e-Krona Digital Currency: Ruotsin CBDC Move

Ruotsilla on taipumus satuttaa sellaisiin kliseisiin, joista me muut voimme vain uneksia. Se pidetään liberaalina paratiisina; pitkä, vaalea ja kaunis olento; rauhallinen, mutta edistyksellinen; paikka, jossa kapitalismi ja sosialismi ovat saavuttaneet onnellisen ymmärryksen.

Siellä on avointa tilaa ja luonnon kauneutta, sukupuolten tasa-arvoa sekä työ- ja yksityiselämän tasapainoa. Se on maa, joka antoi meille H&M, Ikea, Spotify ja erehdys… Abba. Kaikki ajavat Volvoa ja syövät lihapullia. Mihin allekirjoitan?

Kuten kaikki hyvät kliseet, myös edellä mainitut juurtuvat totuuteen. Ruotsalaiset ovat yleensä terveellisiä nippuja verrattuna melkein kaikkiin muihin kehittyneisiin maihin. Valtion rahoittama terveydenhoito on kaikkien saatavilla, ja siellä on ulkokulttuuri, joka hyödyntää joitain todella upeita maisemia.

Ruotsi Lumi

Ruotsi, eilen. Tuo hyvä saappaapari ja olet kunnossa. Kuva Shutterstockin kautta

Maa on todellakin yksi liberaaleimmista demokratioista maailmassa, jossa miesten odotetaan jakavan suuren osan lastenhoidon taakasta ja naisia ​​ei rutiininomaisesti suljeta pois työpaikalta. Työntekijöiden oikeudet ovat suojattuja ja vakiintuneita, kun taas vaikeina aikoina kaatuneille on olemassa vahva valtion tuki.

Verot ovat korkeita, mutta ne tukevat vahvaa sosiaaliturvaverkkoa. Kyllä, pikamuotia ja halpoja huonekaluja vastaan ​​voidaan esittää väitteitä, vaikka monet muusikot voivat kertoa sinulle, mikä Spotifyssä on vikaa.

Abba, no … älkäämme päätykö tähän. Mutta kukaan ei voi kieltää sitä, että Ruotsissa on käynyt melko hyvin itselleen yli 10 miljoonan ihmisen (alle puolet Sao Paulon väestöstä) kansalle, joka nauttii vain muutaman tunnin auringonvalosta päivässä talvella..

Paljon opittavaa

Kaikki tämä ei tarkoita sitä, että Ruotsi on täydellinen yhteiskunta, vaikka se onkin ehkä lähempänä kuin useimmat. Monet ongelmista, jotka kärsivät muista rikkaista kansakunnista, löytyvät myös täältä. Maahanmuuton lisääntyessä jännitteet ovat lisääntyneet, ja maahanmuuttajia – joista monet ovat pakolaisia ​​- syytetään usein rikollisuuden kasvusta ja kansallisen identiteetin menettämisestä.

Ruotsin demokraatit

Stereotypian haastaminen: Ruotsin demokraattien johtaja Jimmie Akesson. Kuva kautta BBC

Jengiväkivalta lisääntyy, kun taas valtion menot ovat laskeneet. Tämän seurauksena äärioikeiston on nostanut päänsä täällä, kuten monissa muissa maissa, Ruotsin demokraatit saavuttaa suuria voittoja vuoden 2018 vaaleissa. Tämä puolue, jonka juuret ovat uusnatsiliikkeessä, vastustaa maahanmuuttoa, avoimia rajoja ja EU: ta ja on löytänyt halukkaita korvia populistiselle viestilleen monien ruotsalaisten keskuudessa.

Viime aikoina Ruotsin hallitus on joutunut tulipalon alle vastaus Covid-19: een, monet ovat alun perin kiitelleet siitä, mitä pidettiin anti-autoritaarisena lähestymistapana pandemiaan. Tämä on epäilemättä ollut epäonnistuminen, koska Ruotsi on tähän mennessä kärsinyt enemmän koronavirustapauksista kuin kaikki muut skandinaaviset kansakunnat. Näyttää siltä, ​​että he eivät korjaa asioita koko ajan.

Johtaa

Joten, mitä tällä kaikella on tekemistä blockchainin ja kryptovaluutan maailmojen kanssa? Kuten olemme nähneet, Ruotsi on kuuluisa progressiivisesta lähestymistavastaan ​​ja sellaisten suuntausten asettamisesta, jotka muut maat sitten hyväksyvät innokkaasti. Sinun ei tarvitse katsoa kauempana kuin edellä mainitut ruotsalaiset menestystarinat H&M, Ikea, Spotify ja kyllä, Abba, nähdäkseen, että missä Ruotsi johtaa, muu maailma yleensä seuraa.

Jos olet pitänyt välilehtiä kaikesta salauksesta viime kuukausina, on todennäköistä, että olet huomannut lisääntyneen keskustelun keskuspankin digitaalisten valuuttojen (CBDC) ympärillä. Nämä ovat melkein mitä tinassa sanotaan: kansallisten valuuttojen digitaaliversiot, jotka laskevat liikkeeseen keskuspankit, kuten Englannin keskuspankki tai Yhdysvaltain keskuspankki. Sattuu niin, että tällä alalla, kuten niin monilla muillakin, ruotsalaiset ovat edellä.

Ruotsi Riksbank

Ruotsin Riksbank: ei juuri voittanut kauneuskilpailuja. Kuva Shutterstockin kautta

Takaisin tämän vuoden helmikuussa, juuri ennen pandemian alkamista, käänsi Ruotsin Riksbankin käsikirjoituksen hyvin ja todella ilmoitti että se oli käynnistämässä e-kruununsa pilottihanketta, “digitaalisen kruunun [jonka] olisi oltava yksinkertainen, käyttäjäystävällinen ja täytettävä turvallisuuden ja suorituskyvyn kriittiset vaatimukset”.

Pilotin, joka käynnistettiin yhteistyössä Accenturen kanssa, oli tarkoitus testata e-kruunua tukeva lohkoketjuteknologia ja arvioida järjestelmän valtakunnallisen käyttöönoton käyttötapauksia. Omien sanojensa mukaan ”kokeilun päätavoitteena on, että Riksbank lisää tietämystään keskuspankin liikkeeseen laskemasta digitaalisesta kruunusta”.

Tämä pilottihanke on edelleen käynnissä ja sen on määrä päättyä ensi vuoden alussa, mutta on yhä todennäköisempää, että kyseessä on tapa, jolloin e-kruunusta tulee totta. Se raportoitiin lokakuussa että Riksbankin pääjohtaja Stefan Ingves ajaa Ruotsin hallitusta aloittamaan lainsäädännön valmistelun, jonka avulla e-kruunusta tulisi laillinen maksuväline. Maailman ensimmäinen toimiva CBDC saattaa olla pian tulossa.

CBDC: t selitetty

Keskustelimme CBDC: stä täällä Coin Bureau -yhtiössä jo syyskuussa, kun taas YouTube Guy teki syvä sukellus heille viime aikoina. Ennen kuin tarkastelemme näennäisen väistämätöntä e-kruunaa perusteellisesti, kannattaa tehdä nopea yhteenveto kaikille, jotka eivät vielä tunne konseptia.

CBDC: llä on paljon suositeltavaa heille. Digitaalisella valuutalla, joka on sidottu sen edustaman kansallisen valuutan arvoon, on useita etuja, etenkin fyysiseen käteiseen verrattuna. Käteisen käyttö on häviämässä ympäri maailmaa ja monista syistä. Suuressa osassa kehittynyttä maailmaa yhä useammat ihmiset maksavat jokapäiväisistä tavaroista pankki- tai luottokorteilla, ja joissakin maissa on täysin mahdollista elää jokapäiväistä elämää tarvitsematta käyttää käteistä ollenkaan.

Veloita luottokortti

Piippaus! Kuva Shutterstockin kautta

Sitten on noussut kryptovaluutat, kuten vanha hyvä bitcoin ja kaikki ne altcoinit, jotka ovat seuranneet sen jälkeensä. Kauppiaiden lukumäärä kaikkialla maailmassa, jotka hyväksyvät salauksen, kasvaa tasaisesti, kun yhä useammat ihmiset ymmärtävät turvallisten vertaismaksujen edut, jotka vähentävät ahneita välittäjiä, kuten pankkeja.

Vaikka käteinen onkin edelleen suosittua kehitysmaissa, sen käyttö vähenee. Monet ihmiset elävät kaukana lähimmästä pankista tai pankkiautomaatista ja kääntyvät yhä useammin matkapuhelimensa puoleen mukavampana tapana kuluttaa ja vastaanottaa rahaa. Käteinen raha voi olla hankalaa ja se voi kadota, varastaa tai vahingoittua. Maksaminen puhelimella tai valmiiksi ladatulla maksukortilla on paljon nopeampaa ja helpompaa.

Hyödyt keskuspankeille käteisen korvaamisesta digitalisoidulla valuutalla ovat ilmeisiä. Heidän ei tarvitse tulostaa, jakaa ja varastoida niin paljon käteistä välttäen siten logistisia yleiskustannuksia. He voisivat myös varmistaa, että maksut (esimerkiksi Covid-kannustinmonisteet) jaetaan nopeammin ja tehokkaammin.

Sitten on iso: verotus. Jos kaikista muutoksista, jotka on tallennettu CBDC-lohkoketjuun, on muuttumaton tieto, keskuspankkien ja veroviranomaisten on paljon helpompi nähdä, kuka on velkaa. Ja varmistaaksemme, että he maksavat.

Nopean maksun puhelin

Boop!

Käteisoperaatioita on paljon vaikeampaa jäljittää ja verottaa, kun taas käteinen on yleensä rikollisten ja veropetosten suosituin valuutta. CBDC: n tulo voi siten vaikeuttaa tällaisten ihmisten toimintaa. Mutta vaikka käytön helppous, jäljitettävyys ja vastuullisuus ovat kaikki tarpeellisia, monet ovat nopeasti huomauttaneet, että CBDC: n käyttö antaa hallituksille ja keskuspankeille paljon tiukemman hallinnan elämäämme.

CBDC: t luonnossa

Ruotsi ei ole yksin kokeilemassa CBDC: tä. Uruguay juoksi oman onnistuneen oikeudenkäyntinsä takaisin 2017/18 ja arvioi edelleen e-peson tapausta. Etelä-Korealla ja Thaimaalla on käynnissä kokeiluja, kun taas muissa maissa, kuten Brasiliassa, Kanadassa ja Etelä-Afrikassa, uskotaan olevan kehitysvaiheita. Yhdistyneen kuningaskunnan sanotaan harkitsevan tekniikkaa ja odottavan kokeiden tuloksia muissa maissa.

Digital Yuan Kiina

Saako Kiina sinne ensin? Kuva Shutterstockin kautta

Sitten on Kiina, joka suorittaa oman kokeilun, johon osallistuu 28 kaupunkia eri puolilla maata. Jos tämä osoittautuu onnistuneeksi, Kiinan hallitus voi varastaa marssin Ruotsiin ja olla ensimmäinen maa, joka hyväksyy CBDC: n osana rahoitusjärjestelmään. Kun otetaan huomioon Kiinan kommunistisen puolueen voima, on todennäköistä, että ne pystyvät toteuttamaan politiikan ilman sellaista vastustusta, jota demokraattisemmissa valtioissa voi kohdata.

E-kruunun tapaus

Kiina voi hyvinkin osoittautua juhlien ensimmäiseksi, mutta monella tapaa Ruotsi näyttää ihanteelliselta testialueelta syntymässä olevalle CBDC: lle. Ensinnäkin se on jo yksi maailman käteisvapaimmista yhteiskunnista, ja käteisen käyttö on näennäisesti laskussa. Mukaan Statista, vuonna 2010 59% pienistä maksuista (alle 100 kruunua) suoritettiin käteisellä. Vuoteen 2020 mennessä se oli laskenut 12 prosenttiin. Samana ajanjaksona Riksbank   on osoittanut, että käteistä käyttävien osuus on laskenut lähes 40 prosentista alle 10 prosenttiin.

Maksusovellusten, kuten Swish, Klarna ja iZettle (kaikki perustettu itse Ruotsissa), suosion ansiosta vain harvat enimmäkseen iäkkäistä ruotsalaisista käyttävät käteistä säännöllisesti. Swish itse on tulossa niin suosituksi siitä, että siitä on tullut itsenäinen verbi: “Vain Swish it me.” Ihmiset voivat ostaa kahvia, käyttää julkisia wc: itä ja jopa antaa kerjäläisille ja katutaiteilijoille käyttämällä vain sovellusta puhelimessaan..

Swish Payments Ruotsi

Aika Swish. Kuva kautta payspacemagazine.com

Tällä käteisen käytön romahtamisella on tietysti haittoja, jotka toistuvat muualla maailmassa. Monille vanhuksille käteinen on kaikki mitä he ovat koskaan tienneet, ja he suhtautuvat teknisten maksuvaihtoehtojen kasvuun syvästi epäilevästi.

Muille vaihtoehdot käteiselle ovat hämmentäviä ja pelottavia. Monet haavoittuvat ihmiset – iäkkäät tai muut – luottavat edelleen käteiseen monista eri syistä ja kohtaavat innovaatiovauhdin jäämisen jälkeen. Käteisellä voi olla haittoja, mutta se ei ole vielä kuollut.

Siitä huolimatta Ruotsi etenee eteenpäin ilman käteistä ja on todennäköisesti vastaanottavaisempi kuin muut yhteiskunnat CBDC: n käyttöönotossa. Käteettömien maksujen käyttö on lisääntynyt pandemian ansiosta entistä nopeammin, ja yhä useammat ihmiset tekevät ostoksia verkossa, vaikka Ruotsi ei turvautunut kansalliseen sulkemiseen.

Pankkitunnus

Ruotsalaiset käyttävät myös toista suosittua sovellusta kuten Swish. BankID käyttää ihmisten ruotsalaista henkilötunnusta (samanlainen kuin Ison-Britannian kansallinen vakuutus- tai sosiaaliturvatunnus) digitaalisten julkisten palvelujen käyttämiseen, verkkopankkiin ja jopa asiakirjojen allekirjoittamiseen. Tämän seurauksena näihin palveluihin pääsee helposti ja ne ovat käytettävissä ilman, että sinun tarvitsee muistaa kirjautumisia ja salasanoja useille eri palveluille.

BankID Ruotsi

Pankkitunnus. Et ole varma, mitä se sanoo, mutta se näyttää fiksulta. Kuva kautta Signicat

Siksi Ruotsissa on jo käytössä huomattava määrä digitaalista infrastruktuuria yhdistettynä yleensä teknisesti taitavaan väestöön. Sähköisen kruunun käyttöönottoa ja integrointia auttaa varmasti myös se, että Ruotsi ei ole läheskään yhtä väkirikas kuin jotkut muut CBDC-maita tutkivat maat. Kyse voi olla vain mittakaavan kysymyksestä, mutta on houkuttelevaa kuvitella, että yksitoista miljoonaa ihmistä on helpompi saada vauhtiin CBDC: llä kuin yli miljardilla ihmisellä.

Missä seuraavaksi?

Tähdet näyttävät olevan linjassa e-kruunun kanssa aivan liian kaukaisessa tulevaisuudessa. Koe on edelleen kesken, eikä koronaviruspandemia näytä siltä suistuneen. Riksbankin pääjohtaja kannattaa ajatusta, ja on syytä harkita, mitä hän sanoi muistio takaisin lokakuussa:

”Rahassa ja maksumenetelmissämme tapahtuu merkittäviä muutoksia nyt, kun taloutta digitalisoidaan. Siellä, missä aiemmin vaihdoimme käteistä, maksamme nyt pääasiassa siirtämällä varoja toistensa tilien välillä. Muutoksilla on monia etuja, mutta niihin liittyy myös haittoja ja riskejä. Riksbankin tehtävänä on varmistaa, että maksut voidaan suorittaa turvallisesti ja tehokkaasti ja että kruunu säilyttää arvonsa. Jotta tämä olisi mahdollista, käteinen raha on sekä suojattava että täydennettävä digitaalisella vaihtoehdolla. ”

Ingvesin sävy muistiossa on mielenkiintoinen myös siinä, että vaikka hän tunnustaa käteisen vähenemisen, hän vaatii myös sen suojaamista, vaikka digitaalinen kruunu otettaisiin käyttöön. Hän esittää vakuuttavia huomautuksia käteisen vaihdettavuudesta ja sen kyvystä käyttää ilman kaikkea edellä mainittua digitaalista infrastruktuuria. Hänen näkemyksensä tulevasta e-kruunusta on, että sen pitäisi toimia “digitaalisena täydennyksenä käteiselle”.

Kuinka e-kruunu toimisi?

Salaisuuden nousu on tasoittanut tietä CBDC: lle kahdella tavalla. Ensinnäkin se on herättänyt maailman rahoituslaitokset digitaalisten valuuttojen lupauksiin ja osoittanut, että vertaisverkkojen digitaaliset maksuverkot ovat teknisesti mahdollisia. Pankeilla ja muilla maksupalveluntarjoajilla ei ole enää monopoliasemaa rahan siirtämisessä.

Senondly, salaus on edistänyt tätä tekniikkaa, jotta melkein kuka tahansa, jolla on älypuhelin ja internetyhteys, voi ostaa, tallentaa ja käyttää näitä digitaalisia resursseja. Digitaaliset lompakot ovat tavoittaneet monia ihmisiä, joilla ei ehkä ole edes ollut pankkitiliä aiemmin.

RiksBank-arkkitehtuuri

E-kruunu-pilotin käsitteellinen arkkitehtuuri. Kuva kautta Riksbank / Accenture

Tämä auttaa tuomaan rahoituspalvelut monille, joilla ei aiemmin ollut pääsyä niihin. Stablecoiinien, kuten USDC: n, viimeaikainen nousu on myös auttanut salauksen käyttöönottoa poistamalla joitain riskejä, jotka liittyvät epävakaampien kolikoiden kauppaan.

Sellaisina työkalut ovat olemassa CBDC: n toteuttamiseksi, ja monet tekniset esteet on jo ylitetty. Riksbankin mielestä tämä digitaalinen lompakkotekniikka on avain e-kruunun mahdolliseen tulevaan käyttöönottoon, kuten kaikkien muidenkin CBDC-maiden kanssa. Huolimatta huolestutuksesta, jonka monet salausyhteisössä kokevat mahdollisuudesta, että keskuspankit laskevat liikkeeseen omaa digitaalista omaisuuttaan, omat rakastetut lohkoketjut mahdollistavat niiden mahdollisuuden.

Epävarma tulevaisuus

Pitäkää siitä tai ei, CBDC: t ovat melko varmasti osa tulevaisuuttamme. Hallitukset ja keskuspankit kaikkialla maailmassa eivät aio antaa itsensä jäädä digitalisaation nousevan aallon huipulle. Viime vuoden tapahtumat ovat vain nopeuttaneet prosessia, koska käy selväksi, että tarvitaan innovaatioita päästäkseen meidät ulos aukosta, johon Covid-19 on syöksynyt meidät.

Valitettavasti näyttää todennäköiseltä, että vaikka CBDC: t voivat auttaa tuomaan miljoonia ihmisiä maailmanlaajuiseen rahoitusjärjestelmään, ne eivät tuo taloudellista vapautta heille tai meille kaikille muille. Kaikki, mikä helpottaa rahoitustoimien jäljittämistä ja jäljittämistä, vahvistaa hallitusten ja veroilijoiden kättä.

Paljon riippuu siitä, mitkä keskuspankit lopulta laskevat liikkeeseen digitaalivaluuttansa lähivuosina. Ruotsin kaltainen maa voi tarjota toivoa tässä suhteessa, sillä vaikka se ei olekaan aivan Utopia, josta se usein tehdään, se kunnioittaa henkilökohtaisia ​​vapauksia ja hyvänlaatuista hallintotapaa, joka on edelleen kadehdittu suuressa osassa maailmaa. Sähköinen kruunu voi olla paras toivomme nähdä CBDC: n toimivan oikein, sen kansalaisten edun mukaisesti ja tunnustamalla, että kaikki eivät ole halukkaita omaksumaan täysin digitalisoitua taloutta.

Iloiset ruotsalaiset

Ruotsi: vielä paljon hymyilemistä. Kuva Shutterstockin kautta

Vertaa tätä Kiinaan, maahan, joka suhtautuu henkilökohtaiseen vapauteen aivan eri tavalla. Jos Kiinan keskuspankki laskee liikkeeseen oman digitaalisen valuuttansa (joka näyttää yhä todennäköisemmältä), on vaikea kuvitella, että tunnetusti paranoidinen Kiinan hallitus menettää mahdollisuuden hyödyntää valvontamahdollisuuksiaan.

Tämä huolimatta siitä, että Kiina jakaa monia samat huolet käteisen käytön vähenemisestä muiden maiden tavoin. Lisäksi Kiinan päättäväisyys saada taloudellinen valta-asema Yhdysvaltoihin nähdään ottavan kaikki mahdollisuudet tiukentaa otettaan kansalaisten talouteen.

Ruotsi ja Kiina edustavat kahta napaa, joiden väliin suurin osa CBDC-maista putoaa. Toisaalta henkilökohtaisten vapauksien kunnioittaminen ja toisaalta autoritaarisuus. Toivon, että useimmat kansat, jotka panevat toimintansa omiin CBDC: iin, nojaavat enemmän kohti ruotsalaista mallia kuin kiinalainen. Se on hieno ajatus, mutta liian optimistinen.

Hallitusten eri puolilla maailmaa viime kuukausina käyttämät velat eivät häviä hiljaa ja halu verotuloista tulee olemaan vahvempi kuin koskaan. Valitettavasti laskun tulee maksaa aina: työ- ja keskiluokka, kun taas rikkaat, pankit ja suuret yritykset jatkavat kuten aina. Ellei CBDC: t kykene saamaan näitä ihmisiä vastuuseen, he eivät todennäköisesti ole minkään muun huudettavia.

Joten, kuten ruotsalaiset saattavat sanoa: Bättre köpa lite Bitcoin!

Esitelty kuva Shutterstockin kautta

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me