10 години след това: Пробегът на Северната рок банка и аргументът за криптовалути

Те са едни от най-смразяващите образи от финансовата катастрофа – гледката на дълги опашки, образуващи се пред клонове на Северна скала, докато хиляди нейни клиенти отчаяно се опитваха да спасят спестяванията си, преди банката да попадне.

Към 2007 г. Northern Rock е един от най-големите кредитори в Обединеното кралство, но от решаващо значение е самият той да взима големи заеми на международните пазари. Тъй като кризата с ипотечните кредити в САЩ започна да хапе, банката бързо установи, че тези пазари вече не желаят да отпускат кредити и по думите на Mervyn King „буквално свършиха парите“. Много от тези, които са загубили значителни спестявания в резултат на това грандиозно падане, все още чакат да бъдат компенсирани десетилетие по-късно.

Сцени като тези свидетел през 2007г са ярко напомняне за това колко близо Великобритания дойде на ръба по време на финансовата криза. Гордън Браун, министър-председателят по това време, по-късно призна, че банкоматите на страната са били само на часове, за да останат без пари. Може би трябва да сме благодарни, че нещата не се оказаха неизмеримо по-лоши от действителните.

Присъщ риск

Сега, когато страховете от нова рецесия започват да се събират, недостатъците, присъщи на настоящата банкова и валутна системи, се поставят във все по-остър фокус.

Кризата в Северната скала е добър пример за това какво може да се случи, когато активите станат твърде централизирани; хиляди хора страдат в резултат на решенията, взети от няколко на върха. Ежедневният достъп на инвеститорите до международните пазари традиционно е ограничен и те са принудени да разчитат на купчина от други, които инвестират и спекулират от тяхно име. Прозрачността почти не присъства в процеса.

В днешния свят след срив инвеститорите стават все по-предпазливи от тази непрозрачност и уязвимостта на големите предприятия (банки, хедж фондове и т.н.), които контролират инвестиционните активи. Но голямата финансова история от изминалата година изглежда ще промени това.

Блокчейн технология за спасяване

Криптовалути като Биткойн и Ethereum – в момента двамата най-големи играчи на пазара – и тяхното използване на блокчейн технологията отваряне на нови възможности за инвеститорите и помага за създаването на по-егалитарен финансов пейзаж.

Като начало тези валути са конструирани като ограничени ресурси – например досега само около 16 милиона биткойни са добити и предоставени за закупуване. Това представлява много по-подреден пазар от дивия запад на настоящите финансови спекулации. Катастрофата от 2007/8 г. беше до голяма степен причинена от пари, които съществуват само теоретично. Както в случая с Northern Rock, когато клиентите решиха да теглят пари, банката не беше в състояние да изпълни задълженията си.

Може да изглежда иронично да се твърди, че валута, която няма държавна подкрепа и съществува само онлайн, може да предложи безопасна алтернатива на настоящия модел на търговия, но поради наличието на ограничен брой биткойни, те се превръщат в жизнеспособна стока. Непрекъснато разширяващият се глобален пазар за криптовалути е самото доказателство, че тези децентрализирани активи се превръщат в истинска алтернатива за инвеститорите.

Ключът към успеха на криптовалутите е използването им блокчейн като запис на всички извършени транзакции. Има хора, които вярват, че блокчейн технологията е настроена да революционизира начина, по който използваме интернет и нейните последици за ключови области като сигурност на данните, споделяне на файлове и финансов трафик са потенциално огромни.

Основната сила на блокчейна се крие в неговата неподкупност. Във финансово отношение регистрирането на транзакции в блокчейн осигурява неизменен запис за тяхното съществуване, който никой не може да изтрие. Нито един обект не може да го контролира и няма централизирана област, която да се провали и по този начин да повлияе на останалата част от мрежата.

Blockchains са настроени да носят a нова прозрачност за света на финансите, така че компания като Northern Rock вече няма да може да скрие потенциалните рискове, на които излага парите на своите клиенти.

Природната природа на блокчейна също е настроена да рационализира и максимизира ефективността на финансовите системи, като изрязва посредниците и намалява триенето, причинено от документи, такси и забавяния. Това представлява нов, демократизиран финансов пейзаж, при който властта се отнема от ръцете на големи, тромави корпорации с всички прилежащи им уязвимости и се предава на физическите лица и бизнеса, търгуващи помежду си. Тази децентрализация ще улесни потребителя и по-трудно за хакерите, които се опитват да използват текущите слабости в системата.


В Crypto се доверяваме

Призракът на поредната рецесия няма да изчезне за една нощ и има много да се направи, преди ползите от блокчейн технологията наистина да започнат да оказват въздействието, което потенциалът й обещава. Но промяната вече е в ход и ако тя продължи достатъчно бързо, тогава има всички шансове изображенията, видяни през 2007 г., да бъдат ограничени до историята.

Представено изображение чрез Wikimedia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map