Coinbase срещу Uniswap – Коя борса е по-добра?

>

Дебатът за това дали децентрализираните борси са по-добри от централизираните борси бушува в крипто света вече години наред.

На теория и в дух, повечето потребители на криптовалута вероятно са на страната на децентрализираните борси, като се има предвид, че криптовалутата е децентрализирана.

Етосът да децентрализираме всичко означава да избягаме от платформи като Coinbase вместо да се движат към тях. На практика обаче централизираните борси все още предлагат по-плавно, бързо и по-надеждно търговско изживяване.

Изчакайте секунда – все още ли е вярно? Възходът и еволюцията на Разменете, мощна децентрализирана борса, работеща на Ethereum, ни кара да се чудим дали ерата на DEX започва сега.

И така, кое е по-добро в Coinbase срещу Uniswap exchange matchup? Нека да разгледаме предложенията на всяка борса, заедно с няколко интересни страни за вашето образование.

Копирайте най-добрите търговци в света

Когато вашият лидер търгува, вие търгувате. Shrimpy автоматично ще актуализира портфолиото ви, за да съответства винаги на вашето лидерско. Прегледайте стотици търговци на криптовалута, за да копирате.

Бърза история на децентрализираните борси

Централизиран срещу децентрализиран обмен – каква е голямата работа?

Просто казано, а централизирана борсата ви принуждава да разчитате на посредник за търговия и съхранение на крипто активи. За разлика от тях, децентрализираната борса позволява на връстници, използващи самоприети крипто портфейли, да се свързват анонимно и да търгуват с криптовалути.

Основното за убеждението, че децентрализираните борси са по-добри от централизираните, е склонността на последния да бъде хакнат. Виждате ли, централизираният обмен на крипто валути в това, което е известно като горещи портфейли. Горещият портфейл държи зареденото крипто за по-лесен достъп, което означава, че такива портфейли са свързани с мрежа и о, толкова хакерски.


Ако имате нужда от примери за такива хакове, не търсете повече от скандалните 500 милиона долара + загуби, натрупани по време на атаките срещу Планина Gox и Coincheck.

Децентрализиран борсите решават проблемите със сигурността, насочвайки се към крипто търговия, като позволяват p2p търговия между крипто портфейли за самоподдържане. Самостоянието се отнася просто до факта, че вие, а не борса или трета страна, съхранявате вашата крипто.

Имаше многобройни опити за DEX формат от 2014 г., но нито един не остана, докато EtherDelta не се появи. Докато EtherDelta имаше редица проблеми, произтичащи от архитектурата на борсата извън веригата, тя допринесе за самоконтрол за търговия. Калпавото представяне на борсата беше източник на много оплаквания – но поглеждайки назад, EtherDelta постави началото на значителни напредъци в пространството.

След EtherDelta, децентрализираната обменна архитектура допълнително се разклонява в две посоки – на верига и извън верига. Последното доведе до разработването на протоколи като 0x, докато първият ни даде AMM (автоматизиран производител на пари), използван от Банкор, и в крайна сметка Uniswap.

Всъщност, верижният AMM формат е основата за почти всички нововъведения, открити в децентрализираните финансови протоколи като Съединение, Aave, и Крива.

Какво е Uniswap? 1-минутно обяснение

Uniswap е децентрализиран протокол, който ви позволява, заедно с всички останали в света, да разменяте токени директно от вашия хостван крипто портфейл. Не е нужно да се отказвате от данните за поверителност или частните ключове, за да използвате Uniswap – просто включете вашата MetaMask и сте готови.

С Uniswap няма посредник. Само вие, вашите връстници и интелигентни договори управлявате шоуто. Има две основни функции на протокола Uniswap.

 1. Търгувайте ERC-20 токени

 2. Печелете такси за търговия, като предоставяте ликвидност на протокола

Така че, от една страна, можете да търгувате точно както сте свикнали на други борси, докато от друга страна можете да печелите, като осигурявате символична ликвидност.

Как работи Uniswap?

Uniswap получава много викове за децентрализиран обмен. Ако обаче наистина разделяме космите, честно е да уточним, че не е точно децентрализиран обмен.

Вместо това, подходящият термин за това, което е Uniswap, е автоматизиран протокол за ликвидност. Автоматизиран протокол за ликвидност означава, че Uniswap улеснява ликвидността между търговците, но не съхранява ликвидност и не управлява книга с поръчки.

Вместо това Uniswap позволява на страните да създават пулове на ликвидност чрез депозиране на токени в интелигентни договори, базирани на Ethereum. Тези пулове на ликвидност формират основата за суапове на токени.

Ако ви е трудно да си представите какво означава всичко това, ето пример.

 1. Да приемем, че току-що сте създали ERC-20 маркер. За да му придадете стойност и да позволите на другите да търгуват за него, вашият нов токен ще се нуждае от сдвояване с течна среда за обмен като ETH.

 2. Така че, вие използвате Uniswap, за да създадете пул на ликвидност между вашия токен и ETH, като депозирате X и Y сумата на всеки маркер.

 3. Тъй като вие сте единственият с вашия токен, сдвояването му с ETH в Uniswap пул за ликвидност дава на всеки, който има ETH, общо място за закупуване на вашия токен.

 4. Хората имат достъп до вашия паричен пазар чрез Uniswap и търгуват ETH между портфейлите си и ликвидния пул, поддържан от интелигентен договор. Тъй като повече портфейли получават експозиция към вашата криптовалута, суаповете започват да се движат в другата посока, докато хората търгуват обратно към ETH.

Сега, ако сте просто добър старомоден търговец на алткойни и искате да заредите багажа си с най-новата монета, използването на Uniswap е супер просто.

 1. Насочете се към uniswap.org, задействайте уеб приложението

 2. Свържете портфейла си MetaMask (не забравяйте да имате ETH за такси за газ)

 3. От падащото меню намерете токена, с който искате да търгувате, или въведете адреса на договора

 4. Попълнете сумата, която купувате, след което търгувайте с ликвидния пул от вашия портфейл MetaMask

Целият процес отнема само минути и е доста интуитивен, благодарение на отличния дизайн на потребителския интерфейс. Единствената трудност, с която може да се сблъскате, е да накарате вашата сделка да поеме, когато на избрания токен има голям обем на търговия. Отстранете това, като увеличите настройките за толерантност на приплъзване.

Coinbase срещу Kraken

Докато говорим, има епична битка. Това е битката между Кракен и Coinbase за пазарен дял от сделките fiat-to-crypto.

Предимства на използването на Uniswap срещу Coinbase

Защо бихте използвали Uniswap вместо Coinbase? Има редица очевидни авансови предимства.

 • поверителност – Coinbase ви кара да споделяте данни от KYC (познайте клиента). Име, адрес, дата на раждане – всички добри неща. Uniswap не изисква никакви данни, освен адреса на портфейла ви.

 • Сигурност – Разбира се, портфейлите на Coinbase са застраховани от FDIC. Макар че това е хубаво и всичко, нищо не може да съхрани вашето собствено крипто & търгувайки от собствения си портфейл, използвайки DEX като Uniswap.

 • Обяви за жетони – Coinbase е известен бавно с добавянето на жетони към техния обмен. За справка, Coinbase току-що изброени DNT, но DNT вече е на няколко години. Uniswap списъците са незабавни в сравнение, тъй като всичко, което се изисква, е създаването на ликвидност.

 • Евтини такси – Търговските такси са хлябът и маслото на централизираните борси като Coinbase. Coinbase такси 0,5% за сделки до $ 10K. Те също така ще ви таксуват с газ, използван за трансфери на Ethereum, когато това стане трудно. За разлика от това Uniswap начислява 0,3%, независимо от търгуваната сума.

 • Самостоятелство – Чували ли сте крипто поговорката не вашите ключове, нито портфейла ви? Това означава, че ако не притежавате личните ключове на портфейла си, той не е ваш. Портфейлите на Coinbase се пазят от борсата. По всяко време достъпът до вашия портфейл и средствата в него могат да бъдат блокирани или задържани. Uniswap не съхранява вашата крипто – тя оставя това на вас, което означава, че винаги запазвате собствеността върху своите крипто активи.

Недостатъци на използването на Uniswap срещу Coinbase

Не всичко в Uniswap са розите и еднорозите. Както всяко друго нещо, Uniswap има своите недостатъци.

 • Непредсказуеми такси за газ – Един от недостатъците на използването на Uniswap е плащането на такси за газ. Uniswap работи в мрежата Ethereum. Понякога Ethereum се задръства, особено когато се случва много Uniswap дейност. Това води до високи такси за газ – понякога 30 долара за транзакция или повече. Когато обаче Ethereum се задръсти, Coinbase ще ви таксува и за такси за газ. Що се отнася до бензина, Uniswap и Coinbase са измиване.

 • Извършване на разходи с неуспешни такси – Когато Uniswap е особено зает, е доста лесно да отхвърлите транзакцията си, като използвате ниско гориво. Дори при препоръчаните настройки за газ, Uniswap има навика да отхвърля всички диапазони на GWEI, освен най-високите, по време на часове с голям обем на търговия. Дори ако транзакцията ви се провали, пак губите бензина. Тъй като Coinbase използва запазени активи и книга с поръчки за търговия, не е нужно да се притеснявате за неуспешни транзакции.

 • Дърпане на килим – Издърпването на килима е съвсем скорошно явление, отнасящо се до изобилните измамни токени, циркулиращи в Uniswap. Защото Uniswap не е регулиран, някой може да добави ликвидност и да даде възможност за търговия за токен ERC-20. Страшното е, че голяма част от тези символи са измамни проекти, които се появяват един ден, а на следващия ги няма. Coinbase извършва задълбочена проверка на всички активи, добавени към тяхната платформа, което означава, че можете да търгувате с криптовалути с абсолютно доверие.

Ако използвате Uniswap вместо Coinbase?

Децентрализираният обмен е изминал много дълъг път от дните на EtherDelta. Uniswap е почти толкова просто, колкото приложението Square Cash за търговия с алткойни и печелене на такси върху депозираните активи.

Кога трябва да използвате Uniswap вместо Coinbase?

 • Искате да търгувате с поверителност и да не се идентифицирате

 • Получаването на алткойни веднага щом излязат на пазара е важно за вас

 • Вие цените сигурността на портфейлите, които можете да задържате

 • Искате да спестите пари от такси за търговия

 • Харесва ви да поддържате модерни крипто технологии и искате да изпробвате DeFi

Кога трябва да използвате Coinbase вместо Uniswap?

 • Искате да купите крипто с пари в брой

 • Искате да продавате крипто за пари

 • Наличието на портфейл със застраховка FDIC е важно за вас

 • За данъчни цели искате лесна за експортиране история на търговията

 • Предпочитате борсата да извърши проверка на активите вместо вас

 • Наличието на мобилно приложение за търговия с крипто е важно за вас

Отменяйте често задавани въпроси

За разлика от Coinbase, Uniswap не се регулира от държавни агенции. Как това се отразява на законността на Uniswap сделките?

Използва Uniswap legal?

Използването на Uniswap е законно, доколкото няма конкретно законодателство срещу него. Законът около Uniswap обаче е мрачен, точно както за повечето нерегламентирани инструменти за криптовалута. Като такива, следете вашите Uniswap сделки, ако се изисква да ги отчитате във вашата страна.

Облагаеми събития ли са Uniswap сделки?

Сделките, направени с помощта на Uniswap, са облагаеми събития, подобни на сделките, направени с помощта на Coinbase. За разлика от Coinbase, Uniswap не улеснява експортирането на търговската ви история за счетоводни цели. Използвайте портфолио за проследяване, за да сте в крак с вашите Uniswap сделки и да опростите нещата, които идват данъчен ден.

Кой управлява борсата Uniswap?

Uniswap е базиран на Ethereum протокол за създаване на ликвидност между токени ERC-20. Всеки може да интегрира протокола Uniswap или да го използва като основа за нов протокол. И така, краткият отговор е потребителите, взаимодействащи със смарт договори, работят с Uniswap, поради което обменът е децентрализиран.

Дали търговията на Uniswap е безопасна?

Uniswap е децентрализирана борса, даваща възможност за търговия между портфейли, които се поддържат от него. Тъй като на борсата липсва книга с поръчки и не притежават активи, тя е изключително сигурна в сравнение с традиционните борси.

Най-големият риск при търговия с Uniswap е падането за измамни проекти или закупуване на измамни токени. Токенът за измама обикновено е символ, маскиран като такъв, принадлежащ на легитимен проект. За да избегнете закупуването на такива жетони, винаги проверявайте адреса на договора на токена за да провери неговата легитимност преди търговия.

Uniswap наистина ли е децентрализиран?

Uniswap е протокол с отворен код, работещ на Ethereum, самата децентрализирана блокчейн мрежа. С Ethereum поради смяна на PoS консенсус с пускането на ETH 2.0, Uniswap, технически погледнато, е подготвен да стане още по-децентрализиран.

Кой е създал Uniswap?

През 2018 г. Хейдън Адамс създаде и стартира Uniswap в основната мрежа на Ethereum. След среща с основателя на Ethereum Виталик Бутерин и показване на кода на Uniswap, Бутерин предложи да пренапише Uniswap, използвайки Vyper преди да кандидатствате за безвъзмездна помощ за фондация ETH.

Въпреки това, Алън Лу, изследовател от Gnosis, за пръв път е замислил маркет мейкъра, използван от Uniswap днес.

Какво е DeFi?

Децентрализираното финансиране е нещо, от което криптоинсайдерите са се възползвали страстно от години, без наистина обяснява концепцията.

Допълнителни добри четения

Как да направите бот за крипто търговия с помощта на Python

Лесните стратегии за търговия с арбитраж на криптовалути

Скрипт за биткойн цена на живо Ticker (с помощта на Websockets)

Ребалансиране на прага за управление на крипто портфолио

Крипто търговия 101: Избор на портфейлен актив

Нашата платформа за социална търговия

Скариди е социална платформа за търговия с криптовалута. Той е предназначен както за професионални, така и за начинаещи търговци да дойдат и да научат за нарастващата крипто индустрия. На Shrimpy потребителите могат да копират портфейлите и стратегиите за търговия на други търговци.

Следвай ни в Twitter и Facebook за актуализации и задавайте всякакви въпроси към нашите невероятни, активни общности на Телеграма & Раздор.

Благодаря, че се отбихте!

Екипът на скаридите

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map