Започнете да копаете Monero у дома с тези лесни стъпки

Дори ако току-що сте започнали работа с криптовалута, вероятно знаете, че нови биткойни се създават чрез процес, известен като добив. Може да не знаете, че биткойнът не е единствената монета, която може да бъде добита – всъщност има много.

Една много интересна монета, която може да се копае, е Monero, съобразена с поверителността, и днес ще премина през стъпките, които трябва да предприемете, за да копаете Monero сами от вашия домашен лаптоп или настолен компютър. И не се притеснявайте. В инструкциите няма нищо ужасно технологично тежко и можете да настроите всичко да работи в рамките на 30 минути или по-малко.

Битка за копаене на Monero

Monero (XMR) е децентрализирана, мащабируема криптовалута, която има предимството да предостави пълна анонимност на своите потребители. Всъщност той е създаден точно за тази цел. Monero стартира през 2014 г. и непрекъснато увеличава популярността си. Това не е вилица на Биткойн или Ethereum като толкова много други монети, но е собствена уникална монета, която тече от протокола CryptoNoteV7.

Всъщност Monero стана толкова популярен, че наскоро една от големите компании за добив създаде ASIC чип, способен да копае Monero. Тъй като проектът категорично се противопоставя на ASIC добива, твърдейки, че той насърчава централизацията, те почти незабавно раздвоиха проекта, забранявайки възможностите на новите ASIC майнери.

Това беше постигнато чрез промяна на минималния размер на пръстена при транзакции от 5 на 7. Хард форкът на Monero се случи на 6 април 2018 г. и докато хешрейтът спадна със 75% непосредствено след форка, оттогава той се възстанови, показвайки, че миньорите поддържат новия форк.

Една промяна, която се случи поради разклонението, е, че много от софтуерните пакети за копаене на Monero, които преди са работили, когато е използвал протокола CryptoNote с 5 пръстена, вече не работят с новия протокол CryptoNoteV7 с 7 пръстена.

За щастие самата Monero поддържа майнинг директно през своя портфейл с GUI и има поне още една опция, която е малко по-ангажирана.

Защо Mine Monero?

GPU Майнинг чипове

Изображение чрез Fotolia

Има много монети за доказателство за работа (PoW), които бихте могли да добиете, така че защо да изберете моята Monero? Всъщност има няколко причини, които правят Monero отличен избор за нов миньор.

Първият е, че добивът работи много добре на хардуера на AMD, както и на графичния процесор на Nvidia. Всъщност Monero обикновено вижда една от най-добрите хеш ставки от всяка криптовалута на AMD карта.

След това алгоритъмът CryptoNightV7, използван от Monero, е оптимизиран за добив на процесор. Повечето криптовалути са нерентабилни, когато се добиват с помощта на процесор, или защото не са оптимизирани, или поради ASIC добива.

И накрая, Monero се превърна в изключително популярна монета сама по себе си. Поверителността и анонимността, предоставени от Monero, са го направили полезно за десетки ентусиасти на криптовалути, особено след като една от целите на криптовалутата е да се избегне подслушването, че глобалните правителства са станали толкова добри в.

Самостоятелно копаене на Monero с неговия GUI портфейл

Соло добивът не е най-печелившият начин за добив на Monero, но е предпочитан от много потребители поради няколко причини.

Първата причина е, че солокопането помага за укрепване на цялата мрежа на Monero. Когато копаете самостоятелно без пул, вие добавяте към децентрализацията на мрежата, като поставяте хеш скоростта си спрямо тази на останалата част от мрежата. Ако се присъедините към пул от миньори, вие просто допринасяте за хешрейта на този пул, което всъщност прави мрежата по-централизирана, тъй като тези пулове печелят все повече и повече мощност.

Купете Nicehash XMR

Можете да видите как този тип централизация на пула вреди на криптовалутата, като разгледате проблемите, които Vertcoin е имал, където майнинг пул, известен като Coinotron, е придобил контрол над 51% от хешрейта на мрежата. Това е известно като 51% атака и дава възможност на Coinotron да променя транзакции в мрежата и потенциално да харчи двойно монети. Друга монета за поверителност – Zcash – е видяна подобни проблеми.

Настройване на Monero GUI Wallet Mining

Настройката за самостоятелно копаене е лесна и лесна, като функционалността е вградена директно в официалния портфейл на Monero GUI.

Точно както при копаенето на биткойни, ако успешно намерите (решите) и добиете блок преди останалата част от мрежата, имате право на пълното възнаграждение на блока. Това е много повече, отколкото бихте получили, ако добивате в майнинг пул, въпреки че наградите в пула са много по-последователни.

Соло добивът обикновено е далеч по-печеливш от пул, освен ако нямате късмет. Тъй като мощността на хеширане на вашата машина е толкова ниска в сравнение с мощността на хеширане на цялата мрежа, шансовете сами да намерите и изкопаете блок са невероятно малки.

В повечето случаи просто ще изразходвате електричество, вместо да го правите богат. Соло копаенето все пак може да бъде забавно и възнаграждаващо и е чудесно въведение в копаенето на криптовалута като цяло.

За да започнете вашето приключение за самостоятелно копаене на Monero, първо отидете на официалния уебсайт на Monero и го изтеглете техния GUI портфейл. Те улесняват това, че се поддържат всички основни операционни системи (Windows, OS X и Linux). Щракнете върху съответната връзка за изтегляне.

Портфейл Monero

След изтеглянето можете да инсталирате портфейла, който ще генерира вашето семе и адрес. (Забележка: Може да се наложи да стартирате инсталатора като администратор)

След като генерирате семе и адрес, ще искате да кликнете върху раздела Разширени, след това върху Копаене.

Monero Solo Miner

Източник: GetMonero.org

Оттук имате възможност да промените броя на процесорните нишки (ядра), които да се копаят с (# 1), както и опцията за активиране на фонов добив (# 2). Можете също така да започнете (# 3) и да спрете (# 4) добив. Колкото повече ядра активирате, толкова повече хешрейт ще допринесете. Не забравяйте да имате достатъчно охлаждане, ако планирате да активирате копаенето на всички ядра на процесора.

Две други неща, които трябва да вземете под внимание, преди да започнете да копаете Monero. Първо, трябва да изчакате демонът да завърши синхронизирането (можете да видите състоянието в долния ляв ъгъл на портфейла). И второ, не можете да активирате повече ядра, отколкото всъщност има вашият процесор, или портфейлът вероятно ще започне да действа странно.

Така че, след като инсталирате и стартирате портфейла, не забравяйте да се върнете и стартирате monerod.exe, за да стартирате демона и да позволите на портфейла си да се синхронизира с мрежата, в противен случай ще получите грешка и няма да можете да копаете.

След като инсталирате портфейла, оставете го да се синхронизира и да започнете да копаете. Това е всичко. Тук трябва да се отбележи, че единственият начин за соло-майнинг като този е чрез официалните портфейли на Monero.

Pool-mining Monero с XMR-Stak

Докато копаенето в пула не ви допринася за мрежовата сигурност на Monero, то е по-изгодно от самостоятелното копаене. Имаше няколко много добри софтуерни пакета за копаене на пул, но тъй като хард форкът, много от тях вече не работят и вече не се поддържат от създателите им. Жалко, но все още има добър вариант XMR-Stak, които можете да изтеглите от Github. Той поддържа по-новия CryptoNoteV7 и се препоръчва от официалния сайт на Monero.

Този софтуер с отворен код поддържа всички основни операционни системи и позволява майнинг както на процесори, така и на графични процесори на всички големи производители. Това е компромис, тъй като производителността е малко по-лоша от другия софтуер, който поддържа специфичен хардуер, но понастоящем няма много други опции и XMR-Stak има предимството да бъде доста лесен за инсталиране и използване.

Трябва също да отбележа, че XMR-Stak е предварително конфигуриран да дарява 2% от мощността на хеширане на разработчика. Можете да промените това, ако искате, като редактирате файла donate-level.hpp, преди да изградите двоичните файлове.

Продължете и изтеглете XMR-Stak.

След като изтеглянето завърши, ще искате да продължите и да стартирате / настроите XMR-Stak. За целта потърсете файла xmr-stak.exe в изтеглената папка и щракнете двукратно върху него, за да стартирате. Може да получите предупреждение от вашата антивирусна програма, но това е фалшиво положително и можете да продължите и да стартирате програмата.

Изпълним XMR Stak

Настройката за XMR-Stak работи в командния ред, но е лесна за проследяване заедно с. Първият въпрос, който ще ви бъде зададен, е дали искате да използвате http интерфейса. Това ви позволява да видите вашия хешрейт направо във вашия браузър. Ако искате да използвате тази функция, въведете неизползван номер на порт (използвах 2018 г.), в противен случай въведете „0“, за да деактивирате тази функционалност. След това ще попита коя валута искате да добиете. Въведете „monero7“ и натиснете ENTER.

Настройка на XMR Stak

Сега ще бъдете помолени за адрес на пула. Ето един удобен списък с басейни на Monero можете да използвате при пул майнинг. Искате да изберете пул, който има сървъри близо до вашето местоположение, а в моя случай това е MoneroHash в раздела за САЩ. Просто щракнете върху бутона, който казва „Go to Pool“ за избрания от вас пул и след това намерете секцията „Първи стъпки“ на уебсайта на майнинг пула.

Тук можете да намерите списъка с портове, свързани с този пул. Ще изберете порта си въз основа на качеството на хардуера, с който копаете Monero.

Например в MoneroHash:

Monero XMR хеш

Ако щях да мина в този пул както с висок клас процесор, така и с графичен процесор, щях да избера порт 5555.

Така че, продължете и въведете пула и порта и след това натиснете ENTER. След това ще бъдете подканени да въведете потребителско име. Това може да бъде или адресът на портфейла ви, или входът ви за пул. Препоръчително е да използвате адреса на портфейла си тук. Това ще изпрати всичките ви приходи от пула директно към портфейла ви в Monero.

Препоръчвам да използвате официалния портфейл на Monero, който може да бъде изтеглен тук. Ако предпочитате уеб портфейл, можете да използвате MyMonero, но разберете, че уеб портфейлът не е толкова сигурен, колкото портфейла на работния плот, тъй като трябва да влизате в личния си всеки път, когато осъществявате достъп до портфейла.

След това ще бъдете подканени да въведете парола и можете да оставите празни места и просто да натиснете ENTER. След това XMR-Stak пита дали вашият пул поддържа TSL / SSL. Това ще зависи от порта, който използвате. Както можете да видите от екранната снимка по-горе, с MoneroHash порт 9999 поддържа TSL / SSL, но никой от другите портове не го прави. Ако се съмнявате или ако вашият пул не посочва изрично, че използва TSL / SSL, можете да въведете „n“ тук. След това ще бъдете попитани дали искате да използвате nicehash, последван от въпрос дали искате да използвате множество пулове. Можете да напишете „n“ и за двете.

Това е всичко. Вашият майнер трябва да бъде стартиран и да копае!

Можете да проверите няколко статистически данни от командния ред, както следва:

  • „H“ за вашия хешрейт
  • „R“ за резултати
  • “C” за връзка

Всички настройки, които сте въвели по време на настройката, могат лесно да бъдат променени чрез редактиране на конфигурационния файл във вашата папка XMR-Stak. Просто отворете файла с помощта на Notepad или любимия си текстов редактор.

Конфигурация на стека XMR

Източник: Youtube

Ако вашият майнер изглежда непрекъснато се срива, може да се наложи да намалите броя на нишките, които той използва на вашата графична карта. Това също може лесно да бъде променено чрез редактиране на файловете nvidia.txt или amd.txt (в зависимост от производителя на вашата графична карта).

XMR Stak GPU

Източник: Youtube

Можете да зададете нишката на GPU във файла във файла, ако изобщо не искате да копаете с вашата графична карта. XMR-Stak ще се опита да копае, използвайки целия ви хардуер (GPU и CPU), така че ако деактивирате добива на GPU, все още ще копаете с CPU.

Ако имате повече от един GPU, ще видите информация за конфигурацията за всяка карта в конфигурационния файл на GPU. Ако не искате да използвате всичките си ядра на процесора, можете също да модифицирате файла cpu.txt, но това няма да е необходимо за повечето хора, тъй като XMR-Stak ще остави едно ядро ​​безплатно.

Процесор XMR Stak

Източник: Youtube

Заключение

Неотдавнашният хард форк на Monero направи монетата още по-фокусирана върху поверителността и вероятно изпрати съобщение до хората на ASIC, че Monero ще направи всичко необходимо, за да остане ASIC безплатен.

Това го прави идеален за отделни миньори, които могат да бъдат сигурни, че ASIC платформите няма да доминират в хеш мощността в мрежата. Monero също остава много търсена монета и има голяма вероятност цената да продължи да се увеличава, тъй като повече потребители на криптовалута се интересуват от монети за поверителност.

Неотдавнашният хард форк също намали трудността на добива на Monero, което го прави много добър избор точно сега. Докато самостоятелното копаене може да бъде забавно, използването на пул за майнинг почти със сигурност ще бъде по-изгодно, а софтуерът XMR-Stak е толкова лесен, колкото става при настройка и конфигуриране.

След като се почувствате добре с подобен майнинг, можете дори да помислите да проучите други опции, като например добавяне на повече графични карти към вашия компютър за повишена скорост на хеширане или настройване на машина, която е посветена на копаенето, но това е тема за друг урок.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me