Celo anmeldelse: Den “Mobile First” Blockchain-platform

Et af blockchain-projekterne, der har arbejdet med at stille kryptokurver til rådighed for alle ved at forenkle betalingsprocessen, er Celo. I stedet for at bruge komplekse, lange strenge af bogstaver og tal som blockchain-adresser, er brugere af Celo i stand til at sende og modtage kryptokurver ved hjælp af deres mobiltelefonnummer..

Holdet på Celo tog beslutningen om at bruge mobiltelefonen, fordi den er så allestedsnærværende og forstået. Mens nogle områder af verden ikke har modtaget kabler til internet eller endda til fasttelefoner i 2020, har de mennesker, der bor i disse områder, i mange tilfælde mobiltelefoner.

Hash af mobiltelefon

Brug af mobilnumre som krypto-adresser gør krypto mere tilgængelig for masserne. Billede via Celo Blog

For at gøre brug af mobiltelefoner blev Celo-protokollen oprettet til at være let og hurtig. Og med over 6 milliarder mobile enheder globalt blev det også lavet til at være skalerbart. Vigtigst af en brugeroplevelse er, at Celo er nem at bruge.

Celo forenkler Blockchain-transaktioner

Celo-teamet forenklede brugeroplevelsen ved at slippe af med de klodsede offentlige nøgler på brugersiden og erstattede dem med de mobilnumre, som de fleste af os er vant til. De er også langt nemmere at huske og at indtaste en formular som en adresse.

Brug af mobiltelefonnumre som adresser tillod også holdet at udvikle en blockchain med langt lavere ressourceforbrug sammenlignet med mange moderne blockchain-løsninger. Dette lave ressource design er nøglen til at øge brugen i områder, hvor ressourcerne er knappe.

Celo-proces

At sende og modtage kryptokurrency har aldrig været så let. Billede via Celo.org

En sidste tilføjelse til Celo-platformen er den decentrale algoritme EigenTrust. Dette er en algoritme, der måler omdømme svarende til den måde, en kredit score måler vores økonomiske omdømme på. Med EigenTrust som en del af systemet defineres en kontos omdømme-score af antallet af andre konti, der har tillid til det, vægtet af deres omdømme-score.

EigenTrust blev udviklet af Sep Kamvar, en af ​​grundlæggerne af Celo, i 2002 for Google, og det blev tidligere brugt som en vigtig komponent i Google PageRank-algoritmen.

Brug af Celo-platformen

Mens Celo-appen er den foretrukne måde at sende Celo Dollars (cUSD), platformens stabile mønt, er det ikke nødvendigt. Brugere kan sende cUSD via WhatsApp, hvis de vil, men for at modtage cUSD skal modtageren downloade og installere Celo tegnebog (i øjeblikket kun tilgængelig for Android).

Når tegnebogen oprettes, linkes mobilnummeret til en tegnebogadresse, og en kryptografisk hash af telefonnummeret gemmes på blockchain. Det er virkelig en simpel proces, og du kan endda prøve det selv ved hjælp af Celo udvikler tegnebog og Alfajores Testnet.


Vi prøvede det for at se, om det virkelig fungerede som annonceret af Celo-teamet og fandt ud af, at det virkelig er en forenklet måde at interagere med en blockchain og kryptokurrency. Efter installation af tegnebogen og sammenkædning af et mobilnummer sender appen en kode via SMS til mobilnummeret. Brugeren indtaster denne kode i tegnebogen-appen, og systemet begynder at synkronisere tegnebogen og den mobile enhed.

Celo Mobile

En simpel mobilgrænseflade til afsendelse og modtagelse af krypto. Billede via Legetøjsforretning

Celo-teamet har også udtalt, at flere telefonnumre kan tilknyttes den samme Celo-adresse, hvilket kan være nyttigt, når du ændrer telefonnumre. Numre kan når som helst tilføjes eller fjernes fra en tegnebogadresse.

Der er et mindre gebyr, der opkræves på kontoen for at bekræfte telefonnummeret, men det er ikke så meget med testnet, da tegnebogen kommer forudbetalt med 10 cUSD. Og hvis du fortsætter med at bruge tegnebogen, kan du altid fylde den op fra Celo vandhane. Hver anmodning til vandhanen leverer 10 cUSD og 5 CELO.

Vi vil diskutere cUSD og CELO i dybden senere i artiklen.

Hele processen er så enkel, at i løbet af en Reddit AMA en af ​​de tidlige bagmænd omtalte Celo-projektet som “WhatsApp for penge.”

CELO-teamet

Celo-teamet består af snesevis af enkeltpersoner fra hele verden og fra flere discipliner, der inkluderer softwareudvikling, blockchain engineering, marketing, forretning, økonomi og andre. Det er denne brede, dybe oplevelsesbase, der har anbefalet Celo som et af de bedste projekter at se i blockchain-rummet.

De tre medstiftere af Celo er Sep Kamvar, Rene Reinsberg og Marek Olszewski. De tre deler ansvaret for at køre projektet gennem cLabs.

Celo grundlæggere

De tre medstiftere af Celo – Marek, Rene og Sep. Image via Blockfyre

Rene Reinsberg har ansvaret for forretningen. Senest var Rene EIR hos General Catalyst Partners. Tidligere var han GoDaddy’s vicepræsident for nye produkter. Han var med til at grundlægge venture-backed Locu og fungerede som CEO indtil Locus erhvervelse af GoDaddy i august 2013.

Rene startede sin karriere på de globale kapitalmarkeder hos Morgan Stanley og arbejdede også hos McKinsey, Verdensbanken og TechnoServe. Han opnåede et diplom i finans fra Tysklands WHU og en MBA fra MIT Sloan. Rene er en aktiv rådgiver og investor i 50+ virksomheder.

Sep Kamvar er opfinderen af ​​det digitale omdømmesystem kaldet EigenTrust, som engang blev brugt af Google som en del af deres Pagerank-algoritme. Før han kom til Celo, var han partner i Wildflower School og lektor ved Massachusetts Institute of Technology. I tidligere år var han konsulentprofessor for Stanford University, mens han også arbejdede som ingeniørleder for personalisering hos Google.

Marek Olszewski er en ivrig computeringeniør med en ph.d. i datalogi fra Massachusetts Institute of Technology. Han arbejdede også hos Microsoft Research, Google og Sun Labs inden han oprettede sin maskintelligens-start Locu. Efter at det blev erhvervet af GoDaddy, fungerede han som VP of Engineering hos GoDaddy, indtil han gik videre til Celo.

Ud over det officielle personale hos cLabs og Celo er der også en gruppe af 50 ambassadører fra 16 lande over hele kloden, der opretholder Celo-samfundet, skriver blogindlæg, administrerer lokale sociale mediekanaler, kører lokale begivenheder og opretter forbindelse til lokale Celo-partnere.

Hvordan fungerer Celo?

Mens Celo virker meget enkel for brugerne, er det på backend lige så teknisk sundt som ethvert konkurrerende blockchain-projekt. Celo er bygget ved hjælp af Go-implementeringen af ​​Ethereum og bruger en Proof-of-Stake-konsensusalgoritme. Grundlæggerne valgte PoS for dets lette ressourceforbrug. Systemet bruger både validatorer og noder til at verificere transaktioner og for at sikre, at netværket forbliver sikkert.

Bevis for indsats vs bevis for arbejde

Visuelt af fordelene ved Bevis for indsats frem for Bevis for arbejde konsensus. Billede via Celo.org

Celo bruger i øjeblikket en byzantinsk fejltolerant konsensusalgoritme, hvor et defineret sæt valideringsnoder bruges til at nå til enighed om gyldigheden af ​​transaktioner, der er sendt til netværket. Denne konsensusmetode kan nå til enighed om transaktionernes gyldighed, selv når en tredjedel af noderne er ondsindede, defekte eller offline.

Der er mange andre succesrige blockchain-projekter, der bruger PoS-konsensus, og disse inkluderer Cosmos, Tezos og Algorand. Og i den nærmeste fremtid vil Ethereum også overgå til at blive en Proof-of-Stake blockchain.

At blive en Celo Validator

En ulempe ved valideringsnetværket er omkostningerne ved at køre en validatorknude, der i øjeblikket anslås til at være over $ 15.000. Stadig, det er ret billigt sammenlignet med for eksempel Cosmos, hvor det kræver 10.000 ATOM (over $ 50.000) for at blive validator.

Selvom omkostningerne er uoverkommelige for mange, leder Celo efter måder at gøre det mere overkommeligt at køre en validator. I øjeblikket inkluderer det et system med flere niveauer af validatorer, noder og lette klienter. Celo-samfundet har også foreslået at øge antallet af validatorer til millioner, men i øjeblikket er der maksimalt 100 validatorer på netværket.

Celo-niveauer

Validatorer er den mindste og mest magtfulde gruppe i Celo-netværket. Billede via Celo.org

Bemærk, at validatorer er de mest kraftfulde komponenter i netværket. De er ansvarlige for protokolændringer, leverer sikkerhedsrevision og leverer den nødvendige hardware og software til at holde netværket i gang.

Naturligvis kompenseres validatorerne for den rolle, de udfører i netværket. Ud over at blive kompenseret har de også styringsegenskaber, der styrer netværket og protokollen i den bedste retning som samfundet anser for.

Alle validatorer, der ikke handler i netværkets interesse, kan straffes økonomisk. Plus, da validatorerne vælges af Celo-indehavere, kan enhver validator, der ikke handler i samfundets bedste, erstattes af stemmerne fra samfundet.

Validatorer tjener i øjeblikket næsten 30% APY på deres indsatte CELO-tokens. For dem der ikke kan eller ikke vil køre en validator, er der en mulighed for at stake mønter ved at delegere dem til validatorerne. I dette tilfælde er APY på indsatte mønter lidt over 10%. Desværre er det stadig en ret kompleks operation, selv at delegere, da det skal gøres via en kommandolinjegrænseflade.

Kørsel af en Celo-node

Celo inkluderer transaktionsgebyrer, som de fleste andre blockchain-netværk. I tilfælde af Celo er disse gebyrer for transaktioner, der sendes til de fulde noder. Fordi netværket bliver mere effektivt, når der er flere noder, skal der være en måde at incitamentere folk til at køre en fuld node. Den gode nyhed er, at der ikke er nogen omkostninger til at køre en anden knude end den elektricitet, der bruges til at køre den maskine, noden er installeret på.

Celo-noder drager fordel af “gateway-gebyrer” i netværket. Knudepunkterne betragtes også som gateways til netværket, og de videresender transaktioner og anmodninger fra lysnoderne til validatorerne. I et netværk som Celo, hvor de fleste af knudepunkterne vil være lette eller ultralette mobile tegnebogsknudepunkter, er det vigtigt at have et robust niveau af fulde knudepunkter på plads til at servicere lysknudepunkterne.

Celo Gateway-gebyrer

Gateway-modellen giver et incitament til at køre en Celo-node. Billede via Celo.org

Når en lysnode har en transaktion, knytter de det lille gatewaygebyr til det, og når det sendes videre til det fulde knudepunkt, er dette gatewaygebyret incitamentet for det fulde node til at videregive transaktionen til validatorerne.

Lette klienter er i stand til at vælge den specifikke fulde knude, de ønsker at servicere dem, og dette kan være baseret på placering, pris, pålidelighed og andre faktorer for at optimere omkostningerne og servicekvaliteten.

Hvad er Celo-aktiverne?

Der er i øjeblikket to indfødte kryptoaktiver, der bruges i Celo-netværket. Disse er Celo Dollars (cUSD) og Celo (CELO).

Celo Dual Crypto

To mønter er i øjeblikket tilgængelige til brug i Celo-netværket. Billede via Celo.org

Der er et tredje aktiv brugt på Coinbase og et begrænset antal andre afsætningsmuligheder, der hedder Celo Gold og bruger ticker cGLD. Dette er ERC-20-tokens, der blev solgt i hollandsk auktion på Coinlist den 12. maj 2020. Forretninger som Coinbase modtog også cGLD-tokens på det tidspunkt som betaling for deres tidlige investeringer i Celo. CGLD-tokens blev låst op, da Celo-mainnet blev lanceret og kan udveksles til CELO eller til cUSD.

CUSD

Celo Dollars eller cUSD er Celo stablecoin, der er beregnet til at muliggøre stabil overførsel af værdi mellem brugere. Det understøttes af reserver af andre digitale aktiver som Bitcoin og Ethereum og er knyttet til prisen på den amerikanske dollar. I fremtiden har holdet sagt, at de vil udvide stablecoin-tilbudene til blandt andet cEUR og cGBP.

cUSD-stabilitet

Markedskræfterne for udbud og efterspørgsel sagsøges for at opretholde stabilitet i cUSD-token. Billede via Celo.org

Protokollen, der giver cUSD stabilitet, er en hybrid seigniorage- og kryptosikkerhedsmodel. Det betyder, at sikkerheden bag cUSD er en blanding af CELO og andre kryptokurver. Disse bruges til at justere forsyningen af ​​cUSD og vedligeholde pinden.

For at opretholde en høj sikkerhedsration, som er afgørende for systemets stabilitet, opkræves der et gebyr på transaktioner, der føjes til reserven. Det er også muligt i fremtiden, at en del af hver blokbelønning tilføjes reserven, hvis det er nødvendigt for at opretholde stabiliteten.

Som med andre stablecoins er arbitrageurs en nøglekomponent for at holde pinden. Så når prisen på cUSD er over $ 1, forventes arbitrageurs at købe CELO og veksle den til cUSD, og ​​derefter sælge cUSD for at indsamle overskuddet. Dette salg vil skubbe markedsprisen på cUSD ned til $ 1.

Celo arbitrage

Arbitrage er en af ​​nøglerne til at opretholde cUSD’s stabilitet. Billede via Celo.org

På samme måde, hvis prisen på cUSD er under $ 1 vil arbitrageurs købe tokenet og derefter bytte det til CELO for at tjene på forskellen. CUSD-køb vil skubbe prisen op til $ 1.

Brugere kan oprette cUSD ved at sende CELO / cGLD til en værdi af $ 1 til Celo Foundation-reserven. De kan også ødelægge cUSD ved at konvertere det tilbage til CELO.

CELO

Celo Dollars kan præges eller brændes når som helst for at opretholde stabilitet og knytte til den amerikanske dollar. Det samme gælder ikke CELO, som har en fast forsyning. Det er gennem denne kryptovaluta med fast forsyning, at Celo opretholder prisstabilitet såvel som de fleste af blockchains styringsoperationer.

CELO-tokens har følgende hjælpeprogrammer:

  • Deltag i beslutninger om styring på platformen.
  • Støt den overkollateraliserede reserve, der bakker de stabile værdivalutaer på platformen (oprindeligt Celo Dollars) og prisstabilitet.
  • Finansiering til støtte for applikationer i økosystemet.
  • Incitamenter til validatorer sikrer og driver netværket.

Brugere, der har nok CELO (og cGLD), er i stand til at deltage i netværket som validatorer, og det er de i stand til foreslå og stemme om protokolændringer. Eventuelle forslag kræver også, at en lille mængde CELO sendes til en smart kontrakt, hvor de er låst inde. Hvis forslaget i sidste ende godkendes, returneres disse midler efter en ventetid på tre dage..

Afstemning om Celo-låsning

Styringsprocessen inden for Celo. Billede via Celo.org

Afstemning om protokolændringer sker også ved at låse CELO op i den samme smarte kontrakt. Igen er vælgerne i stand til at huske deres CELO, efter at der er gået en ventetid på tre dage. Denne ventetid er at modvirke angreb på netværket.

Alliancen for velstand

Det overordnede mål for Celo er drevet af missionens og målene for Alliance af velstand. Celo vil ikke bare være det første mobilvenlige, stærkt sikrede blockchain-netværk. Det ønsker at opnå dette for at udvide sin mission om at forbedre økonomisk inklusion og velstand for borgere i alle dele af verden, der traditionelt er blevet udelukket fra det finansielle system. Derfor er mobilapplikationen så vigtig for Celo.

Celo Mission

Celo og Alliancen for velstands mission. Billede via Celo Blog

Årsagen til, at mobiltelefoner blev valgt, er enkel. I mange af de fattigste regioner i verden er mobiltelefonen utilsigtet blevet en ”leapfrog” teknologi. For eksempel, selvom mange af disse områder aldrig har haft fastnettelefoner eller opkaldsinternet, er de nu mættet af mobiltelefoner og andre mobile enheder.

Derudover vokser mængden af ​​værdi, der sendes gennem mobiltelefoner hvert år, selv uden at der redegøres for digitale aktiver.

Ikke kun det, men mængden af ​​værdi, der nu overføres ved hjælp af mobile enheder, vokser hvert år. Alene i 2018 var der anslået 136 milliarder dollars i kontanttransaktioner gennemført via mobile pengeagenter. Det er en talende statistik, der understøttes af det faktum, at antallet af mobile pengeagenter overstiger antallet af kommerciel bankinfrastruktur.

Celo Foundation fortsætter denne overgang ved at oprette Alliancen for velstand. Dette er en vidtgående gruppe af enkeltpersoner, projekter, virksomheder, fonde, investeringsfonde, tjenesteudbydere og andre enheder – som alle er forpligtet til at forbedre den økonomiske velstand for dem i de fattigste regioner i verden.

Celo Alliance

Målene for Alliancen for velstand. Billede via Celo.org

Disse forbedringer kan findes i mange former og er blevet defineret af Celo Foundation under følgende nicher: Accepter, erhverv, opbyg, tjen, undervis, giv, dyrk, lån, bevar, send, gem og sikr.

Alliancen er vokset eksponentielt og er endda blevet sammenlignet med Libra-projektet, der blev lanceret af Facebook, fordi det har tiltrukket et lignende publikum af brugere og tilhængere..

Celo accepteres som det første store blockchain-projekt, der har gjort social indflydelse til kernen i sin mission.

Alliance for velstand Celo

Medlemmerne af Alliancen for velstand. Billede via Celo Blog

Ud over den indvirkning, der er direkte på fattige enkeltpersoner og samfund, har virksomhederne i Alliancen også beføjelse til at arbejde sammen for at skabe endnu større velstand for borgerne, der bliver hjulpet af Alliancen.

CELO-prisydelse

Med hovednettet til CELO-lancering den 18. maj 2020 har CELO-token ikke handlet meget længe. Og bortset fra nogle fyrværkeri i slutningen af ​​august og begyndelsen af ​​september har symbolet været på samme niveau.

Desværre for tidlige investorer er niveauet mellem $ 1,50 og $ 1,70, hvilket er langt under gennemsnitsprisen på $ 5,02, der blev betalt for cGLD i maj 2020 Hollandsk auktion på Coinlist. Faktisk begyndte CELO kun en uge efter den hollandske auktion at handle på kun $ 0,83, og det højeste niveau, den har nået, er $ 4,73 den 4. september 2020.

Celo-prisdiagram

Den korte, men ustabile historie med CELO-prisen. Billede via Coinmarketcap.com

Da 2021 begynder, er det meste af handelsvolumenet i token på Coinbase Pro. Derudover er der en lille mængde handel på Bilaxy og på Bittrex.

Til opbevaring har Celo frigivet en tegnebog, men den er i øjeblikket kun tilgængelig for Android enheder. Der er også en tredjepart Chrome-udvidelse, dog har den ingen anmeldelser og meget få brugere, så installer den på egen risiko.

Konklusion

Mens Celo endnu ikke har fået mainstream-accept, har den fået massiv adoption i kryptokurrency-samfundet, hvor næsten 100 virksomheder sponsorerer eller støtter projektet på en eller anden måde. Det er let at se, at Celo er et ekstremt ambitiøst projekt, i betragtning af dets mission er at skabe velstand for alle.

Forstå imidlertid, at projektet er i en meget tidlig fase. Mens hovednettet blev lanceret i maj 2020, ser det ikke ud til, at vedtagelsen sker meget hurtigt fra december 2020.

Celo Mainnet

Celo hovednet blev lanceret 18. maj 2020. Billede via Celo Blog

Alligevel er samfundet bag Celo stort, forskelligt og lidenskabeligt. Og ved at bruge mobiltelefonen i sit design har den fundet en måde at gøre kryptokurver mere tilgængelige og forståelige for den gennemsnitlige person. Dette kunne være netop den ting, der skal drive massiv adoption i det kommende årti.

Denne type adoption vil være nødvendig for at se vækst i CELO-token, som desværre har været modstandsdygtig over for december-rallyet i Bitcoin og andre store kryptokurver.

Fremhævet billede via Shutterstock

Ansvarsfraskrivelse: Dette er forfatterens udtalelser og bør ikke betragtes som investeringsrådgivning. Læsere bør gøre deres egen forskning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me