Què són els acords SAFT ?: Guia completa per a principiants

Les ofertes inicials de monedes, o ICO, existeixen des del 2013, però a mesura que ha augmentat la seva popularitat, també ha crescut l’escrutini regulatori que els envolta. Un enorme punt de discrepància dels reguladors governamentals és com classificar les ICO.

Per les pròpies admissions dels reguladors, les ICO poden transformar-se, començant com a seguretat, però transformant-se posteriorment en una mercaderia o un altre tipus d’actiu. Segons el comissari de la CFTC Brian Quintenz

ICO, aquestes coses es poden transformar. Poden començar la seva vida com a seguretat des d’una perspectiva de captació de capital, però després en algun moment (…) es converteixen en una mercaderia

Aquesta confusió ha conduït a la creació d’alguna cosa anomenada Simple Agreement for Future Tokens (SAFT), que pretén ajudar els inversors a esquivar la confusió sobre la classificació de fitxes ICO. El SAFT es considerava necessari perquè els tokens d’utilitat emesos abans que la xarxa fos funcional es podrien considerar valors basats en la prova de Howey, cosa que provocaria futurs problemes legals per als inversors..

Segons l’article 5 de la Llei de valors de 1933, és il·legal emetre valors no registrats i els que infringeixen aquesta llei poden patir sancions monetàries severes i fins a 5 anys de presó federal..

Fins i tot els mercats secundaris que faciliten el comerç de les fitxes podrien trobar-se responsables si no estiguessin registrats adequadament com a broker-dealer, borsa o sistema de negociació alternatiu. I si una organització emet tokens que afirmen que no són valors, ha d’utilitzar una exempció de registre o avaluar les lleis sobre valors “Blue Sky” de tots els estats on resideixen els compradors de tokens.

Com funcionen els acords SAFT

Com funcionen els acords SAFT

Imatge mitjançant Fotolia

El marc SAFT espera resoldre les incerteses quant a la inversió d’ICO tant per a l’emissor com per a l’inversor. Està dissenyat per utilitzar-se amb fitxes que l’emissor creu que es classificaran com a utilitat en el futur. El propi acord SAFT és una seguretat i especifica el lliurament d’una quantitat determinada de tokens al titular un cop s’hagi desenvolupat una xarxa o aplicació que pugui utilitzar-les..

En utilitzar el SAFT, l’emissor i els inversors aposten que la SEC no classificarà les fitxes com a valors en la data posterior en què s’utilitzin com a fitxes d’utilitat per a una aplicació o xarxa. Això evita la possibilitat que els tokens es classifiquin com a seguretat durant el procés ICO quan no hi ha cap cas d’ús existent per als tokens.

Com a explicació bàsica, el SAFT funcionarà així:

  • El desenvolupador d’una xarxa descentralitzada basada en token crea un acord SAFT amb inversors acreditats. El SAFT especifica quant pagaran els inversors pel dret a cobrar tokens en una data posterior, un cop la xarxa o l’aplicació estiguin funcionals. Normalment hi ha una taxa de descompte per a aquesta compra i no hi ha fitxes emeses en aquest moment. Els desenvolupadors emplenaran i presentaran tots els formularis adequats a la SEC.
  • El desenvolupador utilitza els fons rebuts per al desenvolupament de la xarxa o aplicació. Normalment no hi ha cap cronologia per a això i pot trigar mesos o trigar anys. Encara no hi ha tokens emesos durant aquesta fase de desenvolupament.
  • Un cop el desenvolupador ha creat una funcionalitat bàsica de xarxa, creen els tokens i els lliuren als seus inversors SAFT. Els inversors poden mantenir les fitxes o són lliures de vendre-les immediatament per obtenir beneficis.
  • Ara que la xarxa funciona, les fitxes són fitxes d’utilitat i els desenvolupadors poden vendre fitxes lliurement al públic sense necessitat de SAFT.

SAFT utilitzats en ICO

El marc SAFT ha permès als projectes blockchain que volen dur a terme una ICO que atrau els inversors nord-americans a seguir complint les lleis de valors i les regulacions financeres dels Estats Units. Això significa que hem vist alguns dels ICO més grans que utilitzen acords SAFT.

Un projecte ben conegut que va utilitzar un acord SAFT va ser Filecoin, que va recaptar més de 257 milions de dòlars en el seu ICO. Aquests fons s’utilitzaran per desenvolupar la seva plataforma d’emmagatzematge en núvol descentralitzada prevista.

Més recentment, l’aplicació de missatgeria instantània Telegram va utilitzar un acord SAFT per atreure inversors nord-americans i, posteriorment, va recollir 850 milions de dòlars durant la seva venda prèvia..


Avantatges dels acords SAFT

En crear un procés en dos passos, el marc SAFT permet als projectes d’inici de blockchain assegurar un finançament que s’ajusti realment a l’etapa de desenvolupament i la intenció del testimoni. Seguint el marc descrit al document Llibre blanc SAFT un projecte pot tenir una venda de fitxes que compleixi la normativa SEC vigent i evitar riscos excessius. Més important encara, ofereix als inversors institucionals la confiança de participar en vendes de fitxes que d’una altra manera podrien ser qüestionables als EUA des d’una perspectiva legal..

Marco Santori SAFT

Creador de llibres blancs SAFT. Font: Marco Santori

Marco Santori, que va crear el llibre blanc SAFT, veu el marc com una forma de treballar dins de les lleis de valors existents. No espera un canvi legislatiu per adaptar-se a la tecnologia blockchain, sinó que va obrir el camí perquè el projecte d’inici es beneficiés del finançament institucional. El SAFT també dóna accés als inversors institucionals a nous projectes de blockchain i també permet un mercat secundari actiu.

El marc SAFT aborda una de les preocupacions de la SEC pel que fa a les ICO posant la majoria de la càrrega de risc sobre les persones i institucions riques, en lloc de sobre els petits inversors minoristes..

La solució SAFT també podria conduir a més projectes de blockchain basats als Estats Units, mantenint la nova tecnologia i els llocs de treball als Estats Units en comptes d’estranger. Durant els darrers 18 mesos, més o menys han vist com molts projectes es van traslladar a jurisdiccions financeres neutres, com Suïssa i Hong Kong, a causa de l’ambigüitat de les lleis i regulacions existents als Estats Units en relació amb la tecnologia blockchain i la captació de capital. El marc SAFT proporciona a aquests projectes una major claredat pel que fa a la legislació sobre valors, fiscalitat i serveis monetaris.

Inconvenients del marc SAFT

La intenció del marc SAFT és evitar que les fitxes futures, que tenen utilitat i un cas d’ús, es classifiquin com a valors. Tot i que això sembla teòricament vàlid, la SEC encara no ha confirmat si és realment així. I sentències recents han indicat que la SEC es decanta per classificar totes les criptomonedes com a valors, cosa que negaria tots els avantatges dels acords SAFT. D’acord amb la Projecte Cardozo Blockchain

La divisió artificial de l’esquema d’inversió global en múltiples esdeveniments no canvia el fet que els inversors acreditats comprin tokens (encara que a través de SAFT) amb finalitats d’inversió i probablement no impedirà que un tribunal consideri aquestes realitats a l’hora d’avaluar si aquestes fitxes són valors

Hi ha altres inconvenients del marc SAFT, inclosos:

  • El SAFT no és útil en cap cas per als tokens que de fet són valors (p. Ex., Interessos en societat limitada com el testimoni DAO). L’ús d’un SAFT no farà que un testimoni de valors sigui menys un valor. El SAFT ha estat dissenyat per utilitzar-se amb fitxes d’utilitat i no funcionarà si s’aplica a fitxes de seguretat reals.
  • Ni tan sols ajudarà a les fitxes d’utilitat que no puguin superar la prova de Howey. Aquí és on els compradors confien en els esforços dels venedors de fitxes (o d’altres) per a la seva expectativa de beneficis després que la fitxa estigui en circulació. Alguns exemples inclouen situacions en què el venedor confia en les promeses de l’emissor de tornar a comprar les fitxes per augmentar el preu o en què el venedor promet desenvolupar la funcionalitat realment valuosa en algun moment després de la venda..
  • El marc SAFT no és útil a escala mundial ja que es va desenvolupar amb un enfocament a les regulacions de valors dels EUA i a les lleis financeres. Això fins i tot podria conduir a que l’ús d’un acord SAFT es considerés il·legal en altres jurisdiccions del món, negant almenys parcialment el benefici obtingut de l’acord..
  • L’enfocament SAFT només inclou inversors acreditats (institucions i persones riques), cosa que exclou el públic en general de participar a la primera part (i potencialment més rendible) de qualsevol venda de token mitjançant el marc SAFT.

Negociació de valors SAFT

Llançament zero

Llançament SAFT tZero. Via tZero

En un futur pròxim fins i tot podria ser possible el comerç de fitxes de seguretat emeses d’acord amb la normativa SEC. El minorista en línia Overstock, que fa temps que és partidari de la tecnologia blockchain, treballa en una plataforma de comerç de fitxes de seguretat amb llicència anomenada tZERO.

L’ICO de la plataforma es va iniciar el desembre del 2017 i actualment s’estén fins al 6 d’agost del 2018. El conseller delegat d’Overstock, Patrick Byrne, ha declarat que els titulars de tokens tindran dret a dividends trimestrals derivats dels beneficis de la plataforma tZERO.

Conclusió

Com que no coneixem la postura de la SEC respecte als acords SAFT, és difícil dir si seran cada vegada més útils en el futur o si acabaran per acabar. Mentre la SEC no governi simplement que totes les criptomonedes són valors (cosa que no sembla probable), l’acord SAFT tindrà utilitat per a projectes de cadenes de blocs que busquin captar capital per a projectes de fitxes d’utilitat.

A més, ofereix als inversors institucionals una manera d’invertir en projectes de blockchain, ja que el propi acord SAFT es considera una seguretat. Això significa que molts inversors institucionals que puguin tenir bloquejat la seva inversió en una criptomoneda pel seu mandat podran participar en ICOs que utilitzin un acord SAFT.

El gran inconvenient amb què hem de combatre la majoria de nosaltres és que els acords SAFT no són adequats per a inversors individuals. El sobrepassament podria evitar-ho amb la seva plataforma tZERO, però amb l’ICO del projecte que s’allarga durant vuit mesos, qui sap quan es podria iniciar el projecte, si és que mai.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me