Hvem er Jed McCaleb? The Fresh-Faced Crypto OG

Uønskede festlige gaver vises ofte på juleaften eller juledag, afhængigt af hvornår du tilfældigvis åbner dine gaver.

Teamet på Ripple fik imidlertid sammen med XRP-indehavere overalt deres version af en håndstrikket pullover et par dage tidligt i år, da Securities and Exchange Commission (SEC) indgav sin retssag mod Krusning den 22. december. Vi er måske kun dage væk fra 2021, men 2020 er endnu ikke færdig med at give ubehagelige overraskelser.

Faktisk skulle SECs beslutning om at spille Grinch ikke have været for meget overraskende for de involverede. Der har været rumbling i et stykke tid, at SEC undersøgte XRP og overvejede sin mulige status som sikkerhed i modsætning til en kryptokurrency.

XRP-prisnedbrud

XRP tager fat på SEC News. Billede via Bloomberg

Retssag betyder også, at SEC oprindeligt ville have underrettet Ripple om sin hensigt om at retsforfølge for mindst 30 dage siden. Med den retssag, der nu er anlagt mod Ripple, samt mod dens medstifter Chris Larsen og administrerende direktør Brad Garlinghouse, der hævder, at alle tre parter solgte XRP som en uregistreret sikkerhed, er der sket en scene for en almægtig kamp i domstolene.

Dette er dårlige nyheder for de tre tiltalte, der, hvis de bliver dømt, står over for at skulle betale de penge, der er opnået ved salg af XRP, samt bøder eller andre sanktioner, som SEC finder passende. Det er også en grim kulklump i strømperne hos dem, der holder XRP, der har set dets værdi styrt ned siden annonceringen. De gevinster, der er opnået i forventning om Spark token airdrop, er blevet udslettet, udveksling falder XRP som en varm kartoffel, og dens fremtid ser i bedste fald usikker ud.

Mine to satoshier

Enhver, der er nogen i krypto, har noget at sige om SEC-retssagen og Ripples svar på det. Vitalik Buterin har allerede beskyldt Ripple for at ‘synke ned på nye niveauer af fremmedhed’, da den offentligt besvarer anklagerne, mens det store og højlydte XRP-samfund forudsigeligt har stået fast i sit forsvar. Der er allerede sagt meget, og meget mere vil løsne sig, når sagen udfolder sig.

Alligevel midt i al støj er der en figur, som vi især gerne vil høre fra. En person, der har sparket rundt i kryptorummet siden dets tidlige dage, og som har lidt deres retfærdige andel af tilbageslag og triumfer undervejs. En person, hvis mening om Ripple og XRP ville tælle meget, da han hjalp med at skabe dem.

En person, der menes at sidde på et stort lager af XRP, der gør mange mennesker nervøse, selvom det nu ser lidt mindre ud. En person, der skiltes med Ripple og derefter fortsatte med at finde måske sin største konkurrent. En person ved navn Jed McCaleb.

En kryptoveteran

Selvom han måske ser frisk ud af gymnasiet, har Jed McCaleb været involveret i krypto næsten siden starten. Han har flere bemærkelsesværdige hak på sit CV, end de fleste mennesker klarer sig i livet, og det er svært ikke at føle, at han lige er begyndt. Han er også en af ​​de mest splittende figurer derude, der tiltrækker beundring og uklarhed i næsten lige stor grad.

Jed McCaleb Præsentation

Jed McCaleb holder en præsentation. Billede via CryptoSlate


Han er også en af ​​kryptos mere gådefulde personligheder og foretrækker at arbejde støt væk snarere end at vade sig ind i hvilken kontrovers der raser på et givet tidspunkt. Mens nogle store navne ser ud til at tweet hvert par minutter, er McCaleb meget mere omhyggelig og havde i skrivende stund ikke sendt noget siden 11. december. Han dukker op i podcasts og ved begivenheder for at tale om sit arbejde og baggrund i krypto, men mangler bombasten fra mange af hans mere oprigtige jævnaldrende.

Alligevel er dette en fyr med meget at råbe om og en hvis meninger betyder noget. Det er derfor ironisk, at en person, der tilsyneladende er så afslappet, har tiltrukket så meget kritik og kontrovers over en relativt kort periode. Det kan dog have meget at gøre med et af hans tidligste projekter.

Første træk

McCaleb blev født i Fayetteville, Arkansas i 1975. Hans kald synes at have fundet ham tidligt, da han indrømmer at have programmeret ‘siden 3. eller 4. klasse.’ Efter eksamen i gymnasiet tilmeldte han sig University of California, Berkeley, men droppede ud. at arbejde som programmør i New York City.

I 2000 grundlagde han MetaMachine, ‘en metadata-browser, der er i stand til at tilføje og redigere billedtekster, nøgleord, licenser og ejerskab i billeder.’ McCaleb fungerede som firma CTO, mens hans medstifter Sam Yagan (senere grundlæggeren af ​​OkCupid) overtog rollen som CEO. Mens de var på MetaMachine, oprettede og frigav parret deres eDonkey-software, et decentraliseret peer-to-peer-fildelingsnetværk.

eDonkey Jed

eDonkey: Desværre ikke mere. Billede via warosu.org

Inden for få år var eDonkey internetets mest populære sådant netværk med anslået 2-3 millioner brugere, der delte op til en milliard filer. Dens popularitet til sidst tiltrak sig opmærksomheden fra Recording Industry Association of America (RIAA), der truede MetaMachine med retssager om krænkelse af ophavsretten, indtil de blev betalt med en bøde på 30 millioner dollars. Det ville ikke være sidste gang, at McCaleb befandt sig i den forkerte ende af en retssag.

Det var omkring dette tidspunkt, at McCaleb købte domænenavnet mtgox.com med ideen om at skabe en online markedsplads til handel Magic: The Gathering kort (navnet er et akronym for Magic: The Gathering Online eXchange). Men så opdagede han bitcoin.

Mt Gox-logo

Mt. Gox. Som en dårlig øre-satoshi vender det hele tiden op. Billede via Wikipedia

I 2010 ændrede McCaleb Mt. Gox som en bitcoin til dollar-udveksling og dens popularitet steg. Det følgende år solgte McCaleb Mt. Gå til Mark Karpelès, en Tokyo-baseret fransk udvikler, skønt han bevarede en minoritetsandel i virksomheden. Karpelès, der udnyttede bitcoins voksende popularitet, hjalp med at gøre Mt. Gox verdens mest populære BTC-børs, og inden 2013 behandlede den omkring 70% af alle transaktioner over hele verden. Vi ved alle, hvad der skete næste gang.

Mt. Gox hack hjemsøger stadig kryptorummet. I 2014 viste det sig, at hackere havde formået at få adgang til børsens tegnebog og stjæle omkring 850.000 BTC til en værdi af omkring 450 millioner dollars på det tidspunkt. Det faktum, at disse BTC ville være mere end 24 milliarder dollars værd til dagens priser er nok til at bringe nogen ud i en kold sved, endda næsten syv år længere nede. Da åbenbaringerne opstod, Mt. Gox lukkede ned og indgav konkurs. Det begyndte likvidationsprocedurer et par måneder senere.

Mt. Gox Fallout

Mt. Gox spiller en relativt lille rolle i Jed McCalebs historie, især da han solgte ud til Karpelès længe før hacket blev opdaget. Dette har dog ikke stoppet den kedelige saga fra at dogge McCaleb lige siden. Bare sidste år blev han ramt med en retssag fra to tidligere Mt. Gox-handlende, der hævdede, at han på bedragerisk vis havde givet en forkert præsentation af børsen og dens sikkerhedsniveauer, når de forhandlede om salg til Karpelès. McCaleb svarede og kaldte dragten ‘useriøs og bare et pengegreb fra skruppelløse mennesker.’

Mt Gox Hack Jed

Ikke hvad du vil se, når du kommer til arbejde. Billede via Kvarts

Selvom det er svært at se, hvordan McCaleb kan holdes ansvarlig for Mt. Gox fiasko, mange ser stadig ud til at betragte ham som en skyggefuld karakter, og det er fristende at tro, at det er en del af hans CV, han ønsker, at han stille kunne skrubbe. Ikke desto mindre flyttede han hurtigt efter at have solgt op i 2011 til større og bedre ting.

OpenCoin og videre

Efter salget af Mt. Gox, McCaleb begyndte at arbejde på en open source betalingsprotokol, der havde til formål at lette bevægelse og udveksling af valutaer over hele verden. Det blev kendt som Ripple-protokollen og blev udviklet sammen med sin egen native XRP-valuta.

OpenCoin var det navn, der blev valgt for virksomheden, der skulle lede udviklingen, og det sikrede sig hurtigt finansiering fra folk som Andreesen Horowitz, Google Ventures og Kraken CEO Jesse Powell.

OpenCoin Ripple

OpenCoin: Ripples originale iteration. Billede via CoinDesk

McCaleb rekrutterede som David Schwartz og Arthur Britto til projektet og udnævnte senere Chris Larsen som OpenCoins CEO. Målet var at oprette et globalt betalingsnetværk, der ville konkurrere med bitcoins, men også kunne arbejde hånd i hånd med mere almindelige finansielle institutioner. Virksomheden droppede snart OpenCoin-navnet og blev omdøbt til Ripple Labs.

På trods af løftet om Ripple-protokollen såvel som holdet og den formidable finansiering, som projektet formåede at tiltrække, varede det ikke længe, ​​før McCaleb var på farten igen. Og endnu en gang syntes kontrovers at følge i hans kølvand.

Dårligt blod

Meget rygte og intriger omgiver McCalebs afgang fra Ripple Labs, som fortsat påvirker forholdet mellem hans tidligere og nuværende projekter.

I et 2015 New York Observer-stykke, journalisten Michael Craig hævdede, at uenighed var blevet sået hos Ripple Labs ved ankomsten af ​​Joyce Kim – en start-up iværksætter og risikovillig kapitalist, der også var blevet McCalebs kæreste.

Hun skabte angiveligt friktion med resten af ​​holdet og blev besat af at tale McCaleb som den øverste hund i virksomheden. Hun siges endda at have startet et rygte om, at han faktisk var Satoshi Nakamoto. Chris Larsen siges derefter at have grebet ind, hvorefter Kim forlod Ripple Labs efter kun seks ugers arbejde der.

Ripple Labs-logo

Ripple Labs: Endnu et hak på McCaleb sengeposten. Billede via Den uafhængige republik

I kølvandet på Kims afgang faldt en foreslået aftale med fintech-elskede Stripe igennem af grunde, der aldrig er blevet klare. Handlen siges at have været tæt på at blive afsluttet, men kom aldrig over linjen. I mellemtiden så det ud til, at McCaleb mistede interessen for hele Ripple-projektet.

Yderligere friktion med Chris Larsen boblede nu også til overfladen, meget af det centrerede sig om, at både han og McCaleb begge personligt havde milliarder af XRP til gengæld for deres arbejde med at grundlægge virksomheden. Dette skadede igen Ripples offentlige image.

Joyce Kim Stellar

Joyce Kim: Stjernens medstifter og kilde til uro hos Ripple Labs. Billede via Kreativt topmøde

Et klodset forsøg fra McCaleb på at få Larsen fjernet fra sin stilling blev nedstemt på et møde i bestyrelsen og de store investorer, med McCaleb som eneste stemme for flytningen. Selv hans allierede i lokalet var angiveligt for at bevare Larsen som administrerende direktør.

På trods af den forlegenhed, der blev forårsaget af afstemningen og dens resultat, var resten af ​​holdet ivrige efter, at McCaleb skulle forblive og fortsætte det arbejde, han havde gjort for at opbygge protokollen. McCaleb syntes imidlertid at være uenig, og selvom han bevarede en plads i selskabets bestyrelse, gik han faktisk AWOL i et år. Det var først i marts 2014, at han endelig opgav sin plads i bestyrelsen og sluttede sit forhold til Ripple Labs.

Går stjernerne

Efter at have brugt et år på at tilsyneladende ikke meget, var McCaleb klar til at lancere sin seneste idé og den, der har holdt ham optaget lige siden. Stellar blev designet til at udføre stort set den samme funktion som Ripple og brugte endda Ripples open source-kode.

Derefter var der spørgsmålet om de ni milliarder XRP, som McCaleb stadig havde – midler, der, hvis de blev dumpet på det åbne marked, alvorligt kunne destabilisere Ripple og styrte prisen på XRP.

Jed McCaleb Stellar

Stjerner: Jed McCalebs seneste venture. Billede via stjernernes

Og så, den 22. maj 2014, sendte McCaleb en besked på et Ripple Labs-opslagstavle, der begyndte: ‘Jeg planlægger at begynde at sælge alle mine resterende XRP begyndende om to uger.’ Prisen på XRP tankede med 40% i løbet af 24 timer efter meddelelsen og det dårlige blod strømmede nu ud. Til sidst, da det så ud til, at McCaleb måske igen står over for retssager, en aftale blev nået hvilket begrænsede mængden af ​​tokens, han kunne sælge over en bestemt periode.

For at tilføje fornærmelse mod skade for Ripple lancerede McCaleb og Joyce derefter Stellar ved hjælp af et lån på 3 millioner dollars fra ingen ringere end Stripe, det firma, der oprindeligt var klar til at komme i seng med Ripple Labs, før aftalen mystisk faldt igennem..

Forbliver sat

Historien om Stellar er for lang til at blive fortalt tilstrækkeligt her, men i modsætning til alle hans andre tidligere projekter synes denne i det mindste at have bragt McCaleb en vis stabilitet. Siden Ripple-debaklet har han tilsyneladende været tilfreds med at bruge mest sin tid og energi på Stellar, og efter en stenet start og et par få fejltrin ser det ud til, at Stellar kan være ved at blive voksen.

Der er naturligvis en ironi i Stellars succes, da det indebærer, at en langsigtet outsider som McCaleb bliver mere og mere hyggelig med banker og traditionelle finanser, der engang ville have været anathema for ham. Udnævnelsen i 2019 af Denelle Dixon som administrerende direktør for Stellar Development Foundation har overskredet projektets vækst og udsigterne til dets XLM-token. Dette kommer naturligvis til prisen for tættere bånd til regulerende organer, da Stellar forsøger at positionere sig som broen mellem kryptos verdener og den finansielle mainstream.

Stellar to Moon

Bliver interstellar. Billede via Shutterstock

Efterhånden som stablecoins vinder fart, og udsigten til centralbankens digitale valutaer (CBDC’er) bliver mere og mere sandsynlig, begynder det at se ud som om Stellar kunne være det projekt, der formår at placere sig selv på det rigtige sted at køre bølgen. Mange i kryptorummet begynder at slå alarm over dette og mærker Stellar som en ‘bankmønt’, der er langt væk fra de værdier, de holder af.

Alt dette skal gøre den nuværende krise ved Ripple endnu mere udtalt. Mens Stellar har været omhyggelig med at holde regulatorerne på plads, står Ripple over for en lang og blå mærker kamp mod SEC og muligvis et antal andre organer, der kan beslutte at veje ind.

Da det drejer sig om at møde denne trussel, vil der være frygt for, at Stellar i stigende grad er i stand til at bøje sine muskler. I mellemtiden skyldes den aftalte tidsperiode, der begrænser Jed McCalebs evne til at sælge flere af hans betydelige XRP-beholdninger, det næste år eller deromkring.

Jed smiler

Masser af at smile af? Billede via Ripple Coin Nyheder

Mens han ser ud til at være tilfreds med at fortsætte sit arbejde med Stellar, især da projektet fortsætter med at samle fart, er der helt sikkert flere vendinger foran McCaleb. New York Observer-stykket, skønt det stærkt tilbagevises i sine påstande af dets emne, tegner ikke desto mindre et – uflatterende – billede af en rastløs maverick.

Kunne Stellars skift mod respektabilitet fremkalde endnu en sceneændring? Eller motiveres han af et utrætteligt ønske om at besejre sine gamle rivaler ved Ripple? Og hvad planlægger han nøjagtigt at gøre med al den XRP, forudsat at den bevarer nogen form for værdi i de kommende måneder og år?

På en eller anden måde har vi ikke hørt det sidste af ham.

Fremhævet billede via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me