Blockchain Domains: Пълно ръководство от DNS към ENS

Въпреки че успявам да забравя всякакви неща – рождени дни, където оставих ключовете си, имената на децата на приятели – някои частици информация остават в мозъка ми. Един от тях е стационарният номер на родителите на най-добрия ми приятел.

Мога да го откача без усилие, въпреки че нямам причина да го набирам повече от 20 години. Още в късния креда, когато пораснах, мобилните телефони все още бяха резерватът на дълбоко джобните градски типове.

Ако исках да се свържа с Марк, трябваше да вдигна телефона и да въведа номера, надявайки се никой от родителите му да не отговори. Тези номера, които набирах през цялото време, се запечатваха отвътре на черепа ми и оттогава останаха упорито там.

Телефонни домейни

Първите дни на телефонните номера. Изображение чрез Shutterstock

Превъртайте напред няколко десетилетия и такива подвизи на паметта вече не са необходими. Телефонът ми запазва цялата информация за мен и всичко, което правя, за да позвъня на Марк, е да докосна името му и да изчакам, докато той игнорира обаждането ми.

Това доведе до странната ситуация, в която мога да си спомня номер, който не съм звънял от края на 90-те години, но не и този на мобилния ми приятел. Ако пъхнете пръстите ми в порок и започнете да се обръщате, честно казано, все още не мога да ви кажа какво е това.

Всички Hail DNS

Интернет работи по подобен начин. Ако искам да видя какво прави Марк, тогава мога да посетя IP адреса на адрес 69.63.176.13 или да напиша името на домейна facebook.com в браузъра си и да отида от там.

The система за имена на домейни (DNS) съвпада с неудобно цифровия IP адрес на даден сайт с лесно запомняща се дума или фраза. По този начин можем да оставим безграничните радости от IP адресите на отрепки и хакери, докато останалите продължаваме с живота си.

DNS система

Картиране на Интернет с DNS. Изображение чрез Shutterstock

В ранните дни на интернет имаше пари, които да се правят от DNS. Хората, които притежават работеща кристална топка, са могли да купуват имена на домейни и да ги продават, често с огромни печалби. През 2019 г. например, block.one плати 30 милиона долара за voice.com.


Който първо е регистрирал този домейн, може да смята, че е имал приличен ден в офиса. Неизбежно възниква и по-сенчеста версия на тази практика, известна като киберсквотиране. Това включва регистрация на търговска марка като домейн и след това продажба на домейна обратно на собственика на споменатата търговска марка срещу завишена такса.

Това често води до съдебни спорове и е натоварило много адвокати през годините. Един особено забавен пример включваше Microsoft, който отива директно с канадски гимназист, докато в други спорове участват големи имена като Lufthansa и рок групата Jethro Tull.

МОГА

DNS е едно от нещата, което улеснява живота и се е вградило толкова много в тъканта на интернет, че най-вече го приемаме за даденост. Той обаче има своите недостатъци.

Първият от тях включва организация, за която повечето хора вероятно никога не са чували, привличащото внимание Интернет корпорация за присвоени имена и номера или ICANN.

Лого на ICANN

ICANN, глобалната интернет организация. Изображение чрез МОГА

Това е организация с нестопанска цел, базирана в Калифорния, която регулира и администрира целия DNS. Той също така упълномощава други организации да действат като регистратори на имена на домейни, които след това сами управляват имена на домейни. Domain.com, GoDaddy и Namecheap са три от най-известните примери за такива регистратори.

ICANN е едно от онези субекти, които обикновено се притискат на заден план, без да се подчиняват на по-голямата част от света, като играят ключова, макар и неизпълнена роля в ежедневния живот. Съществуването на ICANN обаче изхвърля една от най-мръсните думи в съвременния интернет език: централизация.

ICANN’T

Всеки, запознат с концепцията за блокчейн, знае, че една от ключовите му характеристики е неговата децентрализирана структура. Няма нито един входен пункт, нито отворена задна врата. Блочните вериги са по-безопасни поради липсата на централен хъб, който да може да бъде насочен към тези със злонамерени намерения и защото никой човек или организация не е в състояние да поеме пълен контрол.

За мнозина, които държат на концепцията за мрежовия неутралитет, ICANN представлява централизирано меко подпомагане, което концентрира властта и влиянието на едно очевидно място. Всеки, който иска да наруши, атакува или манипулира DNS, знае точно откъде да започне.

Някои няма да се съгласят с мен, но ми се струва доста притеснително, че организация от такова значение се намира в Съединените щати, в непосредствена близост до герои като Марк Зукърбърг или онзи флуоресцентен измамник, който очевидно управлява мястото.

По-добре може би, отколкото ако се намираше в Китай, но тогава в настоящия климат това е спорен въпрос. Регистраторите, които ICANN контролира, самите те също са първоначални отправни точки за всеки, който се опитва да манипулира или атакува системата.

Централизиран DNS

Централизирани точки на неуспех. Изображение чрез Shutterstock

Паралелно с въпроса за централизацията е фактът, че DNS сървърите са уязвими от външна манипулация. Уебсайтовете, хоствани от тези сървъри, могат да бъдат атакувани и деактивирани или от хакери, или от национални правителства за техните нечисти цели.

Собствениците на тези уебсайтове живеят с постоянната тревога, че биха могли да бъдат жертви на изнудване или цензура, станали възможни от иманентните слабости на DNS модела.

Хакерите са особено добре запознати с манипулирането на DNS и често са в състояние да използват другата му уязвимост: фактът, че единствените информационни сървъри могат да видят за даден клиент, е техният IP адрес. Всеки хакер, който си заслужава солта, е в състояние да отхвърли своя IP сигнал по целия свят и да се направи неоткриваем.

Така че, въпреки че DNS е жизненоважен компонент на нашия онлайн живот, той е уязвим за разрушителни сили. В миналото подобни слабости биха могли да бъдат отписани като цена, която си струва да се плати за удобството и скоростта, които DNS предлага. Като TinyDNS.org казва го, без него „интернет нямаше да съществува.“ Появата на блокчейн обаче поставя подобни предположения под въпрос.

Домейн 2.0

Не е нужно да работите в Пало Алто, за да разберете какво представлява блокчейн домейнът. Той работи по същия начин като обикновения домейн, но въпросният сайт е на блокчейн. Но, верни на духа на блокчейн, неговите домейни са способни на много повече от техните еквиваленти в Web 2.0.

Освен че държи адреса на сайта в по-запомняща се форма, домейн в блокчейн може да обработва и плащания в криптовалута. Ако собственикът на уебсайт трябва да плати за стоки или услуги, той може просто да даде на клиента техния домейн на блокчейн (например Payment.crypto), вместо да копира и поставя тромав адрес на портфейла.

Домейнът може да получи получаване на крипто плащане и транзакцията се запазва неизменно в блокчейна. В момента домейн блокчейн се нуждаят от приставки, за да работят в повечето браузъри, но платформи като Opera, Metamask и Status са разработени, за да ги поддържат.

Децентрализиран DNS

Децентрализирани имена на домейни. Изображение чрез Hackernoon

Вече както собственикът на базиран на блокчейн сайт, така и техният клиент улесниха живота си. Но нещата се подобряват все пак благодарение на факта, че собственикът на сайта се радва и на по-голяма степен на контрол и автономия над своя домейн и съдържанието в него.

Като част от децентрализирана мрежа, блокчейн домейните са невъзможни за блокиране и са устойчиви на цензура. Ползите от това са ясни за всеки, който или живее в авторитарна държава, или е прекарал повече от десет секунди в обмисляне какво би могло да бъде това. Свободата на словото става много по-трудна за ограничаване.

Контролът е в ръцете на собствениците на уебсайтове и създателите на съдържание, защото домейн блоковете, които те използват, се съхраняват в портфейли, за които само те имат ключовете. Старата система, при която имената на домейни се съхраняват и управляват от регистратори, които могат да бъдат принудени да ги изключат, започва да изглежда остаряла.

И накрая, разбира се, е въпросът за сигурността. Blockchains не са изцяло имунизирани срещу хакери и можете да сте доста адски сигурни, че работят по начини за тяхното разбиване, но те са много по-сигурни от другите мрежи. Уебсайт с блокчейн домейн е страховита перспектива за хакери и злонамерен софтуер.

ENS & Приятели

Ако се чудите кои блокчейн са водещи в поддържането на домейни, няма да се изненадате да научите, че Ethereum се намира високо в списъка. The Ethereum Name Service (ENS) е начинание с отворен код, с нестопанска цел, което по думите на директора на операциите Брантли Милеган, фокусира се върху „Децентрализация, устойчивост на цензура и програмируемост.“

Неудържими домейни

Услуги за неудържими домейни

ENS позволява на децентрализираните уебсайтове да заобикалят одобрението на DNS регистраторите и ICANN да изграждат своите услуги директно върху блокчейна на ENS и да регистрират .eth адрес. Millegan също се старае да подчертае, че такива сайтове дори не се нуждаят от одобрението на самите ENS, за да започнат.

Друг голям играч в сферата са Unstoppable Domains, който отговаря както за .zil (партньорство със Zilliqa), така и за .crypto системи с имена на домейни. Това облекло със седалище в Сан Франциско цитира „трибализма“ на голяма част от крипто общността като основна бариера пред масовото приемане.

Устойчив на цензура домейн

Устойчива на цензура и децентрализирана услуга на домейн

Техният .crypto регистър позволява на потребителите да изпращат и получават всяка криптовалута, която харесват, към всеки портфейл по техен избор. Главен изпълнителен директор Матю Гулд спори че:

изпращането на пари до .crypto домейн е начин по-опростен потребителски опит за милиони потребители на криптовалута, които в момента трябва да копират / поставят и въвеждат дълги адреси, за да извършват транзакции.

Става глобален

Струва си да се помни, че проблемът с осиновяването е основен фактор в пространството на домейн блокчейн. Всичко, което може да опрости процеса на ежедневно използване на криптовалути, е добре дошъл стимул за повече хора да навлизат в крипто водите.

По същия начин тези, които искат да изградят Web 3.0, който блокчейнът дава възможност, се нуждаят от цялата помощ, която могат да получат, за да опростят своите процеси и да запазят своята автономност. ENS и Unstoppable Domains, както и по-нови играчи като UniLogin, всички разбират потенциалния обхват на blockchain домейните и тяхното място в тази постоянно разрастваща се екосистема.

По думите на Брантли Милеган „нашата клиентела е целият свят“.

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me