CakeWallet iOS Monero Wallet получава предизвикателство от общността

Cakewallet е мобилен портфейл на Monero, разработен за iOS устройства и наскоро пуснат за изтегляне.

Приложението е проектирано да бъде удобно за потребителя и е пуснато безплатно за потребители на криптовалута, без да се вмъкват реклами в приложението или други начини за опит за монетизиране на приложението.

Общността на Monero обаче е доста трудна за удоволствие. Като се има предвид стремежът към сигурност и поверителност в мрежата Monero, потребителите винаги са нащрек за измами и потенциални експлойти.

Основният проблем, който са взели с това конкретно приложение, е, че то не е с отворен код. Това по същество е едно от най-важните изисквания за крипто като цяло, но още повече за монета за поверителност.

Ключът е отворен код

Една от причините Monero да не е приет в голяма степен от повече потребители на крипто е поради трудността да използват повечето от портфейлите си. За разлика от много други криптовалути, все още няма мобилен портфейл.

Ето защо разработчикът се възползва от възможността да изгради приложение, което да позволи на потребителите да изпращат и получават своите Monero на своите телефони. Въпреки че пуснаха приложението за изтегляне, те не пуснаха кода.

Общността на Monero е особено загрижена за измамници, които разработват злонамерени приложения, които ще крадат частни ключове или XMR средства. Следователно те се спряха на факта, че кодовата база не е отворена за обществен контрол.

Освен това, ако разработчиците направят приложението проект с отворен код, те могат активно да поискат дарения от общността. Общността на Monero като цяло доста подкрепя тези проекти и с удоволствие би дарила. Според потребителя snirpie на subreddit

Ако решите да преминете към вземане на дарения, това може да работи доста добре за Monero. Ще се радвам да дарите за проект с отворен код

Разработчиците публикуват код

Разработчиците зад cakewallet в крайна сметка решиха, че ще вземат под внимание опасенията на общността и решиха да го пуснат като отворен код.

Това беше нещо, което не остана незабелязано, тъй като мнозина благодариха на екипа за отговаряйки на техните притеснения. Това позволи на няколко души в общността да използват приложението, както и инициира някои нови потребители в екосистемата Monero.

Портфейлът също изглежда наистина функционален, тъй като потребителите могат да създават нови портфейли, както и да възстановяват стари с начални думи. Има и QR скенер, който може да се използва за бързи плащания.

За по-напредналите потребители приложението също им позволява да променят възлите, към които ще се свързват, както и да регулират настройките на damon на приложението.


Загриженост може да се задържи

Въпреки че изходният код на приложението вече е отворен, все още имаше редица потребители, които се притесняваха от възможността разработчиците да изтласкват двоични файлове на malicios в магазина за приложения, докато показват чист код на общността. Един потребител каза

Моята практика за сигурност е: не се доверявайте на нищо, приемете, че всичко е злонамерено. Никога не бих използвал мобилен портфейл за големи суми

Ако разработчиците са успели по някакъв начин да проверят, че кодът, който е качен в магазина за приложения, е точно същият като този, който се показва публично, тогава тези страхове ще бъдат успокоени.

Следователно, докато не бъде приложен такъв процес на проверка, потребителите на Monero трябва да ограничат размера на средствата, които държат в мобилния портфейл. За по-малки ежедневни транзакции приложението все още е глътка свеж въздух.

Други мобилни опции?

Имаше друг разработчик на мобилни устройства, който се опитваше да стартира своя собствена версия на приложение Monero iOS. XWallet беше обявен на общността по-рано, но получава много неща.

Освен че са отхвърлени от магазина за приложения, много хора в общността посочен че повишава цената на транзакциите и застрашава сигурността на мрежата.

По-конкретно, портфейлът създаде трети изход, който би начислил такса от 0,0005 XMR за транзакцията. Тази добавена цена създава и специфичен метод, чрез който транзакцията може да бъде групирана и незабавно идентифицирана.

Традиционни алтернативи

Съществуват редица опции за хладилно съхранение на Monero, които са на разположение за дългосрочните ходори със значителни XMR наличности. Това са може би най-безопасните в момента.

Понастоящем разработчиците на Monero усилено работят, за да пуснат поддръжка за Monero в хардуерния портфейл на Ledger. Това несъмнено би било чудесна стъпка за общността, защото ще позволи на потребителите на Monero да съхраняват своите монети в най-популярния хардуерен портфейл до момента.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me