Битката срещу ASIC: Antminer Z9 Angers общността на Zcash

На 3 май Bitmain, компанията за копаене на биткойни, която стои зад чипове ASIC (специфична за приложението интегрална схема), обяви пускането на нов Antminer Z9 mini, ASIC майнер, способен да копае всяка криптовалута, използвайки алгоритъма за доказателство за работа Equihash, особено Zcash.

Това съобщение предизвика буря от оплаквания от крипто общността Zcash, подновявайки дебат, който отдавна продължава между ASIC и крипто валути.

Нека да разгледаме бързо текущото състояние и какво планират разработчиците на ZCash за това.

ASIC PoW централизация

Същността на проблема е свързана с процеса на проверка на доказателствата за работа, който неволно създава централизация сред непълнолетните, особено тези, които използват ASIC чипове. Това им дава предимството, че могат да добиват монети по-ефективно от обикновените миньори на GPU.

Доказателството за работа е метод на консенсус, при който се извършват сложни компютърни изчисления, за да се създаде нова група от ненадеждни транзакции на блокчейн.

Проблемът с Proof of work е, че той изисква много ресурси и създава тенденция към централизиране сред майньорите въз основа на възможностите на компютърните ресурси. За биткойните оборудването за добив (и следователно добивната мощ) е концентрирано предимно в ръцете на няколко минни компании.

Със създаването на нов ASIC майнер, специално разработен за една крипто валута (Zcash), притеснението е, че Bitmain има потенциала да манипулира цената на валутите, когато нещо добро или лошо се случи с компанията.

Друг проблем, създаден от централизацията, е фактът, че миньорите с твърде много концентрирана мощност могат ефективно да манипулират транзакциите, като надделяват над 51% от мрежата. Това често се нарича скандалната „51% атака“, която е проклятието на всяка крипто верига.

Zcash, криптовалута, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот, все още има ниска пазарна капитализация и много по-малко транзакции от биткойните и толкова много хора вярват, че една-единствена компания, която произвежда своето оборудване за копаене, противоречи на принципа на децентрализация, който крипто общността спазва.

Bitmain е един от най-големите майнери на криптовалута, както и най-големите производители на ASIC чипове. Това показва много ясна цел да се монополизират и заемат както търсенето, така и търсенето на копаещото пространство, което принуждава всички криптовалути, които използват Bitmain, да се централизират просто чрез асоцииране.

Други засегнати монети

Zcash не е единствената крипто валута, чиято общност е разделена по въпроса ASIC. Точно този април Monero усилено се разклони, за да избегне предстоящата централизация на ASIC миньорите.

Нещо повече, ходът на Bitmain за насочване на монети Equihash обвърза разработчиците на Bitcoin Gold (BTG). Този биткойн вилица е създаден специално, за да се избегне въздействието на ASIC върху веригата на биткойн. Разработчиците сега също се чудят дали ще трябва да се разклоняват отново.

Siacoin отправя подобни заплахи, за да направи същото по време на пускането на Bitmain Antminer A3, който е разработен специално за копаене на Siacoins.


Siacoin разработва платформа за съхранение на големи количества данни, което го прави особено неприятен към централизацията. Общността също се умори от тактиките на Bitmains, за да подкопае собствената минна операция на разработчика на Siacoin – Obelisk.

Приемане на Zcash

AntMiner Z9

Antminer Z9. Източник: Bitmain

Общността на Zcash е най-новата жертва на този спор и последиците от поръчковия майнер на Zcash, разработен от Bitmain, са значителни.

Първо, можем да видим масово изселване на миньори от Zcash. Миньорите, които нямат чувството, че могат да се конкурират с големи играчи в космоса и виждайки, че маржовете им на печалба продължават да намаляват, просто ще преминат към добив на други крипто валути.

Инвеститорите, усещайки ефектите от централизацията, които започват да се задържат, също могат да скочат. Те, точно както всички други заинтересовани страни, не искат да рискуват да инвестират своето време и капитал в проект, който може да бъде отворен за манипулация на цените.

И двата фактора ще се възползват от стойността на Zcash в решаващ момент, когато те се конкурират с други играчи на същия пазар за поверителност, като Monero (XMR).

Може би Zcash може да отиде по пътя на Monero, като форкира техния протокол, за да се пази изцяло от ASIC и да избягва да стане по-централизиран.

За общността на Zcash изглежда, че изборът е между по-ефективен инструмент за добив, който може да доведе до дългосрочен растеж, или малко по-малко ефективен процес на добив на GPU, който им позволява да останат верни на своя децентрализационен дух.

Трябва да се отбележи, че фондацията Zcash в момента участва изследвания и развитие на по-устойчива на ASIC стратегия, непосредствен технически приоритет.

Доказателство за залог Отговорът?

Доказателство за работа срещу доказателство за залог

Изображение чрез blockgeeks.com

Конфликтът около минните компании, създаващи централизация, само помогна да се създаде повече шум за алтернативен метод на консенсус, наречен доказателство за залог (PoS). При този метод на консенсус потребителят може да копае или валидира блокови транзакции според това колко монети притежава.

Силата за добив се приписва на дела на монетите, държани от майнера, и майньорът по същество рискува (или „залага“) своите монети, за да гарантира, че те са стимулирани да не манипулират транзакции и да поддържат сигурна мрежа (в противен случай те губят техният залог).

Това премахва надпреварата във въоръжаването за натрупване на хешираща мощност, което създава централизация, като същевременно намалява огромното количество енергия, консумирано от минните платформи, когато се използва методът на консенсус за доказателство за работа.

Компании като Bitmain ще имат по-малко възможности да монополизират процеса на добив, когато се използва доказателство за залог.

Ethereum е най-високопрофилният блокчейн, който преминава към доказателство за дял с новия си консенсусен протокол – Casper. В момента се очаква хибридната версия на Casper да бъде внедрена преди края на годината.

PoS има недостатъци

Все още има рискове POS методът на консенсус да стане централизиран.

Тези, които държат най-големия дял в блокчейн, също ще получат най-голямата награда. Така че, въпреки че тези големи играчи не са стимулирани да валидират измамни транзакции, все още остава концентрация на вземане на решения за малка група хора с най-големите токени.

Други недостатъци включват проблема „няма какво да се залага“, при който хората без токени, които да залагат, все още могат да гласуват за определена версия на доказателство за дял Blockchain, без да губят и нещо, което да спечелят, ако конкретната версия на Blockchain те гласуват на се приема.

Съоснователят на Ethereum Vitalik предложи „неправилно наказание за гласуване“ за тези, които гласуват за множество версии на блок или неправилен блок.

Друг недостатък е нещо, наречено проблем „атака на дълги разстояния“, при което нападател, който (например) държи 1% от всички монети в или малко след генезисния блок, може да започне да добива от собствената си нова верига.

Въпреки че нападателят ще бъде избран да генерира блок само в 1% от случаите, той може лесно да произведе 100 пъти повече блокове и просто да създаде по-дълъг блокчейн по този начин.

Едно възможно решение за този проблем е да се даде на всеки блок времева отметка и да се накарат потребителите да отхвърлят вериги с времеви марки, които са много по-напред от техните собствени, принуждавайки атакуващия на дълги разстояния да се съобрази със същите времеви ограничения (повече за това тук).

Заключение

Битката срещу ASIC е част от по-широка дискусия около това какъв е идеалният метод на консенсус за валидиране на транзакции на блокчейн. Само защото крипто общността се стреми да създаде децентрализиран свят, не означава, че корпорации като Bitmain, главно движени от печалба, са заинтересовани да играят по същите правила.

По това време изглежда основателят на Zcash Zokoo Wilcox не се интересува от разклоняване на Zcash, казва, че не „вярва, че всяка промяна в доказателствата за работа може да постигне това, което наистина искаме, а именно децентрализация и съпротива срещу атаки“. Той продължи да казва

миньори, които искат функцията „непрекъснато ще променяме PoW, за да възпираме производителите на ASIC“, трябва да копаят Monero

Изглежда, че доста членове на общността са в разногласия, както се вижда от неотдавнашна анкета в Twitter, която имаше повече от 200 гласа, от които 80% от тях смятат, че ASIC са лоши за Zcash.

Остава да видим как Zcash ще разреши този проблем, тъй като се очаква те да имат по-официална общност гласувайте през юни.

Това, което обаче остава ясно, е, че крипто общността ще трябва да се съобразява с нарастващото влияние на Bitmain. Като основополагащ екип зад криптовалута, трябва да се запитате дали разчитането на централизирана компания за добив да стимулира растежа на вашия проект си струва риска да не бъдете децентрализирани.

Ще се изложите на всички рискове, които идват с традиционната централизирана организация, главно излагане на една точка на атака върху мрежата и манипулиране на цените.

Представено изображение чрез Fotolia & ZCash

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me