Què són els contractes intel·ligents d’Ethereum

Una de les tecnologies fonamentals que sustenta la xarxa Ethereum és el desenvolupament de “contractes intel·ligents”. Mentre que Bitcoin i altres criptomonedes es van desenvolupar amb l’únic propòsit de ser una moneda digital Peer-to-Peer, Ethereum es va desenvolupar com a concepte d’execució aplicacions descentralitzades.

En les seves formes més simples, els contractes intel·ligents són trossos de codi d’ordinador que s’han integrat en lògica i condicions que defineixen el seu resultat. També són executats de manera descentralitzada per tots els equips de la xarxa (nodes) i s’emmagatzemen i es reprodueixen al llibre major (blockchain).

No són res més que programes relativament simples que executaran funcions “si això llavors això”. Per tant, a diferència de les cadenes de blocs simples que emmagatzemen dades de manera descentralitzada, els contractes intel·ligents s’executaran com a càlculs descentralitzats. Van ser teoritzats per primera vegada per Nick Szabo el 1994 com una forma de digitalitzar els contractes que es podrien executar com a codi informàtic.

Exemples de contractes intel·ligents

Tot i que els contractes intel·ligents inicialment poden semblar una disciplina força complicada, fer una ullada a les aplicacions dels contractes intel·ligents amb exemples del món real ajuda a l’explicació. A continuació es mostren algunes aplicacions senzilles en què els contractes intel·ligents podrien millorar l’eficiència.

Contractes legals

Tots sabem que els advocats són bastant exigents quan es tracta de la verborrea dels documents legals. Els contractes intel·ligents són capaços de canviar la forma en què s’elaboren els contractes comercials de compravenda. En dret mercantil, per exemple, hi ha diverses condicions que s’han de complir en diverses fases de l’acord abans de transferir diners.

Aquestes condicions de venda tampoc són res més que una col·lecció de “si això llavors això”Condicions. Per exemple, en la venda d’una casa, hi ha diverses condicions que el venedor ha de complir abans de facilitar els trams de pagament. Si hi ha controvèrsies sobre les condicions que no es compleixen al contracte, la venda no es durà a terme.

Això es pot codificar fàcilment en un contracte intel·ligent. Aquest codi executarà els termes de l’acord a la xarxa descentralitzada a tots els equips. Alguns també diran que aquest contracte intel·ligent també realitzarà les funcions codificades millor que els advocats que llegeixen el contracte. Els contractes intel·ligents no estan subjectes a matisos lingüístics.

A més, a causa del fet que aquests contractes intel·ligents són públics i estan àmpliament distribuïts, hi ha consens general sobre els termes codificats en el contracte. Les dues parts són conscients que el codi incorporat executarà el contracte intel·ligent segons les condicions que ambdues van acordar.

Contractes intel·ligents i comptes bancaris

Els comptes bancaris es poden comportar com els contractes intel·ligents. Per exemple, gairebé tots tindrem pagaments regulars que sortiran dels nostres comptes bancaris i s’enviaran a tercers escollits. Això podria pagar una targeta de crèdit o complir una comanda de dèbit, etc. Les condicions al voltant d’aquests pagaments solen basar-se en la data (primer del mes).

A principis de mes, quan se suposa que haurà de passar el pagament, hi ha regles molt senzilles que el banc executarà. Comprovaran l’import que cal pagar, així com si els fons estan disponibles al compte. També poden comprovar si hi ha altres “retencions” que es col·loquen al compte a causa d’altres pagaments.

Si hi ha prou fons al compte i no hi ha cap altra retenció que es faci, el pagament passarà al tercer. Aquest també podria haver estat un contracte intel·ligent molt senzill que buscaria condicions abans que es facin els pagaments entre les parts. Tot i això, el banc no el determinaria a la ubicació central, sinó que s’executaria a la xarxa descentralitzada.

Mostra de contracte intel·ligent


Ara té sentit fer una ullada a un contracte intel·ligent real i al codi subjacent per entendre millor els conceptes bàsics de la transacció.

Exemple de contracte intel·ligent Ethereum

Mostra de contracte de https://www.ethereum.org/token

En el contracte anterior, estem creant un conjunt de totes les carteres. Aleshores, el creador del subministrament inicial obté les fitxes. A continuació, el contracte comprovarà si el remitent té fons suficients per enviar la quantitat sol·licitada, comprovarà si hi ha desbordaments i iniciarà la transacció.

Arguments per als contractes intel·ligents descentralitzats

Un dels avantatges més importants d’un contracte intel·ligent és que s’executa en una cadena de blocs pública i un llibre major compartit. Això vol dir que dues parts que normalment no confien mútuament poden acordar almenys l’estat actual del llibre major. Sempre que la majoria dels participants a la xarxa estiguin d’acord quant a l’estat actual, els contractes intel·ligents executats en aquesta xarxa també haurien de ser plenament confiables..

Podem donar un cop d’ull a un exemple quan un contracte intel·ligent pot ajudar amb una cosa anomenada transacció de derivats OTC (Over the Counter). Normalment són transaccions que participen dos participants que accepten els termes del comerç. A diferència d’un cas de compensació central que actua com a tercer d’un comerç, les transaccions OTC són directes i no tenen cap centre de compensació.

Es tracta d’oficis que solen fer grans institucions als mercats financers. Resoldran els termes de l’acord OTC sempre que es compleixin determinades condicions. L’acord OTC quedarà escrit en un acord legal al qual tindran accés les dues parts. Per tant, hauria de quedar clar a l’acord qui hauria de pagar a qui els resultats comercials concrets.

Tot i això, encara hi ha marge per a malentesos i desacords entre les parts. Per exemple, hi pot haver una mala interpretació de clàusules particulars (per les quals lluitaran els advocats) o hi haurà un desacord entre si el comerç compleix les condicions externes exigides.

Un contracte OTC intel·ligent

Contracte OTC intel·ligent

Tanmateix, amb un contracte intel·ligent només hi ha un contracte que s’hagi escrit en codi i que, al desplegament, sigui immutable (no es pot canviar). El contracte intel·ligent executarà el codi exactament tal com s’ha previst i no hi pot haver una mala interpretació dels termes. Per naturalesa de l’execució del contracte, ambdues parts hi estan obligades.

A més, no correspon a les parts decidir si s’han assolit els factors que desencadenen el pagament OTC. Es determina únicament si s’han complert les condicions codificades en el contracte intel·ligent. Si el preu de l’acció ha assolit un cert nivell, la condició s’ha complert i el contracte intel·ligent executarà el Condició IF.

A part de confirmar el resultat de l’operació, el contracte Smart també pot facilitar el moviment de fons de la part perdedora a la part guanyadora. El contracte intel·ligent executarà el pagament a la cadena de blocs. Per tant, actuaria com un centre de compensació quasi descentralitzat. Ambdues parts inicialitzaran la transacció amb el saldo inicial de garantia requerit en el comerç.

Altres avantatges dels contractes intel·ligents

  • Seguretat: La cadena de blocs on s’emmagatzemen els contractes intel·ligents fa ús de la criptografia moderna. Això vol dir que són extremadament segurs i que seria gairebé impossible que els pirates informàtics comprometessin el sistema i modifiquessin els termes d’un contracte intel·ligent.
  • Autònom: Els contractes intel·ligents s’executen automàticament a la xarxa. No cal controlar-los, activar-los ni processar-los. Això també lliga amb l’aspecte de confiança i seguretat. Tenint en compte que cap autoritat central no té control sobre els contractes, hi ha més confiança que realment executaran tal com es pretenia.
  • Còpies de seguretat massives: Tenint en compte que a la cadena de blocs, tots els equips de la xarxa tenen una còpia del contracte, no cal fer còpies de seguretat periòdiques. A més, la pèrdua de dades mai no hauria de ser una preocupació per a les persones que tenen les seves dades col·locades a la cadena de blocs.
  • Velocitat: Els tràmits poden ser un assumpte laboriós. Sempre haurà d’haver-hi una anada i tornada entre les parts quan s’hagin complert les condicions del contracte. De vegades, els contractes també s’han d’enviar en format paper, cosa que significa que s’han de moure físicament entre parts. Tanmateix, amb els contractes intel·ligents, el codi s’executa en fraccions de segons. No cal anar i venir entre les parts, ja que tota la feina es realitza mitjançant el contracte de la cadena de blocs.
  • Barat: Com que es contracten contractes intel·ligents directament entre les dues parts sense l’ajut d’un intermediari, són relativament econòmics. No cal que els advocats intermediïn una transacció. No es necessita un canvi central en el cas de la negociació. Cap tercer a un intermediari redueix el cost.
  • Totalment precís: No hi ha errors pel que fa al contracte intel·ligent. Sempre que s’hagin codificat eficaçment, s’executaran tal i com es volia. Tampoc hi ha lloc per a una mala interpretació de quins són els termes o el resultat. Estan codificats en el contracte i s’executen al 100% de manera eficient.

Jegg Garzik, propietari del Bloq, resumeix els avantatges dels contractes intel·ligents

Els contractes intel·ligents … garanteixen un conjunt de resultats molt, molt específic. Mai no hi ha cap confusió ni hi ha cap necessitat de litigi.

Un gran futur per als contractes intel·ligents

Tot i que els contractes intel·ligents són sens dubte revolucionaris, hi ha alguns possibles problemes que podrien derivar-se del seu ús. Per descomptat, sempre hi ha la possibilitat que hi hagi errors de codificació imprevistos i errors al contracte. Aquests podrien donar lloc a resultats que cap de les parts esperava. De la mateixa manera, com regularia el govern aquests contractes i com podrien limitar l’abús?

De fet, hi ha altres coses inherents als contractes tradicionals com Força Major que permet marge de maniobra en cas d’un fet o circumstància extraordinària que no estigui en el control de les parts. Amb els contractes intel·ligents, el codi s’executarà independentment d’aquests esdeveniments.

Tot i això, no hi ha cap raó per la qual no es puguin superar aquests possibles problemes. Investigadors de Cornell Tech de nombrosos camps treballen en solucions per fer dels contractes intel·ligents part de la nostra vida quotidiana. Els advocats podrien treballar amb desenvolupadors per crear plantilles de contractes intel·ligents per a ús comercial. Les oportunitats de col·laboració per a l’adopció massiva són, sens dubte, infinites.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map