Revisió iExec (RLC): computació en núvol basada en blockchain

Recentment, iExec ha guanyat força popularitat i exposició. És un projecte que busca construir el primer mercat de recursos al núvol.

Si no n’heu sentit a parlar abans, no us preocupeu, molta gent no ho ha fet perquè l’equip s’ha centrat a obtenir resultats en lloc de fer bombolles i guanyar adeptes. No obstant això, estan entrant en un panorama molt competitiu amb una sèrie de projectes similars.

Per tant, l’iExec pot superar les alternatives més establertes??

En aquesta revisió d’iExec, aprofundirem en el projecte. Cobrirem alguns dels aspectes més importants, inclosos els membres de l’equip, la tecnologia, el potencial d’adopció, així com les perspectives a llarg termini del testimoni RLC..

Què és iExec?

El Plataforma iExec és similar a Amazon S3 o Microsoft Azure, però en lloc de tenir tots els servidors en una ubicació centralitzada, es divideix en milers de nodes per permetre el càlcul fora de la cadena per a aplicacions blockchain.

La computació en núvol descentralitzada ha anat creixent a mesura que apareixen les startups de blockchain que busquen aprofitar l’eficiència en termes de costos i eficiència d’una plataforma basada en la blockchain.

Visió general d'iExec

Visió general d’iExec. Font de la imatge: iExec One Pager

Altres projectes amb un enfocament similar inclouen Siacoin, Storj, Maidsafecoin i Golem. iExec es diferencia d’aquests altres en centrar-se en l’ús de serveis al núvol per a la potència de processament, no només per a l’emmagatzematge.

iExec apunta al propi ecosistema blockchain i al regne creixent d’aplicacions descentralitzades (dApps).

Cloud Computing Avui

Abans d’examinar específicament l’iExec, vull fer una ullada ràpida a la indústria de la computació en núvol tal com existeix avui.

En un període molt curt de temps, la informàtica en núvol s’ha convertit en l’estàndard de la indústria per adquirir energia d’emmagatzematge o processament sense gastar en construir infraestructures informàtiques costoses. Per exemple, una empresa com Netflix allotja i distribueix gairebé tot el seu contingut de la infraestructura al núvol d’Amazon. El mateix passa amb moltes altres empreses tecnològiques que ofereixen aplicacions i emmagatzemen dades en servidors proporcionats per Microsoft, Google, Amazon i IBM.

Hi ha una molt bona raó per la qual va sorgir la computació en núvol. Si aquestes empreses tecnològiques tenen desenes de milers de servidors, per què no subcontractar l’emmagatzematge i el processament de recanvi? I, per tant, les empreses més petites van obtenir accés a una tecnologia que costaria a una fracció del cost.


iExec vol proporcionar el mateix servei, però posar-lo a la cadena de blocs i descentralitzar-lo. Això el farà molt més segur i econòmic en comparació amb les opcions tradicionals de computació en núvol. Amb la previsió que la indústria de la computació en núvol arribi als 55.000 milions de dòlars d’ingressos el 2026, per què iExec no vol provar d’accedir a part d’aquesta indústria?.

Descripció general de Blockchain iExec

Arquitectura de Cloud Computing a iExec

IExec ho està realitzant de manera molt intel·ligent. Saben que és probable que sigui inútil adoptar Google, Amazon i altres gegants de la informàtica en núvol. Per tant, en canvi, se centren en l’economia del blockchain orientant-se a aplicacions descentralitzades. Volen ser la parada lògica per a la computació en núvol de blockchain.

Això els facilita l’adquisició de clients, ja que la tecnologia blockchain no deixarà de banda els proveïdors de dApps. També podria estar preparant l’escenari per a un creixement massiu, ja que és probable que iExec creixi al costat de tota la indústria de la cadena de blocs.

I proporcionen el que serà un servei que es necessita desesperadament, ja que les plataformes dApp necessitaran accés a molta més potència informàtica de les que tenen les seves pròpies xarxes..

A mesura que l’adopció i l’ús de contractes intel·ligents i dApps creixen, els desenvolupadors necessitaran una manera d’executar tots els càlculs i instruccions. Executar-los a les cadenes de blocs existents provocaria que la xarxa es ralentitzi fins a un rastreig, cosa que la farà inútil. Només cal mirar el que va passar amb Ethereum durant la moda de CryptoKitties.

En essència, iExec vol construir la infraestructura que proporcionarà a Ethereum i a altres plataformes dApp la potència informàtica que necessiten per escalar segons sigui necessari.

Com funciona iExec RLC?

Si les plataformes que allotgen les dApps no poden suportar les necessitats de potència informàtica, com espera que iExec ofereixi suport per a tota la potència informàtica de les dApps i els contractes intel·ligents? En treure-les de la cadena perquè totes les funcions de la cadena continuïn funcionant sense problemes.

Per aconseguir això, iExec fa ús d’un programari de xarxa d’escriptori de codi obert anomenat XtremWeb-HEP. Aquesta aplicació agrupa tots els recursos informàtics disponibles i els posa a disposició de les aplicacions i les plataformes.

Segons el llibre blanc publicat per iExec, poden fer-ho possible a escala mundial, incloent suport per a “tolerància a fallades, aplicacions múltiples, usuaris múltiples, infraestructura híbrida pública / privada, desplegament d’imatges virtuals, gestió de dades, seguretat i responsabilitat , i molts més.”

dApps iExec

iExec pot impulsar una nova generació d’aplicacions

En essència, el programari fa possible que qualsevol dApp utilitzi qualsevol dels recursos informàtics de la xarxa iExec. Això permetrà als desenvolupadors el luxe de poder encarregar una potència de processament tan gran com un centre de dades de mida de magatzem, si cal. Això farà que el desenvolupament de dApps sigui més flexible i escalable, a més de ser impulsat pel lliure mercat. Els desenvolupadors podran trobar la quantitat adequada de recursos per al projecte que puguin imaginar.

No sorprèn que la concordança de les necessitats del client per allotjar la disponibilitat es faci mitjançant contractes intel·ligents. Per tant, l’algorisme de combinació de la plataforma iExec prendrà les sol·licituds de recursos de xarxa i les relacionarà amb els proveïdors, segons correspongui. El programa examina cada tasca i decideix quin recurs informàtic és necessari per executar el programa. Un cop feta la partida, es passa a la següent tasca, etc., etc..

Per assegurar-se que els usuaris rebin els recursos que sol·liciten, iExec utilitza un algorisme de consens de prova de contribució (PoC). Així és com la potència computacional és el protocol utilitzat per iExec per consensuar la informàtica fora de la cadena.

A més de proporcionar confiança, PoCo també orquestra les diferents contribucions a la xarxa iExec, garantint que els pagaments sempre siguin justos i oportuns. Finalment, també inclou un mecanisme de permís que es pot utilitzar per controlar l’accés a aplicacions, conjunts de dades i grups de treballadors.

Cada tros del trencaclosques de plataforma d’iExec

Més enllà del funcionament tècnic de la plataforma, fem una ullada a les peces funcionals que conformen la plataforma iExec. Hi ha tres components clau; el mercat de recursos, la botiga de dApp i el mercat de dades.

The Resource Marketplace: aquí és on els proveïdors poden oferir els seus recursos informàtics a canvi de RLC i on els desenvolupadors, particulars i altres entitats poden comprar els recursos que necessiten per alimentar les seves aplicacions. Inclou un contracte intel·ligent de coincidència que garanteix que cap proveïdor pugui oferir més recursos dels que té disponibles.

Bàsicament, això permet als compradors triar entre una àmplia varietat de màquines (CPU, GPU, entorns d’execució de confiança), alhora que s’especifica el nivell de confiança que consideren oportú. Obbviament, nivells més elevats de confiança en el resultat d’un càlcul suposen un preu més alt.

També hi ha un contracte intel·ligent de reputació per mesurar i avaluar la fiabilitat de cada proveïdor. Amb aquest sistema, els proveïdors més fiables ofereixen tarifes més altes, però els usuaris també poden triar proveïdors menys fiables per reduir els seus costos. Això ajuda a fer que el mercat estigui completament orientat al mercat lliure, amb preus establerts a través de la competència.

iExec dApp Store

Captura de pantalla de l’iExec dApp Store

La botiga dApp: penseu en això com la versió descentralitzada de Google Play Store, amb tot tipus de dApps construïdes amb iExec disponibles. És així ja viu, i podeu navegar i comprar aplicacions ara mateix si voleu. I si sou desenvolupador d’aplicacions, podeu enviar el vostre dApp perquè aparegui a la plataforma.

El mercat de dades: a més de tenir un mercat per a aplicacions i recursos, hi ha plans per construir un mercat per a dades. Aquest serà un lloc on els proveïdors de dades poden vendre les seves dades a desenvolupadors de dApp o a qualsevol persona que estigui disposada a comprar-les.

Podrien ser dades governamentals, estadístiques borsàries, dades immobiliàries i qualsevol altre tipus de dades que pugueu imaginar. Data Marketplace s’ha llançat recentment com a part de l’actualització de V3 que va tenir lloc el maig del 2019.

L’equip iExec

iExec compta amb un equip fort, amb una profunda formació en investigació i computació en núvol. De fet, l’equip bàsic té sis doctors i quatre d’aquests han estat al camp de la computació en núvol durant més d’una dècada.

Aquests quatre són Gilles Fedak, Haiwu He, Oleg Lodygensky i Mircea Moca. Han passat anys desenvolupant aplicacions Desktop Grid i iExec és el resultat de les seves experiències de col·laboració.

Membres de l'equip iExec

Alguns dels membres de l’equip sènior d’iExec

Gilles Fedak es va trobar amb Ethereum per primera vegada el 2016 i, com a resultat, l’equip va ser capaç de resoldre alguna cosa que discutien des del 2012: com crear una plataforma de computació en núvol distribuïda basada en la computació Desktop Grid.

Associacions iExec

Hi ha una sèrie d’associacions i col·laboracions importants que iExec ha establert recentment. Aquests inclouen una àmplia gamma de corporacions de diferents indústries. A continuació es detallen algunes d’aquestes associacions recents:

  • Intel: iExec i Intel han col·laborat en els serveis 5G. Per exemple, sí presentat recentment com la tecnologia blockchain i l’execució confiable d’Intel SGX poden proporcionar solucions totalment descentralitzades i autònomes per a les ciutats intel·ligents.
  • IBM: El núvol d’IBM es va unir a iExec i an Grup de treballadors d’IBM ha estat disponible a la xarxa iExec
  • EDF: iExec ha anunciat recentment que sí es va associar amb EDF per optimitzar la seva infraestructura de computació en núvol. EDF és el proveïdor de serveis públics més gran de França.

De fet, és probable que hi hagi una col·laboració molt més gran amb la indústria a través de la seva iniciativa “iExec per a empreses” que analitzem a continuació.

Historial de preus iExec RLC

L’ICO de iExec va tenir lloc el 19 d’abril de 2017 i l’equip va recaptar 12 milions de dòlars venent 60 milions de fitxes a 0,2521 dòlars cadascun. El preu de l’iExec RLC va romandre picat durant la resta del 2017 i va augmentar fortament juntament amb tot el mercat de criptomonedes, assolint un màxim històric de 4,47 dòlars el 13 de gener de 2018.

Des de llavors, s’ha reduït constantment a mesura que l’espai de criptomonedes va suportar un mercat baixista durant bona part del 2018. A partir del 29 de maig de 2019, el preu és de 0,469 dòlars, la qual cosa suposa gairebé el doble del preu de l’ICO. Aquest preu li proporciona una capitalització borsària de 37 milions de dòlars i se situa com la 141ª moneda més gran de Coinmarketcap.com.

Binance RLC

Registreu-vos a Binance i compreu fitxes RLC

La majoria del volum de negociació d’iExec RLC es troba a Binance Exchange, tot i que també hi ha un volum modest de Bittrex i Upbit. Hi ha un grapat d’altres intercanvis que enumeren iExec RLC i els interessats en comprar amb dòlars nord-americans ho poden fer a Ethfinex.

Pel que fa al volum, sembla que hi ha nivells decents a les borses, així com a diferents llibres de comandes. Això podria augurar la possible liquiditat del testimoni si algú vol fer comandes més grans sense moure el preu de manera espectacular.

El testimoni iExec RLC és compatible amb ERC-20, de manera que es pot emmagatzemar en qualsevol cartera compatible amb ERC-20 com MyCrypto o MyEtherWallet.

Desenvolupament iExec

De vegades pot ser difícil fer-se una idea de quant s’ha treballat exactament en un projecte. Tanmateix, una de les maneres més efectives de fer-ho és mirant l’activitat de codificació als seus dipòsits públics.

Per tant, vaig decidir submergir-me en el iExec GitHub per veure exactament la quantitat de codi que empenyien els desenvolupadors. A continuació es mostren les confirmacions de codi per als tres repos més actius del seu GitHub.

El codi iExec compromet GitHub

Comissions de codi per a repos reposicions seleccionades durant els darrers 12 mesos

Com podeu veure, hi ha hagut força activitat en aquests dipòsits. També val la pena assenyalar que hi ha un total de 56 repos més al seu GitHub. Molts d’aquests tenen nivells d’activitat mensuals similars.

Aquest és un exemple realment impressionant de la quantitat de treball dur que fa l’equip iExec. Estan impulsant més codi en un mes que projectes similars en un any. Potser aquest és el motiu pel qual l’equip ha pogut complir tots els seus objectius del full de ruta.

Podria haver-hi una bona raó per a tota aquesta activitat. Això es deu al recent llançament de V3 del protocol iExec …

Actualització iExec V3

El 15 de maig de 2019, Alliberat iExec el seu molt preconitzat V3. Això tenia nombroses actualitzacions del seu protocol que el faran més ràpid, més segur i flexible.

Una de les principals innovacions d’aquesta actualització va ser Data Wallet. Això permetrà als proveïdors de dades enumerar els seus conjunts de dades o models d’IA. A continuació, a través de la plataforma iExec, es poden utilitzar en una aplicació alimentada per computació remota.

També hi ha una sèrie d’altres millores tècniques que s’han produït a causa de l’actualització. Per exemple, s’ha actualitzat el middleware informàtic distribuït. Amb el nom de “Core iExec”, això permetrà a les persones unir-se a aquests grups de treballadors públics i proporcionar la seva potència informàtica.

V3 també ha millorat l’eficiència general del mercat iExec. L’equip ha implementat un pont dedicat que és compatible amb cadenes laterals i oracles descentralitzats.

Finalment, iExec V3 també incorpora el “iExec for Enterprise”. Això es pot considerar com un servei de consultoria / assistència que l’equip ofereix als clients corporatius. Aquestes empreses poden decidir si volen adaptar la tecnologia iExec a les seves pròpies cadenes de blocs.

Conclusió

Si la plataforma iExec funciona com es pretén i obté l’adopció, podria començar a créixer exponencialment en resposta al creixement de l’ús d’aplicacions descentralitzades. El seu èxit va de la mà del creixement de l’adopció de blockchain i de l’augment de l’ecosistema dApp. També és bo assenyalar que la solució iExec és més respectuosa amb el medi ambient en comparació amb les solucions actuals de computació en núvol, ja que els recursos només s’utilitzen segons sigui necessari.

Tot i que alguns podrien dir que el projecte és excessivament ambiciós, l’equip ha abordat en el passat projectes tan ambiciosos. Van ser fonamentals en el desenvolupament de la infraestructura europea de xarxa d’escriptori, un sistema que va utilitzar més de 200.000 nodes per completar més d’un milió de tasques. Aquest projecte va establir les bases del projecte iExec demostrant la seva viabilitat.

És massa aviat per saber si iExec pot tenir èxit, però els avenços fins ara demostren que l’equip està compromès a aconseguir que sigui un èxit. Amb la combinació de coneixement, intel·ligència i experiència, l’equip té allò que necessita per fer realitat la plataforma iExec, i l’èxit d’aquest projecte ajudarà a donar suport a l’èxit futur de blockchain en general.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me