10 vuotta: Northern Rock Bank Run ja argumentti kryptovaluutoille

Ne ovat joitain kauhistuttavimpia kuvia finanssikriisistä – näkymä pitkistä jonoista, jotka muodostuvat Northern Rockin haarojen ulkopuolelle, kun tuhannet sen asiakkaat yrittivät epätoivoisesti pelastaa säästönsä ennen kuin pankki meni.

Vuoteen 2007 mennessä Northern Rock oli yksi Ison-Britannian suurimmista luotonantajista, mutta lainasi itse ratkaisevasti kansainvälisillä markkinoilla. Kun Yhdysvaltain subprime-asuntolainakriisi alkoi purra, pankki havaitsi nopeasti, että nämä markkinat eivät enää halunneet myöntää luottoa, ja Mervyn Kingin sanoin “kirjaimellisesti loppui rahat”. Monet niistä, jotka menettivät huomattavia säästöjä tämän upean pudotuksen seurauksena, odottavat edelleen korvausta vuosikymmenen kuluttua.

Tällaisia ​​kohtauksia todistettiin vuonna 2007 ovat jyrkkä muistutus siitä, kuinka lähellä Britannia pääsi partaalle finanssikriisin aikana. Tuolloin pääministeri Gordon Brown myönsi myöhemmin, että maan pankkiautomaatit olivat olleet vain tuntien päässä käteisen loppumisesta kokonaan. Meidän pitäisi olla kiitollisia siitä, että asiat eivät sujuneet mittaamattomasti huonommin kuin todellisuudessa.

Luontainen riski

Nyt kun pelot uudesta taantumasta alkavat kerääntyä, nykyisiin pankki- ja valuuttajärjestelmiin liittyvät puutteet tuodaan entistä tarkemmin.

Pohjoisen kallion kriisi on hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun varat keskitetään liian keskitetysti; tuhannet ihmiset kärsivät muutaman kärjessä tekemien päätösten seurauksena. Päivittäisen sijoittajan pääsy kansainvälisille markkinoille on perinteisesti ollut rajallinen, ja heidän on pakko luottaa toisten kabeliin, jotka sijoittavat ja spekuloivat heidän puolestaan. Läpinäkyvyys on vain poissa prosessista.

Nykypäivän katastrofin jälkeisessä maailmassa sijoittajat ovat yhä varovaisempia tästä peittämättömyydestä ja sijoitusvaroja hallitsevien suurten yksiköiden (pankit, hedge-rahastot jne.) Haavoittuvuudesta. Mutta kuluneen vuoden suuri taloudellinen tarina näyttää muuttavan sitä.

Blockchain-tekniikka pelastukseen

Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum – tällä hetkellä markkinoiden kaksi suurinta toimijaa – ja niiden käyttämä blockchain-tekniikka ovat avaa uusia mahdollisuuksia sijoittajille ja auttaa luomaan tasa-arvoisempi finanssimaisema.

Aluksi nämä valuutat on rakennettu rajallisiksi resursseiksi – esimerkiksi vain noin 16 miljoonaa bitcoinia on toistaiseksi louhittu ja asetettu ostettavaksi. Tämä edustaa paljon tilattua markkinapaikkaa kuin villi länsi nykyisestä taloudellisesta spekulaatiosta. Vuosien 2007/8 kaatuminen johtui suurelta osin vain teoreettisesti olemassa olevasta rahasta. Kuten Northern Rockin tapauksessa, pankki ei kyennyt täyttämään velvoitteitaan, kun asiakkaat päättivät nostaa rahaa.

Voi tuntua ironiselta väittää, että valuutta, jolla ei ole valtion tukea ja joka on olemassa vain verkossa, voisi tarjota turvallisen vaihtoehdon nykyiselle kaupankäyntimallille, mutta koska käytettävissä on vain rajoitettu määrä bitcoineja, ne muuttuvat kannattavaksi hyödykkeeksi. Yhä laajenevat salausvaluutan globaalit markkinat ovat todiste siitä, että näistä hajautetuista varoista on tulossa todellinen vaihtoehto sijoittajille.

Avain kryptovaluuttojen menestykseen on niiden käyttö estoketjut kirjaa kaikista tehdyistä tapahtumista. On niitä, jotka uskovat, että blockchain-tekniikka on asetettu mullistamaan tapa käyttää Internetiä, ja sen vaikutukset avainalueisiin, kuten tietoturva, tiedostojen jakaminen ja taloudellinen liikenne, ovat mahdollisesti valtavia.

Blockchainin perusvahvuus on sen katoamattomuudessa. Taloudellisessa mielessä tapahtumien kirjaaminen lohkoketjuun tarjoaa muuttumattoman tietueen niiden olemassaolosta, jota kukaan ei voi poistaa. Yksikään yksikkö ei voi hallita sitä, eikä ole keskitettyä aluetta, joka voi epäonnistua ja siten vaikuttaa muuhun verkkoon.

Lohkoketjut on asetettu tuomaan a uusi avoimuus rahoitusmaailmaan, jotta Northern Rockin kaltainen yritys ei enää pysty peittämään mahdollisia riskejä, joille se altistaa asiakkaidensa rahat.

Lohkoketjun vertaisluonteen on myös tarkoitus virtaviivaistaa ja maksimoida rahoitusjärjestelmien tehokkuus, leikkaamalla välittäjiä ja vähentämällä paperityön, maksujen ja viivästysten aiheuttamaa kitkaa. Tämä edustaa uutta, demokratisoitunutta finanssimaisemaa, jossa valta otetaan pois suurten, kömpelöiden yritysten käsistä ja niihin liittyvistä haavoittuvuuksista ja luovutetaan toistensa kanssa kauppaa käyville henkilöille ja yrityksille. Tämä hajauttaminen helpottaa kuluttajien tekemistä ja vaikeuttaa hakkereita, jotka pyrkivät hyödyntämään järjestelmän nykyisiä heikkouksia.


Salaus, johon luotamme

Toisen taantuman haamu ei mene pois yön yli, ja on paljon tehtävää ennen kuin blockchain-tekniikan edut todella alkavat vaikuttaa sen mahdollisiin lupauksiin. Mutta muutos on jo käynnissä, ja jos se etenee tarpeeksi nopeasti, on kaikki mahdollisuudet, että vuonna 2007 nähdyt kuvat rajoittuvat historiaan.

Esitelty kuva Wikimedian kautta

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me