Майнинг на Ravencoin (RVN): Ръководство стъпка по стъпка

Тъй като Bitmain и други производители на ASIC продължават да пускат нови платформи за добив на нови алгоритми, общността на криптовалутите все повече се обръща към ASIC устойчиви алгоритми и монети в опит да запази децентрализацията, обещана от криптовалутите.

Една монета, която предизвика голям интерес преди няколко месеца в Reddit и Twitter и остава едновременно популярна и печеливша за домашните миньори, е Ravencoin (RVN).

Има по-печеливши монети, но Ravencoin остава близо до върха, що се отнася до рентабилността, и има вероятност това да продължи, благодарение на ASIC устойчивостта на алгоритъма, който монетата използва. Ако не сте чували за Ravencoin преди това ръководство ще ви отведе на път да изкопаете тази чиста малка монета с Nvidia или AMD GPU.

Ръководството по-долу ще ви даде връзки към всички ресурси, от които се нуждаете, от софтуера за добив на Ravencoin до пулове за копаене. Да започваме.

Какво е Ravencoin?

Ravencoin е разработена като децентрализирана партньорска мрежа с отворен код, която прилага блокчейн, специално проектиран за прехвърляне на активи от една страна към друга. Ако искате да се задълбочите в проекта и неговите възможности, ето линк към Бяла книга на Ravencoin.

Статистика на мрежата на Ravencoin

Ravencoin RVN Монети и мрежова статистика. Източник: rvnstats

Ravencoin е доста нов проект, стартиран през януари 2018 г. като разклонение на Bitcoin. Подобно на Биткойн, той е създаден без предварително мина и без ICO. Освен това това е пълна монета за доказателство за работа с мрежата, напълно защитена от миньори. Той използва уникален алгоритъм X16R, който е създаден специално за устойчивост на Ravencoin и ASIC.

X16R & ASIC съпротива

Една от причините Ravencoin да придобие популярност толкова бързо е алгоритъмът X16R, който използва за добив на доказателство за работа.

Алгоритъмът X16R всъщност представлява 16 различни алгоритма, които се използват произволно по време на копаене и редът зависи от хеша на предишния блок. Поради тази случайност е изключително трудно да се програмира ASIC машина за копаене на алгоритъма X16R. И дори ако някой се опита да направи ASIC за алгоритъма, разработчиците могат просто да променят алгоритмите, използвани в X16R.

Купете Nicehash сега

Така че е доста безопасно да се предположи, че алгоритъмът X16R ще остане устойчив на ASIC за много дълго време.

Портфейли Ravencoin

Както е вярно за всеки добив, имате нужда от портфейл, на който да изпращате вашите монети. Можете да получите най-новата версия на официалния Гарван портфейл от Github, където е наличен за Windows, Mac, Linux, Ubuntu, cenos7 и fedora27. Изтеглете портфейла и отидете на File -> Получаващ адрес за създаване на нов адрес на портфейла.

Изтегляне на основния портфейл на Ravencoin

Графичен потребителски интерфейс на Ravencoin Wallet Wallet

Трябва също да шифровате портфейла, като отворите Настройки -> Шифровайте и следвайте указанията.

След това ще искате да изтеглите подходящия софтуер за добив за вашия графичен процесор.

Софтуер за добив на Ravencoin (X16R)

Що се отнася до софтуера за копаене, има няколко опции и ако погледнете хардкор форумите за копаене, понякога ще намерите разгорещени дискусии за това кой миньор дава най-добри резултати. Истината е, че вашите резултати са силно зависими от настройката на вашата собствена машина и честно казано повечето от миньорите дават резултати, които са доста сходни.

Така че, не подчертавайте твърде много за избора си на миньор Ravencoin. Въз основа на това, което прочетохме, общият консенсус е, че за картите на Nvidia най-добрият майнер е фанатик / враг-1.08. Недостатъкът на този майнер е, че е с затворен код с 1% такса за разработчици.

Не препоръчвам да използвате майнери с затворен код, защото никога не знаете какво още може да се крие в кода. Опциите с отворен код включват Suprminer 1.6 (1% такса за разработчици), Никога повече 0.2.3 (без такса) или Ravencoin Miner v2.6.

Ако използвате AMD карта, най-популярният софтуер за добив е Avermore 1.4.1, което е от същия разработчик като софтуера за добив Nevermore 0.2.3 за X16R.

За някой от миньорите ще трябва да изтеглите и разархивирате файловете. Имайте предвид, че Windows Defender или вашият антивирус най-вероятно ще сигнализира софтуера като злонамерен и ще трябва да го разрешите или да добавите изключение.

Басейни за добив на Ravencoin

Последната част от вашия пъзел за копаене е да изберете Ravencoin Mining Pool. Най-добре е да използвате майнинг пул, вместо да се опитвате да солите самостоятелно. Докато Ravencoin е устойчив на ASIC, все още е твърде трудно да се солира, освен ако нямате ферма от графични процесори. Ще намерите много налични пулове с такси, вариращи от 0% до 2%. По-долу са някои от най-популярните басейни и техният хешрейт. Имайте предвид, че не винаги е най-добре да изберете най-популярния пул, защото това насърчава централизацията.

Имайте предвид, че в края на деня (или седмица, каквато е) приходите ви ще се изравнят, независимо кой пул използвате. Това означава, че наистина няма най-добрия пул, а само пулове с по-ниски такси и различни видове и минимални плащания. Изберете всеки басейн, който ви подхожда и той ще бъде най-добрият за вас.

За това ръководство използвам Ravenpool, но това не означава, че е най-доброто.

Майнинг на Ravencoin (RVN) с Nvidia и AMD

След като изтеглите и извлечете програмата за копаене, трябва да видите няколко файла, един от които е партиден файл. В моя случай използвам Suprminer и партидният файл се нарича mybat.bat, но за други може да видите само команден файл, наречен „пример“.

Файлова директория на Ravencoin

Файлова директория на Ravencoin Miner

Във всеки случай ще трябва да щракнете с десния бутон върху партидния файл и да изберете „Отваряне с“. Можете да използвате Notepad или Wordpad или друг текстов редактор, който сте инсталирали на вашия компютър.

Това, което виждате, ще зависи от майнера, който използвате, но като цяло ще следва този формат:

ccminer -a x16r -o [url на пула] -u [адрес на портфейла] -p [парола] -i 19

Трябва да попълните „URL адрес на басейна”,„адрес на портфейла“И„ паролата. В случай на миньор Ravencoin всички те са предварително попълнени, но трябва да бъдат променени, за да отразят вашата собствена информация. И в повечето случаи –Стр полето остава празно.

Настройки на Ravencoin Miner

Обърнете внимание на означението „ccminer“ в началото на реда. В случай на вражески миньор това е „z-враг“, а в случай на Averminer майнер за AMD това е „sgminer“.

Стойностите на url, потребител и парола на пула идват от вашия майнинг пул. В моя случай съм използвал пула Ravenminer и настройките ми изглеждат както следва:

.bat файлови настройки за Ravencoin

.настройки на прилеп файла за Ravencoin

Запазете партидния файл и след това щракнете двукратно върху него, за да стартирате. Трябва да се отвори команден прозорец и миньорът на Ravencoin ще се свърже и ще започне да копае RVN.

Ravencoin Miner Running

Ravencoin Miner работи в Command Window

Настройка и отстраняване на неизправности

Има редица грешки, които могат да възникнат при настройване на софтуера за копаене и не мога да покрия всички тук. Не забравяйте, че Google е ваш приятел. Ако получите съобщение за грешка, почти сигурно не сте първият човек, който е получил тази грешка и търсенето с Google вероятно ще открие решение.

Съществуват и редица настройки, свързани с интензивността на добива и други параметри. Също така няма да докосвам тези, тъй като те наистина са за напреднали потребители. Копаенето с настройките по подразбиране ще бъде наред.

Друго нещо, което трябва да се отбележи, е, че хешрейтите с X16R не са стабилни поради постоянното превключване между алгоритмите. Майньорите понякога също замръзват или се сриват и в много случаи намаляването на настройките за овърклок може да реши този проблем.

RVN Калкулатор на рентабилност

Има няколко начина да оцените своята рентабилност при добив с Ravencoin. Първият е през WhattoMine.com. Второто е RavenCalc, което ви дава същата информация като WhattoMine.

И накрая, можете да използвате бота в Ravencoin Discord канал като въведете „!хеш хх“, Където„хх”Се заменя с вашата хеш мощност. Ботът е доста точен.

Заключение

Надяваме се това ръководство да ви даде това, от което се нуждаете, за да започнете да копаете Ravencoin. Има малко монети, които са настроени да останат устойчиви на ASIC, както и докато Ravencoin, което означава, че трябва да можете да продължите да го добивате с вашия GPU за много дълго време. Същото не е вярно за много алткойни.

Ако не сте щракнали, за да проверите бота на Ravencoin Discord, наистина трябва, макар и само да се присъедините към общността там, която вече има над 10 000 потребители и е доста активна. Те могат да ви помогнат с всички проблеми или въпроси, свързани с Ravencoin, които може да имате.

Освен че може да се копае с графичен процесор, проектът е фокусиран и върху предоставянето на полезен блокчейн продукт. Със силна общност и пълна прозрачност проектът продължава да се разраства. Харесва ми и фактът, че Ravencoin стартира без предварително мина и без ICO и избягва използването на мастерноди и залага в полза на копаенето, което е далеч по-децентрализиран консенсусен механизъм.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me