Bitcoin Cash ABC срещу BCHSV: Hardfork и The Hashwar

Bitcoin Cash ABC е интересно име, тъй като продължи само няколко седмици, а от 23 ноември 2018 г. Bitcoin Cash ABC вече е само Bitcoin Cash.

Объркан?

Всичко това се дължи на много спорно разделение, което се случи в общността на Bitcoin Cash, където една група разработчици решиха, че имат по-добра визия за това как проектът трябва да напредне. Следователно, имате конкурентните вериги на биткойн кеш визията на Сатоши (BCHSV) и биткойн кеш ABC (BCHABC).

В тази публикация ще ви преведем през хард форка, различните аргументи на конкуриращите се вериги и какво означава това за дългосрочните перспективи на Bitcoin Cash. Но първо, нека започнем с някои основи.

Общ преглед на Bitcoin Cash

Bitcoin Cash (BCH) е криптовалута, която е създадена като хард форк на блокчейна Bitcoin на 1 август 2017 г. Форкът е резултат от дългогодишен спор относно мащабирането на блокчейна, като привържениците на Bitcoin Cash избраха да увеличат ограничение на размера на блока. Тези поддръжници все още виждат Bitcoin Cash като „истинския Bitcoin“.

Биткойн срещу Биткойн Кеш

Големият Bitcoin / Bitcoin Cash Devide …

Преди хард форка през август, който създаде Bitcoin Cash, беше извикана реализация Bitcoin Cash ABC, с „ABC“, което означава „Регулируема капачка с голям размер“. Това изпълнение не включва зададен размер на блока, вместо да посочи, че потребителите ще могат да избират свой собствен размер. Bitcoin Cash ABC получи най-голямата подкрепа от пулове за копаене и от изпълнителния директор на bitcoin.com Роджър Вер и съосновател на Bitmain Джихан Ву.

Bitcoin Cash ABC срещу Bitcoin Cash SV

15 ноември 2018 г. беше датата, определена за вилица на Bitcoin Cash и поради някои предложени промени общността Bitcoin Cash беше разделена. Това създаде две конкурентни фракции: Bitcoin ABC, която е оригиналната реализация на Bitcoin Cash, подкрепена от Роджър Вер и Джихан Ву, и Bitcoin SV (Визията на Сатоши), която изглежда прави Bitcoin Cash същата като Bitcoin около 2009 г. и беше подкрепена от Craig Райт, който твърди, че е Сатоши Накамото, макар че това никога не е доказано.

Биткойн ABC е първоначалната реализация и има политика на разклоняване на всеки 6 месеца, за да приложи надстройки. Надстройката от 15 ноември беше въведена за въвеждане на Canonical Transaction Ordering (CTOR), което ще принуди транзакциите да бъдат включени в блок в определен ред. Екипът на разработчиците вярва, че тази промяна ще помогне за бъдещи подобрения в мащабирането.

Екипът също така планира да добави нов скрипт, който би позволил оракули, както и да направи някои по-малки корекции, като минималния размер за транзакции.

Срещу протокола ABC на Bitcoin Cash стои Bitcoin Cash SV, който наскоро беше разработен от Крейг Райт и се стреми да възстанови Bitcoin Cash до оригиналния протокол Bitcoin 0.1.0, стартиран през 2009 г..

Крейг Райт срещу Роджър Вер

Различни визии за бъдещето на BCH. Крейг Райт (вляво), Роджър Вер (вдясно)

Bitcoin Cash SV предлага много малко промени сега, като основната от тях ще бъде размер на блока по подразбиране от 128 MB. Той също така отхвърля CTOR и премахва ограничението за размера на скриптове.

В крайна сметка Райт планира повече промени, за да доближи Bitcoin Cash SV до протокола за 2009 Bitcoin. Една промяна ще бъде допълнително увеличаване на размера на блока или дори премахване на ограничението за размера на блока изцяло. Имаше допълнителни спорни промени, предложени от Райт, и той стигна дори до намек за връщане в обращение на монети, които не са се движили от много дълго време (адресът на Сатоши Накамото).

Поддръжка за всяка версия

Общността на Bitcoin Cash беше доста ясна при избора на страни преди хард форка. Bitcoin Cash ABC получи подкрепа от Ver и Wu, разбира се, но веригата Bitcoin Cash ABC беше подкрепена и от повечето големи борси. Повечето други внедрения на Bitcoin Cash, като Bitcoin Unlimited, BCash и Bitprim също направиха своя софтуер съвместим с Bitcoin Cash ABC.

Прилагането на Bitcoin Cash SV беше най-популярно подкрепено от медията CoinGeek, която е собственост на милиардера Калвин Айре. Повечето от пуловете за копаене на Bitcoin Cash също бяха в подкрепа на Bitcoin Cash SV, което даде на протокола значително количество хеш мощност, насочена към хард форка, и доведе до възможността за хеш война след вилката. Тези пулове за копаене представляват 70% от хеш мощността на мрежата.

Потребителите изглеждаха в полза на версията на Bitcoin Cash ABC, а фючърсите за BCHABC бяха на значително по-високи цени от BCHSV фючърсите на Poloniex и на Bitmex.

Сценарият на Hash War

Идеята за хеш война дойде в отговор на липсата на разделение между двете вериги чрез техническия трик, известен като защита от повторение. Със защитата за повторение всички транзакции в едната верига са невалидни в другата верига, така че не е възможно да се харчат едни и същи монети и в двете вериги.

Това, което се случи е, че докато Bitcoin ABC внедри защита срещу повторение, Bitcoin SV копира тази „защита“, за да я отмени. Това би позволило да се извършват повторни атаки.

Атаката за повторение е, когато транзакциите изглеждат еднакво и в двете вериги, и позволява транзакциите да бъдат повторени или повторени и в двете вериги, което води до двойни разходи. Подобен сценарий се случи през 2016 г., когато Ethereum и Ethereum Classic се разделят, причинявайки значителни загуби за неподготвени борси за криптовалута.

Другата опасност от този тип разделение е хеш войната.

Пред хард форка както Bitcoin Cash ABC, така и Bitcoin Cash SV обявиха, че ще използват цялата хеш мощност под техен контрол, за да гарантират, че имат оцелялата верига. Крейг Райт дори стигна дотам, че заяви, че ще предприеме 51% атака срещу мрежата Bitcoin Cash, ако е необходимо, за да гарантира, че Bitcoin Cash SV е оцелялата верига.

Крейг Райт Роджър имейл

Имейл, изпратен от Крейг Райт до Роджър Вер. Източник: Bitcoin.com

Всичко това беше много спекулативно, но страната на Bitcoin Cash ABC знаеше, че има няколко потенциални отговора на такава атака. Те биха могли просто да го изчакат, тъй като нападателите се отказват от пари, докато атаката продължава.

Те също така биха могли да разгърнат повече от собствената си хеш мощност, дори да се възползват от биткойн миньори, които да копаят блокчейн Bitcoin Cash ABC. Или в това, което се счита за „ядрена опция“, те биха могли да се разклонят отново, но също така да променят алгоритъма за доказателство за работа, за да направят атакуващия хардуер несъвместим с блокчейна.

След Хард Форк

Това, което всъщност се случи, не беше толкова драматично, колкото възможностите, но все пак имаше значително въздействие върху общността на криптовалутите.

Bitcoin Cash ABC бързо пое водеща позиция в хеш мощността и докато и двете страни бяха забелязани да копаят празни блокове в някои моменти, никога не е имало 51% атака в мрежата.

Веригата Bitcoin Cash ABC беше бързо приета от почти всички борси като версия на тикера BCH.

Резкият спад в цената на биткойните обаче в дните след хард форка се полага в краката на тази хеш война. Изглежда, че доста хеш мощност е изместена от Bitmain от BTC добив към BCH добив. Тази загуба на хеш мощност в биткойн мрежата допринесе за падащата цена на BTC, което допринесе за широко базирани продажби на криптовалутните пазари.

Крейг Райт Роджър имейл

Bitcoin Cash и Bitcoin SV дял от мрежовия хешрейт. Източник: монета.данс

Към 23 ноември 2018 г. изглежда, че лагерът Bitcoin Cash SV не се е отказал и според данните, предоставени от Coin.Dance, групата Bitcoin SV контролира 53% от хеш мощността на мрежата. В същото време данните от Binance показват, че цената на Bitcoin Cash SV е скочила с повече от 50% през последните 24 часа.

Очевидно Крейг Райт не просто изричаше празни думи на 15 ноември, когато пишеше в Twitter за устойчив хеш.

Тази хеш война, която беше обявена за завършена преди няколко дни, явно изобщо не е приключила.

Заключение

Bitcoin Cash ABC не е нищо повече от оригиналната реализация на Bitcoin Cash, която се е случила, когато Bitcoin blockchain се разклони трудно на 1 август 2017 г. От 15 ноември 2018 г. това изпълнение на Bitcoin Cash протокола е под обстрел от част от Bitcoin Общност на пари в брой, водена от Крейг Райт в nChain, които представиха собствената си визия за Bitcoin Cash SV как би трябвало да вървят напред Bitcoin Cash.

Въпреки че основните борси за криптовалути са декларирали, че Bitcoin Cash ABC ще използва тикета BCH, това може да не остане така, тъй като проблемът далеч не е разрешен на 23 ноември 2018 г..

В крайна сметка, ако Bitcoin Cash SV спечели тази хеш война и вземе символа на BCH като свой собствен, можем да видим BCHABC тикер, използван за обозначаване на оригиналния протокол на Bitcoin Cash.

Представено изображение чрез Fotolia, Bitcoin SV & Биткойн ABC

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me