Curve Finance Review: Децентрализираният крал на борсата

Момент преди тази статия да бъде завършена, Uniswap изведнъж беше хвърлен от трона като най-голямата децентрализирана борса. Близо 70% от активите на Uniswap са се преместили към друг DEX, наречен SushiSwap.

В резултат на това Curve Finance стана златен медалист в класацията на DEX. Въпреки че няма дори година, Curve Finance вече е и третата по големина платформа DeFi по обща заключена стойност.

Някои от вас може да познават Curve Finance като двигател на известния вече агрегатор на DeFi, копнеж за финансиране. Това обаче беше прословутото стартиране на CRV, маркера за управление на Curve Finance, който наистина постави Curve Finance на картата. Защо? Защото при пускането на токена пазарната капитализация на CRV за кратко беше по-голяма от биткойн. Както ще видите, Curve Finance е много повече от просто още един DEX.

Кой направи криви финанси?

Curve Finance е създаден от руски физик Михаил Егоров. Егоров е опитен ветеран в криптовалутата. Той започна, като инвестира в биткойн по време на неговия пик през 2013 г. и въпреки че загуби от първоначалната си инвестиция, продължи да използва биткойн като средство за прехвърляне на пари през границите и дори за кратко докопа Litecoin.

Крива на Михаил Егоров

Майкъл Егоров през 2018 г. Изображение чрез YouTube

През 2016 г. Егоров основава компания, наречена NuCypher, финтех компания, специализирана в криптирането. NyCypher се превърна в блокчейн / криптовалутен проект, който набра над 30 милиона щатски долара в ICO през 2018 г. и придоби още 20 милиона щатски долара в частно финансиране през 2019 г. За съжаление токенът NU понастоящем не е включен в списъка на нито една от основните борси.

Егоров също играе с протоколи DeFi от 2018 г., започвайки с MakerDAO. През 2019 г. той пазаруваше за добър DEX и не беше много впечатлен от Uniswap. Това го подтикна да разработи нов DEX, наречен StableSwap, за който публикува бяла книга през ноември 2019г.

Майкъл Егоров NuCypher

Презентация на NuCypher 2018. Изображение чрез YouTube

След като го кодира и отстрани, той пусна протокола на обществеността през януари тази година под името Curve Finance, с дъга Кляйн бутилка като привличащото вниманието лого.

През май 2020 г. Curve Finance намекна, че ще издаде свой собствен управляващ токен CRV. В интервю, Егоров отбеляза че голяма част от прехода към децентрализирана автономна организация трябваше да заобиколи всички правни проблеми, пред които екипът на Curve Finance може да се сблъска. Настоящият екип на Curve Finance е със седалище в Швейцария и се състои от петима души включително Егоров. От останалите четири единият е разработчик, а останалите трима участват в социалните медии и маркетинга.

Какво е криво финансиране?

Криви финанси е децентрализирана борса, изградена върху Ethereum. Той е специално създаден, за да осигури ефективна търговия между криптовалути със същата стойност и да осигури висока годишна възвращаемост на криптовалутни фондове, депозирани в Curve Finance от доставчици на ликвидност. Неотдавнашното издаване на нейния токен за управление, CRV, превърна Curve Finance в децентрализирана автономна организация (DAO).


Curve Finance DEX

Curve Finance може да се разглежда като поредица от пулове активи. Всички тези пулове съдържат криптовалути, които струват една и съща стойност. В момента 3 от 7-те пула на Curve Finance включват стабилни монети, а останалите 4 включват различни версии на опаковани биткойни като wBTC, renBTC и sBTC. Тези пулове могат да дадат невероятно висока лихва върху депозираните средства, като в момента връщат над 300% годишно на доставчици на ликвидност (за пула BUSD).

Съединени криви финанси

Комбинираният пул на Curve Finance.

Може би се чудите как е възможно това. Простият, кратък отговор е, че Curve Finance използва тези депозирани средства, за да осигури ликвидност на други протоколи DeFi като Compound. Правейки това генерира интерес към Compound и Curve Finance основно предава този интерес на доставчици на ликвидност, плюс намаление на таксите за търговия от платформата Curve Finance, плюс някои CRV токени. Yearn.finance извежда това на следващото ниво, като използва Curve Finance за автоматично заместване на стабилни монети в пуловете на Curve Finance с най-високи доходи.

За разлика от много други протоколи DeFi, Curve Finance е много авансово за потенциални рискове на използването на тяхната платформа. DEX кодът на Curve Finance вече е бил одитиран два пъти, а договорът за CRV токен и DAO са били одитирани три пъти.

Егоров подчерта, че е необходимо постоянно да се преразглежда кодекса, за да се гарантира, че няма проблеми. Като такива, Curve Finance предлага бъгове на стойност до 50 000 $ USD за всеки, който може да намери грешки в своя DEX, CRV или DAO код.

Как работи Curve Finance?

Ако последните два абзаца ви оставят да се почешете по главата, не се тревожете. За да разберем напълно как функционира Curve Finance, е необходимо да разгледаме някои важни терминологии.

Обяснено криво финансиране

Curve Finance, както е илюстрирано от DeFi Weekly. Изображение чрез YouTube

Познаването им също ще ви помогне да разберете как е възможно Curve Finance и подобни DEX да имат невероятно висока ликвидност в сравнение с централизираните борси и да извършват огромни сделки с почти нулево приплъзване.

Какво е доставчик на ликвидност?

Доставчик на ликвидност е терминът, използван за описание на някой, който депозира криптовалута в протокол DeFi, обикновено децентрализирана борса. Това се прави, за да се повиши качеството на DEX за хората, които го използват, тъй като няма да се налага да чакат вечно, за да завърши търговията им.

Криптовалута за копаене на ликвидност

Диаграма на доставчика на ликвидност. Изображение чрез Среден

В много случаи доставчиците на ликвидност могат да спечелят някои красиви награди за осигуряване на ликвидност. Тези награди обикновено идват от намаляване на таксите по протокола и от присъждането на протоколни символи (ако има такива). Тези стимули са известни като схеми за добив на ликвидност. Практиката за намиране на най-високата годишна възвращаемост на депозираните средства се нарича земеделско производство.

Какво е автоматизиран маркет мейкър?

Автоматизиран маркет мейкър е всеки протокол, който разчита на интелигентен договор, а не на книга с поръчки, за да определи цената на даден актив. При централизираните борси има влекач между купувачи и продавачи.

Автоматизиран Market Maker

AMM уравнението, използвано от Uniswap. Изображение чрез YouTube

Вероятно сте забелязали различните такси за търговия на централизирани борси, предлагани на маркетмейкъри и участници. Производителите са тези, които пускат оферта за покупка или продажба на крипто в книгите за поръчки на цена, различна от текущата цена, а вземащите са тези, които просто купуват актива за текущата цена на листването.

Имайки предвид тази терминология, автоматизираните маркетмейкъри вместо това използват съотношението на активите в даден пул, за да определят цената на актива. Доставчиците на ликвидност се стимулират да предоставят определени активи на тези пулове, за да се гарантира, че съотношенията също остават балансирани. Това правят DEX като Uniswap и Curve Finance и защо доставчиците на ликвидност трябва да осигурят равни съотношения на две (или повече) криптовалути, за да стартират ликвиден пул на тези платформи.

Пулове на ликвидност Криптовалута

Основен пул на ликвидност, включващ DAI и ETH. Изображение чрез YouTube

Например, представете си, че имате 10 Ethereum и 1000 USDC в басейн. Това означава, че всеки Ethereum струва 100 USDC, тъй като съотношението е 1-100. Да предположим, че някой идва и купува 1 Ethereum от басейна. Сега това съотношение се е променило и след като го изчислите, цената на Ethereum вече е 111 $ USD.

Това дава стимул на някого да арбитрира (да се възползва от ценова разлика на две платформи за търговия) и да купи 100 $ USD на друга борса като Coinbase и да го продаде в този хипотетичен пул за 111 $ USD, възстановявайки равновесието (което е действителното текуща пазарна цена на актива – 100 $ USD).

Какво е свързваща крива?

Ако трябва да изобразите графично уравнение на автоматизиран маркет мейкър, ще видите нещо, което е известно като крива на свързване. Това, което показва, е, че колкото повече актив в пула е закупен спрямо останалите, толкова по-скъп става, нараствайки експоненциално до теоретично безкрайна цена.

Крива на обвързване Криптовалута

Curve Finance (Stableswap) срещу Uniswap облигационни криви.

Това прави практически невъзможно някой да купи цялата криптовалута в пула и дава повече стимул на арбитражните търговци да влязат и да възстановят баланса, когато съотношението между обединените активи (и следователно цената) се отклонява твърде много.

Curve Finance използва уникална облигационна крива – уникална, защото е предназначена да свие цената в по-тесен марж (1 $ USD за стабилни монети). Тази крива прилича повече на страната на осмоъгълника, отколкото на действителната крива в резултат. На обикновен английски, това дава по-голяма възможност да се отклонява съотношението между стабилните монети в басейна.

Това означава, че можете да закупите повече, без да изпитвате приплъзване. Егоров отбелязва че редовната облигационна крива няма да работи добре за стабилни монети или фиксирани активи поради причините, посочени по-рано (цените им биха се колебали твърде много с обикновена облигационна крива).

Какво е приплъзване в Crypto?

Приплъзването може да се случи много на централизирани борси и това е нещо, което вероятно сте изпитали, ако някога сте отишли ​​да купите алткойн с малък обем. Може да забележите, че има 100 алткойни, които можете да вземете за текущата пазарна цена, но следващите 100, които се продават в книгата за поръчки, може да са на цена, която е с 5% по-висока. Това увеличение на цената, докато купувате от по-скъпи продавачи, е подхлъзване.

Приплъзване на криптовалута

Приплъзване на BinanceUS и Coinbase. Изображение чрез Кайко

Curve Finance има изключително ниско приплъзване поради уникалната си облигационна крива и невероятно големия обем криптовалута, депозиран от доставчици на ликвидност. Егоров заяви че можете лесно да сключите сделка на Curve Finance на стойност над 5 милиона щатски долара и да изпитате по-малко от 0,4% приплъзване. Представете си, ако сте се опитали да купите тази сума на стабилна валута на борса за криптовалута – бихте унищожили книгите за поръчки след много приплъзване!

Какво е непостоянна загуба?

Просто казано, непостоянната загуба е потенциалната загуба, която доставчикът на ликвидност претърпява, като депозира своята криптовалута в протокол, вместо просто да я задържи. Непостоянна загуба може да се случи, когато, да речем, някой купи 1 ETH от гореспоменатия хипотетичен пул от 10 ETH и 1000 USDC.

Непостоянна загуба Uniswap

Непостоянната загуба на предоставяне на ChainLink ликвидност на Uniswap. Изображение чрез Банкор.

Ако цената на ETH расте, доставчикът на ликвидност може да пропусне допълнителни няколко долара печалба, ако е държал всичките 10 ETH вместо получените 9 ETH + допълнителни USDC, депозирани от лицето, което е купило 1 ETH.

Както можете да видите, тази „загуба“ често е малка и обикновено е временна, но може да стане постоянна, ако потребителят изтегли средствата си. Фактът, че Curve Finance използва стабилни монети (и други фиксирани активи), означава, че непостоянните загуби също са много по-ниски в сравнение с други платформи като Uniswap, тъй като цената на актива не варира в същата степен.

Пътна карта за криви финанси

Curve Finance няма ясно определена пътна карта. Има обаче едно много важно нещо, което трябва да се отбележи. Егоров спомена в интервю че екипът на Curve Finance играе с идеята да добави повече криптовалути към Curve Finance, а не само стабилни монети.

Стартиране на CRV Token

Официално разкриване на CRV токена на 30 юни. Изображение чрез Twitter

Той обясни, че това ще изисква създаването на допълнителни облигационни криви, които по-добре биха подкрепили по-променливите активи. Тази потенциална промяна, както и всяка друга, е от основно значение за притежателите на CRV да гласуват.

Токенът за криптовалута CRV

CRV е токен ERC-20 използвани за управление в Curve Finance DAO. Докато самият DEX не може да бъде променен, притежателите на CRV могат да заключат своя CRV (което го превръща във veCRV – гласуване ескрудиран CRV), за да гласуват за добавяне на нови пулове на доходност, промяна на съществуващите структури на таксите и дори въвеждане на графици за изгаряне на токени за CRV.

Криво управление на финансите

Технически преглед на DAO на Curve Finance. Изображение чрез Twitter 

Мощността на гласуване може да се увеличи в зависимост от това колко дълго са заключени CRV жетони. Текущото максимално заключване е 4 години, което дава 2,5 пъти право на глас на тези посветени притежатели на CRV (под формата на veCRV).

Всеки потребител с поне 2500 veCRV може да изпрати предложение, като публикува в Curve Finance DAO форум за управление. Най-малко 33% от съществуващите veCRV трябва да участват в гласуването, за да бъде разгледано предложението, с 50% кворум за гласуване (повече от 50% от veCRV трябва да гласуват положително). Всички промени в параметрите на DEX се изпълняват от екипа на Curve Finance. Самият Curve Finance DAO е изграден с помощта на Aragon.

CRV криптовалута ICO

Токенът CRV няма ICO. Вместо това токенът имаше изненадващо издание на 13 август, когато Twitter с дръжката 0xc4ad (0xChad) внезапно внедри интелигентен договор за CRV, като плати над 8000 щатски долара в такси за газ Ethereum.

CRV Token ICO

Туитът, който обявява пускането на маркера за управление на CRV от „0xChad“. Изображение чрез Twitter 

Той / тя / те успяха да направят това, като използваха кода на Curve Finance’s Github като справка. Първоначално екипът отхвърли пускането на токена, но изненадващо го прие като легитимен след преглед на кода.

Ако се чудите как точно са били разпространени тези CRV токени, ви очаква малко главоболие. Както може би се досещате, 0xChad очевидно е предварително добил над 80 000 CRV токени, които се продават за огромен 3.1 ETH (1275 $ USD) за CRV на Uniswap мигове след пускането, като временно дава на CRV челюст отпадаща пазарна капитализация от над 3,8 трилиона USD.

Емисия на CRV токени

График за емисии на CRV токени.

Общото предлагане на CRV е малко над 3 милиарда. 5% (151 милиона) CRV ще бъдат издадени на адреси, които осигуряват ликвидност на Curve Finance преди пускането на токена, пропорционално на това колко ликвидност са предоставили. Тези средства ще се отключва постепенно ежедневно в продължение на една година (365 дни).

Други 5% ще отидат за резервите на Curve Finance DAO, 3% ще отидат за служителите на Curve Finance със същия график за отключване като ранните доставчици на ликвидност, а 30% ще отидат за акционери (Егоров плюс 2 ангелски инвеститори) с 4 години и 2 години период на освобождаване, съответно.

Останалите 62% от токените (1,86 милиарда) ще бъдат дадени на настоящи и бъдещи доставчици на ликвидност в Curve Finance. 766 000 CRV ще бъдат разпределени на доставчици на ликвидност всеки ден. Тази дневна сума ще се намалява с 2,25% всяка година. Когато правите математика, това означава, че ще отнеме около 300 години за всички CRV токени, които трябва да бъдат издадени.

Анализ на цените на CRV

Както бе споменато в предишния раздел, CRV първоначално се търгуваше на цена от 1275 $ USD за Uniswap моменти след старта. Това беше така, защото AMM уравнението на Uniswap работи по същия начин като Curve Finance.

История на цените на CRV

История на цените на CRV криптовалута. Изображение чрез CoinMarketCap

Това означава, че ниското съотношение на CRV токени в пулове Uniswap спрямо други криптовалути даде на CRV тази нелепа цена. С добавянето на повече токени към пула, съотношението стана по-балансирано, така че цената на CRV спадна съответно.

Цената на CRV продължи да пада за около 10 дни, преди да се стабилизира на цена от около 3 $ USD до края на август. По-рано този месец CRV скочи до близо 5 $ USD, преди да се срине до под 2 $ USD. Това беше заедно с много други DeFi-ориентирани токени, които видяха над 50% отдръпване на цена за период от 3 дни. CRV се движи около 2 $ оттогава, показвайки лек възходящ тренд през последните дни.

Къде да вземете CRV криптовалута

Вярваш или не, Binance съобщи те щяха да изброят CRV токена в рамките на 24 часа след изстрелването. Към 14 август CRV се търгуваше на Binance и оттогава е регистриран на други реномирани борси като OKEx и Huobi.

Пазарни двойки на CRV

CRV двойки за търговия с криптовалута. Изображение чрез CoinMarketCap

Все още можете да включите CRV Разменете, но може би е по-добре просто да го отглеждате, като осигурите ликвидност на басейните на Curve Finance, ако имате под резервните си възглавници няколко резервни монети.

CRV портфейли за криптовалута

Тъй като CRV е ERC-20 маркер, можете да го съхранявате на практически всеки портфейл, който поддържа базирани на Ethereum активи. CRV портфейлите за криптовалута включват Atomic Wallet (настолни и мобилни), Exodus Wallet (настолни и мобилни), Трезор (хардуер) и книга (хардуер).

Можете също да използвате портфейл на браузър Web 3.0 като Metamask. Това е особено удобно, ако планирате да използвате вашия CRV за гласуване, тъй като ви е необходим портфейл Web 3.0 за взаимодействие с Curve Finance DEX и неговия DAO.

(Кратък) Урок за криви финанси

Използването на Curve Finance е лесно. Както току-що отбелязахме, ще ви е необходим портфейл Web 3.0 като Metamask. Докато ретро интерфейсът на DEX може да се почувства малко поразителен (или носталгичен), основно всичко, което трябва да знаете е на главната страница на Curve Finance.

Крива финансова борса

Stablecoin и BTC суапове в Curve Finance

Ако сте там, за да сменяте между стабилни монети и увити биткойни, първото поле, озаглавено „Суап, използвайки всички криви пулове“, е това, с което искате да взаимодействате. Можете да регулирате разширените настройки точно над бутона „Продажба“.

Пулове за криви финанси

Пулове на ликвидност на Curve Finance.

Превъртането надолу ще разкрие някои от най-зелените пасища в земеделието – басейни на Curve Finance. Третата колона показва различните APY (годишни лихвени проценти), които ще спечелите за осигуряване на ликвидност на всеки пул, заедно с активите, които ще получите в замяна (ако има такива).

Както можете да видите, всеки пул дава CRV токени на доставчици на ликвидност и когато вземете предвид пазарната цена на CRV, това превръща и без това безумните 34,76% годишен лихвен процент в спиращ сърцето 337% годишен лихвен процент.

Curve Finance Ren

Пулът на renBTC в Curve Finance

След като сте решили към кой пул искате да осигурите ликвидност, просто кликнете върху него и депозирайте подходящия стабилкойн (или увит биткойн). Имайте предвид, че това ще струва известно количество такси за газ Ethereum, което се изчислява за вас.

Не забравяйте да вземете предвид това във вашите изчисления! Лихвите се начисляват за всеки блок Ethereum (приблизително 15 секунди) и се съединява автоматично. CRV се натрупва всяка секунда. Можете да изтеглите по всяко време, за да поискате вашите средства и натрупаните CRV, но не забравяйте, че това ще струва газ.

Можете да се обърнете към миналия месец Видео в YouTube, сравняващо най-добрите DEX за по-задълбочено разглеждане на начина, по който работи всичко това, и също така проверете подробни ръководства относно кривите финанси.

Нашият поглед върху кривите финанси

Привлекателността и потенциалът на Curve Finance не са толкова очевидни на пръв поглед. Може би се питате какъв е смисълът да имате платформа, която ви позволява само да търгувате между активи на стойност същата сума.

Класиране на кривите финанси

Curve Finance е най-големият DEX по обща стойност, заключена след Uniswap Sushi-Gate. Изображение чрез DefiPulse

За да бъдем честни, ние се чудим на същото, но изглежда, че има законно търсене на тези видове суапове в DeFi. Също така, привлекателността на Curve Finance основно се свежда до високата доходност от лихви по средства, депозирани от доставчици на ликвидност.

Потенциалът на Curve Finance е нещо, което е силно подценено. Накратко отбелязахме в раздела „Пътна карта“ на тази статия, че екипът на Curve Finance играе с идеята да подкрепя активи извън стабилни монети и различни вкусове на опаковани биткойни. Ако това се случи, Curve Finance може да се превърне в един от най-мощните DEX на пазара.

Криво финансиране Гласуване

Егоров притежава за кратко 71% от правото на глас в DAO на Curve Finance. Изображение чрез Twitter

Въпреки че няма почти нищо негативно, което би могло да се каже за Curve Finance DEX, Curve Finance DAO е малко по-различна история. Всичко това се свежда до невероятната сила на гласуване, която Егоров сравнява с други притежатели на символи, тъй като притежава най-много CRV с голяма разлика.

Създателят на копнеж за финансиране Андре Кроне публично критикуван Егоров за това. Егоров отговори, като даде думата си, че няма да злоупотребява с тази власт (интелигентен договор обаче би бил по-добър от думата му).

По-добрата страна, тъй като повече токени CRV се пускат на бивши доставчици на ликвидност на Curve Finance и се издават на нови доставчици на ликвидност, толкова по-децентрализиран ще стане DAO. Също така си струва да се отбележи, че огромната сила на глас на Егоров не е толкова голяма заплаха, колкото при други DAO, тъй като броят на променливите, които могат да бъдат модифицирани в Curve Finance от притежателите на токени, е много по-консервативен в сравнение с някои други DEX и протоколи, управлявани от общността..

Крипто долина Швейцария

Крипто долина в Цуг, Швейцария. Изображение чрез Швейцарско глобално предприятие

Като цяло Curve Finance изглежда има невероятно светло бъдеще. Самият Егоров е казал, че проектът има без проблеми формиране на нови партньорства. Фактът, че екипът на Curve Finance е в съседство с други огромни проекти на DeFi като Aave (който също е базиран в Цуг, швейцарската „Крипто долина“), означава, че това наистина е само началото за Curve Finance и следователно стойността на CRV токен. Вероятно никога повече няма да струва повече от биткойн!

Голямо благодаря на собствения Майкъл Егоров на Curve Finance, който ни помогна да попълним празните места при писането на тази статия.

Представено изображение чрез крива & Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me