Дан Лаример: Човекът, който не може да седи неподвижно

Както всяка млада и развиваща се индустрия, криптопространството е в постоянно състояние на поток. Постоянно се появяват нови проекти, всеки от които обещава да реши определен проблем или да революционизира индустрията по свой собствен начин. Междувременно други, които обещаваха много, но доставяха малко, бавно изчезват в неизвестност. Това е постоянен цикъл на промяна.

Въпреки че може да изглежда всичко свързано с технологията, крипто не се различава от другите индустрии, тъй като се формира от личности. Може да се развълнуваме от нов проект, платформа или блокчейн и от това, което той твърди, че може да направи, но хората зад тези предприятия в крайна сметка определят техните успехи или неуспехи.

Портрет на Дан Ларимър

Дан Лаример: Здравейте дами. Изображение чрез Среден

Истинността на това беше ясно демонстрирана само преди няколко дни, когато техническият директор на Block.one Дан Лаример обяви това той си тръгваше компанията, на която той помогна. Както мнозина ще знаят, Block.one е компанията, която стои зад блокчейна на EOS, а новината, че Лаример е „напуснал, за да преследва нови лични проекти“, накара цената на EOS да спадне драстично.

Без значение какво има в бялата книга, все още мозъците зад тези проекти са най-важни. А що се отнася до крипто движителите и шейкърите, малцина имат автобиография, която да съответства на Dan Larimer’s.

Midas Touch

Откакто за пръв път стана наясно с биткойните през 2009 г., Дан Ларимър вложи страховития си мозък да работи по редица блокчейн проекти. Той също така има легитимен иск за крипто OG статус, като комуникирани директно с основателя на биткойн Сатоши Накамото.

График на цените на EOS

EOS ценовите носове след съобщението за напускането на Дан Лаример от Block.one на 10 януари. Изображение чрез CoinDesk

Това, което може би е най-забележителното за блокчейн кариерата на Лаример досега, е, че проектите, които той е изградил и впоследствие е напуснал, са били изключително успешни. Докато много предприемачи често имат поредица от неуспехи след себе си, Лаример изглежда има способност за победители в разплод. Тази репутация за успех до голяма степен помага да се обясни тревожната реакция на пазара при напускането му от Block.one.

В изявлението си, че съобщи раздялата си с Block.one, Лаример намекна за бъдещата си посока, като каза:

Ще продължа с мисията си да създавам свободен пазар, доброволни решения за осигуряване на живот, свобода, собственост и справедливост за всички. Не знам точно какво следва, но клоня към изграждане на по-устойчиви на цензура технологии. Повярвах, че не можете да предоставите „свобода като услуга“ и затова ще насоча вниманието си върху създаването на инструменти, които хората могат да използват, за да осигурят собствената си свобода.

Тръмп Забрана в Twitter

Twitter дава на Тръмп обувката. Изображение чрез Twitter

Лаример, подобно на много други в пространството на блокчейн, включително колега олдскулер Ник Сабо, изразява загриженост от ерозията на свободата на словото от всемогъщите технологични компании като Twitter и Facebook. Изглежда, че новата му посока вероятно ще се съсредоточи върху използването на опита си с блокчейн в борбата с гигантите от Силициевата долина.

Но преди да спекулираме по-нататък къде може да се насочи Лаример, нека погледнем назад към забележителната му кариера до момента.

Начало

Дан Ларимър е роден в Колорадо, но е израснал във Вирджиния, където остава и до днес. През 2003 г. той получава бакалавърска степен по инженерство от Virginia Tech, преди да стане програмист в отбранителната индустрия.

Дан Ларимър Вирджиния Тех

Технически университет във Вирджиния: Алма матер на Дан Лаример. Изображение чрез Технически новини на Вирджиния

Първоначално тръгвайки по този път на кариера, Лаример вървеше по стъпките на баща си. Самият Стан Ларимър не е мрачен в мозъчния отдел, тъй като е работил като професор по ракетознание (вероятно следващото ниво от обикновения ракетен учен) в Академията на ВВС на САЩ. Синът му обаче се насочи към частния сектор, като работи в Torc Robotics и Raytheon, разработвайки безпилотни летателни апарати и автономни превозни средства.

Докато работеше в отбранителния сектор, Лаример започна да проявява интерес към блокчейн, преди да открие биткойн през 2009 г. Това го доведе до дискусии на форума със самия божествен Сатоши Накамото. Ларимър може да не гледа на тези дискусии толкова любезно, като се има предвид, че най-известната част от тяхното взаимодействие е изписването на Сатоши за дискусия за скоростта на транзакциите на биткойн, която гласи: „Ако не ми вярвате или не го разбирате , Нямам време да се опитвам да те убедя, извинявай.

Битшари

Лаример най-накрая загърби кариерата си в отбраната през 2013 г. „Философски“, каза той, „исках да премина от работа по оръжия за унищожаване към създаване на системи, които биха могли да помогнат за осигуряване на живот, свобода и имущество за човечеството.“ Това също беше наоколо този път той за първи път очерта идеята за децентрализирана автономна организация (DAO) в статия в мрежата Let’s Talk Bitcoin.

Чарлз Хоскинсън

Крипто магьосник Чарлз Хоскинсън. Изображение чрез CoinDesk

Изследванията му върху биткойни и блокчейн го накараха да си партнира с друга крипто легенда, математик и бъдещ съосновател на Ethereum и Cardano, Чарлз Хоскинсън. Между тях Ларимър и Хоскинсън основават Bitshares, платформа за криптовалута, която демонстрира алгоритъма за делегирано доказателство за залог (DPoS), който Лаример е изобретил. Хоскинсън действа като лице и бизнес страна на проекта, докато Ларимър работи над разработването на кода.

Либертарианските пълномощия на Лаример също бяха приложени на практика с Bitshares. Той отдавна не се притесняваше от силата, управлявана от централизираните борси, както и от присъщата им уязвимост. В резултат на това Bitshares е проектиран да функционира като децентрализирана борса, както и като „стек финансови услуги, включително обмен и банкиране върху блокчейн“. Той позволява закупуване на пазарно обвързани активи, които мнозина смятат за жизненоважен хедж срещу крипто летливост.

Bitshares Дан Лаример

Изображение чрез Shutterstock

Не се задоволява с DPoS, Larimer също разработва Graphene, внедряване на блокчейн с отворен код, което ще функционира като основен слой за Bitshares и по-късни проекти. Графенът е написан на C ++ и може да обработва около 3000 транзакции в секунда, което го прави идеален основен слой за платформа като Bitshares.

Както ще се случи с по-късните проекти, Ларимър не насочи дълго Bitshares до пълния си фокус. Но именно тук, с DPoS и Graphene, той постави техническите основи за голяма част от по-късната си работа. Той прекара две години с Bitshares, помагайки му да постигне впечатляващо ниво на успех, преди да реши, че е време да продължи напред.

Cryptonomex

През следващите три години Лаример изведе предприемачеството до нови върхове. След като напусна Bitshares през 2015 г., той се обедини с баща си Стан, за да открие Cryptonomex, компания, която „предоставя услуги за разработка на софтуер, за да отговори на нарастващото търсене на персонализирани, високопроизводителни, блокчейн и свързани технологии.“ И двете Larimers видяха потенциала на блокчейна и имаха за цел да насърчат неговото приемане и растеж.

Стан Ларимър Битшарес

Лаример V1.0 – бащата на Дан Стан Лаример. Изображение чрез Crunchbase

Водещият продукт на Cryptonomex е OpenLedger, блокчейн архитектура, способна да обработва над 100 000 транзакции в секунда. В ехо от ролята си в Bitshares, Лаример Jnr беше отговорен за голяма част от кода, докато баща му ръководеше самия бизнес. За пореден път, след като проектът беше стартиран и изпълнен, Дан Лаример тръгна към нови пасища.

Steemit

Едва година след основаването на Cryptonomex, беше време Лаример да поеме света на социалните медии и да го обедини и блокчейн заедно. Новата платформа, децентрализирано приложение (DApp), наречено Steemit, отново ще използва както DPoS, така и Graphene, докато работи на новосъздадения блокчейн Steem.

За този нов проект Larimer се обедини с финансовия анализатор Нед Скот да създадете децентрализирана социална мрежа с родна валута (STEEM), за да възнаградите потребителите и създателите на съдържание. Изплащанията на STEEM се решават от самите потребители, които гласуват за харесваните от тях публикации и по този начин поддържат икономия на внимание на платформата.

Нед Скот Стиймит

Съосновател на Steemit Нед Скот. Изображение чрез CoinReport

Тази философия се противопоставя на по-масовите платформи за социални медии. По собствените му думи „Steemit вярва, че потребителите на платформата трябва да получават предимствата и наградите за тяхното внимание и приноса, който правят за платформата.“

Steemit има повече общо с Reddit или Medium, отколкото с други платформи за социални медии, въпреки че се прави уникален със системата си за възнаграждаване на тези, които участват и използват мрежата. Платформата стартира през 2016 г. и се радва на известен успех, въпреки че хак по-късно същата година видя 260 компрометирани акаунта и откраднати STEEM на стойност около 85 000 долара.

Токенът STEEM се радваше на някои положителни ценови действия след пускането му през юли 2016 г., въпреки че мечият пазар през 2018 г. отбеляза срив в стойността си, след като достигна връх от над 8 долара през януари същата година. Този ценови срив доведе до съкращаване на около 70% от персонала на компанията.

Токенът се изравнява от средата на 2019 г. и сега струва около 20 цента. По времето на ценовия срив обаче самият Лаример – може би не е изненадващо към този момент – продължи напред.

Block.one

Steemit все още може да се счита за успех и все още привлича около седем милиона посещения месечно. Може да не е близо до основен ремонт на централизираните гиганти в социалните медии, но остава една от най-популярните базирани на блокчейн мрежи.

Блок едно

Изображение чрез радар за стартиране

Ларимър се оттегли като главен технически директор на проекта през март 2017 г., преминавайки към това, което ще се превърне в най-голямото и най-известното му начинание до момента. Този път негов сътрудник беше Брендън Блъмър, друг технологичен предприемач, който ясно е разбрал потенциала на блокчейн.

Блъмър е основал първата си компания на възраст само 15 години, когато създава Gamecliff, което улеснява оценката, продажбата и обмена на артикули в играта в онлайн игрите. Настройката ще бъде същата като при предишните начинания на Larimer: Blumer ще действа като главен изпълнителен директор и лице на бизнеса, докато Larimer се грижи за отвратителната страна на нещата.

В видео представяйки Block.one, Лаример описва компанията като „издател на софтуер с отворен код. Ние правим нашия софтуер безплатен и достъпен за всеки, който да използва за стартиране на собствени блокчейн. “Block.one е по същество майка и холдингова компания за редица проекти, най-разпространеният от които е EOS.IO – издателят на криптовалутата EOS . EOS се нарежда на 17-ма най-ценна криптовалута по пазарна капитализация и стартира през 2018 г., обявена за блокчейн за интелигентни договори ‘Ethereum-killer’.

Основатели на Block One

Вероятните момчета: съоснователите на Block.one Брендън Блумър и Дан Лаример. Изображение чрез Twitter

Платформата EOS е създадена, за да позволи на разработчиците да създават DApps по-бързо и лесно, отколкото биха могли на други – най-вече Ethereum. Освен образователни инструменти, които помагат на тези разработчици, той предлага и повишени нива на мащабируемост, като отново използва DPoS и Graphene за по-бърза пропускателна способност на транзакциите.

Другият аспект на Block.one е платформата за социални мрежи Глас, което надгражда опита на Larimer със Steemit, за да функционира като друга децентрализирана социална мрежа. Когато Лаример обяви, че повече няма да използва Twitter в началото на януари 2021 г. той насърчи повече от 46 000 последователи да го следват по Voice вместо това.

EOS се развива

EOS блокчейнът има за цел да се мащабира до потенциално милиони транзакции в секунда (TPS) и се позиционира като пряк конкурент на Ethereum. Block.one също така твърди, че заедно с тези милиони TPS е намерил начин да премахне таксите за транзакции в мрежата. Тази амбиция привлече голям интерес от страна на инвеститорите и помогна на Block.one да събере над 4 милиарда долара в годишната си ICO, която се проведе през 2018 г..

EOS Новолуние

Изображение чрез Хакер обяд

Това се равнява на най-голямото ICO в историята и позволява на Block.one да напредва с развитието на EOS.IO и EOS blockchain, като същевременно натрупва значителни резерви от биткойн.

От 2018 г. Block.one възприема практически подход към EOS, предоставяйки софтуера, необходим за стартиране на проекта, но оставяйки по-нататъшното му развитие в ръцете на своята общност. Това разделяне може да е причината, поради която Block.one успя да слезе относително леко, когато Комисията за ценни книжа и борси (SEC) се обади през 2019 г..

Blumer Annuonces

Blumer за напускането на Dan Larimer. Изображение чрез Twitter

SEC обвинява Block.one в извършване на нерегистрирана продажба на символи по време на ICO през 2018 г. и глобява компанията с £ 24 милиона долара. Въпреки че изглежда солидна сума, тя представлява малка част от събраните средства, докато SEC не налага никакви други санкции или на Block.one, или на някой от неговите служители. Контрастирайте това с неотдавнашното съдебно дело Ripple, при което SEC тръгна след Ripple и трима от най-високопоставения си персонал.

‘Всички хубави неща трябва да свършат’

Излизането на Дан Ларимър от Block.one след относително дълъг престой (за него) от три години очаквано предизвика доста раздвижване. Видяхме как цената на EOS падна сериозно след обявяването му, докато някои Притежатели на EOS също реагираха зле на новината, наричайки я „последната капка“.

Лаример беше обещавал на няколко пъти, че е бил с EOS и Block.one за дълги разстояния, твърдение, което може би трябваше да бъде взето с щипка сол, като се има предвид неговия опит с такива като Bitshares, Cryptonomex и Steemit.

Подобно на съоснователя на Ripple Джед Маккалеб, мнозина смятат, че Ларимър е неспособен да види проекти, докато други го виждат като малко повече от търговец на помпи и сметища..

Консултант по блокчейн Tone Veys  е един такъв критик, който казва:

Дан Ларимър стартира няколко проекта, основани на доказателство за залог и всички те бяха сенчести по природа … И Bitshares, и Steemit позволиха на инсайдерите да създадат много жетони за себе си, а след това естеството на доказателство за залагането на проекта позволи тези вътрешни лица да отпечатват ценни символи за себе си завинаги.

И все пак, въпреки че разочарованието, което мнозина изпитват от това последно заминаване, може да бъде оправдано, то скрива огромния принос, който Лаример е направил за блокчейн и крипто. EOS може са разочаровали много инвеститори, но той остава един от най-големите криптовалути наоколо и все още може да се събере, тъй като Block.one се прегрупира след излизането на техния технически директор.

Дан Ларимър Проекти

Проекти на Дан Ларимър. Изображение чрез Hackernoon

Ако погледнем покрай поредицата от компании, които Ларимър е помогнал да създаде, само за да се отдалечи, можем да видим, че той винаги се е интересувал повече от основната технология на блокчейн, отколкото от какъвто и да е публичен образ за него. Това е оставено на хора като Чарлз Хоскинсън, Нед Скот и Брендън Блъмър, докато Лаример се е посветил на изграждането на технологиите.

Благодарение на Даниел Лаример имаме DPoS, графен и концепцията DAO сред много други приноси към технологичния стек на блокчейн. Сега, с тези постижения зад гърба си, той изглежда е настроен да съсредоточи енергията си другаде, с някои от най-големите технологични компании от всички в полезрението му.

Дан Ларимър Глас

Даниел Лаример говори за Voice на събитие Block.one през 2019 г. Изображение чрез Република DeFi

В скорошно пост в своя блог More Equal Animals – Тънкото изкуство на истинската демокрация, Лаример се прицели в хегемонията в Силициевата долина, казвайки:

Сега сме изправени пред свят, в който компании като Apple, Amazon и Google отказват услуги на общности, които споделят информация и мнения, противоречащи на преобладаващия разказ. Целта на това е да възвърне контрола върху разказа. Това далеч надхвърля цензурата на това, което хората публикуват в собствена платформа на компания [sic], за да откаже на другите възможността да създават свои собствени алтернативни платформи.

Изглежда вероятно децентрализираният модел на платформата за социални медии, който е пионер както със Steemit, така и с Voice, все още да е недовършен бизнес за Larimer. Либертарианските му пристрастия, съчетани с неговия ненадминат опит, може да са достатъчни, за да има големи технологии, които да гледат през рамото му.

Само глупак би заложил срещу Дан Лаример да прави още по-важен принос за блокчейна и криптопространството, какъвто и път да поеме от тук.

Представено изображение чрез Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me