Lisk Review: Johtava JavaScript Dapp -kehitysympäristö

Lisk (LSK) on melko vakiintunut projekti, joka käynnistettiin vuonna 2016. He yrittävät tuoda blockchain-kehityksen “massalle” ainutlaatuisella alustallaan.

Tämä “kehittäjän lohkoketju” on pidetty hyvin niiden lukuisien SDK: n ja JavaScriptiä käyttävänsä vuoksi. Se liittyy pitkään luetteloon vastaavista hankkeista, jotka yrittävät yksinkertaistaa hajautettujen sovellusten (dApps) kehittämisprosessia.

Joten niin monien kilpailevien alustojen avulla Lisk voi erottua?

Tässä Lisk-katsauksessa yritän vastata siihen. Tarkastelen myös perusteellisesti LSK-tunnusten käyttötapauksia ja niiden pitkäaikaista käyttöönottopotentiaalia.

Mikä on Lisk?

Lisk on hajautettujen sovellusten foorumi, jonka avulla kehittäjät voivat luoda dApps-sivuketjuja suosittua ohjelmointikieliä Javascriptia käyttämällä. Tämä on todella valtava, koska yksi suurimmista kamppailuista, joita ala on nähnyt lapsenkengissään, on saada kehittäjät vauhtiin uusilla ohjelmointikielillä ja tarttua olemassa olevien lohkoketjujen rakeiseen koodikantaan.

JavaScript-ohjelmointi

Suosituimmat ohjelmointikielet maailmassa. Kuva Lähde

Kunnes blockchain teki hajautetut sovellukset, mahdolliset kehittäjät pysyivät keskitettyjen sovellustietovarastojen, kuten Google Play ja Apple App Store, armoilla. Nämä keskitetyt alustat ottivat suurimman osan kehittäjien tuloista ja vaikeuttivat myös uusien kehittäjien vetovoimaa käyttämättä mainontadollareita näihin samoihin alustoihin.

Lisk haluaa yksinkertaistaa kehitystä Javascriptin avulla ja tehdä kehityksestä oikeudenmukaisempaa kehittäjäyhteisölle. Koska miljoonat ohjelmoijat käyttävät jo Javascriptia, Liskillä on askel edellä Ethereumin kaltaisten kaltaisten tahojen edessä, missä kehittäjät joutuvat oppimaan uuden ohjelmointikielen Solidity, jos he haluavat kehittää dAppsia.

Kuinka Lisk toimii


Lisk pyrkii olemaan dApps-alustapalveluntarjoaja, jolla on oma verkko, mikä tekee siitä samanlaisen kuin Ethereum ja Tron, mutta sillä on omat ainutlaatuiset ominaisuudet.

Kuten edellä mainittiin, Ethereum käyttää Solidity-kieltä, joka pakottaa kehittäjät oppimaan uuden ohjelmointikielen, jos he haluavat työskennellä Ethereumin kanssa. Se on myös keskittynyt pääasiassa älykkäisiin sopimuksiin.

Liskin edut

Joitakin Lisk-alustan etuja. Kuva kautta Lisk-verkkosivusto

Lisk käyttää Javascriptiä ja täydellistä ohjelmistokehityspakettia (SDK) ja antaa kehittäjille mahdollisuuden sijoittaa täysin kehitetyt dApps-tiedostot Lisk-sivuketjuun täysin itsenäiselle lohkoketjulle jokaisen dAppin kanssa, joka jakaa Lisk-pääketjun tarjoaman suojauksen.

Mitä ovat sivuketjut?

Sivuketjut ovat omia erillisiä ja riippumattomia hajautettuja kirjanpitoja, jotka yhdistävät pääketjuun saadakseen turvallisuuden vaikuttamatta pääketjun nopeuteen tai suorituskykyyn. Tämä rakenne mahdollistaa myös pääketjun ja sivuketjun yhteentoimivuuden, kuten merkkien synkronoinnin ja siirtämisen ketjujen välillä.

Sivuketjut ovat tärkeä rakenne kehittäjille, koska heillä on pääsy verkon skaalaukseen, omaisuuden seurantaan, räätälöityyn konsensukseen ja jopa testiverkkoihin.

Lisk Sidechain -arkkitehtuuri

Kuinka Lisk-sivuketjut toimivat. Kuva kautta Lisk-blogi

Lisk ei ole ainoa alusta, joka käyttää sivuketjuja ratkaisuna, mutta suurin osa niistä on joko yksityisiä lohkoketjuja tai yksi sivuketju. Lisk antaa vakautta ja turvallisuutta pääketjustaan ​​ja antaa samalla sivuketjuille lopullisen joustavuuden.

Kehittäjillä on täysi vapaus rakentaa oma blockchain-verkko, jättäen turvallisuuden Lisk-pääketjun hallintaan. Ja Lisk hyötyy siitä, että kaikki sivuketjujen viat pysyvät sivuketjuissa eikä niillä ole vaikutusta Lisk-pääketjuun.

Miksi Lisk on erilainen?

Liskin luojat halusivat tehdä blockchain-tekniikasta mahdollisimman saatavan, joten he loivat ratkaisun, joka perustuu Javascriptilla kirjoitettuun ohjelmistokehityspakettiin (SDK), jonka pääpaino on kehittäjien tuki ja käyttökokemus..

Lisk SDK: lla on neljä pääosaa:

 1. Konsensusalgoritmi – Lisk käyttää Delegated Proof of Stake (DPoS).
 2. Sivuketjut – Tämän avulla kehittäjät voivat luoda oman riippumattoman lohkoketjun, joka on linkitetty Lisk-pääketjuun.
 3. Taustakoodi – Kehittäjät voivat käyttää tätä muokattavaa koodia ja luoda dApps.
 4. Etupään koodi – Mukautettavat käyttöliittymän elementit.

Syy siihen, että Liskin luojat konfiguroivat sen tällä tavoin, oli sallia minkä tahansa itsenäisen projektin kyky muodostaa yhteys vakaan emoketjuun, joka jakaa sen turvallisuuden (edustajien kautta), mittakaavan ja kestävyyden.

Kun alkuperäinen Lisk-lohkoketju yhdistetään avoimen lähdekoodin SDK-kehittäjiin, kehittäjät voivat helposti luoda käteviä ja hyödyllisiä dApps-sovelluksia. DApps voidaan sitten asettaa saataville hajautetussa “dApp-kaupassa”. Samoin kuin Ethereum käyttää kaasua, Lisk kuluttaa LSK-tunnuksia verkon palveluiden käyttämiseen.

Lopputulos on, että kehittäjät voivat keskittyä yksinomaan dAppinsa hyödyllisyyteen ilman, että heidän on ajateltava blockchainin luomista ja hallintaa.

Liskikehityksen käyttötapaukset

Lisk on jo antanut kehittäjille joitain perusesimerkkejä blockchain-palveluista, jotka voidaan helposti tarjota Lisk SDK: n avulla:

 • Oracle – Antaa kehittäjille mahdollisuuden hankkia reaaliaikaisia ​​tietoja blockchain-oraakkelien avulla
 • Älykäs sopimuksen toteutus – Poistaa vastapuoliriskin turvallisilla, luotettavilla turvatalletuspalveluilla.
 • Hajautettu isännöinti – Mahdollistaa median varastoinnin hajautetussa pilviympäristössä.
 • Identiteetti – Välitön kertakirjautumispalvelu verkkosivustoille, jotka edellyttävät rekisteröintiä.

Käyttämällä avoimen lähdekoodin SDK: ta koko Lisk-ekosysteemi hyötyy jokaisesta kehittäjien luomasta uudesta dAppista. Kehittäjä voisi esimerkiksi luoda oman sivuketjunsa Ethereum Virtual Machine -älykkäiden sopimusten käyttöönottoa varten, ja sitten kaikki muut kehittäjät voisivat käyttää kyseistä kirjastoa omissa projekteissaan.

Lisk SDK -arkkitehtuuri

Katsaus Lisk SDK -arkkitehtuuriin. Kuva kautta Lisk-blogi

Tämä tarkoittaa sitä, että kun useampi kehittäjä käyttää Liskiä, ​​siitä tulee yhä hyödyllisempi. Pian ilmestyy verkkoefekti, joka johtaa kaikkein tarvittavien palveluiden ja dApps: n nopeaan kehitykseen.

Lisk Decentralized App Directory

Lisk-asiakasohjelman avulla voit etsiä kaikkia verkkoon lisättyjä dApp-sovelluksia, aivan kuten käyttäisit sovelluskauppaa perinteisten sovellusten etsimiseen.

Tämä on mahdollista, koska kaikkien lohkoketjusovellusten on rekisteröidyttävä pääketjuun, mikä luo linkin pääketjun ja sivuketjun välille ja antaa sovellushakemiston löytää ja luetteloida kaikki käytettävissä olevat lohkoketjusovellukset.

Rekisteröintiprosessin aikana kehittäjä voi asettaa yksilöllisen nimen dApp: lle tai palvelulle sekä tarjota latauslinkin ja lisätä kuvauksen, luokan, tunnisteet ja kuvakkeen tuotemerkkitarkoituksiin. Se kaikki muistuttaa nykyistä prosessia, jota seuraa perinteiset sovellukset Google Playssa.

Lisk-historia

Perustajat kuvittelivat Liskin ensin, Max Kordek ja Oliver Beddows, vastauksena sekaannukseen kehittäjillä oli, mihin kieleen tulisi keskittyä blockchain-kehitykseen.

Bitcoin Core kirjoitettiin ensisijaisesti C ++: lla, kun taas Ethereum käyttää upouutta ohjelmointikieliä nimeltä Solidity. Kordek ja Beddows kuvittelivat tavan tehdä blockchain-kehityksestä helpommin saavutettavissa oleva ja tajunnut, koska Internet toimii ensisijaisesti Javascriptilla, miksi et käytä sitä luomaan blockchain- ja dApp-alustan.

Alkuperäinen luominen aloitettiin vuonna 2014 ja sitä kutsuttiin Cryptiiksi, mutta siitä kehittyi myöhemmin Lisk toukokuussa 2016, jolloin Crypti haukkui toteuttamaan perustajan vision paremmin..

Lisk-tiimi

Lisk-tiimi koostuu 53 omistautuneesta henkilöstä, mutta edelleen perustajien Max Kordekin ja Oliver Beddowsin johdolla..

Max Kordek tajusi takaisin vuonna 2012 voiman, joka blockchainilla olisi ollut, ja vietti useita vuosia absorboimalla mahdollisimman paljon tietoa blockchainista ennen Liskin perustamista. Hän on edelleen Liskin toimitusjohtaja ja jatkaa projektin ohjaamista sen luoman vision perusteella.

Lisk-tiimin jäsenet

Koko Lisk-tiimi

Liskin toinen perustaja on Oliver Beddows, joka toimii projektin varapuheenjohtajana ja teknologiajohtajana. Hän tuo yli kymmenen vuoden ohjelmistokehityskokemuksen Liskille, ja kuten Kordek, hän tajusi, että blockchain-tekniikka oli tulevaisuus tehdä maailmasta oikeudenmukaisempi.

Uskoen, että nykyiset blockchain-projektit olivat liian monimutkaisia, hän liittyi Kordekin kanssa luomaan helposti käytettävän ja käyttäjäystävällisen blockchainin.

LSK-tunnus

Lisk oli yksi ICO-juhlien aikaisemmista rahakkeista, ja se pidettiin siellä 21. maaliskuuta 2016. Tuolloin jokaisen LSK-tunnuksen hinta oli 0,075 dollaria ja joukkue saavutti kovan korkinsa alle 24 tunnissa, keräten noin 6,5 miljoonaa dollaria.

Tunnus alkoi käydä kauppaa vasta 6. huhtikuuta 2016 ja oli korkein 3,77 dollaria sinä päivänä ja 8,29 dollaria seuraavana päivänä! Tämä tarkoittaa sitä, että välittömästi myyvät henkilöt olisivat voineet tehdä yli 1000x sijoituksensa. ICO: n aikana 100 dollaria olisi ostanut noin 1333 LSK, joka olisi voitu myydä pari viikkoa myöhemmin korkeimmalla hinnalla 11 050 dollaria!

Hinta nousi nopeasti alle 2 dollariin muutama päivä myöhemmin ja alle 1 dollarin huhtikuun loppuun mennessä, vaikka se pysyi epävakaana koko toukokuun ajan ja jopa kävi kauppaa jälleen lähellä 5 dollaria tuona aikana. Kesäkuuhun 2016 mennessä hinta oli asettunut noin 0,30 dollarin tasolle ja pysynyt siellä lokakuuhun 2016 saakka.

LSK: n hintakehitys

LSK: n hintakehitys. Kuva kautta KolikkoMarketCap

Vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä ja vuoden 2017 alussa hinta laski edelleen 0,15–0,20 dollariin per LSK, joka on edelleen yli kaksinkertainen ICO: han. Helmikuussa noin 0,12 dollarin matalan tason saavuttamisen jälkeen hinta alkoi nousta, ja toukokuuhun 2017 mennessä se oli jälleen yli yhden dollarin, ja kesäkuussa se kävi kauppaa 3 dollarin tasolla.

Hinta nousi jälleen elokuussa $ 7: stä $ 9: een, nousi takaisin noin $ 5: een lokakuuhun mennessä ja sitten huusi vuoden loppuun, kun koko kryptovaluuttamarkkinat villisivät. LSK saavutti kaikkien aikojen ennätyksensä, 39,31 dollaria, 7. tammikuuta 2018.

Se tosiasiassa pysyi hyvin sen jälkeen verrattuna laajempiin markkinoihin ja kävi kauppaa edelleen yli 10 dollaria toukokuusta 2018 lähtien. Kuitenkin se jatkoi laskuaan yhdessä laajempien markkinoiden kanssa vuonna 2018. Se saavutti alimman tason 1,05 dollaria helmikuussa 2019, mutta ei rikkonut jälleen $ 1 -kahvan alapuolella ja 22. heinäkuuta 2019 lähtien sen kaupankäynnin arvo on $ 1.54.

Ostaminen & LSK: n säilyttäminen

Ottaen huomioon toisen rallin alhaisen hinnan ja mahdollisuuden, voit ostaa LSK-rahakkeita useissa pörsseissä. Suurin kaupankäyntivolyymi on YoBitissä, jota seuraavat CoinEgg, CHAOEX ja HitBTC. LSK käy kauppaa myös Binancella, mutta epätavallisen usein se ei ole suurin vaihto tälle tunnukselle. Se on saatavana myös useilla kymmenillä muilla pörsseillä.

LSK: n kaupankäynnin liikevaihto näillä pörsseillä on melko korkea. Tämä tarkoittaa, että on olemassa kohtuullinen määrä likviditeettiä, joka voisi varmistaa rajoitetun tilauksen luisumisen suuremmissa lohkokaupoissa.

Binance LSK

Rekisteröidy Binancessa ja osta LSK

LSK-rahakkeiden tallentaminen on tärkeä näkökohta, jos aiot omistaa ne, ja Liskin uudelleenbrändin jälkeen tiimi on tarjonnut useita erinomaisia ​​vaihtoehtoja yhteisön käyttöön. Olemme kattaneet luettelon parhaista Lisk-lompakoista, jos haluat lisää vaihtoehtoja.

Sekä Android- että iOS-järjestelmissä on mobiililompakoita, mikä tekee tallennuksesta melko kätevää. Paras ratkaisu on kuitenkin Lisk Hub, joka on työpöytäsovellus, jonka avulla voit tallentaa, lähettää ja vastaanottaa LSK: ta sekä äänestää edustajia..

Suunnitellut Hub-päivitykset sisältävät LSK: n ostamisen BTC: llä, blockchain explorerilla ja kyvyn rekisteröidä sovelluksesi nimi. Saatavana on myös Lisk Core, joka on täysi Lisk-solmu, mutta toimii komentoriviliittymän kanssa, joten ei sovellu useimmille käyttäjille. Ja niille, jotka haluavat parhaan mahdollisen suojauksen, Ledger- ja Trezor-laitteiden lompakot tukevat molempia Liskiä.

Liskin kehitys & Tiekartta

On epäilemättä vaikeaa määrittää, kuinka paljon työtä blockchain-projektissa tehdään. Joskus kehitystiimit ovat liberaaleja edistyessään.

Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että todiste on vanukas.

Yksi tehokkaimmista ja suorimmista tavoista seurata kehitystä on hankkeen julkisten koodivarastojen koodaustoiminta. Koodisitoumukset ovat hyödyllinen mittari tämän toiminnan arvioimiseksi.

Siksi päätin hypätä Lisk’siin GitHub nähdä tarkalleen, mitä kehittäjät työskentelivät kiireesti. Alla on koodi, joka sitoo kolme ylintä kiinnitettyä arkistoa.

Lisk GitHub

Sitoumukset tietyille tietovarastoille viimeisen 12 kuukauden aikana. Kuva GitHubin kautta

Kuten näette, joukkue on ollut todella aktiivinen koodin työntämisessä viimeisen vuoden aikana. Tämä on paljon enemmän kuin näemme muissa blockchain-projekteissa samanlaisella kehitystasolla. On myös tärkeää huomauttaa, että on olemassa vielä 29 muuta arkistoa, joissa on vaihtelevia sitoutumismääriä.

Saadaksesi käsityksen Lisk-kehityksen pisteistä verrattuna muihin projekteihin, voit tarkkailla, missä ne sijoittuvat GitHub-toiminnan seurantasivustoille. Esimerkiksi päällä CoinCodeCap, Lisk sijoittuu sijalle 4 kokonaistoiminnalle ja numerolle 2 kaikista sitoutumisista!

Tämän kehitystason taso on tietysti järkevää, kun sitä tarkastellaan yhdessä laajemman tiekartan kanssa.

Tiekartta

Liskillä on melko laaja kehittämissuunnitelma. He ovat hajottaneet tämän kappalekohtaisesti ja jakaneet sen vaiheiden, tuotteen, tilan ja tavoitteen mukaan.

He ovat myös antaneet melko yksityiskohtaisia ​​yksityiskohtia näiden päivitysten tilasta. Näihin kuuluvat seuraavat vaiheet:

 • Määritelty tavoite: On lisätty etenemissuunnitelmaan
 • Tutkimuksessa: Keskustellaan parhaillaan sisäisesti
 • LIP laadittu: Liskin parantamista koskevat ehdotukset lähetetään GitHubille tarkistettavaksi
 • Kehityksessä: LIP: n Alpha PoC: ta kehitetään
 • Ehdotettu LIP: LIP sijoitetaan Betan Lisk Tesnet -laitteeseen
 • Valmistunut: Lisk mainnet hyväksyy propsalin ja se työnnetään suorana.

Lisk Improvement Ehdotus (LIP) on tiimin yritys avata Lisk-kehitys muulle yhteisölle todella avoimen lähdekoodin tavalla. Se perustuu palaute- ja osallistumismenetelmään käsitteiden ja ratkaisujen eteenpäin viemiseksi hajautetulla tavalla.

Kuten näette, niiden etenemissuunnitelmassa on käynnissä monia ehdotuksia ja virstanpylväitä. Jos haluat pysyä ajan tasalla uusimmista kehityspäivityksistä, paras vaihtoehto on ehkä tarkistaa ne virallinen blogi.

Johtopäätös

Lisk ei ole vanhin kryptovaluutta, mutta se on ollut noin kauemmin kuin useimmat. Sen kasvu on ollut hidasta, mutta tasaista vuosien varrella, ja vaikka LSK-rahakkeiden hintaa voidaan kuvata vain epävakaaksi, se on pysynyt aina korkeammalla ICO-hintansa yläpuolella, jopa salaustalven syvyydessä.

Kehitystiimi on noudattanut johdonmukaisesti etenemissuunnitelmaa ja noudattanut määräaikojaan, mikä on virkistävää blockchain-teollisuudessa.

On myös hyvä nähdä, että molemmat perustajat ovat pysyneet projektissa alusta asti, ohjaavat sen kasvua visionsa mukaisesti ja johtavat kasvavaa kehittäjien tiimiä, jotka ovat siirtyneet keittiön pöydän ympäriltä säännöllisiin toimistoihin Berliinin keskustassa, Saksassa.

Vaikka ydinyhteisö saattaa odottaa “Ethereum-tappajaa”, totuus on, että projekti on vain yksi monista tulevista blockchain-projekteista, jotka työskentelevät dApp-alustan luomiseksi. Lisk toivoo erottavansa itsensä ja lisäämään kasvupolkuaan käyttämällä tuttua Javascriptia ja avoimen lähdekoodin SDK-kirjastoa.

Javascriptiin perustuva SDK oli erinomainen idea ja tuo yksinkertaisuuden teollisuudelle, joka tunnetaan monimutkaisuudestaan. Olemassa olevan ratkaisun käyttäminen, jonka miljoonat koodaajat ovat jo omaksuneet, oli älykäs idea, jonka olisi pitänyt antaa Liskille pääsy kehittäjien joukkoon paljon nopeammin kuin kilpailijat, vaikka tämä ei näytä toistaiseksi tapahtuvan.

Sen sijaan Lisk on nähnyt merkkinsä liukastuvan CoinMarketCapin 47. sijalle, kun taas Ethereumin, EOS: n ja Tronin kilpailevat dApp-alustat ovat kaikki kymmenen parhaan markkinaosuuden suhteen. Näillä kilpailijoilla on myös satoja, ellei tuhansia dApps: iä, kun taas Liskillä on sikäli kuin löysin alle kymmenen dAppsia, vaikka olisikin ollut olemassa viisi vuotta (verrattuna vuoteen Tronin kaltaiselle projektille).

Se ei välttämättä ole negatiivinen. Kuten sanoin, Lisk on ollut hidas ja tasainen projekti, ja vain aika kertoo, mitkä lohkoketjuprojektit selviävät ja kukoistavat ja mitkä putoavat sivuun. Jos Lisk-tiimillä on jotain sanottavaa tilanteesta, he ovat yksi selviytyneistä.

Esitelty kuva Fotolian kautta

Vastuuvapauslauseke: Nämä ovat kirjoittajan mielipiteitä, eikä niitä pidä pitää sijoitusneuvona. Lukijoiden tulisi tehdä oma tutkimus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map