Адвокати за криптовалута: Закон за блокчейна

Навигирането в регулаторната среда около криптовалутите не беше лесно.

Независимо дали сте крипто търговец, който прави безпрецедентни капиталови печалби, или компания Blockchain, която току-що е събрала $ 10 милиона във вашата ICO, правилата за това как да работите в това пространство са или мътни, или не съществуват. Тук идват адвокатите за криптовалута.

Изправени пред тази регулаторна несигурност, крипто адвокатите бързо се превръщат в най-търсените професионалисти.

Анализирахме кои са най-добрите времена да ги използваме и къде да ги намерим.

Текущ климат

Крипто пространството е отличен пример за това как законите винаги са склонни да изостават с няколко стъпки зад иновациите.

Криптовалутите не се признават като пари

Според IRS дефиницията на парите е „законното платежно средство на суверенна държава“. В момента биткойн и други криптовалути не се считат за валута, а за стока.

Тяхната нестабилна природа накара регулаторите да предложат да се облага с данък върху капиталовата печалба и да се третира като акции.

Правната рамка за ICO е нестабилна

ICO са напълно демократизирали как компаниите набират финансиране. Вече не е нужно да сте „акредитиран инвеститор“ (известен още като някой достатъчно богат, за да си позволи риска да бъдете измамени), за да участвате във финансиращи компании, които потенциално ще променят света.

Това обаче идва със своите недостатъци, тъй като по-голямата част от ICO набират пари, продавайки това, което хората в крипто пространството наричат ​​„глупави монети“, или жетони, основани на нереалистични или направо измамни обещания.

Когато няма правила около бизнеса, който събира пари от широката общественост, ще има някои измами.

В отговор на това SEC издаде призовки за 80 Блокчейн бизнеса само през последните няколко месеца. Основната им цел е да проучат правната репутация на тези бизнеси и дали символите, които продават, са ценни книжа като акции, които трябва да бъдат регистрирани.

Няма правна защита за измама

Много нещастни жертви бяха уловени от грешната страна на ICO манията.

В отчаян опит да популяризират измамни идеи, някои от тези компании се обърнаха към одобрението на известни личности като DJ Khalid и Floyd Mayweather, едва по-късно, за да бъдат осъдени за измама и потенциално да завлекат тези влиятелни със себе си.

Правна защита за измама

Изображение чрез Fotolia

Въпреки това, най-засегнатите жертви на тези измами са обикновените хора, които в търсене на бързо богатство инвестират твърде много от трудно спечелените си пари в обещаващи ICO обещаващи 10 или 100x възвръщаемост.

Без застрахователна полица или правна защита тези компании могат просто да изчезнат след събиране на милиони долари.

Дори когато всички участници в процеса на ICO са честни участници, ние все още трябва да се справим с последствията от хакери, които крадат средства от борси, и няма законно представителство, което да се бори с вашия случай, нито местно регистрирано лице, което да носи отговорност.

Тези случаи са идеални примери защо мнозина наричат ​​криптопространството „Дивия Запад“.

Въпреки че свободата води до невероятни иновации и всички инвеститори трябва да практикуват лична отговорност, все още има инциденти, при които трябва да се създаде всеобхватен правен прецедент, за да се държат настрана най-лошите действащи лица.

За щастие се наблюдава огромен прилив на адвокати за криптовалута, които помагат на инвеститорите и компаниите да се ориентират към нарастващия списък с нови закони, регулиращи пространството.

Кога да наемете крипто адвокат

Ако стартирате проект за криптовалута или сте инвеститор, който обмисля да инвестира в такъв, важно е да знаете кога трябва да се обърнете към адвокат по крипто. По-долу са дадени няколко случая, когато трябва да се разгледа.

При стартиране и ICO или издаване на токени

Адвокатите за криптовалута са необходими, за да ви помогнат да разберете дали вашите токени отговарят на условията като ценна книга (или „инвестиционен договор“) съгласно „Теста на Хоуи“.

Тестът оценява актив въз основа на следните критерии:

  1. Това е инвестиция на пари
  2. Очаква се печалба от инвестицията
  3. Вложените пари са в общо предприятие
  4. Всяка печалба идва от усилията на организатор на трета страна

Законът за блокчейн се развива

Изображение чрез Fotolia

За да се избегне да се счита за ценна книга, активът трябва надеждно да не изпълни поне 1 от четирите критерия.

Ценната книга обикновено представлява дял от собствеността в публично търгувана корпорация (чрез акции). Притежаването на ценна книга може да дойде с определени привилегии, включително месечни изплащания (дивиденти), възможност за печалба от капиталови печалби, когато акциите продават ценните книжа и в някои случаи права на глас.

Продажбата на ценна книга изисква регистрация в SEC (Комисия за ценни книжа и борси) и спазване на строг набор от закони, които изискват (наред с други неща) оповестяване на финансовите записи на компаниите, за да се предпазят гражданите от измама от тяхната инвестиция.

Понастоящем повечето блокчейн компании издават токени, които могат да бъдат класифицирани както като сигурност, така и като полезност.

Тези символи са помощни програми, тъй като те имат функция в своята екосистема Blockchains. Например Filecoin използва своя токен, за да плати за място за съхранение на файлове, като същевременно го предлага на публичния пазар за придобиване от хората като спекулативна инвестиция.

Криптовалутите попадат в сива зона – законност, която е трудно да се определи, освен когато се оценява за всеки отделен случай, поради което правните съвети са от решаващо значение.

При търговия с крипто и подаване на данъци

В САЩ виртуалните валути се третират като капиталов актив, което означава, че трябва да отчитате и отчитате капиталови печалби от своите криптовалутни притежания.

Повечето хора обаче не са сигурни дали това правило се прилага само след като ликвидирате крипто във фиат, или ако трябва да проследите всички капиталови печалби за всяка сделка, която правите на борсите (късмет с това).

Ясно е, че като крипто търговец или блокчейн компания, имате нужда от адвокат за крипто данъци, който да ви помогне да се възползвате от възможностите и да избегнете ненужни рискове въз основа на постоянно променящите се крипто данъчни кодове.

В крайна сметка няма значение, че не сте знаели, че сте нарушили данъчните правила, а просто, че сте ги нарушили.

Намиране на подходящия юридически екип

Намиране на подходящ юридически екип Crypto

Изображение чрез Fotolia

Към момента има стотици юридически фирми, които предлагат консултации относно криптовалутни услуги онлайн, въпреки че повечето вероятно не са квалифицирани да го направят.

Стартъпите и инвеститорите трябва да разберат как да филтрират шума.

Ник Абрахамс, партньор и глобален ръководител на отдел „Технологии и иновации“ в Нортън Роуз Фулбрайт препоръчва на стартиращите компании „да търсят юридически фирми, които имат дълбоко разбиране за сектора и, ако е приложимо, силни регулаторни функции в областта на финансовите услуги и правото на ценни книжа“.

Лий Шнайдер, партньор в McDermott, Will & Емери вярва, че адвокатът, работещ в това силно нерегулирано пространство, трябва да приложи и творческа черта в допълнение към своя опит.

Той също така вярва, че стартъпите за криптовалута трябва да постигнат баланс между спазването на разпоредбите и осигуряването на растеж и продължаващите иновации на тяхната компания. Шайдер каза: „Все едно да ти представят серия от интересни умствени пъзели“

Шнайдер също така призовава стартиращите фирми да се изморят от правните услуги, предлагащи „лесни отговори“ на сложни правни проблеми. Той продължи да казва

Трябва да вземем съществуващите концепции, които познаваме, и да се опитаме да впишем нови начини за правене на нещата в тези концепции. Понякога дори се опитваме да прекроим тези кутии. Хората дълго ще се борят с тези сложни правни въпроси

Един такъв пример за прекрояване на тези кутии е SAFT споразумение.

Разработено от иновативна адвокатска кантора Cooley LLP, SAFT (Simple Agreement for Future Tokens) е легален шаблон, който може да се използва от блокчейн компаниите за стартиране и издаване на токени, е далеч по-регулаторен начин.

С SAFT стартъпите първо преминават през традиционен кръг за набиране на средства с акредитирани инвеститори.

Инвеститорите плащат пари на стартиращото предприятие в замяна на право на токени, след като блокчейн мрежата бъде развита.

След като средствата бъдат събрани, стартиращото предприятие започва да развива мрежата и не пуска никакви токени, докато не станат функционални.

След като съществува основната функционалност на мрежата, стартъпът създава токените и ги доставя на инвеститорите, които могат да ги продават на публиката на свободния пазар, за да реализират печалбите си.

Този процес предотвратява етикетирането на издадените токени като ценна книга, тъй като не се очаква печалба от жетоните преди развитието на мрежата и след като токените бъдат издадени на инвеститорите, всякакви такива печалби трябва да бъдат инициирани сами от името, а не от усилията на другите.

Силното разбиране на споразумението SAFT трябва да бъде задължително за всички адвокати за криптовалути, които смятате да наемете.

Как да се ангажират с тях?

Най-добрият начин за ангажиране на адвокатска кантора за криптовалути е първоначално чрез консултантска сесия.

Искате първо да разберете колко добре разбират криптопространството и колко усилия са готови да положат за създаването на персонализирана правна рамка за вашия бизнес или лични нужди.

Съгласете се да работите с фирмата само ако те могат да ви предложат поне няколко часа безплатни консултации.

Преди да се съгласите да говорите, направете свое собствено проучване онлайн, за да разберете какви съвети препоръчват крипто адвокатите за вашия конкретен случай. След като сте въоръжени с тези основни знания, можете да накарате адвокатската кантора да се консултира с вас и да прецени как се състоят техните съвети.

Няма съмнение, че всяка юридическа фирма за криптовалути, която наемете, ще бъде много скъпа. Поради това колко ново е крипто пространството, юридическите фирми най-вероятно ще провеждат допълнителни часове изследвания безплатно, за да ви посъветват правилно.

Имайки това предвид, по-добре е първо да се споразумеете за консултантска сесия, за да можете да вземете проби от техните услуги, преди да платите пълната цена.

Как ще се развива Blockchain Law?

Законът за блокчейн не може да се развива, докато хората, които създават законите, не са толкова добре запознати с пространството, колкото тези, които работят в него всеки ден.

Наемане на адвокат по крипто

Изображение чрез Fotolia

Образованието остава най-голямата бариера за развитието на блокчейн законодателството и за съжаление много регулатори не са в контакт дори с вчерашната технология.

Когато имаме събития като изслушването на конгреса на Марк Зукърбърг да се превърнат в образователна сесия за това как функционират Интернет и социалните медии, е трудно да бъдем оптимисти за регулаторите, разбиращи стойността на криптовалутите и Blockchain.

За щастие няколко регулаторни органи са се ангажирали да изучават космоса, най-вече Валери Шчепаник (известен още като „крипто царят“)

По време на мандата си в SEC в продължение на две десетилетия, Валери е изпълнявала няколко видни роли, включително помощник-директор в отдела за кибер звено на Enforcement, ръководител на Работната група за технологиите за разпределена книга и съ-ръководител на работната група на Dark Web.

Тя беше част от екипа, който разследва Рязка рана на DAO на блокчейна Etheruem и също така участва в няколко висящи съдебни дела за криптовалута, включително REcoinCentra Tech, Inc., и Plexcorps дела.

Знанията на Валери за това как се използват криптовалутите и защо блокчейн технологията има дългосрочна стойност я правят най-квалифицираната да регулира крипто пазарите, без да задушава иновациите.

Заключение

В силно нерегламентирано пространство, където малките инвеститори изгарят, данъците не се отчитат и средствата се открадват от хакове, наложително е хората да търсят информирани крипто адвокати, способни да определят как компаниите трябва да набират средства и как хората трябва да се защитават и да докладват техните капиталови печалби.

Само чрез продължаване на сътрудничеството между юридическия специалист и крипто общността можем да очакваме да видим как блокчейн законодателството се развива и сивите зони на несигурност стават по-ясни.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me