Què és Monero?

Els criptògrafs i defensors de la privadesa sempre han estat buscant el Sant Grial de transaccions anònimes d’olines.

Inicialment, molts pensaven que Bitcoin era la moneda de facto de la privadesa. No hi havia noms adherits a les carteres i els diners es podien enviar lliurement i fàcilment a través de les fronteres sense interferències d’agències reguladores.

Tot i així, a mesura que s’ha anat popularitzant, la gent s’ha adonat que el caràcter públic de la seva cadena de blocs significa que les persones poden controlar i rastrejar els pagaments en línia de manera molt efectiva.

Aquesta va ser una de les principals motivacions darrere de la creació de Monero, la moneda digital centrada en la privadesa. Abans de poder aprofundir en la tecnologia de Monero, hem d’entendre per què Bitcoin pot no ser tan privat com molts pensen.

Els defectes de Bitcoin

Tot i que la tecnologia darrere de Bitcoin és realment revolucionària, té més de vuit anys. Com hem vist recentment, hi ha molts desenvolupadors que intenten millorar el protocol Bitcoin pel que fa a l’escala, els temps de transacció, etc..

Tot i que Bitcoin és realment anònim, la naturalesa del Blockchain significa que la gent pot veure fàcilment l’activitat de transaccions en aquesta cartera. Sempre que han de fluir diners entre aquestes carteres, s’introdueixen al llibre major.

La vostra adreça bitcoin, que és una col·lecció de cadenes i dígits aleatoris, no us pot enllaçar. Tot i això, la cadena de transaccions que enllaça la vostra cartera amb un compte d’una borsa de diners Fiat us pot revelar fàcilment. Hi ha empreses com aquestes Chainalysis que tenen programari per identificar fàcilment els moviments de fons.

Algunes persones pensen que aquesta és una tendència positiva, ja que permetrà l’adopció més generalitzada de la moneda criptogràfica i eliminarà els gustos del criminal i del darkweb..

No obstant això, encara hi ha una gran quantitat de persones que voldrien utilitzar la seva criptomoneda sense que la gent sàpiga quant té, a qui envia i a qui rep..

Monero contra Bitcoin

Monero (XMR) també és una criptomoneda que fa ús de la tecnologia blockchain per facilitar les transaccions. Aquestes transaccions també són extretes per ordinadors que verificen les transaccions.

Tot i això, a diferència de Bitcoin, Monero utilitza conceptes gràfics criptogràfics avançats com ara “signatures de timbre” per amagar la vostra transacció de la cadena de blocs, així com la quantitat de diners que teniu a la vostra adreça de cartera pública. Monero també pot amagar la quantitat de diners que se us envia.

Tot i que això pot satisfer tots els defensors de la privadesa, hi ha una sèrie d’altres avantatges notables de Monero sobre Bitcoin

  • Mineria resistent a ASIC: Quan es va començar a explotar Bitcoin els primers dies, la gent va poder explotar-lo als equips domèstics mitjançant CPU. Això es deu al fet que la dificultat de càlcul no era tan alta com ara. Avui en dia, hi ha circuits integrats específics d’aplicació (ASIC) molt cars que s’utilitzen per extraure Bitcoin. Aquests solen estar en mans de granges mineres a gran escala que han invertit grans quantitats de diners. Com a tal, la naturalesa mateixa de la mineria descentralitzada s’ha centralitzat. Amb Monero, l’algoritme de mineria Cryptonote és resistent a aquest tipus de maquinari i, per tant, manté la mineria descentralitzada
  • Mida del bloc adaptatiu: Per a aquells que segueixen els debats actuals a la comunitat Bitcoin, augmentar el límit de mida del bloc ha estat un dels temes més candents. El límit de la mida dels blocs Bitcoin està provocant una congestió important a la xarxa. Monero s’ha codificat de manera que la mida del bloc s’ajustarà automàticament en cas que el volum de transaccions ho requereixi.
  • Protocol I2P: En fer transaccions amb Monero, totes les transaccions s’encaminen a través del projecte d’Internet invisible I2P. Això garantirà que ningú no pugui espiar la vostra activitat a Internet i controlar el que esteu fent. Això significa que la gent ni tan sols serà capaç de dir-li que està utilitzant la xarxa Monero quan estigui en línia.

Va explicar Monero


Com funciona una transacció Monero

Tot i que Monero sembla un concepte relativament senzill, la mecànica real darrere d’una transacció Monero està realment implicada. Incorpora alguns dels conceptes més avançats de criptografia moderna i informàtica.

Per a aquells interessats en estudiar la tecnologia subjacent d’una transacció, l’original Llibre blanc de Monero està disponible per a la visualització pública. Tanmateix, es pot fer una descripció d’alt nivell de com funciona una transacció Monero i de com es manté privada.

S’està enviant Monero

Igual que Bitcoin, un usuari de Monero tindrà una adreça pública que és un conjunt de cadenes i números. Tanmateix, a diferència de Bitcoin, no hi haurà fons que estiguin directament associats amb aquesta adreça.

Quan envieu Monero a una altra persona, es crea una adreça pública temporal. Aquesta adreça també només s’ha creat amb el propòsit exacte d’aquesta transacció i és totalment nova. Per tant, la cadena de blocs pública no té cap registre d’aquesta transacció.

Això, per descomptat, va pels dos sentits. Quan envieu fons, la font dels fons no es reconeix com a adreça pública pròpia. Per tant, ningú no pot dir que heu enviat Monero a una altra persona de la xarxa. Aquests vestits s’anomenen destinataris “sigilosos” i ningú els coneix.

Trobar el teu Monero

Per descomptat, el destinatari ha de poder reclamar els seus fons a la cartera furtiva. Per tal que el destinatari rebi aquests fons, ha d’escanejar la cadena de blocs Monero per trobar la seva transacció. Per fer-ho, utilitzen una cosa anomenada “clau de visualització secreta”. Es comprova cada transacció per veure quines d’aquestes s’apliquen al receptor.

Aquesta clau secreta només la coneix el receptor. Això vol dir que ningú més no pot examinar la cadena de blocs i identificar cap pagament que no estigui relacionat amb ells. També podeu donar aquesta clau secreta a una altra persona i també pot escanejar la cadena de blocs per veure si se li envia cap fons.

Mescla de transaccions

Amb la transacció anterior, hi ha una incapacitat de connexió. Això vol dir que ningú que visualitza la cadena de blocs Monero pot vincular una transacció a la vostra adreça pública. Tot i això, el remitent original de la moneda encara pot veure quan el destinatari envia fons. Per evitar això, Monero utilitza “signatures de timbre”.

Aquestes signatures són les que permeten barrejar la transacció. Quan el remitent envia una transacció, selecciona a l’atzar altres fons d’usuaris per aparèixer també a la transacció. Per tant, aquests remitents també podrien ser una font dels fons que s’envien.

Quan s’utilitzen aquestes signatures anellades, ningú no pot saber qui envia els fons, ni tan sols la persona que originalment els va enviar al destinatari..

Viouslybviament, amb la naturalesa de les multituds, com més gent s’afegeix a la barreja més fosca serà la transacció. El nombre de persones que s’inclouen en un mix de transaccions es coneix com a “nivell mixin”. Podeu augmentar la mida del nivell mixin, però això augmentarà les tarifes per utilitzar els recursos computacionals de les xarxes.

A la persona que us ha enviat els fons, encara que no feu transaccions, semblarà que ho feu. A mesura que estigueu connectat a la xarxa, apareixerà que envieu diners contínuament a tothom tot el temps.

És possible que també us demaneu que si totes les transaccions estan emmascarades i ningú no pot saber qui envia Monero a tota la xarxa, com asseguren els miners que no es gasta el doble de Monero? Això es fa possible mitjançant l’ús de “imatges clau”.

Les imatges de claus són una clau criptogràfica derivada d’una sortida que es gasta i forma part de totes les signatures de timbre de la cadena de blocs. Només hi ha una imatge clau per a cada sortida de la cadena de blocs. A causa de les propietats criptogràfiques, no es pot saber quina sortida ha produït quina imatge clau. Totes les imatges clau utilitzades es mantenen a la cadena de blocs perquè els miners puguin verificar que no es gasta cap transacció dues vegades.

La tecnologia de signatura d’anells també s’utilitza per amagar exactament quants diners s’envien. Ring Confidential Transactions (RingCT) és una addició relativament nova al protocol Monero que utilitza una funció criptogràfica que emmascara la quantitat de la transacció des de la cadena de blocs, però no des del remitent ni el receptor..

On comprar i emmagatzemar XMR

Si voleu aconseguir alguns Monero, haureu de dirigir-vos a un intercanvi de criptomonedes. XMR apareix en diversos intercanvis diferents, però alguns dels més grans inclouen, com ara Binance i Kraken. El primer requereix que primer poseu mans en altres criptogràfics, com Bitcoin, etc., mentre que el segon es pot utilitzar com a porta d’entrada fiat on podeu enviar fons fiat.

Un cop tingueu la XMR, voldreu moure-les a un dispositiu d’emmagatzematge segur. Això es deu al fet que no és segur emmagatzemar una gran quantitat de monedes en una bossa donats els nombrosos riscos que es plantegen. Hem cobert una extensa llista de carteres Monero on podeu emmagatzemar la vostra XMR amb seguretat.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me