Aave (LEND) Преглед: Децентрализирана платформа за кредитиране

Децентрализираното финансиране (DeFi) беше гореща гореща тема в крипто през последните няколко месеца. Протоколите за кредитиране на криптовалути като Compound, MakerDAO и Aave бяха основните атракции на този финансов спектакъл с основателна причина.

Много се промени, откакто покрихме Aave през април 2019 г., когато все още беше известен като ETHlend. Случай и точка: тя се превърна в едно от най-популярните приложения на DeFi след нейното ребрандиране и редизайн.

Само през последните няколко месеца Aave представи някои от най-забележителните функции, които понастоящем се намират в DeFi, като Flash заеми и превключване на лихвените проценти. LEND, нейният роден токен, също се разраства в случая на употреба, тъй като екипът за разработка постепенно се насочва към превръщането на Aave в пълноценна децентрализирана автономна организация (DAO).

Както ще видите, Aave не е „просто поредната платформа за кредитиране на криптовалути“, но е един от безспорните лидери в света на DeFi.

Какво е Aave?

Aave (произнася се „ah-Veh“) е децентрализирана платформа за кредитиране на криптовалути. Всъщност това беше първият протокол за кредитиране на DeFi, когато стартира първата си основна мрежа като ETHlend през 2017 г. (това беше преди DeFi дори да стане нещо!).

Какво е Aave

Aave означава „призрак“ на фински

Основател на ETHlend / Aave Стани Кулечов е запален по работата с водещи разработчици от други проекти в пространството на DeFi и е свръхфокусиран върху осигуряването на привлекателност на платформата за институционални инвеститори и инвеститори на дребно както вътре, така и извън криптовалутата.

Накратко, ETHlend беше нещо като пазар, където кредитополучателите и заемодателите могат да договарят условия без трета страна. Можете да го възприемате като борд за обяви за работа, но вместо това със заеми. Платформата беше умерено успешна, но екипът реши, че „готови да бъдат сериозни играчи”В пространството на DeFi.

Това доведе до стартирането на Aave през януари тази година, когато основната мрежа на Aave стартира и представи изцяло нов протокол за своите потребители, заедно с няколко нови функции, които промениха DeFi завинаги.

Как работи Aave?

Aave позволява на потребителите да заемат и заемат криптовалути по децентрализиран и недоверен начин. Просто казано, няма замесен посредник и за използването на платформата не е необходима документация „Знай своя клиент“ (KYC) или борба с изпирането на пари (AML).

Накратко, заемодателите депозират средствата си в „пул“, от който потребителите след това могат да заемат. Всеки пул отделя малък процент от актива като резерви, за да помогне за хеджиране срещу всяка променливост в протокола. Това също така удобно позволява на заемодателите да изтеглят средствата си по всяко време.


Как работи Aave

Как работи Aave в изображение. Изображение чрез Aave Документи

Aave предлага 17 различни активи за кредитиране и заемане, включително Dai stablecoin (DAI), USD монета (USDC), True USD (TUSD), Tether (USDT), Synthetix USD (sUSD), Binance USD (BUSD), Ethereum (ETH) , ETHlend (LEND), основен жетон за внимание (BAT), Kyber Network (KNC), Chainlink (LINK), Decentraland (MANA), Maker (MKR), Augur (REP), Synthetix Network (SNX), опаковани биткойни (wBTC) и 0x (ZRX).

Въпреки че това наистина е впечатляващ списък, не всички от тях могат да бъдат използвани като обезпечение за криптозаем.

Подобно на други протоколи за кредитиране в пространството, Aave предлага свръхобезпечени заеми, което означава, че потребителят трябва да заключи сума на обезпечението, която е по-голяма (в щатски долари) от изтеглената сума. Тази сума зависи от актива и варира от 50-75%.

Aave активи

Криптовалути по протокол за кредитиране на Aave

Ако стойността в щатски долари на обезпечението на потребител падне под необходимия праг на обезпечение, средствата му се осчетоводяват за ликвидация и могат да бъдат закупени с отстъпка от други потребители в системата. Aave използва Chainlink (LINK) като оракул за събиране на данни за цените на активите на своята платформа. Лихвата се натрупва от втората и можете да видите как тя се увеличава в реално време.

Aave лихвени проценти

Aave предлага два лихвени процента: стабилен и променлив. Променливият лихвен процент се определя алгоритмично въз основа на степента на използване на пула от активи (с други думи, търсенето), където увеличаването на степента на използване на даден пул води до увеличаване на лихвените проценти както за заемодателите, така и за кредитополучателите (и заместник обратно).

Стабилният лихвен процент е средната стойност за последните 30 дни лихвени проценти за актива. Тази история на лихвените проценти може да се види, когато давате или заемате актив в платформата. Можете да превключвате между стабилни и променливи цени по всяко време (просто трябва да платите малка такса ETH за газ).

Aave aToken

Всеки път, когато средствата се депозират на Aave или като заемодател, или като обезпечение при заемане, на потребителя се дава еквивалентна сума в aTokens. Например, ако сте депозирали 100 DAI в Aave, ще получите 100 aTokens. Функцията на тези символи е да ви позволи да печелите лихва.

Aave aTokens

aTokens на Aave

Всяка секунда малка част от съответните aTokens се добавят към вашия портфейл Ethereum в съответствие с лихвения процент на APR за вашия актив. След това те могат да бъдат заменени за еквивалентната сума на базовия актив в Aave по време на изтеглянето.

Обяснени Aave Flash заеми

Флаш заеми са нещо, което мнозина смятат за следващото поколение финанси и вероятно е най-известният принос на Aave за DeFi досега. Тази противоречива функция позволява на потребителите да заемат големи количества криптовалута без абсолютно никакво обезпечение.

Как работи това на техническо ниво е доста сложно, но концептуално е лесно да се разбере. Криптовалутата, която е взета назаем, трябва да бъде изплатена до момента, в който бъде извлечен следващият блок Ethereum. Ако не е върнато, всяка транзакция, настъпила през този период от време, се анулира. За всеки флаш заем се заплаща такса от 0,3%.

Aave Flash заеми

Пример за това как работят криптовалутните Flash заеми. Изображение чрез Aave

Като се има предвид невероятно краткото време, през което активът може да бъде зает, може да останете да се чудите как тази функция може да бъде полезна. Вярвате или не, полезността на тази функция все още не е напълно осъзната, тъй като и тя, и DeFi са толкова рано в своето развитие.

Засега флаш заеми имат 3 основни случая на употреба: да търгувате актива другаде, за да реализирате печалба (известна също като арбитраж), да рефинансирате заеми в други кредитни протоколи или да замените обезпечението, депозирано в момента върху тях.

Флаш заемите позволиха на търговците на криптовалути да направят цял ​​куп шантави неща, предимно ферма за добив. Те са ключът към сега известния Отглеждане на комбинирани добиви техника в рамките InstaDapp, агрегатор на протокол DeFi.

Нещо повече, Aave направи основния код за флаш заеми публично достъпен, което отваря вратата към много други възможности, тъй като практически всеки друг разработчик на Ethereum може да го внедри на своята платформа. Това е всъщност защо InstaDapp също може да предложи функцията.

Aave LEND криптовалута

През 2017 г., когато Aave все още беше известен като ETHlend, той пусна многокръг ICO със своя ERC-20 токен LEND на цена от 1,6 цента USD. Продадени са над 1 милиард от общото предлагане от 1,3 милиарда, като са събрани над 16 милиона щатски долара. Приблизително 23% от жетоните са запазени от основателите и разработчиците на проекта.

Жетонът беше и продължава да се използва плащат такси на протокола и се изгаря при това. Това означава, че токенът LEND е дефлационен актив. Докато Aave също планира да използва своя токен LEND за управление, това все още не се е осъществило по време на писането.

Пътна карта Aave

В съответствие с темата си за прозрачност, Aave ясно определя тяхната пътна карта на уебсайта си Страница за информация. Единственият проблем е, че той приключва през май тази година и не показва бъдещи етапи за проекта.

Всеки един от тях беше изпълнен и някои от важните включваха успешно стартиране на протокола, интегриране на оракула Chainlink, добавяне на поддръжка за MyEtherWallet и Trust Wallet и интеграция на Uniswap Market на Aave, което позволява на търговците да правят всякакви магии с Flash заеми на Aave.

Aave Пътни карти

Пътната карта на протокола Aave. Изображение чрез Aave Документи

Повечето от бърборенията около развитието на Aave са свързани с въвеждането на управление в протокола. Това би позволило на притежателите на токена LEND да имат думата в бъдещето на проекта, превръщайки го в DAO.

Въпреки че точната механика на това не е официално обявена, наскоро интервю с Месари, Стани Кулечов заяви, че притежателите на LEND ще могат да залагат токена, за да спечелят част от лихвите, плащани по заеми. Този пул от заложени LEND жетони също ще функционира като аварийни резерви за протокола, като малки количества се ликвидират, за да се поддържа стабилност по време на събития с черен лебед.

Aave срещу Compound

Aave и Compound са и двете свръхолатерализирани протоколи за кредитиране на криптовалути и действат ефективно по същия начин. И двамата обединяват активите на заемодателите в пулове за заеми, от които заемополучателите могат да вземат, и двамата имат свой собствен управляващ знак и заедно с MakerDAO са най-големите протоколи в DeFi по отношение на „активи под управление“ (AUM). Като се има предвид това, Compound е много по-малко сложен и следователно не предлага почти толкова функции, колкото Aave.

Aave срещу Compound

Таблото за управление на приложението Compound Finance. Изображение чрез Комбинирано табло за управление

Aave предлага стабилни лихвени проценти, Compound не. Aave ви позволява да превключвате между стабилни и променливи лихвени проценти, Compound не. Aave има Flash заеми, Compound не. Aave има 17 активи за кредитиране и заемане, Съединението има 9. Най-хубавото от всичко е, че Aave позволява на потребителите да заемат по-висок процент от основното обезпечение (75% срещу 66,6% от Compound).

Aave Обезпечение

Съществуват прагове за обезпечение и ликвидация. Изображение чрез YouTube

На хартия изглежда, че Aave е обективно по-добър от Compound като протокол за кредитиране на криптовалути. Има обаче две основни предимства, които Compound има пред Aave. Първият е, че е много по-лесен за ползване.

Фактът, че не предлага толкова много функции, улеснява разбирането и навигацията за нови потребители. Второ, Compound дава на потребителите много повече стимул да участват в протокола, като дава на заемодателите и кредитополучателите малка част от COMP символи на всеки няколко секунди.

Последният елемент, който разделя двата проекта, е, че Compound по същество е „завършен“, докато Aave тепърва започва. Compound е в последния си етап от предаването на протокола на своята общност, като в този момент ще бъде напълно работещ DAO без абсолютно никаква намеса или влияние от първоначалния си екип за разработка. Aave току-що стартира тази година и все още не е приложил управлението на общността, което трябва да бъде DAO.

Анализ на цената на LEND

Може да бъдете изненадани да установите, че цената на Aave’s LEND токена никога не е нараствала над 1 $ USD. Токенът LEND дебютира на крипто пазара през ноември 2017 г. и бе пометен в историческия бик, който започна месец по-късно. Той достигна своя връх от над 40 цента за всички времена, преди да се срине до под 2 цента и в крайна сметка 1 цент, където остана до края на 2019 г..

Изпълнение на цената на LEND

Историята на цените на криптовалутата LEND. Изображение чрез CoinmarketCap

Както може би се досещате, въвеждането на новия протокол Aave през януари тази година изпрати токена LEND в орбита. Постепенно се повиши цената от 1 цент USD до над 14 цента USD през юни тази година, когато DeFi наистина започна да се нагрява.

Това е донякъде впечатляващо, като се има предвид ограниченото използване на маркера като незадължително средство за плащане на такси по протокола. Ще бъде интересно да видим какви ефекти ще има въвеждането на управлението върху цената на LEND, след като бъде пусната.

Къде да вземете LEND

Докато токенът LEND се котира на около дузина борси, за съжаление единственият уважаван с всеки обем е Binance. Токенът LEND има относително 24-часов обем предвид пазарната си капитализация и изглежда, че почти половината от този обем може да е фалшив.

Binance LEND

Регистрирайте се в Binance и купете LEND

Този нисък обем, концентриран върху една борса, може да остави отворена за сериозна манипулация на пазара, така че бъдете внимателни при покупка или продажба на LEND!

LEND криптовалутни портфейли

Тъй като LEND е ERC-20 маркер, той може да се съхранява на почти всеки портфейл за криптовалута, който поддържа Ethereum. Списъкът е доста дълъг, но най-известните дигитални портфейли включват MyEtherWallet (уеб), MetaMask (уеб), Exodus (настолни и мобилни) и Atomic Wallet (настолни и мобилни).

Хардуерните портфейли включват Trezor, Ledger и KeepKey. Имайте предвид, че можете да взаимодействате с протокола Aave само с помощта на шепа портфейли, включително MetaMask, Ledger и Портфейл Coinbase.

Нашето мнение за Aave

Aave е изключително обещаващ проект, който изглежда лети донякъде под радара. В сравнение с други протоколи за кредитиране на DeFi, той предлага арсенал от функции, активи и инструменти за разработка, за да позволи на другите да внедрят същите тези функции в собствените си проекти DeFi.

Отдаване под наем на DeFi

Топ 5 протокола за кредитиране в DeFi. Изображение чрез DeFi Pulse

Най-важното е, че фактът, че в момента заема 3-то място като чисто нова и много недовършена платформа за кредитиране на DeFi, подсказва, че това е само началото на този проект и оценката на неговия токен LEND.

Като се има предвид това, Aave страда от същия проблем, който тормози Compound и почти всеки друг протокол за кредитиране на DeFi: кой всъщност би го използвал извън крипто пространството?

Предимството на заемите като услуга е, че ви позволява да вземате назаем повече от това, което притежавате в момента, понякога значително повече. Вземането на заеми по-малко от това, което притежавате в момента, е почти напълно безсмислено, освен ако не планирате да правите някои DeFi магия.

Атака на Flash заем

Едно от многото спорни събития, включващи Flash заеми:. Изображение чрез доверителни възли

Това ни води до Flash заеми. Ако има нещо, което трябва да се запомни за Aave, това е тази изключително уникална функция. Поддръжниците на Flash Loans твърдят (и с право), че това позволява на хората без абсолютно никакви активи да се пробват бързо в печалбата в DeFi.

Може би най-известният случай на това включва „хакер“ който е използвал Flash заем с 10 $ USD да реализира печалба от близо 400 000 $ USD с помощта на арбитраж. Правенето на подобно нещо без поемане на значителна сума на дълга или риска е невъзможно при класическите финанси и отваря цял нов свят на потенциал.

Освен това, основателят на Aave Стани Кулечов изглежда добре разбира какво е необходимо, за да достигне DeFi до масовото приемане. В скорошно интервю, той отбеляза, че всичко се свежда до количествено определяне на риска и превръщането му в прозрачно за инвеститорите, особено институционалните инвеститори.

Интервю на изпълнителен директор на Aave

Главният изпълнителен директор на Aave обяснява какво е необходимо, за да може DeFi да постигне основно приемане:. Изображение чрез YouTube

Рискът е основно защо хората се отказват от криптовалутата и реалността е, че тя е много рисков и нестабилен клас активи. Кулечов обаче вярва, че ако този риск може да бъде адекватно комуникиран и обяснен, тогава той най-накрая ще доведе до вълната на осиновяване, цялото крипто пространство чака.

И накрая, Кулечов отбеляза нещо много важно по отношение на DeFi: как стимулирате и управлявате услуги като обслужване на клиенти без централизирана структура? Този тип въпроси може би са причините, поради които все още не сме получили никаква солидна документация или обяснение на новата токеномика на марката LEND.

Екипът за разработка на Aave може би просто създава протокол за управление, който е толкова променящ играта, колкото и Flash Loans. Най-хубавото е, че можете да се обзаложите, че те ще правят този код с отворен код също!

Feature Image чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me