Hvad er ZCash? Komplet begyndervejledning til ZEC

Hvad er ZCash nøjagtigt? Du har sandsynligvis hørt meget om kryptovalutaen og dens formodede fortrolighedsfordele.

Men når du gravede dybere ned i teknologien, blev du mødt med en lang række komplicerede koncepter. Dette er faktisk tilfældet, da ZCash låner nogle meget avancerede kryptografiske teorier.

Vi vil prøve at forklare nøjagtigt, hvad ZCash er, og hvordan den underliggende teknologi er i stand til at gøre det til en af ​​de førende privatlivsmønter.

Men inden vi hopper ind i den vidunderlige verden af ​​zk-SNARKs og afskærmede transaktioner, lad os tage et skridt tilbage og se på generelt privatliv i blockchain.

Behovet for privatlivsmønter

Mens Bitcoin er førende kryptokurrency blandt samfundet, er der en række mangler, der nu kun realiseres af det bredere samfund. En af de største ulemper ved Bitcoin er det faktum, at transaktioner ikke er private.

Dette var faktisk en funktion og ikke en fejl.

Bitcoin-blockchain var designet til at være offentlig, så nogen af ​​noderne på netværket uafhængigt kunne verificere den sande tilstand af netværket. Denne gennemsigtige og uforanderlige blockchain var det, der gav folk tillid til at bruge denne tillidsløse opsætning.

Efterhånden som teknologien er udviklet, har evnen til at studere og kontrollere disse blokeringer imidlertid også. Virksomheder og offentlige agenturer er nu ret i stand til at spore transaktioner og i sidste ende identificere ejere.

Mens de måske hævder, at dette er for at spore kriminelle, er mange mistænksomme over for deres motiver. Cryptocurrency var beregnet til at handle om privatlivets fred, og hvis en regering kan spore hærdede kriminelle, hvad får dig til at tro, at de ikke kan spore dig?

Dette viser bare det stadigt presserende behov for privatlivsmønter i det nuværende økosystem. Der var et antal af disse privatlivsmønter, der sigtede mod at løse denne gennemsigtighed og tillidsfri rådgivning, og en af ​​dem var Zcash.

Hvad er ZCash?

ZCash er faktisk en gaffel med Bitcoin, der opstod i oktober 2016.

Meget som Bitcoin er det en decentral peer-to-peer elektronisk kontant. Det er også en hård grænse på 21m mønter, der er hårdkodet i sin protokol. Det er dog her lighederne slutter.


ZCash blev udviklet specielt til at have anonyme transaktioner, der er private og fungible. Det blev forked fra Bitcoin af Zooko Wilcox, der ønskede at oprette en privat kryptokurrency. Det blev oprindeligt kaldt ZeroCoin indtil det blev omdøbt.

Hvad er ZCash

Billede via ZCash-websted

Så hvordan kommer ZCash omkring dilemmaet med verificerbarhed versus privatliv?

De er i stand til dette ved hjælp af deres revolutionerende zk-SNARK-protokol. Dette blev udviklet til ZCash-protokollen, og de er i stand til at bevise, at en transaktion er gyldig uden offentligt at udsætte input / output.

Hvad denne teknologi har aktiveret, er en transaktion, der er i stand til helt at skjule tegnebogadressen for både afsenderen og modtageren. De skjuler også det beløb, der blev gennemført, og det eneste stykke information, der er gemt, er tidsstemplet (dato og klokkeslæt).

Der er dog en vigtig ting at tage af. Selvom ZCash er “privat”, er det eventuelt privat. Dette betyder, at brugerne bliver nødt til at vælge fortrolighedstransaktioner. Vi vil dække dette mere detaljeret nedenfor.

Hvordan fungerer ZCash?

For at se nærmere på, hvordan ZCash-transaktionen fungerer, skal du have en grundlæggende idé om, hvordan en simpel Bitcoin-transaktion fungerer.

Hvis Alice sender Bob 1 BTC, vil hun bruge sin private nøgle til at underskrive en transaktion, der sender 1 BTC. Denne transaktion sendes til Bitcoin-netværket, og minearbejdere på netværket placerer den inden for deres blokke.

Når blokken er blevet udbredt, kan transaktionen bekræftes. Dette betyder, at Blockchain opdateres, og at det gemmes umådeligt i tide.

Hvordan adskiller ZCashs private transaktion sig fra dette?

Nå, i dette tilfælde bliver Bob nødt til at give Alice sin private z-addr (i modsætning til hans gennemsigtige t-addr). Hvis begge parter i denne transaktion bruger deres z-addr, ville alle transaktionsoplysninger være private.

Transparente og private transaktioner

ZCash gennemsigtige og nul-videnslag. Billede via z.cash

I det væsentlige sker det, at Zcash-protokollen beskytter transaktionens input og output og dermed sørger for, at ingen oplysninger offentliggøres for blockchain..

For at kontrollere, at nogen faktisk har autoriteten (private nøgler) til at bruge et beløb på ZCash, bruger protokollen zk-SNARKs. Disse gør det muligt at kryptere transaktionsmetadata, og zk-SNARKS bruges til at kontrollere, at ingen snyder eller stjæler.

zk-SNARKs er baseret på et kompliceret kryptografisk princip kaldet “Zero Knowledge Proofs”. Disse beviser bruges hovedsageligt til at verificere, at nogen har en hemmelighed uden at afsløre den nævnte hemmelighed.

Vi vil ikke gå for meget i detaljer her, men vi har tidligere dækket nul vidensbeviser og zk-SNARKs, hvis du ønsker mere information.

Hvem står bag ZCash?

Som nævnt blev Zcash grundlagt af Zooko Wilcox. Zooko har en omfattende baggrund er kryptografi, decentraliserede systemer og andre tech-baserede nystartede virksomheder. For eksempel har han arbejdet på blandt andet Digicash, Mojo Nation og BLAKE2.

ZCash-teammedlemmer

Nogle ZCash-teammedlemmer

Resten af ​​teamet består af adskillige ingeniører og rådgivere. De er professorer og fakultetsmedlemmer fra prestigefyldte universiteter som UC Berkeley, MIT og John Hopkins universitet.

Selvom ZCash er et open source-projekt, arbejder teamet for et registreret firma, der driver udviklingen. Dette er ZeroCoin Electronic Company eller ZECC.

På trods af det stærke team bag ZCash er der også en vis stjernekraft i vejen for deres rådgivere. Nogle af de største bagmænd i ZCash-projektet er enkeltpersoner som Barry Silbert, Erik Voorhees og Roger Ver.

ZCash Mining & Møntfordeling

ZCash er en proof-of-work blockchain. Dette betyder, at de udvindes meget som Bitcoin ved hjælp af rå processorkraft. Minearbejdere bruger hashing-funktioner til at løse komplicerede matematiske problemer og tjener dermed blokbelønningen.

Mens Bitcoin bruger SHA256 hashing-funktionen, har ZCash valgt at bruge Equihash-funktionen. Begge mønter har en samlet minearbejdning på over 21 mio. Mønter. Det er dog meget lettere at udvinde ZCash i disse dage, end det er at udvinde Bitcoin.

Faktisk var ZCash indtil for nylig stadig minearbejdet med dine almindelige GPU’er. Det var først, da Bitmain begyndte at udvikle Antminer Z9, at minedrift ZEC konkurrencedygtigt begyndte umuligt.

I modsætning til en række andre kryptokurrencyprojekter udførte ZCash ikke en ICO. I stedet valgte de en anden incitamentmekanisme for grundlæggerne. Dette er gennem det, der kaldes “grundlæggerens belønning”.

ZCash Founder's Fund Distribution

Total fordeling af grundlæggerens belønning. Kilde: ZCash-blog

Denne stifters belønning er 10% af alle minedriftbelønninger i 4 år siden starten. Det opdeles i henhold til ovenstående opdeling. Dette vil blive givet til grundlæggerne, investorerne og rådgivere over en periode på 4 år i trinvise trin.

Hvis man skulle beregne dette, svarer det til, at der i alt gives 2,1 m ZEC til grundlæggerne over en periode på 10 år. Denne “skat på minedrift” er dog ikke uden strid og er en grund til, at der er sket et antal gafler i ZCash-kæden.

Når den 4-årige periode er gået i 2020, udvindes mønterne ligesom enhver anden PoW-mønt, hvor minearbejderne får alle fordelene. Blokbelønningen på ZCash-blockchain halveres hvert 4. år. Når flere mønter udvindes, og vi nærmer os forsyningsgrænsen, vil vanskelighederne stige.

ZCash Supply Growth

ZCash forsyningsfremskrivninger. Kilde: zcashcommunity

Som du kan se i ovenstående graf, tildeles grundlæggerne 2,1 mio. Mønter, og udbuddet vokser logistisk. Baseret på disse fremskrivninger forventes vi at nå 21 m ZEC-loftet i 2032.

Se nøgler og notater

Mens ZCash formodes at være helt privat, er der måder for folk at kontrollere nøjagtigt, hvor mange penge der er sendt til de private adresser. Dette er ved brug af visningstasterne og notaterne.

Hvis nogen har deres hænder på din “Vis nøgle”, kan de fjerne skjold for dine afskærmede transaktioner. Når man ser på dine transaktionsdata via visningsnøglen, kan de ikke kun fortælle, hvor meget der blev brugt, men de kan også se, hvem modtagerne var af det.

Der er også noget, der kaldes “memofeltet”.

Dette notatfelt indeholder oplysninger, der kun er tilgængelige for modtageren af ​​transaktionen. Dette notatfelt kan indeholde økonomiske data, der kan sendes til andre finansielle institutioner, hvis det kræves af loven.

ZCash-skaberne håbede, at dette kunne øge vedtagelsen af ​​ZCash blandt regeringsregulerede organer. Det kan dog være et tveægget sværd for dem, der er bekymrede for, at deres transaktionsmetadata er overalt.

Giftigt affald & En ceremoni

Lige da du troede, at udtryk relateret til ZCash ikke kunne blive så mærkeligere, introducerede de begrebet “Giftigt affald” og en “ceremoni”.

Selvom disse faktisk er ganske interessante vilkår for en kryptovaluta at indarbejde, er de centrale begreber til oprettelsen af ​​ZCash-protokollen. Dette skyldes den rolle, de spiller for at forhindre forfalskning af ZEC.

Forfalskning var en stor bekymring, som mange mennesker havde i den første frigivelse af ZCash. Dette er på grund af behovet for de offentlige SNARK-parametre til oprettelse og verifikation af nul-vidensbeviser.

I det væsentlige har du brug for de offentlige og private nøglepar for at få disse SNARK-offentlige parametre. Når dette er gjort, vil skaberne ødelægge den private nøgle og beholde den offentlige modstykke.

ZCash Public Key Creation SNARKs

SNARKs er afhængige af en enkelt offentlig nøgle. Billede via Fotolia

Men hvad sker der, hvis nogen ikke ødelægger den private nøgle?

Nå, med denne private nøgle kan indehaveren i det væsentlige skabe helt falsk og forfalsket ZEC. Desuden kan ingen engang se, at de er forfalskede. Dette vil normalt ikke være et problem med en offentlig blockchain som Bitcoin osv. Men med ZCash kan ingen faktisk bekræfte, at det ikke sker.

Så klart er dette et problem for ZCash økosystemet, og med dette får vi begrebet ”giftigt affald”. Som beskrevet af Wilcox:

Vi kalder den private nøgle “det giftige affald”, og vores protokol er designet til at sikre, at det giftige affald overhovedet ikke opstår

For at forhindre, at dette giftige affald nogensinde opstår, skal teamet på ZCash sørge for, at de holder alle komponenterne i den private nøgle adskilt og ødelagt separat. De skal være helt sikre på, at de forskellige private nøgleelementer ikke kombineres for at danne det giftige affald.

Så hvordan kommer de omkring dette?

De opretter adskillige forskellige stykker af den offentlige nøgle med en privat / offentlig nøglekombination i isolerede miljøer. Disse kaldes “shards”, og målet er at kombinere disse public key-shards for at skabe den offentlige SNARK-parameter uden som nogensinde tillader, at de private nøglestykker kombineres.

Det er her “ZCash-ceremonien” kommer ind.

Dette var i det væsentlige en begivenhed, der blev afholdt med det udtrykkelige formål at ødelægge alle de private nøglestykker individuelt i forskellige dele af verden. Formålet med dette var at fjerne enhver chance for, at de private nøgler nogensinde kunne kombinere og skabe det “giftige affald”.

Logikken er, at hvis alle dele undtagen et stykke private nøglebrikker kombineres, ville du stadig ikke have den egentlige private nøgle til at kompromittere systemet. Dette skulle tilføje mange lag af komfort til dem i ZCash-samfundet.

Privat nøgle destruktion Zcash

Ødelæggelse af en af ​​de private nøgler i “Ceremonien”. Kilde: Zcash Blog

Ceremonien var faktisk ret veldokumenteret, og der var en hel del presse, der blev skabt omkring den. Vi er tidligere gået i dybden med ZCash-ceremonien, hvis du ønsker mere information om begivenheden.

ZCash ulemper

Mens ZCash uden tvivl er en af ​​de mest avancerede privatlivsmønter på markedet, har den sin rimelige andel af skeptikere. Der er et par ting, som folk i og uden for samfundet tager fat på.

En af de mest presserende er det “valgfri” privatliv for transaktionerne.

Valgfri fortrolighedsspørgsmål

I det væsentlige skaber dette en uheldig situation, hvor brugen af ​​en gennemsigtig adresse af en person kan kompromittere den påståede privatliv for en anden. Dette er fordi de private transaktioner til z-addr kunne ses mistænkeligt af udenforstående.

Desuden er der en mulighed for at gennemføre det, der kaldes “trafikanalyse”. For eksempel, hvis du sender 4.89 ZEC til en afskærmet adresse og derefter straks sender 4.89 ZEC ud til en ikke-afskærmet adresse, kan nogen linke sidstnævnte transaktion til den førstnævnte. Dette er vist nedenfor.

linkbarhed mellem adresser ZCash

Mulig sammenkobling mellem afskærmet og uskærmet. Kilde: ZCash Blog

Faktisk var den valgfri fortrolighedspolitik et problem, som andre privatlivsmønter havde haft. Monero (XMR), en hovedrival til ZCash, besluttede at gøre alle deres transaktioner obligatoriske med privatlivets fred.

Derfor, hvis nogen sender transaktioner med Monero, aktiveres de automatisk som private. Fordelen ved dette er, at det sikrer, at en brugers sløvhed ikke påvirker privatlivets fred for en anden.

Tvivl om giftigt affald

Mens ZCash-ceremonien uden tvivl var en imponerende bestræbelse på at sikre økosystemet, er der stadig et stort antal mennesker, der udtrykker tvivl om det.

Dette er hovedsageligt baseret på forestillingen om, at det er en “betroet opsætning”. Du bliver nødt til at stole på, at der ikke kun var noget kompromis, før brikkerne blev brudt ind i skårene, men også at der ikke var noget samarbejde mellem parterne før ceremonien.

Dette virker som en stor tillid, som man bliver nødt til at placere i andre menneskers hænder. Nogle mennesker ser det som en incitamentsbaseret mekanisme og er villige til at stole på det. Alligevel, hvis du har hundreder af tusinder af dollars i ZEC, er du måske mindre tillidsfuld.

Grundlæggerens fond

Selvom dette ikke rigtig er et sikkerhedsproblem, har det været et problem for mange i samfundet, især minearbejdere. Forestillingen om, at en gruppe af investorer kunne have krav på 2,1 mio. ZEC, er ubehagelig for nogle.

Disse ZEC-varer betalt fra mineafkast så stort set, at de betaler disse grundlæggere for deres oprindelige investering. Der er også bekymring for, at kontrollen af ​​denne gruppe af grundlæggere af 10% af næsten al udbuddet er for centraliseret.

Grundlæggerens fond var faktisk en af ​​hovedårsagerne til, at ZCash-koden blev forkasket væk fra hovedkæden af ​​et projekt kaldet Zclassic.

ZCash gafler

Som de mest succesrige kryptokurver oplever, vil der uundgåeligt være udviklere, der ønsker at forkaste koden og begynde at arbejde på en separat mønt. Dette er hvad der skete med ZCash og ZClassic.

Hovedudvikleren bag ZClassic, Rhett Creighton, besluttede at fjerne 22 linier kode fra ZCash-kodebasen og lancere en ny mønt. Dette skete den 23. maj 2017. Ifølge ZClassic whitepaper:

Zclassics mission er at forblive lig med Zcash fra et teknologiperspektiv, men aldrig tage nogen forudgravning, stifterens belønning eller nogen anden form for gebyr, der går til en lille gruppe individer med særlige tilladelser, uanset om de er valgt, udpeget eller Ellers.

Så det er klart, at dette blev gjort, fordi han afviste grundlæggerens fond og enhver anden form for centralisering og forudgående miner, der var sket.

Han tog også problemer med langsom minedrift start, der blev anvendt på ZCash blockchain i de første 30 dage af projektet. Han hævdede, at det var en forsætlig nedsættelse af ZEC-forsyningen for at skabe knaphed. Dette blev også fjernet fra ZClassic-koden.

Gafler af gaffel

Mens ZClassic måske var en af ​​de bedre kendte ZCash gafler fra den oprindelige kæde, var der andre projekter, som efterfølgende gaffelede fra ZClassic. Dette ville derfor gøre dem til en gaffel af en ZCash gaffel.

For eksempel havde du ZenCash (ZEN), som gaffelede fra ZClassic den 23. maj 2017. De ønskede at bruge ZCash-koden, men ønskede også at frigive en mønt, der ikke indeholdt grundlæggerens fond.

ZCash gafler

Gafler af ZCash og Gafler af ZCash gafler

Derefter har du også den kontroversielle Bitcoin Private (BTCP). Dette var “fork-merge” mellem ZClassic og Bitcoin, der fandt sted den 28. februar 2018. De erklærede mål for projektet var at lave en privat version af Bitcoin.

Det er dog vigtigt at bemærke, at nogen af ​​gaflerne i ZCash stadig er afhængige af den fulde tillid til den betroede opsætning, der oprettede ZCash blockchain. Derfor, hvis du er skeptisk overfor dette, kan disse gafler også give dig de samme bekymringer.

Køb og opbevaring af ZEC

ZCash er blandt de 50 bedste kryptokurver efter markedsværdi. Til priser på tidspunktet for dette indlæg sidder det i øjeblikket på nummer 21 mht Coinmarketcap placeringer.

ZCash er en ganske flydende cryptocoin og er noteret på et antal børser. For eksempel kan du købe det på HitBTC, Huobi og Binance Exchange. Disse er dog kun kryptobørser, hvilket betyder at du bliver nødt til at købe Bitcoin med din Fiat på en anden børs.

Binance ZEC

Tilmeld dig Binance og køb ZEC

Hvis du følte dig lidt mere eventyrlystne og ønskede at prøve at handle ZCash futures, kunne du handle på BitMEX-børsen. De har standard ZEC-futures såvel som den evige slags.

Når du har fået din ZCash og leder efter et sted at opbevare den, så er der et antal ZEC-tegnebøger, som du kan bruge. Vi har en komplet liste over de bedste ZCash-tegnebøger i et separat stykke.

ZCash Tech i andre blockchains

Mens ZCash i sig selv er et rigtig interessant projekt, er det den underliggende teknologi i zk-SNARKs, der har mange mennesker i kryptokurrency-samfundet ret begejstrede.

For eksempel forsøger Etheruem at integrere zk-SNARKs i deres egen protokol som en del af deres Metropolis-opgradering. De overvejer også at indgå en alliance med ZCash, som vil omfatte en gensidig udveksling af værdi.

Dette partnerskab skaber muligheden for, at udviklere kan kode intelligente kontrakter og decentraliserede applikationer (dApps). For eksempel, hvis Ethereum skal tilføje en zk-SNARK pre-compiler på sin kæde, kan disse dApps bygges på Ethereum blockchain.

Ethereum brug af zk-SNARKs

Ethereum og ZCash-udviklere brainstormer over zk-SNARKs. Billede via ZCash-blog

sk-SNARKS bruges også på en række andre blockchains, der ønsker fortrolige transaktioner. Disse inkluderer projekter som Komodo (KMD), Hcash (HC) og ZCoin (XZC) blandt andre.

Der arbejdes også med forbedringer af selve zk-SNARK-teknologien. Et sådant initiativ er oprettelsen af ​​det, der kaldes “zk-STARKs”. Denne teknologi er stadig i de indledende faser af forskningen, men mange i økosystemet er meget begejstrede for den.

Dette skyldes, at zk-STARK-teknologien kunne overvinde afhængigheden af ​​den offentlige hovednøgle, der bruges i de zk-SNARKs, der er oprettet. Som vi har nævnt, er dette et af stridsknuderne med den betroede opsætning.

Det vil faktisk være ret interessant at se, hvordan udviklingen af ​​zk-STARK-teknologien skrider frem. Det overvåges også nøje af andre projekter, herunder Ethereum.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at ZCash er en af ​​de mest avancerede kryptokurver på markedet. Det er brugen af ​​de nyeste kryptografiske principper, og teknologien gør det til noget af en konkurrent til markedet for privatlivsmønter.

Mens der er nogle bekymringer om bestemte aspekter af teknologien, er ZCash-teamet opmærksom på dem og arbejder aktivt med forbedringer. Man må ikke glemme, at teknologien er så ny, at der uundgåeligt vil være tvivl fra det ene hjørne eller det andet.

En ting, der er klart, er imidlertid, at offentlige blockchains med gennemsigtige transaktioner ikke længere er så private, som man tror. I en tid med stigende overvågning og sofistikerede cybertrusler vil privatlivsmønter sandsynligvis samle så meget mere adoption.

Uanset om de vælger Monero, ZCash eller en hvilken som helst privatlivsmønt, er slutresultatet et fremskridt for økonomisk privatliv.

Fremhævet billede via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me