Quins efectes podrien tenir els ETF de Bitcoin al mercat

Moltes de les notícies més importants sobre criptomonedes dels darrers mesos han estat relacionades amb la possibilitat d’ETF Bitcoin aprovats per la SEC. Nombrosos defensors destacats de les criptomonedes han especulat fins i tot que els ETF podrien ser la sacsejada d’energia que provoca la propera gran cursa.

Però, per a tot el bombo que envolta els ETF, sovint es passen detalls sobre què és realment un ETF i quin tipus d’impacte podria tenir els ETF de Bitcoin en la indústria..

En aquest article tractarem tot el que necessiteu saber sobre els ETF de Bitcoin: què són, el seu estat legal actual i les possibles ramificacions en cas que rebin l’aprovació.

Què són els ETF de Bitcoin?

El terme “ETF” significa “fons negociat en borsa” i és el nom d’un fons d’inversió amb accions que es negocien en una borsa. Els ETF es consideren un “vehicle d’inversió agrupat”, el que significa que impliquen diversos inversors que compren accions d’un conjunt d’actius. L’actiu subjacent pot ser accions, bons, barres d’or o molts altres tipus d’actius.

Per tant, un ‘ETF Bitcoin’ seria un fons d’inversió negociat a una borsa en què l’actiu subjacent és Bitcoin. Algunes fonts es referiran a això com a “Bitcoin ETP” (producte negociat en borsa), però els termes són funcionalment els mateixos: el fons seria el responsable de posseir una quantitat agrupada de Bitcoin i els inversors podrien comprar accions de aquella piscina. Aleshores, cada inversor tindria dret a una quota proporcional del valor dels actius del fons.

ETF de Bitcoin

Imatge mitjançant Fotolia

Si ja sou membre actiu de la comunitat de criptomonedes, pot semblar una idea estranya. Per què es vol comprar una participació en un fons d’inversió Bitcoin en lloc de comprar directament Bitcoin?

Hi ha algunes raons possibles.

Per una banda, invertir en Bitcoin mitjançant un ETF podria ser una manera fàcil per als inversors tradicionals (tant minoristes com institucionals) d’invertir en Bitcoin sense haver d’interactuar amb algunes de les funcions més esotèriques de la criptomoneda..

Sens dubte, hi ha inversors tradicionals interessats en les criptomonedes, però troben la idea de comprar intercanvis de criptomonedes o establir un cartera de criptomoneda ser innecessàriament complicat. Aquests inversors podrien estar millor posant els seus diners en un ETF de Bitcoin, cosa que els permetria invertir indirectament en Bitcoin mitjançant la comoditat de la seva plataforma preferida de negociació d’accions..

Una altra raó per invertir en un ETF seria l’augment de la seguretat que proporciona la regulació governamental. Si s’aprovés un ETF de Bitcoin, l’ETF quedaria sota la jurisdicció de la SEC. D’acord amb Vanguardia, la SEC regula els ETF segons la Securities Act de 1933, la Securities Exchange Act de 1934 i la Investment Company Act de 1940:

“La Llei del 1940 imposa una gran quantitat de proteccions als inversors, incloses les restriccions a les transaccions afiliades, les limitacions a l’apalancament, la independència dels consells d’administració i la custòdia segregada dels actius del fons, cosa que fa que els fons d’inversió i els ETF estiguin subjectes a la Llei del 1940 entre les inversions regulades més estrictament. productes disponibles als Estats Units “.

Els detalls sobre com la SEC regula els ETF estan fora de l’abast d’aquest article, però n’hi ha prou amb dir que caldria que un ETF de Bitcoin compleixi les lleis de protecció del consumidor que no són aplicables al mercat general de criptomonedes..


Aquesta segona raó és important: Bitcoin i altres criptomonedes són considerades per molts com a inversions arriscades a causa de la volatilitat del mercat i de la manca de mecanismes de protecció dels inversors. Un ETF aprovat per la SEC podria resultar atractiu per als inversors tradicionals que, fins ara, s’han mostrat massa aversos al risc per implicar-se en el mercat de criptomonedes. Els ETF són una bona manera d’utilitzar-los inversors sense experiència prendre-hi part.

Estat actual dels ETF de Bitcoin als EUA

Gran part de la cobertura informativa que envolta els ETF de Bitcoin s’ha centrat en les noves aplicacions d’ETF i les decisions de la SEC en resposta a aquestes. En el moment de l’escriptura, la SEC ha rebutjat tres sol·licituds d’ETF Bitcoin i actualment està considerant almenys tres altres.

ETF de Bitcoin

Els bessons Winkelvoss. Imatge via Quars

El rebuig més recent, que es va produir el 26 de juliol, va ser en realitat el segon rebuig de la sol·licitud de Bats BZX Exchange (BZX) per negociar accions del “Winklevoss Bitcoin Trust”, un ETF proposat pels cofundadors de Bessons Cameron i Tyler Winklevoss.

La notícia va suposar un cop important per a la comunitat de criptomonedes, ja que molts de l’espai se sentien optimistes sobre l’aprovació de l’ETF després de les indicacions de la SEC que Bitcoin ho faria no es considera una seguretat.

Però, per desgràcia, la Comissió va rebutjar la sol·licitud al·legant moltes de les mateixes raons que tenien en rebutjos anteriors: preocupacions sobre la protecció dels inversors i la possibilitat de manipulació i frau del mercat.

D’acord amb la Sentència de la SEC la Comissió es va centrar principalment en la secció 6 (b) (5) de la Llei d’intercanvi, “que requereix, en part rellevant, que les normes d’un intercanvi nacional de valors estiguin dissenyades“ per evitar actes i pràctiques fraudulentes i manipulatives ”i“ per protegir els inversors l’interès públic “.”

La SEC argumenta en la resolució que el mercat de Bitcoin és susceptible a fraus i altres tipus de manipulació del mercat i que BZX no disposa de mecanismes suficients per poder detectar o evitar aquesta manipulació. Particularment problemàtic per a la SEC és el fet que una part important del mercat de Bitcoin es produeix a nivell internacional i, per tant, es troba fora de la jurisdicció de la SEC.

Una altra preocupació per a la SEC és que el mercat subjacent de Bitcoin no està regulat actualment. La SEC argumenta que la regulació d’un ETF Bitcoin no seria suficient perquè el mercat subjacent de bitcoin i el mercat de derivats bitcoin no estan regulats.

Tot i això, les notícies no són gens dolentes. L’aplicació de l’ETF Winklevoss va ser rebutjada en una decisió 3-1, el que significa que un comissari de la SEC, Hester Peirce, va votar per aprovar la llista del Winklevoss Bitcoin Trust.

Posteriorment, Peirce es va dirigir a Twitter per expressar públicament la seva disconformitat amb la decisió de la Comissió. En la seva declaració pública, Peirce argumenta que l’aprovació de l’aplicació Winklevoss seria un pas important per aconseguir una major protecció dels inversors al mercat de Bitcoin:

Em preocupa que l’enfocament de la Comissió sosi la protecció dels inversors en impedir una major institucionalització del mercat de bitcoins. Una participació més institucional milloraria moltes de les preocupacions de la Comissió amb el mercat de bitcoins que fonamenten la seva ordre de desaprovació. Més generalment, la interpretació i aplicació de la norma legal de la Comissió envia un fort senyal que la innovació no és benvinguda als nostres mercats, un senyal que pot tenir efectes molt més enllà del destí dels ETP de bitcoins..

Peirce també argumenta que la SEC pot haver superat la seva prerrogativa en basar la seva decisió no només en la proposta de Bitcoin ETF, sinó en el mercat subjacent de Bitcoin:

[El paper de la comissió és] determinar si «[les] regles de l’intercanvi» estan, entre altres coses, «dissenyades per evitar actes i pràctiques fraudulentes i manipuladores [i] per promoure principis de comerç justos i equitatius. La Comissió passa més enllà d’aquest paper limitat quan se centra en la qualitat i les característiques dels mercats subjacents a un producte que un intercanvi intenta enumerar.

La defensa de l’ETF de Peirce li ha valgut des de llavors el nom de “Crypto Mom”. Així, tot i que algunes de les preocupacions de la SEC semblen difícils de superar completament a causa de la naturalesa descentralitzada del mercat de Bitcoin, hi ha almenys una persona a la Comissió que sembla defensar en nom de la comunitat de criptomonedes..

Per tant, encara hi ha l’esperança que un ETF Bitcoin aprovat per la SEC pugui arribar en algun moment del futur.

Ramificacions dels ETF de Bitcoin: avantatges i inconvenients

Com es va suposar probablement a partir del bombo esmentat, és probable que una aprovació de Bitcoin ETF sigui una gran ajuda per al mercat global de criptomonedes. Una cotització en ETF de Bitcoin en una borsa important com CBOE o la NYSE obriria la porta a una gran quantitat de diners dels inversors potencialment inexplotats. Si s’aprovessin, els ETF de Bitcoin no es llistarien fins al 2019 com a molt aviat, però les notícies de l’aprovació probablement provocarien que el preu de Bitcoin es disparés.

El que és més difícil de predir és quants diners aportarien directament els ETF de Bitcoin al mercat de criptomonedes. És a dir, quant invertirien realment els inversors tradicionals en un ETF de Bitcoin?

Això és impossible de saber. Com s’ha esmentat anteriorment, un ETF podria ser una opció molt atractiva per a alguns inversors en comparació amb la compra de Bitcoin directament des d’un intercanvi de criptomonedes. Igor Feerer assenyala que la mida total del mercat d’ETF va ser d’uns 3 bilions de dòlars el 2017, cosa que indica que hi ha una gran quantitat de diners invertits en aquest tipus de fons. Però molts inversors tradicionals han dubtat força a tirar el gallet amb Bitcoin fins ara i és difícil saber si una ETF és el vehicle d’inversió que els comerciants de Wall Street han estat esperant.

Creixement ETF AUM

Creixement de l’ETF AUM a tot el món. Font: Globalxfunds

També val la pena tenir en compte la possibilitat, que alguns analistes de criptomonedes han argumentat, que l’aprovació d’un ETF de criptomoneda únic provocaria una riuada d’ETF de criptomoneda addicionals. Per tant, els ETF podrien conduir a una entrada important de capital al mercat de criptomonedes, fins i tot si les inversions es reparteixen en nombrosos fons.

Tot i que hi ha molts avantatges que podrien arribar als entusiastes de les criptomonedes en cas que els ETF de Bitcoin obtinguessin l’aprovació de la SEC, probablement també hi haurà alguns resultats negatius. Potser el més important sigui el fet que els ETF de Bitcoin redueixin encara més el conjunt de Bitcoin que s’utilitza en realitat com a mitjà d’intercanvi, en lloc de simplement com a oportunitat d’inversió..

Bitcoin utilitza transaccions al detall

Ús de Bitcoin en transaccions al detall

Ha aparegut una tendència ja que Bitcoin va continuar el seu notable repunt de preus a finals del 2017. Aproximadament al mateix temps que els preus pujaven, l’ús de Bitcoin en transaccions minoristes va baixar. Això té sentit: Bitcoin cada cop era més valuós.

Si gastés el vostre Bitcoin, podríeu perdre una quantitat significativa de diners si el preu continués augmentant. Tanmateix, dades recents suggereixen que aquesta tendència ha continuat fins avui, malgrat la caiguda del mercat de criptomonedes del 2018.

Bitcoin encara no s’utilitza en transaccions minoristes fins al punt que fa un any. Això suggereix que ara molts veuen Bitcoin més com un magatzem de valor que s’ha de mantenir que com un mitjà d’intercanvi que s’ha d’utilitzar. Potser no sigui un problema a la llarga.

Potser Bitcoin es pot reutilitzar com una mena d’or digital —una cosa que té valor, però que no s’utilitza realment per fer transaccions—, però això no és cert que coincideixi amb el que inicialment es pretenia que fos Bitcoin..

Mirant endavant

Tot i que el recent rebuig de l’aplicació Winklevoss Bitcoin ETF és decebedor, hi ha almenys altres tres aplicacions ETF de criptomoneda sobre les quals la SEC encara no ha dictat una sentència: l’ETF Bitcoin VanEck i SolidX, l’ETF Bitcoin Direxion i el Bitwise Hold 10 Fons d’índex de criptomonedes.

Encara no està clar si aquestes propostes d’ETF han pres mesures suficients per obtenir l’aprovació de la SEC en els àmbits en què la proposta de Winklevoss es va quedar curta. No ho sabrem amb seguretat fins que no es facin públiques les resolucions oficials sobre aquestes sol·licituds; està previst que es decideixin les tres sol·licituds en algun moment dels propers dos mesos.

Passi el que passi, bo o dolent, els ETF probablement seguiran sent un tema important en la indústria de les criptomonedes en un futur previsible.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me