да финансират преди това ексклузивни традиционни активи, а също така да финансират бизнес и инициативи, които може да имат трудности за придобиване на финансиране по традиционните маршрути (IPO, рисков капитал и т.н. ).

Masternodes

Masternodes са пълни възли с криптовалута или компютърни портфейли, които пазят пълното копие на блокчейна в реално време. Броят на главните възли и монетите на главния възел се увеличи значително на тримесечие с двуцифрен ръст през Q2 и Q3 и трицифрен ръст през Q1. Монетите на Masternode са се увеличили от 57 на 536, докато Masternode са се увеличили от 35 780 на 250 307.

Въпреки това, въпреки че броят на главните възли и мостернодните монети се е увеличил, стойностите им са намалели значително през 2018 г. от 12,5 милиарда на 530 милиона долара пазарна капитализация за Masternodes. Dash и PIVX бяха първите 2 Masternodes за 2017 и 2018.

Нефунгируеми токени

И накрая, незаменимите токени (ERC-721 жетони, които предлагат уникални характеристики, които ги правят различни, неделими и цифрово оскъдни) продължават да вдигат шум през 2018 г..

Crypto Kitties са първият цифров актив, който доказва важността на мащабируемостта на блокчейна Ethereum. Тези незаменими токени продължиха да показват голям обем на търговия през цялата 2018 г. с обем на търговия от 14,3 милиона долара.

Decentraland, пазарът на виртуална реалност за закупуване на имот, видя 27 млн. Долара в обем на търговия. Продажбите на незаменими символи също се появиха в заглавията, като парче земя на платформата Decentraland се продава за 175 578 долара, а Cryptokitty – за 172 794 долара. Освен това общият брой на NFT общностите се разшири от 10 на 50.

Заключение

Като цяло криптопространството преживя различни вълнуващи събития и видя растеж в няколко области, които не бяха пряко свързани с цената.

Тъй като се полагат повече усилия за разработване на Dapps, маркери за сигурност, стабилни монети и крипто законодателство, в крайна сметка ще стигнем до място, където цената на крипто пазарите започва да отразява истинската му стойност.

И така, 2018 г. наистина беше доста година в сравнително младия живот на криптовалутите. Всъщност, ако първият месец на 2019 е нещо, което трябва да преминем, вероятно ни очаква още една вълнуваща и наситена със събития година.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map