0Chain Review (ZCN): Базирано на блокчейн облачно съхранение

0Chain, произнася се „нулева верига“ е бърза, мащабируема блокчейн без разрешения, която функционира като мрежа за съхранение на данни, която е фокусирана върху поверителността на данните и защитата на данните. Един интересен обрат в 0Chain е, че за разлика от други платформи за съхранение на данни, той не съхранява данните в blockchain.

Това, заедно с начина, по който 0Chain разделя натоварването за съхраняване на блокове и постигането на консенсус дава лека мрежа с по-бързи транзакции. Ако всичко това звучи интересно, можете гледайте нашето видео което отива по-задълбочено или просто се вкопайте по-долу, докато разглеждаме подробностите зад 0Chain.

Около 0Chain

Успехът на криптовалутите несъмнено предизвика промяна в парадигмата към токенизация. С течение на дните все повече предприятия пускат собствени токени. Следователно, необходимостта от ефективен и мащабируем протокол за управление на уеб и IoT приложения е на върха на всички времена. Предоставяйки децентрализиран облак с нулева оценка, 0Chain е достъпен, бърз и безкраен мащабируема блокчейн създаден за Интернет на нещата и уеб приложения.

0 Лого на веригата

0Верига за поверителност и сигурност на данните. Изображение чрез 0chain.net

Вграденото саморазклоняване позволява на компонентните приложения самостоятелно да коригират своите нужди в отделни вериги, без да се засяга надеждността на по-голямата блокчейн. За разлика от конвенционалните модели за абонамент в облак, DApps в рамките на 0Chain трябва да бъдат притежатели на токени за достъп до блокчейна. Следователно това е фундаментално мащабируем облак, настроен да расте като стойност, тъй като повече цифрови приложения се регистрират за програмата.

Проблеми, адресирани от 0Chain

Както всички добре знаем, макар че блокчейн технологията вече е огромна полза, тя далеч не е перфектна. Има няколко проблема, на които трябва да се обърне внимание, за да направят блокчейн мрежите полезни за корпоративни потребители или за масите на хората. 0Chain разглежда много от тези проблеми по свой уникален начин.

Мащабируемост

Мащабируемостта е проблем, който се разглежда от повечето блокчейн проекти и понастоящем блокчейн приложенията не могат да се мащабират достатъчно, за да ги направят полезни за големи групи. Освен това разходите за консенсус в по-големите мрежи стават все по-скъпи. Докато този проблем не бъде решен, технологията на блокчейн не е осъществима за Интернет на нещата или за която и да е система, която изисква микро транзакции.

0 Мащабируемост на веригата

Няма да има ограничения до каква степен 0Chain може да се мащабира. Изображение чрез 0Chain.net

0Chain разглежда проблемите с мащабируемостта по два начина. Единият е чрез съхраняване на данни извън веригата, като се избягват проблемите с задръстванията, които могат да възникнат от съхраняването и достъпа на твърде много данни от блокчейна. Освен това 0Chain отделя това съхранение на данни от задачите за постигане на консенсус и от блоковото съхранение. Можете да научите повече от 0 Бяла книга за съхранение на веригата.

Отпадъци от енергия

Традиционният консенсус за доказателство за работа, използван от Биткойн и много други блокчейн за постигане на консенсус и създаване на нови блокове, е много енергоемък. Това също оскъпява процеса и има тенденция към централизиране на минните операции, тъй като за участие в копаенето е необходимо специализирано оборудване. Тази централизация противоречи на принципите на децентрализация, които са един от крайъгълните камъни на блокчейн технологията.

Методи на консенсус за копаене

PoW добивът е много скъп в сравнение с PoS консенсуса. Изображение чрез Shutterstock

0Chain избягва прекомерното използване на енергия при създаване на консенсус и копаене на блокове, като използва механизъм за консенсус за доказателство за участие, който се разпростира върху работата на предварително създадения протокол Dfinity. В допълнение към използването на много по-малко енергия, консенсусът 0Chain също така осигурява бърза окончателност при създаването на блокове. Можете да прочетете повече в 0 Бяла книга за консенсуса на веригата.

Мащабиране на ресурсите

Виждали сме от други блокчейни какво може да се случи, когато нуждата от ресурси се покачи. Резултатът е изключително ниска производителност и прекомерни мрежови разходи. Ethereum е идеален пример. Той изпълнява скриптове, които постоянно наблюдават как потребителите съхраняват, използват и изчисляват данни в блокчейна.

За да ограничи използването на тази мрежа, Ethereum е въвел такси за газ. В резултат на това мрежовите разходи са завишени, тъй като все повече приложения работят в мрежата Ethereum. Един от методите за избягване на разходите за гориво е приложенията да се стартират офлайн, но това е непрактично, когато се обмислят IoT устройства, които трябва да останат онлайн по всяко време.

При сегашните тарифи на газ типично IoT устройство може да изгори почти четвърт милион долара годишно, което е просто неприемливо.

Модел с 0 вериги токени

Заключването на токени дава безплатни транзакции. Очарователно! Изображение чрез 0Chain.net

0Chain се занимава с този проблем, като създава безплатни транзакции чрез процес, наречен „заключване на маркера“. Вместо да харчи токени за такси за транзакции, собственикът на токена (известен като клиент) заключва токени, за да генерира нови символи като награда за майнера, който включва транзакцията в блок.

Този модел на възнаграждение за заключване на токени улеснява задръстванията на блокчейна по същия начин, както правят таксите в протоколи като Bitcoin и Ethereum, но без да принуждава клиентите да жертват своите токени. Научете повече за този уникален модел в 0Chain Бяла книга за протокола за награди за токени.

Разклонение

Виждали сме, че форкирането засяга няколко блокчейна, като най-забележителните са многото вилици на Биткойн. Тези разклонения се появяват, тъй като блокчейн-овете трябва да добавят нов код, за да добавят нови функции, но цялата общност може да не е съгласна кои функции да се добавят и кои да се оставят на блокчейна. Когато блокчейн се разделя, това намалява участието на общността и също може да доведе до потъване на стойността на блокчейн токените.

Биткойн вилици

Всички тези вилици не са добри за блокчейн. Изображение чрез VisualCapitalist.com

0Chain се занимава с този проблем с разклонението с просто управление на пинг-пинг с неопределени кръгове гласуване с Да / Не на предложение. Предполага се, че това ще предотврати последни блокови атаки и хард форкове. Можете да научите повече, като прочетете 0Управление на веригата Бяла книга за протокола

Инфлация и нестабилност

Криптовалутите са известни с нестабилността си, като цените се колебаят напред-назад с понякога удивителна скорост. Освен това много цени на криптовалутите са силно повлияни от външни сили и в някои случаи направо манипулация.

Равновесна цена на 0Chain Token

Увлекателно четиво, обясняващо икономиката на ZCN токен. Изображение чрез 0Chain.net

0Chain разглежда този проблем чрез Икономически протокол който е задал стойността на собствения си ZCN токен чрез чисто математически средства. Следователно стойността на ZCN е напълно присъща и се влияе от количеството данни, които се съхраняват в мрежата, и от броя на заложените потребители и токени. Запис, наречен „Равновесната цена на 0Chain Token”От двама професори от Imperial College London обяснява много добре как работи системата.

Визията 0Chain

0Chain има за цел корпоративния пазар и с вече установени партньорства с Oracle, Amazon Web Services, Coresite и Cogent те са на път. Това е така, защото 0Chain успешно създаде блокчейн, изграден от нулата, който осигурява бърза окончателност, хиляди транзакции в секунда и безплатни транзакции, без да жертва сигурността и децентрализацията, предлагани от блокчейн технологията.

Решенията, предоставени от 0Chain, позволяват децентрализирано съхранение на данни, използвайки блокчейн технологията и родния ZCN токен. Очаква се това да наруши корпоративното облачно съхранение, след като 0Chain е в състояние да стартират основната си мрежа. Има няколко области в процес на разработване, които са от значение за корпоративното използване и широкото възприемане на технологията. Те включват:

 • поддръжка за Blockchain като услуга (BaaS);
 • изисква персонализиране;
 • поддръжка за децентрализирано съхранение (dStorage).

Организации и фирми, които искат да съхраняват сигурно данни, могат да закупят и заключат необходимия брой ZCN токени, за да го направят. След изтичане на договорения период на съхранение, бизнесът има избор да продава токените, да ги държи за по-късна употреба или да ги пренасочва за други нужди на съхранението.

Въпреки че предварителните разходи за закупуване на жетоните са по-високи, този подход премахва месечните такси за съхранение в облак. Всъщност, ако токенът ZCN оцени по стойност, бизнесът ще реализира печалба в края на периода на съхранение.

0Мрежа за верижно копаене

Копаещата мрежа на 0Chain. Изображение чрез 0Chain

Всичко това означава, че 0Chain е в добра позиция да се конкурира с традиционните компании за съхранение в облак и с други блокчейн компании, насочени към корпоративни потребители. В допълнение, 0Chain има капацитета да интегрира корпоративен софтуер както в публични, така и в частни вериги, като същевременно позволява на предприятието да съхранява своите данни сигурно във веригата с толкова голяма или по-голяма скорост и надеждност в сравнение със съществуващите решения за съхранение в облак.

Това вече е реалност, тъй като партньорствата 0Chain вече са фалшифицирани им позволява да започнат работа с корпоративни клиенти за създаване на решения и преместване на съществуваща инфраструктура в 0Chain.

dStorage

dStorage е децентрализираната платформа за съхранение, създадена от 0Chain, за да осигури на потребителите несравнима сигурност, проверка, производителност и наличност. Потребителите могат да съхраняват и архивират данни, знаейки, че хакерите ще бъдат напълно частни и почти невъзможни за нарушаване и че всяко действие се съхранява незабавно и неизменно в блокчейна.

dStorage

Платформата за поверителност и защита на данните, разработена от 0Chain. Изображение чрез 0Chain.net

dStorage има следните характеристики:

 • Почти невъзможно да се наруши;
 • По-бързо качване и изтегляне за по-бързо съхранение и възстановяване на данни;
 • Много висока наличност;
 • По-ниска цена от традиционното облачно съхранение.

Как работи dStorage

Платформата dStorage разделя всички съхранени файлове на няколко парчета, кодира всеки отделен парче и след това изпраща всеки парче на различни сървъри за съхранение. Всеки от тези сървъри има свой криптографски ключ, което прави невъзможния достъп до данните, освен ако не притежавате ключовете.

Потребителите изискват подмножество отломки, за да възстановят съхранените данни и всеки хакер ще се нуждае от подмножество от всички ключове, а не само от един ключ. Това разпределение също така означава, че няколко сървъра могат да се провалят и данните могат да бъдат възстановени с подмножеството на парчета. Ефективността в dStorage се подобрява значително чрез поточно предаване на данни паралелно на сървърите, а разширяването на данните за устойчивост е много по-ефективно, отколкото при обикновена стара репликация.

Подобрения в сигурността

Подобренията в сигурността, предоставени от технологичните протоколи за разпределена книга, са може би най-важното съображение за всяко предприятие. Чрез използването на 0Chain за хостване на корпоративни софтуерни инструменти (с BaaS) се премахва потенциалната единична точка на отказ, която тормози корпоративни бази данни. Данните в 0Chain се криптират, репликират в мрежата и се съхраняват на множество сървъри.

С 0Chain, дори ако AWS спре, предприятията все още ще могат да извличат своите данни и мрежата ще остане оживена. Също така, дори ако предприятието има компрометирани собствени собствени сървъри, данните остават извличащи и решенията, хоствани по веригата, остават оживени.

0Защита на веригата

Малко неща са по-важни за предприятието от сигурността. Изображение чрез Pixelplex.io

С толкова много хакове на защитна стена, водещи до компрометирани данни, предприятията търсят по-добро решение, за да защитят данните и мрежите си. DLT решение като 0Chain е едно решение за осигуряване на корпоративни данни и софтуерни системи. Не само ще осигури увеличаване на децентрализацията и сигурността, но също така увеличава прозрачността и осигурява неизменност на всякакви транзакции.

Проверка

Потребителите на предприятия също могат да се възползват от Auditation as a Service (AaaS), за да им помогнат да отговорят на техните нужди за достъп до данни, сигурност и съответствие. С AaaS предприятията могат да съхраняват неизменно всички данни за транзакции за която и да е от техните системи.

Чрез отразяване на данните за транзакциите в блокчейна, предприятието е в състояние да осъществи достъп до данните и да извърши одити, без да има каквото и да е въздействие върху съществуващи системи или въздействие върху клиенти. Системата AaaS може да бъде внедрена както в публична, така и в частна среда и използва оптимизираната производителност, предоставена от 0Chain.

Проверка

Част от сигурността за корпоративния потребител е проверка на данни и транзакции. Изображение чрез ScienceDirect.com

Той също така използва присъщата сила на блокчейн платформата, която е възможността за достъп до неизменяема книга в реално време, без никакъв страх от неточни, манипулирани или компрометирани данни. Бизнесът, който избере да интегрира своите системи за корпоративно планиране на ресурси с 0Chain, ще осъзнае повишена отчетност и прозрачност в резултат на всяка транзакция, съхранявана като неизменен публичен запис.

В такава среда предприятието е в състояние бързо да изгради и внедри инструментите, които им позволяват да търсят данни ефективно, като същевременно притежават и контролират данните си за осигуряване на приходи или други цели.

Други случаи на използване в предприятието

Докато сигурността и проверката са ключови характеристики, които ще доведат до приемане в предприятието, има много други приложения и инструменти, които могат да бъдат от полза за корпоративните потребители на 0Chain.

Блокчейн помощна програма

Някои от многото употреби на блокчейна могат да бъдат използвани. Изображение чрез Medium.com

От този нарастващ списък с приложения всяко предприятие може да избере кои продукти могат да бъдат подобрени чрез добавянето им към неизменяема книга чрез криптографски средства. Вече има толкова много различни инструменти и ресурси, които корпоративните компании използват, за да предоставят решения, да си сътрудничат и да обучават, а добавянето им към блокчейн решение може да ги направи по-сигурни, по-бързи и по-ефективни.

0Верижни продукти

0Chain вече пуска редица продукти, които подобряват платформата dStorage и които могат да предоставят на корпоративните потребители значителни предимства. По-долу са вече наличните продукти:

0Стор

0stor е конфигурируем, сигурен dStorage с частно споделяне.

Процес на Остор

Процесът, използван от Ostor. Изображение чрез Oracle Cloudmarketplace.

Както отбелязва старши директор на Oracle Blockchain Product Management Марк Рахмилевич в a скорошна статия в блога на Oracle „Платформата за защита на данни 0Stor с платформата Oracle Blockchain Platform решава предизвикателството на съхранението на частни данни с одит на достъпа, който е крайъгълен камък на много инициативи за поверителност, като GDPR в Европа и CCPA в Калифорния.

Прозрачността и неизменността на записите за достъп е важен фактор за изграждане на доверие за потребителите и може да бъде критичен фактор при всякакви одити или съдебни дела. Демаркираното съхранение на 0Stor е мощно решение за защита на поверителността на данните и вече може да бъде разширено, за да осигури закотвени записи за достъп до blockchain, използващи Oracle blockchain. “

0Stor Частен

0stor Private може да намали още повече риска от нарушаване на данни или поверителност. С 0stor Private:

 • Потребителят притежава & контролира ключа за криптиране
 • Налице е ясно разграничение, което намалява риска за съвместните контролери
 • Изградете доверие между клиенти, партньори и служители.
 • Предпазвайте от вътрешни пробиви

0stor Частен

Подобрена поверителност за корпоративна употреба. Изображение чрез 0Chain.net

0stor Private е включен като част от блокчейна на Oracle и е достъпен от пазара на Oracle тук.

0Box

0box е наскоро пуснатото мобилно приложение, което осигурява частно споделяне на файлове и анонимност, без да се изискват имейли или влизания. Предлага се както за операционни системи iOS, така и за Android, което позволява на всеки да споделя файлове частно и анонимно чрез push известия. Той идва с постоянна защита от нарушения при непрекъснати непредубедени предизвикателства и има пълна прозрачност.

0Box съхранение

0Box частен и анонимен – Beats Dropbox подава ръце. Изображение чрез 0Chain.net

С 0box няма нужда от влизания или имейли. 0box е децентрализираната, приватизирана и анонимна алтернатива на централизираните решения като Dropbox. Просто качете във файл, който лесно можете да споделите с всеки.

0 Портфейл

Портфейлът, който искате да съхранявате сигурно вашите ZCN токени, да ги заключвате или залагате и да печелите награди. 0wallet разполага с разделен ключ 2FA защита, който позволява на потребителя да инсталира и стартира един и същ портфейл както от мобилно устройство, така и от лаптоп, използвайки генериран сплит ключ.

0 Портфейл

Ключалка & Печелете, залог & Печелете, разделен ключ 2FA Сигурност. Изображение чрез 0Chain.net

Можете да изтеглите и тествате 0wallet на техния сайт.

0Верижни партньорства

0Chain работи изключително усилено през последните няколко години, прекарвайки хиляди часове в изграждане и тестване на код, писане на персонализирани софтуерни решения, за да изпревари конкурентите, и работи с толкова пъргавина, колкото може да очаквате от стартиране през първите години на развитието.

В същото време те също работят неуморно, за да създадат нови партньорства в нишата на предприятието, което ще помогне за първоначалното приемане, след като основната мрежа 0Chain стартира през първото тримесечие на 2021 г..

Партньорствата, които бяха създадени с AWS и Oracle, бяха от решаващо значение за предоставяне на доверие на 0Chain със скептичните корпоративни потребители. Като бъде признат за партньор с тези утвърдени доставчици на хранилище, базирани на облак, 0Chain получава достъп до тяхната голяма и разнообразна клиентска база, което им позволява да започнат разговори и да създадат повече доверие в блокчейн решения.

0Chain Partners

0Chain вече има невероятно силна група партньори. Изображение чрез 0Chain.net

Корпоративните потребители са много предпазливи и имат опасения, които варират от сигурност и наличност до съответствие и проверка. Разглеждането на тези опасения на ранен етап ще бъде от голяма полза за 0Chain, тъй като работи за растеж.

За да се създаде трайно търсене на решения 0Chain сред корпоративните потребители, партньорствата с подобни на Oracle и AWS са изключително полезни. Това са точно партньорствата, които дават доверието на 0Chain и са това, което корпоративните директори и вицепрезиденти на ИТ очакват да видят, преди да инвестират време в първоначална среща или пилотен тест на платформата dStorage.

Още по-добре, всеки нов корпоративен клиент може да отвори много други врати. Най-добрите перспективи често идват от препращания от един ИТ директор към друг, отваряйки врати, които в противен случай може да останат затворени с години. И тъй като всяка врата се отваря, скептицизмът по отношение на блокчейн технологията се ерозира още малко и проекти като 0Chain придобиват малко повече доверие.

Имате и последните съобщение от Извлечете, че ще си партнират с 0Chain. Това ще позволи на Fetch.ai да мащабира всички свои автономни функционалности на агента, като използва уникалните решения за съхранение на данни 0chain. Това също ще даде на Fetch уникален ъгъл, тъй като те ще бъдат единствената AI компания, която използва децентрализирано решение за съхранение (за разлика от облака на Amazon и т.н.).

Екипът на 0Chain

Екипът на 0Chain се ръководи от двама визионери, притежаващи докторска степен, водещи екип от световна класа в много дисциплини, включително криптография, разпределени изчисления и облачна инфраструктура.

0Верижно лидерство

Съоснователите на 0Chain. Изображение чрез 0Chain.net

Сасвата Басу е основател и главен изпълнителен директор на 0Chain и визионен предприемач с над 20 години опит в изкуствения интелект, интернет на нещата, блокчейн технологии, облачни технологии и безжични технологии. Притежава MS и докторска степен от UCLA и преди това е работил за Intel, GuruHubb, Harris, Nortel, Aviat и Energous.

Томас Остин е съосновател и технически директор на 0Chain, с богат опит в програмирането на езикова сигурност и анализ на злонамерен софтуер. Той е доктор по компютърни науки от UC Santa Cruz и преди това е работил за Mozilla и CloudFlare.

0Chain Token (ZCN)

ZCN е родният маркер на 0Chain и той се използва за съхранение и е свързан с данните, съхранявани в системата. Той може също да бъде заключен или заложен, за да генерира интерес за притежателите. Стойността на ZCN е изцяло математически управлявана и се основава на количеството данни, които се съхраняват в мрежата. Първоначално това ще се управлява от 0box употреба, но по-късно корпоративната употреба се очаква да създаде допълнителна стойност в маркера.

ZCN Token Economics

Единственият знак, който оценява, е пряко пропорционален на използването на мрежата. Изображение чрез 0Chain.net

Докато токенът ZCN в момента е 488-ият по големина по отношение на пазарната капитализация, цената му се е представила добре през 2020 г. През август 2020 г. цената се е движила до $ 0,45, въпреки че това остава срамежливо от ранните върхове над 0,60 долара, достигнати при първоначалното започване на маркера търговия през юли 2018 г..

И все пак цената отново се покачва в края на 2020 г., тъй като поддръжниците на проекта очакват основно пускане в мрежа през първото тримесечие на 2021 г. Това почти сигурно ще стимулира повече печалби за токена и ако може да започне да приема увеличеното използване на възможностите за съхранение също ще спомогне за повишаване на цената на символа в добродетелния цикъл.

ZCN Ценова ефективност

Подобно на повечето криптовалути 0Chain е видял своя дял от променливост. Изображение чрез Coinmarketcap.com

В момента ZCN не се поддържа добре от борсите. Предлага се като търговска двойка с ETH в Bilaxy и с WETH в Uniswap. Coinmarketcap.com го показва като сдвоен с USD в Bitfinex, но обемът е изключително нисък. Той също така показва ETH сдвояване в IDEX, но няма данни за цена или обем.

В заключение

0Chain има амбициозна цел и работи неуморно по нея от самото й създаване. Въпреки че интересът към проекта отслабва след ранните дни, екипът продължава да работи в посока на своята визия, създавайки нови приложения и създавайки важни партньорства с AWS и Oracle, наред с други.

Тази упорита работа изглежда готова да се изплати с настъпването на 2021 г., като проектът наскоро пусна редица инструменти (oBox и oWallet), които биха могли да помогнат за увеличаване на приемането и в резултат да повишат цената на ZCN токена.

Също така малко над хоризонта е стартирането на основната мрежа на проекта, което би могло значително да увеличи приемането чрез изграждане на повишена надеждност от корпоративните компании. Всъщност приемането от страна на фирмите, които са насочени към проекта, вероятно ще бъде най-голямото препятствие пред 0Chain в близко бъдеще. Тези големи корпоративни операции са известни бавно и предпазливо и приемането на нова платформа не е нещо, което се приема с лека ръка.

0Chain е бил наричан отдавна, дори от нас, и макар да остава дълъг, сега изглежда по-обещаващо, отколкото по всяко друго време в историята му. Смятаме, че това определено е проект, който си заслужава да се гледа, не само заради фокуса му върху корпоративните потребители, но и поради използвания икономически модел, който обещава да увеличи цената на символите, тъй като количеството съхранени данни се увеличава. Това е интригуващо и може да се окаже изключително изгодно за ранните осиновители.

Също така ще наблюдаваме възможността 0Chain да се използва като медийна сървърна платформа тъй като първоначалните тестове изглеждат, че биха могли да бъдат по-ефективни от всяко друго решение, което се разглежда. Ако е така, той може да се превърне в децентрализиран конкурент на YouTube, с по-голяма скорост и ефективност и без ограничения за потребители или създатели.

Да, предстоят много интересни времена за 0Chain, ако не грешим.

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me