Ethereum Dapps: 10 децентрализирани приложения, които можете да използвате в момента

Децентрализираните приложения (dApps) са един от най-важните случаи на използване на мрежата Ethereum. Вече има редица от тях и те растат.

С интелигентните договори като сърцевината на протокола можете да намерите децентрализирани приложения (dApps), изградени с интелигентни договори, които варират от игри и хазарт до обмен на активи и финанси до медии и социални dApps и други.

В тази публикация ще ви дам всичко, което трябва да знаете за Ethereum dApps. Също така ще разгледам 8 от най-добрите dApps, които в момента са напълно функционални и готови за използване.

Какво представляват Ethereum Dapps?

Докато блокчейнът е неизменна книга, Ethereum е продължил блокчейна чрез създаването на интелигентни договори, които позволяват на разработчиците да създават софтуер с отворен код, изграден на гърба на блокчейна, за да се възползват от многото му предимства.

Основна структура на dApp

Типична структура на Basic dApp. Изображение Източник.

Тъй като блокчейнът е децентрализиран, приложенията, изградени върху блокчейн, също са децентрализирани, което означава, че нямат централен орган или собственост. След като dApp бъде внедрен, дори разработчиците вече нямат контрол над него.

Общи характеристики на Ethereum dApp:

  • Отворен код – Dapps в идеалния случай трябва да бъде софтуер с отворен код с код, който може да бъде изследван и доказан без злонамерен код.
  • Децентрализиран – Ethereum dApps са изградени върху децентрализирана блокчейн и всички промени трябва да се определят от консенсуса на потребителските гласове.
  • Стимулиран – Потребителите, които действат като валидатори на транзакции в блокчейна, трябва да получат стимули под формата на цифрови токени за тяхната дейност.
  • Протокол – Общността на разработчиците на приложения и потребителите трябва да се споразумеят за криптографския алгоритъм, използван за показване на доказателство за стойност. В случая с Ethereum това в момента е Proof-of-Work (PoW).

Въз основа на данни, събрани от StateoftheDapps.com в момента има (5 юни 2019 г.) 1876 dApps, изградени върху блокчейн Ethereum. Конкуриращ се сайт DappRadar.com изброява само 1 503 Ethereum dApps, но така или иначе, вселената на Ethereum dApps се разраства бързо, като се има предвид, че в края на 2017 г. имаше около 400 dApps и 1400 dApps в края на 2018 г..

Видовете dApps на Ethereum

Докато категоризацията на dApps е по-широка, бялата книга на Ethereum идентифицира и дефинира три вида dApps:

dApps за управление на пари

Това е най-често срещаният тип dApp и се състои от приложение, което изисква един потребител да плати Ether, за да уреди интелигентен договор и да получи някаква стока, услуга или данни.

dApps за управление на пари, включващи външна информация

Този тип dApp изисква плащане в Ether и също така изисква въвеждането на някаква външна информация. Един добър пример за това е Augur и други dApps за прогнозиране на пазара. На всеки пазар за прогнози ще има външно събитие и резултатът от това събитие е необходим за уреждане на договора.

dApps Управление на гласуването и управлението

Когато управляват управлението или гласуват, повечето dApps използват децентрализирани автономни организации (DAO). По този начин те могат да създадат наистина децентрализирани приложения, без да разчитат на централизирана йерархия на ръководството. Правилата относно гласуването и консенсуса, както и разпределението на средствата се определят при инициализиране на DAO и след това dApps могат да продължат да работят завинаги.

Топ 10 Ethereum Dapps

Като се има предвид този фон относно характеристиките и видовете dApps, можем да очакваме тук е списък с 8 отлични Ethereum dApps, които можете да използвате в момента. Опитах се да дам добър разрез на типове и категории и повечето от тях са популярни dApps, при които вече са наблюдавани големи нива на приемане от потребителите.

IDEX

IDEX е децентрализирана борса и един от най-популярните Ethereum dApps. Позволява на потребителя лесно да търгува Ethereum и други двойки ERC-20.

Потребителски интерфейс IDEX

Потребителският интерфейс на Idex Marketplace

Борсата IDEX използва интелигентни договори за управление на потребителски транзакции. Той също така позволява на потребителите да закупят ICO токени, преди да станат регистрирани на големи борси. Често това означава, че потребителите могат да получат тези токени с отстъпка. Тъй като IDEX е децентрализирана борса, той може да начислява такси от 0,1% за продавачи и 0,2% за купувачи.

IDEX работи на живо едва от октомври 2018 г., но вече има повече от 200 000 регистрирани потребители. Това е най-високо класираният Ethereum борсов dApp и е от известно време. Понастоящем той вижда от 800-1000 потребители дневно и е класиран на 150-та най-голяма борса като цяло според CoinMarketCap.com.

Моите крипто герои

Това е най-голямата и най-популярната игра Ethereum dApp в момента, с над 2500 потребители. След пускането си на живо през септември 2018 г. играта отбелязва стабилен растеж, най-вече от Япония.

Моите крипто герои е базирана на блокчейн случайна RPG, която може да се играе както на мобилни устройства, така и на компютри. Играта е като цифрова агенция за заетост за герои, която ви позволява да събирате и обучавате различни герои, извлечени от историята.

Екосистема MyCryptoHeros

Екосистемата MyCryptoHeros

Играта ще позволи на потребителите да снабдят своите герои със специални способности и оръжия и тъй като тези елементи са всички цифрови жетони, те дори могат да бъдат препродадени. Разбира се, всички герои могат да се продават и в мрежата Ethereum, поради което играта използва крилатата фраза „Вашето време и страст ще станат актив“.

Ако имате достатъчно време в ръцете си, обичате RPG игри и искате да опитате да промените това време в пари, тогава My Crypto Heroes скоро може да се превърне и в любимото ви Ethereum dApp.

0xUniverse

0xUniverse е друг изключително популярен Ethereum dApp. Това е космическа симулация, която позволява на играчите да намират и събират базирани на блокчейн планети. Тези планети също могат да бъдат колонизирани и могат да бъдат намерени нови ресурси. Развийте вашата цивилизация и те могат да построят космически кораби, за да изследват Вселената и да намерят нови планети. Всички тези планети, космически кораби и ресурси са колекционерски и могат да се търгуват, купуват и продават в рамките на dApp.

Играта стартира през юни 2018 г. и макар да отне известно време, за да я хване, сега се изкачи, за да се превърне в един от топ 20 dApps с над 500 ежедневни потребители, играещи играта.

Планети за събиране на 0xUniverse

Някои от планетите да се събират в 0x Вселена

Играта е разработена с ограничен брой планети, което означава, че стойността на планетите трябва да се увеличава с времето, тъй като повече се откриват, а по-малко остава да бъдат открити. Играта включва и промоции под формата на извънземни артефакти, които могат да бъдат открити.

Състояние

Status е изключително амбициозен проект, който работи като лек клиентски възел на Ethereum. Поради това е категоризиран като портфейл, но е много повече от това. Може да се използва за достъп до всяко друго dApp чрез мобилен браузър. И функционира като мобилна операционна система, което прави разработката на dApp по-достъпна за всички.

Статус Мобилно приложение

Екранни снимки на мобилното приложение Staus

Целта на Status е да направи по-добра мрежа и те предоставят инструментите, необходими на хората, за да изградят всичко необходимо за захранването на тази по-добра мрежа.

Проектът стартира през февруари 2016 г. и е един от най-старите dApps. Въпреки че имаше някои въпроси относно дълголетието на проекта, те се доказаха и превърнаха Status в една от десетте най-популярни Ethereum dApps. С нарастващото приемане и използване може да бъде едно от големите имена в dApps през 2019 г..

Авгур

Augur е децентрализиран пазар за прогнози, който позволява на потребителите да създават пазар въз основа на резултата от всяко бъдещо събитие. Това дава възможност за залагане на резултата от спортни събития, избори, състезания и всяко събитие, за което можете да се сетите.

Залагане с Augur на платформа

Потребителски интерфейс на Augur на платформата

Тъй като Augur използва краудсорсинг в своя модел за прогнозиране, бизнесът може да го използва, за да прогнозира такива неща като бъдещи обеми на продажби, бюджети за изследователски проекти и време за завършване на проекти. Краудсорсингът се оказа по-точен дори от експертни мнения.

Освен че е един от най-популярните Ethereum dApps, Augur е в първите десет Ethereum dApps, той е и един от най-старите, пуснат през август 2015 г..

Chainlink

Chainlink е бързо растящ dApp, който позволява на интелигентните договори да се свързват с външни ресурси като API или необходими данни извън веригата. Той прави това чрез децентрализирана oracle мрежа и поддържа сигурни и надеждни връзки. Преди Chainlink беше изключително трудно за интелигентните договори да имат достъп до данни извън веригата, което ограничаваше обхвата на dApps. С Chainlink обаче интелигентните договори могат да се свързват с плащания, събития и данни от реалния свят.

Chainlink Ethereum Dapp

Преглед на екосистемата Chainlink & Oracle

Chainlink е сравнително нова, пусната през август 2018 г., но също така бързо се разраства, което не е изненадващо, като се има предвид полезността на dApp, което позволява на други dApps да се свързват с информация извън мрежата.

Chainlink вижда повече от 250 потребители на ден и този брой непрекъснато нараства. Когато се замислите за всички потенциални приложения за блокчейн оракули като Chainlink, става ясно, че това може да остане един от най-добрите dApps за години напред.

Етланс

Това е интересен Ethereum dApp, който се стреми да промени начина, по който наемаме на свободна практика. Можете да го възприемете като децентрализирана версия на Upwork или Fiverr, където тези, които искат да наемат на свободна практика, могат да публикуват своите изисквания за работа.

Като се има предвид, че това е децентрализирано, няма лице, което да седи между тези, които наемат, и на свободна практика. Това означава, че не се начисляват такси нито от страна на работодателите за изписване на работа, нито от страна на свободна практика, когато печелят комисионните си.

Ethereum Ethlance Dapp

Изображение чрез Ethlance

Освен това, като се има предвид, че никой не контролира видовете работни места, които можете да публикувате, тя е напълно отворена и безплатна. Можете да публикувате неограничен брой, който може да бъде толкова широк, колкото сте определили. Всичко, което е необходимо, е да платите таксите за Ethereum Gas, свързани с осчетоводяването.

За да взаимодействате с този dApp, вероятно ще трябва да използвате приложение като Metamask. Това ще ви позволи да взаимодействате с блокчейна Ethereum. Те имат полезно ръководство за изброяване на работни места, заплащане на работа и заявяване на работа.

Ethlance всъщност е един от първите „райони“ в мрежата district0x. Това е блокчейн проект, който се опитва да развие колектив от децентрализирани пазари и общности.

Съществуват и редица други dApps, които се опитват да облекчат натиска, пред който са изправени фрийлансърите, използвайки големи централизирани пазари. Например има Jobchain  което улеснява работодателите да наемат фрийлансъри с криптовалути и нулеви такси.

Decentraland

Проектът Decentraland е едновременно амбициозен и доста уникален сред dApps. Екипът изгражда отворен виртуален свят върху блокчейна Ethereum, който работи по отворени стандарти. В Decentraland потребителите могат да създават, изживяват и осигуряват приходи от нови приложения и съдържание. И тъй като се основава на собственост, дори виртуална собственост, тя може да стане изключително ценна.

Decentraland Dapp

Някои парцели за продажба в мрежата на Decentraland. Изображение чрез Decentraland

В допълнение към уникалността на създаването на виртуален свят, представен от цифрови токени, Decentraland има допълнителната уникална характеристика да бъде създаден от своите потребители. Това означава, че творчеството е неограничено и може да бъде силно възнаградено за тези, които изработват предмети, които са в голямо търсене.

Потребителите могат също така да получат достъп до Decentraland Marketplace, който е напълно децентрализиран и отворен пазар, където можете да откривате, купувате, продавате и управлявате своите колети от LAND.

В крайна сметка ще можете да изследвате творенията и земите в Decentraland с помощта на VR слушалки. Интересът към проекта нараства и среднодневните потребители са се повишили над 100.

Storj

Не можете да имате достатъчно място за съхранение на данни, а Storj е dApp, което ще направи наличен целия наличен излишен капацитет за съхранение по целия свят. Не само хранилището на твърдия диск, но и неизползваната честотна лента ще бъде достъпна чрез Storj.

Когато Storj започна през май 2017 г., повечето хора се съмняваха, че могат да се възползват от големите централизирани решения за съхранение като Dropbox и облака на Google. Бързо напред към юни 2019 г. и изглежда, че правят точно това. Докато проектът остава в алфа тестване, очаква се да може да премине през бета и да започне производство до края на 2019 г. И тъй като това се приближава, нараства и интересът, тъй като Storj вече вижда почти 100 ежедневни потребители.

Storj dApp Ethereum

Предимства от използването на децентрализирано приложение Storj

Потребителите не само могат да плащат, за да получат излишно съхранение и честотна лента, но също така могат да предложат собствено хранилище и честотна лента на мрежата и да получават плащания в STORJ токени. Когато смятате, че почти всеки с компютър има резервно място за съхранение, това може да се превърне в начин за плащане на текущите разходи на вашия компютър.

Пуснах оценителя на доходите на уебсайта на Storj и установих, че с оптична интернет връзка (>200 Mbps качване и изтегляне) и 2TB място за съхранение, които в момента може да печелите почти $ 200 на месец. Не е лошо за отдаване под наем на нещо, което така или иначе не използвате.

CryptoKitties

Това е още едно от гейминг dApps, което беше изключително популярно през 2017 г. Всъщност беше толкова популярно, че всъщност доведе до масивно забавяне в блокчейн Ethereum.

По същество CryptoKitties е базирана на блокчейн игра, в която можете да развъждате, купувате / продавате и в крайна сметка да държите цифрови котенца на Ethereum Blockchain. Като се има предвид, че те не могат да се репликират и се съхраняват неизменно, те могат да направят интересни колекционерски предмети. В крайна сметка тези котки никога няма да умрат (няма нужда от 9 живота).

Cryptokitties могат да получат доста впечатляваща сума от крипто. Можете да се насочите към техния уебсайт точно сега и вижте колекцията котета, които се продават. Има многобройни активи, които са изброени за над 2000 ETH.

CryptoKitties Ethereum Dapp

Някои от скъпите малки котенца на CryptoKitties

Дали тези криптотики си заслужават наистина зависи от това къде виждате крипто пазара да се движи, тъй като те без съмнение ще го проследят. Разбира се, ако имате особено рядко коте, то може да струва много повече след няколко години (и не само поради нови причини).

Cryptokitties също подтикнаха куп други интересни крипто колекционерски реплики. Те включват подобни на Crypto Puppies и дори крипто знаменитости – точно така. Можете да купувате и събирате известни личности в блокчейна Ethereum!

Заключение

През последните две години броят на dApps в блокчейна Ethereum е експлодирал с близо 400%, въпреки факта, че криптовалутите, включително Ethereum, са останали на мечи пазар през по-голямата част от 2018 г. и в началото на 2019 г..

С нарастването на екосистемата и с увеличаването на Ethereum броят на dApps вероятно ще експлодира. Тъй като блокчейнът и интелигентните договори могат да се използват за създаване на dApps около почти всичко, което има централизирано приложение или инфраструктура.

През следващите години централизацията ще отстъпи място на по-прозрачен и свободен децентрализиран свят и когато това се случи dApps ще бъде по-скоро норма, отколкото изключение.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me