Tezos-arvostelu: Blockchain-hallinta ja turvalliset älykkäät sopimukset

Tässä Tezos (XTZ) -katsauksessa tarkastelemme yhtä viime vuosien kiistanalaisimmista blockchain-projekteista.

Mikä alkoi menestyksekkääksi ICO: ksi, jossa oli tähtitukijoita ja vahva joukkue, joka siirtyi harhaanjohtaviin oikeusjuttuihin ja kiivaaseen taisteluun. Siitä huolimatta näyttää siltä, ​​että joukkue on onnistunut oikaisemaan laivan, uudistamaan sisäisesti, jakamaan rahakkeita ja viemään mainnetinsa.

Alla esitän skandaalin ja oikeusjuttujen ajanjakson ja selitän sitten mitä Tezos on niille, jotka haluavat sijoittaa nyt, kun mainnet on ollut läsnä lähes vuoden, ja sijoittajat ovat voineet vaatia rahakkeitaan.

Kun XTZ-hinta on edelleen alhainen vuoden 2018 karumarkkinoiden jälkeen, voi nyt olla hyvä aika päästä, koska Tezosin idea on edelleen erittäin hyvä

ICO taisteluun

Jonkun historia Tezos on vähän yli vuoden vanha, mutta se on jo ollut melko suuri vuoristorata sijoittajille ja tukijoille.

Tezosilla oli erittäin onnistunut ICO lähes vuosi sitten 14. heinäkuuta 2017. Se keräsi hämmästyttävän 232 miljoonaa dollaria yhdessä päivässä, mikä oli 10 kertaa perustajien odotuksia. Näytti siltä, ​​että Tezosilla meni hyvin.

Valitettavasti näin ei ollut, koska asiat kehittyivät nopeasti hallitsematta perustajia Arthuria ja Kathleen Breitmania. Kuten monet kryptovaluuttaprojektit, Tezos oli perustanut Sveitsin säätiön varojen hallitsemiseksi Sveitsin rentojen pankkisääntöjen vuoksi. Pariskunnat eivät ottaneet huomioon sitä, että Sveitsin lain mukaan säätiön hallitus hallitsee täysin säätiön kaikki varat.

Tezos ICO: n valmistuminen

Tezos ICO: n valmistuminen

Tässä tapauksessa Johann Gevers oli nopea lukitsemaan Breitmanin pois Tezosin varoista. Siitä lähtien Breitmanit ovat taistelleet saadakseen takaisin hallinnan Tezosista, yrittäneet syrjäyttää Johann Geversin ja käsitelleet vähintään 4 ryhmäkanteen tapausta. Breitmans säilytti projektin lähdekoodin hallinnan Delaware-pohjaisen yrityksen, Dynamic Ledger Solutionsin kautta, mutta se ei tehnyt heille juurikaan hyvää ilman ICO-varojen hallintaa.

Samaan aikaan kaikki Tezosin sijoittajat suljettiin myös sijoituksistaan, eivätkä he voi mitenkään vaatia rahakkeita, saati sitten myydä niitä. On mielenkiintoista huomata, että XTZ-tunnus lisättiin Coinmarketcap.com-sivustoon 2. lokakuuta 2017 hintaan 1,66 dollaria tunnusta kohden ja kaupankäynnin arvo oli 4,44 dollaria merkkiä 30. kesäkuuta 2018, vaikka kukaan ei ollut vielä voinut vaatia yhtä Tezos-tunnusta.

Ethereumin ja Bitcoinin hinnannousun takia ICO: n jälkeen kerätyt 232 miljoonaa dollaria olivat kasvaneet 555 miljoonaan dollariin.

Tezoksen hallinnan palauttaminen

Gervers pois Tezosista

Bootin saaminen. Lähde: Youtube


Kuukausien ajan taistellessaan Geversin poistamiseksi hallituksesta, hän lisäsi helmikuussa 2018 uuden hallituksen jäsenen auttaakseen pitämään itsensä vallassa. Se oli lyhytaikaista, ja helmikuun loppuun mennessä koko säätiön hallitus oli eronnut, mukaan lukien Gevers.

Se avasi lopulta oven Breitmanien takaisin Tezos-varojen hallintaan, ja he ja yhteisö olivat nopeasti astumassa sisään ja valmistautuneet laukaisemaan. 22. helmikuuta 2018 julkaistun lehdistötiedotteen mukaan:

“[Tezos] -säätiö valmistautuu auttamaan Tezos-verkon käynnistämisessä ajoissa.”

Neljä kuukautta hiljaa

Tämän lehdistötiedotteen ja Kathleen Breitmanin lupauksen mennä rouge ja yksinkertaisesti vapauttamaan tunnus viikkojen kuluessa, Tezos-perustajat eivät olleet juurikaan kommunikoineet. Tämä oli ymmärrettävästi turhauttavaa sijoittajille, jotka olivat nähneet sijoituksensa yli kaksinkertaiseksi ICO: n jälkeen, mutta jotka eivät ole vielä käytettävissä.

Huolimatta väitteistä, joiden mukaan tekninen kehitys oli puutteellista, koska kehittäjille ei voitu maksaa ja he jättivät projektin, Tezos jatkoi lopulta betanetin käynnistämistä, melkein vuosi ICO: n jälkeen. Tunnuksia julkaistiin pitkään kärsiville sijoittajille, mutta heidän saagansa ei ollut vielä valmis.

Ennakoimaton KYC / AML-vaatimus

Sijoittajat saivat ruman yllätyksen 10. kesäkuuta 2018, kun Tezos-säätiö ilmoitti että he vaativat tunnista asiakkaasi / rahanpesun torjuntaa kaikilta Tezos-projektin sijoittajilta, jotka halusivat pääsyn rahakkeisiinsa.

Säätiön lausunnossa:

Arvostamme ja kunnioitamme osallistujiemme yksityisyyttä, ja lukemattomien muiden kanssa ympäri maailmaa vastustamme henkilökohtaisesti tarpeetonta henkilötietojen keräämistä, josta on tullut yleistä Internetissä. On kuitenkin tärkeää noudattaa nopeasti muuttuvaa sääntelyympäristöä. Tätä varten KYC / AML-tarkistuksen suorittaminen – kuten on tullut normi blockchain-projekteille – on paras tapa edetä

Erikseen yksi Tezos-perustajista, Arthur Breitman, vastasi Reddit-käyttäjälle joka valitti, että ICO: n alkuperäisessä usein kysytyssä kysymyksessä ei ollut KYC / AML-vaatimuksia, joissa oli lyhenne “Ei minun puheluni”.

Säätiö on aloittanut KYC / AML-prosessin, ja sijoittajat voivat tehdä varmennusprosessin milloin tahansa.

Menneisyys on menneisyyttä

Kun Tezos julkaistiin viimein 1.7.2018, jotkut kokevat, että kaikki huonot uutiset, tapahtumat ja lehdistö ovat Tezoksen takana ja että projekti voi nyt rauhoittua ja täyttää teknisen lupauksensa. Taajuuden toisessa päässä ovat sijoittajat, jotka luovuttivat välittömästi Tezos-rahakkeensa julkaisun jälkeen lähettämällä hinnan liukastumisen muutamassa päivässä yli 50%.

Tiedät historian, katsotaan nyt tulevaisuuteen.

Mikä on Tezos?

Tezos on ainutlaatuinen lohkoketju, jonka kehittäjät ovat rakentaneet alusta asti. Se ei perustunut mihinkään muuhun lohkoketjuun haaroittamalla tai rakentamalla ylimääräisen kerroksen olemassa olevan projektin päälle.

Tezosin tavoite on petollisen yksinkertainen: se haluaa luoda lohkoketjun, joka pystyy sisällyttämään uusia innovaatioita vaarantamatta kovaa haarukkaa, joka voisi jakaa yhteisönsä.

Ethereumin tavoin Tezos sallii älykkäät sopimukset, ja se on suunniteltu turvalliseksi ja tulevaisuuden todistetuksi hajautetulla yhteisöjohtoisella konsensusmekanismilla.

Tezos vs. Ethereum

Tezot verrattuna ETH: han. Lähde: Keskitaso

Tezos haluaa rakentaa blockchain-tekniikkaa, joka toimii paremmin kuin nykyiset johtajat Bitcoin ja Ethereum. Jo se on kehittänyt lohkoketjun, joka on huomattavasti vähemmän laskennallisesti intensiivinen ja vaatii vähemmän virtaa kaivostyöläisiltä (tai leipureilta, kuten Tezos kutsuu heitä), mutta silti ylläpitää luotettavaa todistetta panoksen konsensusmekanismista, jota he ovat kutsuneet nestemäiseksi todistukseksi (LPoS).

Tezos-sovelluksen LPoS-konsensuksen avulla käyttäjät palkitaan siitä, että he ovat auttaneet ylläpitämään yksimielisyyttä lohkoketjussa. Itse asiassa Tezosin panostukset ovat tällä hetkellä korkeimmat kaikista PoS-panoksista.

Tezos tarjoaa myös muodollisen prosessin, jonka avulla sidosryhmät voivat hallita protokollaa tehokkaasti ja toteuttaa tulevia innovaatioita. En ole tietoinen mistään muusta blockchain-projektista, joka ottaisi tällaisen näkemyksen hallinnosta.

Kuinka Tezos toimii?

Tezos toimii monin tavoin samalla tavalla kuin muut lohkoketjut, mutta keskeisellä erolla. Tämä innovatiivinen ero on siinä, miten lisäykset ja muutokset tehdään lohkoketjuun. Se toimii näin:

Kehittäjä ehdottaa muutosta tai päivitystä Tezos-protokollaan. Tällöin he voivat myös liittää ehdotukseen laskun ja jos yhteisö hyväksyy muutoksen ja lisää sen seuraavaan päivitykseen, he saavat maksun XTZ-rahakkeina. Tällä on kaksi etua. Se kannustaa kehittäjiä osallistumaan Tezos-kehitykseen ja hajauttaa myös verkon ylläpitoa ja kehittämistä.

Koska kehittäjät saavat tunnuksia hyväksytyistä päivityksistä, he saavat korvauksen heti työstään Tezos-verkossa. He eivät tarvitse yrityssponsoria, työnantajaa tai muuta perinteistä taloudellista palkkiota. He voivat vapaasti työskennellä sen puolesta, mikä kiinnostaa heitä.

Muodollisia matemaattisia todisteita käytetään varmistamaan, että lohkoketjun keskeiset ominaisuudet pysyvät voimassa kaikissa päivityksissä. Tämä oli Tezos pystyy nopeasti kehittymään teknologisesti säilyttäen silti tietynlaisen perustuslain.

Tezos-ekosysteemi

Tezos-ekosysteemi. Lähde: Oxana Kunets

Tezos on myös mielenkiintoinen, koska se mahdollistaa ketjussa olevien palkkioiden luomisen, mikä nopeuttaa uusien ominaisuuksien kehittämistä sekä mahdollistaa virheiden havaitsemisen ja poistamisen nopeammin. Nämä palkkiot voivat luoda kuka tahansa sidosryhmä.

Mikä tekee tezoista erilaiset

Tezos haluaa olla suuri estoketju ja markkinoi itseään vaihtoehtona lohkoketjuille, kuten Ethereum, Zcash ja kunnianarvoisa Bitcoin. Joten mikä tekee Tezosista tarpeeksi erilaisen, jotta sitä voidaan pitää toimivana korvaajana näille muille suurille lohkoketjuille?

Jokainen toinen lohkoketju voidaan kuvata tripletillä (osoita, käytä ja pisteytä):

  • Osavaltio: Sisäinen, muutettava tilatyyppi. Esimerkiksi bitcoinissa tämä olisi joukko käyttämättömiä lähtöjä.
  • Käytä: Muunnos, joka ottaa tilan S, tapahtuman T ja tuottaa uuden tilan S.
  • Pisteet: Pisteytystoiminto, joka määrittää kelvollisen lohkoketjuhaaran. Bitcoinissa tämä on ketjun hajautusvoiman kokonaismäärä.

Tezos erottaa itsensä tekemällä soveltamis- ja pisteytysmuuttujat osaksi muuttuvaa tilaa, jolloin pääkirjan säännöt ovat itsehallittavia. Tämä on avain, koska kirjanpitosäännöt hallitsevat kirjanpidon kehitystä.

Tezos-ominaisuudet

Tezosilla on monia samoja ominaisuuksia kuin muilla lohkoketjuilla. Se on läpinäkyvä, erittäin turvallinen, hajautettu ja salauspohjainen, jotta se olisi käytännössä mahdotonta.

Tietysti Tezosilla on myös omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, jotka erottavat sen muista lohkoketjuista. Nämä ominaisuudet ovat:

Hajautetut, automatisoidut päivitykset:

Moderni ohjelmisto on useimmat meistä tottuneet helppoon päivitykseen uusiin julkaisuihin, mutta näin ei ole ollut lohkoketjuissa, joissa päivitykset voivat olla monimutkaisia, kiistanalaisia ​​ja suorastaan ​​vaikeita. Tezos on virkistävä poikkeus, jossa päivitysprosessi on hajautettu, mikä tekee siitä melkein yhtä helppoa kuin modernit ohjelmistopäivitykset.

Ei kovaa haarukkaa:

Tezos on laatinut selkeät hallituksen säännöt, joiden avulla sidosryhmät voivat helposti äänestää ja päästä yksimielisyyteen päivityksistä. Nämä säännöt pannaan täytäntöön ohjelmallisesti, eikä niitä voida välttää. Tämä välttää poliittisen umpikujan, joka on johtanut koviin haarukoihin niin monta kertaa muiden lohkoketjujen kanssa, koska kenelläkään ryhmällä ei ole tarpeeksi voimaa pakottaa tahtonsa yhteisöön.

Kuka on Tezoksen takana?

Tezos luotiin Arthur Breitman, Kathleen Breitman, Vincent Bernadoff, Bozman Çağdaş, Benjamin Canou ja joukko muita kehittäjiä. Tällä hetkellä Breitman’s ovat ainoat perustajat, jotka liittyvät suoraan Tezosiin, ja muut työskentelevät kumppaniorganisaatioissa Nomadic Labs ja OCaml Pro.

Arthur Breitman on Ranskassa syntynyt tietojenkäsittelytieteen tutkija, matemaatikko ja yrittäjä, joka työskenteli finanssialalla ennen kuin hän oli tekemisissä Tezoksen kanssa. Hän oli varhainen Bitcoinin käyttöönottaja, mutta näki pian sen puutteen – kyvyttömyys kehittyä, mikä johti lukuisiin koviin haarukoihin. Hänen ehdotettu parannus oli Tezos-projekti, joka on olemassa tänään.

Tezos-perustajat

Arthur & Kathleen Breitman. Kuva kautta Reuters

Kathleen Breitman sai myös kokemusta finanssialalta, työskenteli R3: n ja Bridgewater Associatesin palveluksessa ennen Tezoksen perustamista aviomiehensä Arthurin kanssa. Hänen työnsä R3: lla antoi hänelle käsityksen blockchain-tekniikasta.

Tezos-projektin julkisuudesta ja tunnettuudesta huolimatta kehittäjistä ja työntekijöistä on vähän tietoa. Suurimman osan työstä todennäköisesti tekevät kumppaniyritykset, eikä Tezos-verkkosivustolla ole tiimitietoja.

Yhtiö on tehnyt otsikoita siitä, että sen takana on joitain isoja nimiä. Esimerkiksi Polychain Capitalin perustaja Olaf Carlson-Wee on ilmaissut suoran tukensa Tezosille. Tim Draper on myös maininnut suunnitelmat investoida projektiin.

Tezos-yhteisö

Tezosilla on elinvoimainen yhteisö, jota jotkut pitävät vahvimpana ja joustavimpana blockchain-tilassa.

Ne, jotka ovat kannattaneet ja tukeneet projektia alusta alkaen, ovat varmasti vahva ja joustava ryhmä, joka on kestänyt kaikki varhaiset ongelmat. Tähän yhteisöön kuuluu kehittäjiä, tutkijoita, leipureita (“verkon validoijia”), suunnittelijoita, aloittelevia yrityksiä ja harrastajia, jotka kaikki työskentelevät Tezoksen menestyksen puolesta.

Tezoksen sosiaalisen median kanavat tukevat käsitystä, että yhteisö on vahva ja monipuolinen. Päällä Viserrys seuraajia on 43 700 ja tezoja ala-Reddit on yli 15 000 lukijaa, joilla on useita viestejä päivässä ja paljon vastauksia.

Se on yksi aktiivisimmista sub-Redditsistä, jonka olen nähnyt tähän mennessä. Heillä on myös kanava viestialustalla Mellakka, ja kun katsoin, eri huoneissa oli yli 8000 käyttäjää.

XTZ-tunnus

Tezos piti ICO: ta heinäkuussa 2017, ja kuten aiemmin mainitsin, he keräsivät hämmästyttävän 232 miljoonaa dollaria, mikä oli tuolloin ennätys, ja mielestäni korostan Tezoksen esittämää lupausta. ICO-rahakkeita myytiin hintaan 0,47 dollaria.

Tietysti kesti kuukausia, ennen kuin kukaan alkuperäisistä sijoittajista keräsi rahakkeitaan asiaankuuluvien oikeusjuttujen vuoksi. Itse asiassa on viime helmikuun raportit jotka osoittavat, että 26% ICO: ssa myydyistä XTZ-tunnuksista ei ole lunastettu. Se edustaa yli 60 miljoonaa dollaria!

Huolimatta siitä, että rahakkeita ei voitu lunastaa kuukausien ajan ICO: n jälkeen, XTZ: n hinta oli yli 2 dollaria lokakuuhun 2017 mennessä. Se nousi kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle 12,19 dollariin 17. joulukuuta 2017, mutta putosi nopeasti noilta korkeuksilta, kaupankäynnillä 4,24 dollaria joulukuun loppuun mennessä.

Vuoden 2018 alkupuoliskolla XTZ kävi kauppaa 2,50 dollarin ja 5,00 dollarin välillä kolikon ollessa heinäkuuhun 2018 yli 4 dollarin tason. Tunnus listattiin lopulta pörssissä Gate.io heinäkuun alussa ja hinta laski voimakkaasti, kun varhaiset sijoittajat ryntäsivät myymään rahakkeitaan.

Tezos-hintataso

Tezziesin hintataso. Kuva kautta CMC

Kaupankäynti 4,46 dollarilla 1. heinäkuuta kolikko laski alimmalle tasolle 1,10 dollariin 6. heinäkuuta mennessä. Se palautui hetkeksi takaisin yli 2 dollarin, mutta elokuussa se oli pudonnut tämän tason alapuolelle ja jatkoi laskuaan vuoden 2018 jälkipuoliskolla, lyömällä lopulta kaikki ajan alin $ 0.314631 7. joulukuuta 2018.

Hinta alkoi heti elpyä saavutettuaan sen matalan, ja huhtikuuhun 2019 mennessä XTZ kävi kauppaa takaisin yli yhden dollarin. Se ei noussut vielä yli $ 2: een vuonna 2019, ja 2. elokuuta 2019 alkaen se käy kauppaa $ 1.45: ssä.

XTZ-rahakkeita on nyt saatavana useilla pörsseillä, mutta Gate.io on edelleen yksi suurimmista kaupankäyntimääristä. Se näkee myös hyvät volyymit BitMaxissa, Krakenissä, Huobi Globalissa ja OceanExissä. Yksi pörssi, joka ei erityisesti listaa XTZ: tä, on Binance.

Tezos on julkaissut komentorivin lompakon XTZ: lle. Niille, jotka haluavat käyttöliittymän, on Galleon (työpöytä) ja TezBox (työpöytä, Android) lompakot. XTZ tukee myös Ledger- ja Trezor-laitteistolompakoita.

Ostaminen & XTZ: n säilyttäminen

Jos et osallistunut Tezos-väkijoukkoon, voit ostaa XTZ: n pörssissä. Tällä hetkellä on vain kaksi pörssiä, jotka tarjoavat kauppaa XTZ-rahakkeilla. Nämä ovat tällä hetkellä saatavilla Huobissa ja Kraken-pörssissä.

Toivomme, että kun Tezos siirtyy pois Betanetista, useampi pörssi listaa XTZ-rahakkeet. Ottaen huomioon, että Tezos keräsi niin paljon varoja joukkomarkkinoillaan, heillä on epäilemättä tarvittavat resurssit saada merkittävät listat pörsseistä kuten Binance-pörssi muiden keskuudessa.

Huobi XTZ

Rekisteröidy Huobiin ja osta XTZ-rahakkeita

Kun olet ostanut XTZ: n, sinun kannattaa varmistaa, että siirrät sen pois pörssistä. Tämä johtuu luontaisesta riskistä, joka aiheutuu suurten kolikoiden jättämisestä toisen yksikön hallintaan. Kuten sanonta kuuluu: “Ei avaimiasi, ei kolikoitasi”.

Suurille Tezos-omistuksille olet todennäköisesti parhaiten sijoittamassa ne laitteiston lompakkoon, joka pidetään offline-tilassa ja suojattu hakkereilta. Tezosilla on myös paperilompakko-vaihtoehto sekä valikoima kolmansien osapuolten lompakoita. Olemme toimittaneet luettelon turvallisimmista Tezos-lompakoista XTZ: n säilyttämiseen.

Johtopäätös

Tezos on innovatiivinen lohkoketju, joka rakennettiin alusta alkaen, ja pyrkii luomaan todellisen hajautetun yhteisymmärryksen yhteisymmärryksessä ja välttämään muissa lohkoketjuissa nähtyjä kovia haarukoita ja poliittisia erimielisyyksiä. Silloin on ironista, että projekti kärsi melkein alusta alkaen, mikä aiheutti vuoden pituisen viivästyksen rahakkeiden myöntämisessä ja betanetin luomisessa.

Projekti pysyy yhtä arvokkaana kuin aloitettiin, mutta ihmettelen, onko se menettänyt yhteisön luottamuksen siinä määrin, ettei se voi koskaan täysin toipua.

Tezos antaisi lohkoketjun kehittyä ja kehittyä ilman monimutkaisia ​​päivityksiä tai kovia haarukoita, ja tämä on edelleen arvokas ominaisuus.

Kaiken kaikkiaan Tezos on edelleen erittäin pakottava käyttötapa blockchain-tekniikalle, koska se voisi ratkaista protokollanhallintaongelmat, jotka ovat kohdanneet niin monia lohkoketjuja – Bitcoinista EOS: iin DAO: n kovaan haarukkaan.

Siksi ketjujen hallintaa koskevien hankkeiden menestys tai epäonnistuminen voi tarjota arvokasta tietoa koko kryptovaluuttayhteisölle. Toistaiseksi Tezos näyttää onnistuneen, vaikka kaikki projektia ympäröivät kiistat ja skandaalit.

Esitelty kuva Tezosin kautta & Fotolia

Vastuuvapauslauseke: Nämä ovat kirjoittajan mielipiteitä, eikä niitä pidä pitää sijoitusneuvona. Lukijoiden tulisi tehdä oma tutkimus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me