Què és Ethereum?

Ethereum és actualment la segona moneda criptogràfica més valuosa per capitalització borsària. S’ha convertit en la moneda criptogràfica bàsica que els inversors poden mantenir a la seva cartera.

Algunes persones han dit que Ethereum pot canviar molt la nostra manera de pensar sobre el model de servidor client. Molts afirmen que això té el potencial de revolucionar la nostra manera de pensar sobre tots els negocis.

Ethereum també s’ha convertit en la moneda de criptografia de facto perquè les persones aprofitin els ICO. Les persones utilitzen la xarxa i els tokens Ethereum per oferir els seus propis testimonis al públic en general.

Tot i això, què és Ethereum i en què es diferencia de Bitcoin?

Què és exactament Ethereum?

En poques paraules, Ethereum és un programari que s’executa en una xarxa distribuïda d’ordinadors que garanteix que els programes més petits (anomenats contractes intel·ligents) es reprodueixin i s’executin a tota la xarxa. Donada la naturalesa descentralitzada d’Ethereum, no hi ha un servidor central ni cap sistema de coordinació. L’objectiu a llarg termini de la xarxa Ethereum és crear una gran màquina virtual descentralitzada.

De manera similar a Bitcoin, Ethereum fa ús de conceptes de blockchain per validar, emmagatzemar i replicar dades de transaccions a tots els nodes de la xarxa. S’estén més enllà d’aquest simple concepte incloent el càlcul dels codis de contractes intel·ligents a la xarxa.

Per tant, mentre Bitcoin busca emmagatzemar dades sobre les transaccions registrades a la xarxa, Ethereum fa un pas més en incloure el càlcul dels programes de contractes intel·ligents a la xarxa..

Ethereum explicat

Semblances amb Bitcoin

Abans de poder aprofundir en la tecnologia subjacent que fa que Ether sigui únic, ajuda a fer un pas enrere i analitzar el que Bitcoin i Ethereum comparteixen en comú.

Tecnologia Blockchain

Igual que Bitcoin, Ethereum té una cadena de blocs formada per tots els blocs de transaccions anteriors. Dins d’aquests blocs, tenim informació sobre les transaccions que van tenir lloc. De manera similar a Bitcoin, aquests blocs són “minats” pels participants de la xarxa. La connexió de qualsevol bloc Ethereum també està vinculada a tots els blocs anteriors amb un valor hash. Aquests van ser creats per un algoritme de hash anteriors formant així una cadena autenticada que no es pot trencar.

Prova de l’explotació minera

Quan es tracta de la mineria i validació d’aquests blocs, s’utilitza un algorisme de prova de treball (POW). En altres paraules, els miners intenten resoldre problemes computacionals complicats mitjançant electricitat i maquinari. Aquesta és la part “treballar” del protocol POW. El protocol Ethereum utilitza un repte anomenat Etash que fa que sigui menys fàcil per als miners l’ús de circuits integrats específics d’aplicació (ASICS). Això significa que els miners amb tecnologia menys avançada encara poden competir en l’explotació de la xarxa Ethereum. Els ASIC són un dels desafortunats efectes secundaris de la mineria centralitzada de Bitcoin.

Públics i permisos

Igual que Bitcoin, Ethereum és de codi obert i tothom pot descarregar i escriure algun programari i executar-lo a la xarxa. També poden realitzar tasques de mineria validant transaccions i executant contractes intel·ligents a tota la xarxa. No hi ha cap requisit per “unir-se” a cap xarxa i proporcionar-li la seva informació.

La moneda Ethereum

Ethereum també té la seva pròpia moneda criptogràfica. S’anomenen “fitxes” d’èter (ETH). Es poden comprar i canviar per altres monedes criptogràfiques i diners FIAT mitjançant diversos intercanvis. Si només voleu mantenir i fer transaccions amb la moneda, podríeu fer servir diversos clients de cartera que emmagatzemen el vostre Ether igual que Bitcoin.

Diferències amb Bitcoin

Tot i que Ethereum comparteix moltes disciplines comunes amb Bitcoin, hi ha moltes més diferències tècniques que el fan únic. De fet, la idea subjacent darrere d’Ethereum era crear una màquina virtual gran i descentralitzada, mentre que l’objectiu principal darrere de Bitcoin era ser una moneda digital.

Límits de mida de blocs

La forma en què es calculen els límits de mida de blocs de Bitcoin i Ethereum és molt diferent. Mentre que Bitcoin té un límit de mida de bloc definit de 1 MB, la mida del bloc Ethereum es basa en la complexitat computacional dels contractes intel·ligents. Això es coneix com el límit de “gas” per bloc que no és homogeni entre blocs. La mida màxima del bloc a la xarxa Ethereum és d’uns 1,5 m de gas.

Es posa en marxa un límit de gas per afegir un cost per a l’execució dels contractes intel·ligents. També combat el problema del “correu brossa de transaccions”. Quan es realitza una transacció estàndard, el gas necessari és d’uns 21.000. Per tant, dins d’un bloc podeu ajustar unes 70 transaccions. A cada bloc de Bitcoin podeu obtenir aproximadament 1.500-2.000 transaccions per bloc.

Temps de bloqueig més curt

Quan es tracta del temps necessari per crear un bloc, Ethereum triga uns 14 segons. Això és notablement més curt que els deu minuts que es requereixen actualment per als blocs de Bitcoin. Per tant, les transaccions es poden completar en un temps molt més curt a la cadena de blocs Ethereum.

Execució de contractes intel·ligents

Com es va esmentar, Ethereum està codificat amb un llenguatge de script molt més avançat. Aquest codi és el que es basa en els contractes intel·ligents i és més fàcil d’entendre pels desenvolupadors. Aquests contractes s’executen a tota la xarxa Ethereum o a la “màquina virtual”.

També és important assenyalar que els contractes intel·ligents d’Ethereum estan “completats”. Això significa que, en teoria, qualsevol càlcul es pot completar a la xarxa, independentment de la complexitat.

Subministrament, creixement i mineria

Aquesta és una altra diferència fonamental entre Ethereum i Bitcoin i es relaciona amb el creixement del subministrament de fitxes. Bitcoin es va codificar de manera que la generació de tokens BTC es redueixi a la meitat cada 4 anys. Els miners de la xarxa Bitcoin reben 12,5 BTC per cada bloc minat. Això significa que només s’extreuran 21 milions de Bitcoin en total. D’altra banda, l’ETH encara es produirà a un nombre constant d’ETH a l’any.

ETH és diferent de Bitcon en què els tokens inicials es van emetre en una venda de finançament col·lectiu. En el llenguatge de la indústria, això es denomina “pre mine” i els primers inversors reben ETH a canvi de les seves inversions. En la venda multitudinària d’Ethereum, es van recaptar 15 milions de dòlars, de manera que es van emetre aproximadament 72 milions d’ETH.

Pel que fa al creixement de l’oferta, hi ha força fonts d’oferta addicional. En primer lloc, hi ha la recompensa de bloc actual per al miner i es fixa en 5 ETH per bloc extret. A les taxes actuals, això significaria que s’extreuen aproximadament 18 milions d’ETH cada any.

Tanmateix, també cal tenir en compte les recompenses dels blocs “oncle” (que s’explica a continuació). Si es fa referència amb blocs posteriors, la recompensa per al miner que fa referència és només de 4,375 ETH (una mica inferior a la recompensa de bloc complet). Això es denomina la “recompensa del tió”.

Hi ha una font més de subministrament d’ETH, encara que més marginal. Aquest és el premi de referència oncle. Aquesta és la recompensa que es dóna a un miner que fa referència a un oncle un pas després a la cadena de blocs. La recompensa de referència de l’oncle actual és d’uns 0,15 ETH. Al protocol Ethereum només hi ha un màxim de dos oncles.

Amb Bitcoin, a més del Bitcoin que es guanya per netejar el bloc, el miner també obtindrà els honoraris de transacció per les transaccions del bloc. De manera similar, quan un miner esborri un bloc a la xarxa Ethereum també guanyarà el gas. També és important tenir en compte que aquestes comissions de transacció o Gas no afegeixen cap subministrament a la xarxa, ja que ja s’han explotat i existeixen en el float lliure actual..

Tiets contra orfes

Amb Bitcoin, quan un miner completa un bloc vàlid però que arriba després d’un bloc completat prèviament, s’anomena bloc “orfe”. Aquests no s’afegeixen a la cadena principal i es descarten. Tenint en compte que hi ha molts més blocs creats a la xarxa Ethereum, les possibilitats de crear blocs vàlids que només perden l’oportunitat d’afegir-se a la cadena principal són molt més grans.

Això es deu al fet que es creen uns 250 blocs a la xarxa Ethereum per hora en comparació amb només 6 a la xarxa Bitcoin. A Ethereum, aquests blocs que no formen part de la cadena principal s’anomenen “oncles”. Tot i que no s’afegeixen a la cadena principal, els miners segueixen sent recompensats per crear-los. Aquesta és una recompensa inferior a la d’un bloc de cadena principal.

També hi ha una recompensa per a tots els blocs que facin referència als tions anteriors, però és molt més petit. Això es fa per incentivar els miners a abandonar els blocs que es troben fora de la cadena principal.

Adreces i comptes

Amb Bitcoin, emmagatzemareu els vostres fons en una cartera. La vostra cartera està identificada a la xarxa pel vostre adreça. Això és el que s’utilitza per identificar la vostra cartera a la xarxa. Amb Ethereum, s’anomenen comptes. Hi ha dos tipus de comptes Ethereum.

  • Comptes de propietat externa (EOA): Aquests comptes només emmagatzemen l’ETH i són com una adreça de Bitcoin. De manera similar, realitzareu un pagament signant la transacció amb la vostra clau privada i transmetent-la a la xarxa.
  • Comptes que emmagatzemen ETH i allotgen contractes intel·ligents: Aquests comptes també tindran contractes intel·ligents, a més de tenir la ETH. Aquests contractes intel·ligents només s’executen i s’inicien quan algú envia ETH a l’adreça.

Client de la cartera Ethereum

Aplicacions descentralitzades

Un dels casos d’ús principals del protocol Ethereum és la creació d’aplicacions descentralitzades o “Dapps”. Els Dapps són aplicacions distribuïdes, transparents, resistents i incentivades que molts afirmen que podrien revolucionar el funcionament de la tecnologia.

Aquestes aplicacions descentralitzades s’executaran a la xarxa Ethereum i tots els nodes de xarxa participaran en el funcionament de l’aplicació. Aquests desenvolupadors d’aplicacions recaptaran fons oferint els seus tokens individuals al mercat per ETH. S’anomenen ICO o Ofertes inicials de monedes.

El futur dels possibles Dapps és tan vast i revolucionari que el cobrirem per separat.

Canvis potencials a Ethereum

Ethereum segueix sent una tecnologia relativament nova i, per tant, hi ha molts canvis que els desenvolupadors voldrien implementar. Actualment, algunes de les actualitzacions més importants que poden haver estat a la volta de la cantonada és la bifurcació dura de Metropolis.

Es tracta de fer diverses coses, com ara ajustos a la quantitat de gas necessària a la xarxa. També hi ha implementacions de proteccions contra atacs de computació quàntica. A més, s’inclourà una “bomba de dificultat” minera amb la forquilla dura. Aquest és el primer pas per passar de la mineria PoW a Proof of Stake Mining (POS). Els desenvolupadors d’Ethereum finalment volen passar a un protocol PoS anomenat Casper.

“>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me