3 начина, по които законите за мрежова неутралност могат да повлияят на криптовалутата в Америка

Със законите за неутралност на мрежата, които са готови да ударят Конгреса още веднъж, Интернет отново е забъркан от разговори за последиците от приемането на такова законодателство. Бившият кандидат за президент Бърни Сандърс заяви във Facebook, докато се свързва с тази статия на ръба:

Това е много голяма работа. Отново администрацията на Тръмп застава на страната на големи пари и срещу демокрацията.

Това, което бихме искали да знаем, е какви ефекти може да види криптовалутата? Ако неутралността на мрежата бъде премахната, ще доведе ли до голяма криптовалута? Ще бъдат ли минимално засегнати пазарите? Нека разгледаме няколко от възможностите, ако законите за неутралност на мрежата бъдат отхвърлени и големите доставчици на интернет услуги предприемат действия срещу криптовалутите.

Сценарий първи: Заглушаване и заключване – Америка изпратена в тъмните векове

Интернет доставчиците в Америка обикновено са масивни, разтегнати конгломерати, които имат бизнес интереси и инвестиции в цялата страна. Няма да отнеме много време, докато един от тези придобити интереси извика фаул върху криптовалутата, принуждавайки доставчиците на интернет услуги да реагират. Отговорът им е да ограничат или направо да блокират всяка услуга, свързана с криптовалута.

Миньорите големи и малки в Америка се оказват неспособни да се свържат с мрежи за криптовалута и скоростта на хеширане спада. След това американците са блокирани от борсите и фондовете стават все по-трудни за достъп или преместване.

Резултатът: американските миньори излизат от бизнеса, американските криптобизнеси стават коремни за една нощ и страната е изоставена, докато светът приема крипто революцията.

Сценарий втори: Интернет доставчиците поддържат криптовалута, но искат да я контролират напълно

Да кажем, че доставчиците на интернет услуги решават да не поддържат установена криптовалута. Вместо това, за аргумент, нека си представим, че те решават да създадат своя собствена криптовалута, наречена ISP coin.

Сега нека си представим, че хората, които стоят зад тази криптовалута, са изкопали предварително огромна сума и в резултат на това те ще спечелят много пари, ако стойността на тяхната криптовалута се повиши значително. В този случай има смисъл, че те биха направили всичко по силите си, за да предотвратят успеха на други криптовалути или да постигнат широко приемане.

Това е в съответствие с предположенията на други технолози, че законите за неутралност на мрежата предотвратяват развитието на този вид монополи. Например, ако няма теоретични закони за неутралност на мрежата, това би попречило на конкурент на YouTube да спечели каквото и да било сцепление, тъй като честотната лента им винаги ще бъде намалена. В случай на криптовалута, точното обстоятелство може потенциално да се развие.

Сценарий трети: Интернет доставчиците поддържат някои, увреждат други криптовалути

Да кажем, че вместо да създават своя собствена криптовалута, което, разбира се, би било глупаво нещо, може би доставчикът на интернет услуги прави много голяма инвестиция в вече съществуваща. В резултат на това ще се развие много подобно обстоятелство на сценарий две. По-конкретно, можем да видим разпространението на предпочитаната криптовалута, а други нежелани криптовалути могат да страдат от негативни ефекти като регулиране, блокиране или манипулиране по друг начин на техните мрежи.

Ако това се случи, въздействието ще се случи само в рамките на американския пазар. Следователно е възможно валута, която все още има голяма опора на различна територия, да продължи да бъде успешна въпреки липсата на подкрепа в САЩ.

Краткосрочни спрямо дългосрочни въздействия

Безопасно е да се каже, че ако законите за неутралност на мрежата бъдат засегнати по такъв начин, че доставчиците на интернет услуги да могат лесно да манипулират трафика, въздействието върху криптовалутата вероятно няма да бъде незабавно. Към този момент приемането на криптовалута все още е достатъчно ниско, че вероятно не е в списъка с висок приоритет на нещата, които доставчиците на интернет услуги да манипулират.

Въпреки това през следващите няколко години, и особено ако нещо като биткойн е в състояние да постигне $ 1 милион на единица цена, можем да видим доставчици на интернет услуги да предприемат действия срещу или за техните предпочитани или не предпочитани криптовалути.

И подобно на това как социалните мрежи и сайтовете за споделяне на видео могат да бъдат засегнати от преференциално третиране, възможно е по-утвърдените сайтове за криптовалута, които могат да си позволят преференциално третиране, да имат много голямо предимство и да могат да плащат на доставчици на интернет услуги за по-бързо обслужване. Това може да доведе до увеличаване на таксите за услуги поради липса на конкуренция.

На този етап обаче всичко това е предположение и ще трябва да видим как ще се развият нещата, ако такива закони влязат в сила.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me