Què és la moneda DAI? Guia completa de Stablecoin de MakerDAO

La moneda DAI és una de les monedes estables més antigues, ha estat llançada al desembre de 2017 per Maker. Si no sabeu què és una moneda estable, és una criptomoneda dissenyada per mantenir el seu valor vinculat a una altra moneda. En el cas de DAI, aquest és el dòlar americà, amb cada DAI per valor d’1 dòlar.

Tanmateix, el DAI es diferencia d’altres monedes estables, perquè està descentralitzat. En lloc de tenir una autoritat centralitzada que avali el valor del DAI amb fons de dòlars nord-americans reals, com Tether (USDT), el DAI està avalat per deutes de criptomoneda garantits, en aquest cas Ether. Això és fonamental perquè significa que, com altres criptomonedes, DAI no es pot tancar mai i no es requereix confiança en una autoritat central.

Aquesta és una distinció important i explica per què es necessita DAI. A diferència d’altres monedes estables que estan recolzades per divises físiques, el DAI no és vulnerable. No hi ha cap manera que Maker pugui robar els vostres fons, cap manera que una entitat governamental pugui tributar o robar els vostres fons i no hi ha cap manera que un error humà comprometi les vostres participacions de DAI..

Està totalment basat en blockchain, viu a la blockchain Ethereum i dins de contractes intel·ligents.

Què és DAI?

En els termes més senzills DAI no és més que un préstec contra Ethereum. Qualsevol persona que tingui una ETH i la capacitat d’utilitzar una aplicació descentralitzada (mitjançant MetaMask o similar) pot crear DAI.

Informació general de Dai Stablecoin

Estabilitat en dòlars criptogràfics

El que passa entre bastidors per crear DAI i mantenir-lo vinculat al dòlar nord-americà és força complex, cosa que ha fet que alguns detractors diguessin que DAI mai no serà una moneda estable. La veritat és que, igual que la moneda fiduciària, la majoria dels usuaris mai no hauran de saber com es crea DAI i no hauran de crear el seu propi DAI.

La majoria dels usuaris compraran DAI en una borsa i, sempre que mantingui el seu valor d’1 dòlar i els usuaris puguin gastar-lo i convertir-lo segons sigui necessari, estaran encantats d’acceptar i utilitzar DAI. La confiança vindrà del fet que DAI manté el seu valor i es pot utilitzar.

Com es fa DAI

El Equip Maker es va adonar que la complexitat de mantenir DAI vinculat era complicada per la complexitat en el procés de creació de DAI. Anteriorment, havíeu de seguir passos per convertir primer l’ETH en WETH (ETH embolicat) i després utilitzar-lo per fer pETH (ETH agrupat). Només així podríeu crear una posició de deute col·lateralitzada (CDP) que generés DAI.

Ara hi ha una aplicació per a això!

Tots els passos anteriors segueixen succeint, però el procés s’ha simplificat. L’equip Maker ha creat aquesta dApp per generar DAI a partir de les vostres participacions en ETH. En connectar una cartera a la dApp, podeu crear CDP més fàcilment i generar DAI per gastar i comerciar lliurement com vulgueu.

Ara és més fàcil fer DAI, però per què ho voldria algú? En realitat, hi ha tres bones respostes a aquesta pregunta:

  1. Esteu interessat en obtenir un préstec i teniu ETH que podeu utilitzar com a garantia.
  2. DAI val més d’1 dòlar. La manera com funciona la creació de DAI és que qualsevol DAI creat costa només 1 dòlar, cosa que significa que podeu crear DAI per 1 dòlar i després vendre-ho immediatament en una bossa per més d’1 dòlar. Aquest tipus d’arbitratge és en realitat un mètode que fa Maker per mantenir el preu del DAI fixat a 1 dòlar.
  3. Estàs especulant que l’ETH augmentarà en valor. Quan tanqueu el vostre ETH en un CDP, rebreu DAI a canvi i, si creieu que l’ETH augmentarà de valor, podeu utilitzar aquest DAI per comprar més ETH en una bossa, que pot augmentar encara més la mida del CDP, etc. Es tracta bàsicament de comprar ETH al marge sense necessitat d’un intercanvi centralitzat per fer-ho.

Com DAI manté la clavilla

En realitat, és molt interessant com Maker va crear una moneda estable que utilitza incentius econòmics per mantenir una relació amb el dòlar nord-americà. Hi ha mecanismes per augmentar i disminuir el preu del DAI per mantenir-lo sempre esforçant-se per arribar als 1 dòlar. Aquests mecanismes funcionen perquè els usuaris sempre poden guanyar diners quan DAI no val 1 $. Com més s’allunyi d’1 dòlar, més incentius hi ha per crear o cremar DAI.

Quan el preu del DAI supera els 1 $ ETH els titulars poden crear DAI per només 1 $ i vendre’l per més d’1 $. Aquest incentiu garanteix la creació de DAI i que el preu de DAI no pujarà molt per sobre de l’1 dòlar.

Ajust de preus DAI

El mecanisme de retroalimentació de la taxa objectiu de Maker. Imatge via Mitjà

Quan el preu del DAI cau per sota de l’1 dòlar, aquells que ja tenen CDP poden pagar el seu deute a menys d’1 dòlar. Això els proporciona un descompte en el seu préstec i garanteix que DAI es destruirà quan sigui necessari per mantenir el preu aproximat a 1 dòlar.

Com reacciona DAI davant el bloqueig ETH

A causa de la manera com el sistema s’ha dissenyat per equilibrar-se, sempre que l’ETH valgui més de 0 dòlars i no esdevingui tan volàtil que canviï en un 50% en 5 minuts, el DAI seguirà sent viable. Hi ha moltes forces en joc per assegurar-se que això passi, però el motiu principal és el tractat anteriorment: els usuaris estan incentivats a mantenir DAI sempre avançant cap a $ 1.

Si ETH falla, els propietaris de CDP tindrien dos incentius per pagar el seu deute, eliminant així l’oferta de DAI i augmentant el preu. Una de les raons és que podrien pagar el seu deute amb un descompte. L’altre és evitar la sanció de liquidació del 13% imposada si el seu CDP caigui per sota del llindar de garantia i hagi de ser liquidat.

En realitat, vam veure el mecanisme d’equilibri en acció durant el període de gener-abril de 2018, quan el preu de l’ETH va baixar de 1.400 a 400 dòlars, però el preu del DAI es va mantenir fixat a 1 dòlar, demostrant els controls i saldos establerts per mantenir DAI a 1 dòlar. funcionen fins i tot quan el preu de l’ETH baixa.

Com funciona MKR Token amb DAI

DAI va ser creat pel Maker DAO, i aquesta organització utilitza el seu propi testimoni anomenat MKR. El testimoni MKR també s’ha incorporat al sistema DAI de dues maneres:

  1. Els titulars poden votar sobre un “acord global” de DAI en cas d’un atac a la fitxa o algun altre fracàs. Aquesta és una manera d’apagar el sistema i retornar ETH als titulars de CDP d’una manera elegant. Així, per exemple, si s’activa la liquidació global, manteniu 110 DAI i ETH val 110 USD, obtindreu 1 ETH.
  2. Tots els CDP tenen un tipus d’interès anual del 0,5% de l’import del préstec. Aquest interès només es pot pagar per l’ús de MKR i aquest MKR es crema. Això fomenta un augment del valor de MKR, ja que l’oferta de MKR sempre disminueix, però la demanda hauria d’augmentar a mesura que es creen més CDP (i DAI).

Pel que fa a la liquidació global, un grup de persones de confiança té les claus de la liquidació global i pot iniciar-la en cas que els votants triïn fer-la. A primera vista, això pot semblar massa centralitzat per a alguns. Tot i això, l’únic que pot fer la liquidació global és retornar les garanties. Ningú no pot accedir al vostre DAI ni interactuar amb el sistema en nom vostre. L’únic risc que heu d’afrontar és la volatilitat de les garanties fins que es torna a canviar.

Garantia ETH & Peg. USD

El fet que DAI utilitzi Ethereum i fixi el seu preu en USD es basa principalment en la seva preeminència. Els desenvolupadors de Maker van optar per utilitzar ETH perquè és l’actiu més important de la cadena de blocs d’Ethereum. De la mateixa manera, el USD és la moneda de reserva mundial, de manera que tenia sentit fixar-se en el USD.

Tècnicament, qualsevol actiu es podria utilitzar com a garantia, sempre que resideixi a la cadena de blocs d’Ethereum. En el futur, Maker té previst incloure suport per a altres actius i, finalment, hauria de ser possible utilitzar qualsevol actiu ERC-20 per crear un CDP..

De la mateixa manera, DAI es pot relacionar amb el preu de qualsevol altra moneda o actiu Fiat en aquest cas. L’equip Maker té previst fixar DAI a Digix (DAO), que és un testimoni recolzat per l’or físic. En el futur, es podran crear i es crearan altres estables vinculades a altres divises, matèries primeres o fins i tot accions.

DAI Stablecoin Markets

DAI està disponible per negociar en diferents borses que inclouen tant la varietat centralitzada com la descentralitzada. Tenen la major part del seu volum a Fatbtc amb més del 35% del volum. Segueix HitBTC amb un 16% del volum. La resta es compon d’una sèrie d’altres intercanvis i s’ha afegit recentment Coinbase Pro.

Pel que fa al rendiment històric, DAI s’ha ajustat dinàmicament per mantenir el seu nivell 1: 1 amb USD. No obstant això, és probable que les condicions del mercat local en determinades borses hagin afectat el preu en determinats moments. Es necessita temps perquè tots els intercanvis reflecteixin la fixació fixa i, com a tal, hi ha hagut una volatilitat aproximada del 3% per sobre i per sota de la fixació.

Preu DAI Stablecoin

Rendiment del preu DAI activat CMC

Des de l’emissió de DAI al desembre del 2017, la capitalització del mercat ha anat augmentant constantment. Atès que es tracta d’una moneda estable, aquest creixement de la capitalització borsària és un fort indicador d’adopció. Els intercanvis i els comerciants prefereixen utilitzar una moneda estable que estigui definida per protocol i que es pugui verificar sobre alguna vaga promesa d’USD en comptes bancaris..

Concurs Stablecoin

Per descomptat, la majoria de nosaltres coneixerem l’establecoin Tether, però hi ha hagut moltes altres monedes que han intentat omplir el buit i han llançat les seves pròpies solucions durant l’últim any. Tot i això, cap d’ells ha utilitzat un mecanisme comparable al de Maker i el DAI.

Teniu Paxos (PAX) emès pel Paxos Trust i que té un respatller 1 per 1 amb dòlars nord-americans i és una empresa fiduciària regulada a Nova York. Llançat poc després, teniu dòlars Gemini (GUSD) emesos per la borsa Gemini i que també estan regulats i avalats per USD en un compte bancari..

També teniu solucions com Coinbase i Circle amb la seva moneda USD (USDC) i el TrueUSD de TrustToken. Aquestes solucions tenen una configuració similar a les dues següents i tenen una total garantia de dòlars nord-americans en un compte bancari.

Conclusió

Dai ja ha demostrat que el seu enfocament descentralitzat per crear una stablecoin funciona mantenint el valor de DAI a 1 dòlar des dels seus inicis el desembre del 2017, fins i tot davant d’una caiguda significativa del preu de l’Eter. A mesura que el preu es mantingui vinculat amb èxit al dòlar nord-americà, la fe i la confiança dels usuaris també augmentaran, cosa que provocarà un major ús del DAI.

La creació de DAI és enorme ja que permet la transferència de riquesa a través de les fronteres a l’instant i sense comissions ni interferències de tercers. És un nou paradigma per al comerç i, atès que es basa totalment en cadenes de blocs, no hi ha manera de tancar-lo. Això és una cosa que només es podia imaginar fa deu anys, abans de l’aparició de la tecnologia blockchain.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me