Nick Szabo: un dels pares fundadors de Crypto

Vivim a l’era digital: l’era de la massa informació. Els que ho desitgem – i molts ho fem – podem mantenir-nos connectats permanentment al corrent constant de notícies i contingut que brolla, sense parar, dia rere dia rere dia.

La idea d’esperar a llegir les notícies al diari del matí s’està convertint en una peculiar i peculiar peculiar relíquia del passat. Tenim informació il·limitada amb un simple dit; podem sentir d’esdeveniments de lluny gairebé tan aviat com han passat. Una cosa segueix l’altra en una successió ràpida i inacabable; les notícies són notícies antigues gairebé immediatament.

Nick Szabo Present

L’home, el mite la llegenda. Presentació de Bitcoin. Imatge via slidelive.

Com a tal, és fàcil deixar-se portar pel torrent i perdre de vista el passat. El món avança massa ràpidament perquè puguem fer un seguiment de tot el que està passant, ja que la informació nova s’obre constantment al nostre cervell. El pas del temps es distorsiona i es fa difícil aturar-se i tenir una perspectiva de la història recent.

Ens hem quedat tan atrapats per les revoltes del segle XXI que els esdeveniments del XX poden semblar massa llunyans per importar-los. El món ha avançat. Tenim inquietuds més urgents. Tot i així, el fil que connecta el passat amb el present no es trenca tan fàcilment, encara que oblidem la seva existència. Els esdeveniments actuals encara tenen arrels en els de fa molts anys. Només cal mirar més de prop per poder-los veure.

De Budapest a Bitcoin

El recent augment de les criptomonedes i la tecnologia blockchain que les dóna suport poden tenir a primera vista poc a veure amb els esdeveniments que van tenir lloc fa més de 60 anys en un racó de l’Europa de l’Est. Intenteu trobar el fil que connecta Bitcoin amb la revolució hongaresa de finals del 1956 i se us perdonaria que ho passés per alt.

Però existeix i travessa un dels noms més venerats de la criptografia: algú que, sens dubte, ha fet més que gairebé ningú per provocar aquest canvi de paradigma en la manera de crear, emmagatzemar i utilitzar la riquesa. Les històries de Nick Szabo i Bitcoin comencen sota el cel plom de l’Europa comunista de l’Est.

Comunisme

Els quatre grans del comunisme: probablement no pensin en BTC. Imatge via history.com

Abans d’examinar com aquesta explosió de sentiment antisoviètic de la postguerra va ajudar a formar bitcoin, val la pena assenyalar que Nick Szabo és una figura força misteriosa. Això és adequat per a algú que ha fet tant per ajudar a crear bitcoins i criptomonedes en general.

Bitcoin va néixer amb l’anhel d’una major privadesa i d’una supervisió reduïda per part de governs i institucions. La privadesa i l’anonimat són fonamentals per al seu desenvolupament i per a les creences de qui va ajudar a crear-la. Nick Szabo encarna de moltes maneres la filosofia bitcoin.

Revolta hongaresa

La revolta hongaresa, 1956. Imatge via Daily News Hongria


Szabo és tan central en la història de la criptografia que molts han especulat que podria ser el falcó de privadesa més famós de tots: Satoshi Nakamoto, l’inventor del bitcoin. Tot i que ho ha negat repetidament, és un dels pocs camps de persones conegudes per tenir les habilitats i els coneixements necessaris per ser un candidat seriós.

Dit això, els seus èxits en els camps de la informàtica i la criptografia, així com la seva formidable comprensió de la naturalesa dels diners, el fan prou notable, fins i tot permetent el fet que potser no fos Satoshi. Sigui qui sigui i siguin els fets de la seva història, és sens dubte una figura clau de la revolució financera que estem vivint tots..

Antecedents

Llavors, què té a veure exactament la revolta hongaresa del 1956 amb la criptografia? Bé, una de les coses més destacades de Nick Szabo és la manca d’informació biogràfica que tenim sobre ell. Sabem que és nord-americà i sabem que va estudiar informàtica a la Universitat de Washington i es va graduar el 1989. També sabem que després va llegir la carrera de dret a la George Washington University Law School. De la seva infantesa, la seva primera vida i els seus fills no en sabem gairebé res.

No obstant això, Szabo va revelar en un entrevista que el seu pare va lluitar a la revolta hongaresa contra la Unió Soviètica, fins a finals dels anys cinquanta. Com a resultat,

… juntament amb moltes altres persones de societats comunistes que he conegut tenen moltes històries de terror per explicar sobre l’opressió, l’assassinat de persones, el robatori de les seves propietats, etc. Per tant, si acabés de néixer i créixer als Estats Units, és possible que no haguéssiu sabut tantes coses sobre la possibilitat que el govern sigui maltractat.

Per tant, sembla que Szabo va créixer amb una profunda comprensió de la facilitat amb què els governs i, per extensió, altres autoritats centralitzades poden abusar del poder que tenen. En els exemples més extrems, com el de la Unió Soviètica, aquests governs poden enviar tropes al carrer per matar civils que protesten. Però l’abús de poder no es produeix al final d’un canó d’armes.

Gran crisi financera

El xoc financer del 2008 arriba a casa. Imatge via The Globe and Mail

El poder que prové del control del sistema financer és molt més insidiós i obert als abusos. Molts en criptografia assenyalaran les conseqüències de la caiguda financera del 2008 com a prova d’això: els bancs que van causar el desastre van ser rescatats i reforçats per governs de tot el món, mentre que els contribuents normals es van quedar amb els costos..

Va ser en aquest ambient del statu quo que es va preservar a costa de la resta de nosaltres que va començar a sorgir el bitcoin, amb Szabo al capdavant de la revolució. Les propostes que feia anys que presentava estaven a punt d’entrar al corrent principal.

Posar els fonaments

Szabo és conegut sobretot per les seves dues contribucions clau al bitcoin i al cripto en el seu conjunt: el seu article sobre Bit d’Or i la seva concepció dels contractes intel·ligents. Bit Gold es veu com el precursor del bitcoin, que Satoshi Nakamoto continuaria perfeccionant en el seu llibre blanc de bitcoin. Els contractes intel·ligents, sobre els quals Szabo va escriure per primera vegada el 1996, permeten l’execució de transaccions de criptomoneda i reforcen la viabilitat de tot el camp. Simplement, no hi hauria criptografia sense el treball de Nick Szabo.

Crypto Secure

Minimització de la confiança en acció. Imatge a través de Shutterstock

El concepte del que ell denomina “minimització de la confiança” és fonamental per entendre aquesta obra –i la filosofia de Szabo en el seu conjunt–. Això planteja la teoria que, com a espècie que està optimitzada per funcionar millor en grups de no més de 150 individus, hem de desenvolupar maneres en què es minimitzi la necessitat de confiar en els desconeguts.

La nostra societat actualment àmpliament urbanitzada significa que, per fer les nostres vides i fer negocis, ens veiem obligats a interactuar amb desconeguts regularment i, per tant, hem de prendre mesures per protegir-nos dels possibles abusos que puguin tenir a les seves mans..

La creació de sistemes jurídics és una manera de fer-ho, tot i que Szabo prefereix veure-ho en termes més senzills. Per a ell, la raó per la qual podem tancar les portes (tret que vivim en una comunitat petita i coneguem a tothom) és la minimització de la confiança en la seva forma més bàsica.

Bit d’Or

Aquesta idea de minimització de confiança es va alimentar en la idea de Szabo d’una xarxa de pagament segura, descentralitzada i sense confiança, a la qual va anomenar Bit Gold. Va publicar per primer cop la seva teoria el 2005 i, amb l’ús de blocs amb marca de temps, la resolució de trencaclosques criptogràfics per obtenir recompenses i confiar en la prova de treball, té una semblança sorprenent amb la xarxa bitcoin. La seva proposta es pot desglossar en set passos:

  • Es genera una cadena de desafiament pública
  • Un node d’ordinador utilitza una funció de referència per crear una cadena de prova de treball a partir de la cadena de desafiament
  • La prova de treball està marcada per un dels serveis per garantir la descentralització
  • El node d’ordinador pren les dues cadenes (la prova de treball i la cadena de desafiament) i les afegeix a un registre de títol de propietat distribuït per a Bit Gold.
  • La cadena Bit Gold més recent genera els bits de desafiament per a la següent cadena que es crearà
  • Un altre node d’ordinador verifica la cadena Bit Gold al registre del títol
  • Aquest segon node verifica llavors les parts restants del procés: els bits de desafiament, la marca de temps i la cadena de prova de treball

Bit Gold no era en cap cas l’article acabat, però les seves propostes eren fonamentals per a l’arquitectura bàsica de bitcoin que Satoshi continuaria refinant. També va assenyalar per primera vegada que hi havia un possible antídot contra els molts defectes del sistema monetari, tal com va reconèixer el mateix Szabo:

En resum, tots els diners que la humanitat ha utilitzat mai han estat insegurs d’una manera o d’una altra. Aquesta inseguretat s’ha manifestat de diverses maneres, des de la falsificació fins al robatori, però la més perniciosa ha estat probablement la inflació. El bit d’or pot proporcionar-nos diners amb una seguretat sense precedents contra aquests perills.

Contractes intel·ligents

Només Bit Gold seria un èxit increïble per a qualsevol que pogués reclamar, però per a Szabo només va ser un àmbit de desenvolupament. El seu treball en aquest camp establiria altres bases per al desenvolupament tant del bitcoin com dels conceptes de criptomonedes i blockchain.

Contracte intel·ligent que s’autoexecuta, havent estat codificat amb un conjunt de criteris incorporats. Quan una de les parts compleix la seva part del contracte (per exemple, ingressant diners en un compte), el contracte compleix automàticament amb l’obligació de l’altra part (per exemple, lliurant un producte o servei). Tots els aspectes del contracte intel·ligent són compatibles amb una xarxa blockchain, que permet que les transaccions siguin immutables i rastrejables.

Contractes intel·ligents Bitcoin

Els contractes intel·ligents són el futur. Imatge a través de Shutterstock

Com passa amb Bit Gold, la funcionalitat dels contractes intel·ligents permet realitzar transaccions o acords sense confiança entre usuaris discrets i anònims de manera descentralitzada. La seva naturalesa autoexecutiva elimina la necessitat de qualsevol mètode d’aplicació o de qualsevol sistema d’autoritat. Essencialment s’autoregulen.

Szabo va proposar per primera vegada contractes intel·ligents el 1994, molt abans de començar a plantejar el seu pensament sobre Bit Gold. Aquests dos aspectes del seu pensament, publicats molt abans del llibre blanc de Satoshi, són la raó per la qual moltes persones sospiten que Szabo és l’elusiu fundador de Bitcoin i sant pare de totes les coses.

Entrevista de Nick Szabo

Nick Szabo entrevistat. Imatge via Mitjà

Tot i que continua negant-ho, el seu coneixement i comprensió, no només de les tecnologies subjacents implicades, sinó també de l’economia i el funcionament dels sistemes monetaris, el converteixen en un candidat convincent.

Una nota interessant d’aquesta teoria és que la investigació posterior ha demostrat com es va canviar la data de la publicació original per fer-la aparèixer com si fos publicada després del llibre blanc de Satoshi. Això planteja la pregunta de si Szabo va intentar o no cobrir deliberadament les seves pistes per anul·lar els rumors sobre que ell va ser el creador de Bitcoin.

Pensament econòmic

Szabo és profundament escèptic sobre el sistema de diners fiduciari que fem servir avui, i ho qualifica d ‘”experiment” amb una “història irregular”. Després d’haver substituït els sistemes monetaris anteriors recolzats per or o altres metalls preciosos, el fiat ha concentrat el poder a les mans. de governs i banquers.

Un sistema financer recolzat pels governs i els bancs centrals que els serveixen ha provocat aquesta centralització del poder. Quan fem servir fiat, en paraules de Szabo “confiem bàsicament a una colla de desconeguts amb els vostres estalvis de vida”.

Els inconvenients del fiat també inclouen l’amenaça de la hiperinflació, vista a l’Alemanya de Weimar a la dècada de 1920 i, més recentment, a llocs com Zimbabwe i Veneçuela, on la inepta governabilitat va fer que els diners de les butxaques de la gent no s’utilitzessin, en algun moment en el curs d’uns pocs hores.

Fiat vs. Gold

Fiat vs. Gold. Imatge a través de Shutterstock

Tot i que aparentment antiquats, aquests preciosos sistemes recolzats en metalls tenien molts punts forts, sobretot perquè permetien a la gent tenir més control sobre els diners que tenien. El fet d’estar recolzat per quantitats finites d’or o d’altres metalls bàsics significa que els governs no podrien simplement evocar diners de l’aire i desvalorar i inflar el risc.

L’apreciació de Szabo pels punts més fins de la teoria econòmica ha estat fonamental en el seu treball en el desenvolupament dels sistemes i conceptes que fan possible el bitcoin i el món més ampli de la criptografia..

És ell Satoshi?

És impossible dir amb certesa si Szabo és, de fet, l’home darrere de Bitcoin, en lloc d’algú que només va ajudar a establir les bases per a la seva creació. L’edició de la data de la proposta de Bit Gold és intrigant, igual que un llapis de llengua que Szabo va fer en una entrevista. amb Tim Ferriss. Quan parla de solucions de segona capa, se li pot escoltar que “definitivament aniria per una segona capa, vull dir, vaig dissenyar Bitco … or amb dues capes”.

Nick Szabo Satoshi

Satoshi Nakamoto: Encara és un misteri. Imatge a través de Shutterstock

Una darrera consideració en aquest cas és el fet que, si bé hi ha registres de correspondència entre Satoshi i altres ciberpunks com Hal Finney, no n’hi ha cap entre Satoshi i Szabo. És un punt petit, però podria indicar que Szabo i Satoshi són de fet una mateixa persona.

Szabo Avui

L’espai criptogràfic està ple de personatges més grans que la vida, parlant dels seus projectes d’animals de companyia i rapsodiant sobre bitcoin. Szabo és, sens dubte, un defensor vocal del projecte que va ajudar a portar a terme (en major o menor grau), però continua sent un misteri pel que fa a quant més sabem d’ell..

Tot i que ocasionalment ofereix xerrades i entrevistes, la seva principal sortida actual és Twitter, on publica i retuiteja gairebé constantment. És com molts OGs de criptografia en què parla sovint amb BTC, encara que no tant com sembla enfurismar-se contra les iniquitats de l’esquerra, els mitjans de comunicació principals i d’altres que s’oposen a l’administració de Trump. El to mesurat i autoritari que s’escolta a les entrevistes és substituït per una veu molt més estrident i conservadora.

Tweets de Nick Szabo

Els tuits de Nick Szabo. Imatge via Twitter

Aquesta actitud mostra una dicotomia a la feina a la comunitat criptogràfica. Tot i que està unit a veure BTC i els seus descendents d’altcoin com un camí cap a la llibertat financera i una fugida del control governamental, les mateixes divisions polítiques presents a la societat més àmplia estan tan profundament incrustades aquí.

Però aquesta divisió a l’espai criptogràfic potser podria indicar el camí a seguir per trobar un punt comú. Si l’espai fos fermament dretà o inclinat cap a l’esquerra, és dubtós si mai es podria aconseguir l’adopció massiva.

En lloc d’això, cal esperar que les criptografies puguin oferir una oportunitat per als que es troben a banda i banda de l’espectre polític d’unir-se sota una mateixa bandera i efectuar els canvis en el sistema financer que el món clama. Al cap i a la fi, tots patim un sistema centralitzat de control financer, independentment de qui votem o què creiem.

Tot i que les opinions polítiques de Nick Szabo definitivament no són del gust de tothom, almenys podem estar d’acord que ell ha fet tot el possible per construir un futur financer millor per a tots nosaltres.

Imatge destacada a través de YouTube

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map