Golem Review: superordinador descentralitzat de blockchain

Aquells que han estat relacionats amb les criptomonedes des de fa un temps probablement han sentit a parlar del projecte Golem (GNT) abans, ja que era un ICO molt popular fa un parell d’anys.

En aquell moment tenia un aspecte força prometedor, però després es van perdre els terminis i els nous projectes van enviar-lo a l’ombra, on va romandre fins fa poc. Quan l’equip Golem va llançar finalment el llançament de la xarxa principal beta el passat mes d’abril, la llum va tornar a brillar al projecte.

Per tant, és realment un projecte que val la pena considerar?

En aquesta revisió de Golem intentaré respondre-hi. També faré un cop d’ull als casos d’ús a llarg termini i al potencial de preus del GNT.

Què és Golem?

El Projecte Golem està enfocat a crear un superordinador global que oferirà energia informàtica adquirible a través d’una xarxa global d’ordinadors descentralitzada i distribuïda. També permet als que tenen una potència de càlcul sobreta fabricar alguns tokens GNT oferint la CPU inactiva a la xarxa.

La primera etapa del servei s’anomena Brass Golem i és el que es va llançar a l’abril de 2018. Té un enfocament específic en la representació CGI, específicament per a l’aplicació de modelatge 3D Blender i el motor de representació LuxRenderer..

Visió general del Golem

Visió general de Golem. Font: lloc web Golem

L’equip considera que aquesta és una bona primera oferta, ja que la representació 3D requereix un processament extremadament elevat i pot costar bastant.

Com a exemple, suposem que sou un animador i que heu creat una escena a Blender que voleu representar en resolució HD completa. Podeu fer la representació al vostre propi ordinador, però en funció de la potència del processador que pot trigar dies o fins i tot setmanes. És probable que ningú vulgui esperar tant per representar una escena. Hi ha altres opcions si voleu que es mostri més ràpidament.

Una opció seria externalitzar la representació a una granja de renderització. Es tracta de serveis dedicats que ofereixen una representació ràpida d’animació 3D i altres models. També són molt cars. I, de vegades, es poden reservar completament, cosa que significa que encara es demora el temps que es triga a representar la vostra escena.

Tecnologia Golem

La nova alternativa és l’oferta per Golem. Podeu utilitzar el seu programari i el testimoni GNT per llogar la potència de processament dels usuaris a la xarxa Golem. I podeu especificar la rapidesa amb què voleu que es faci la renderització o quantes subtasques esteu disposat a acceptar.

A continuació, podeu establir el preu que esteu disposat a pagar en tokens GNT cada hora. Per a renderitzacions lentes, podeu establir una taxa més baixa, però si necessiteu fer la renderització ràpida, una taxa més alta ho aconseguirà.

Això és ideal per als animadors que necessiten una representació ràpida i econòmica. També és ideal per a qualsevol persona que tingui poca potència informàtica, i és pràcticament qualsevol persona que tingui un ordinador inactiu a casa seva. La xarxa Golem us permet vendre la vostra potència informàtica de recanvi i cobrar-vos amb tokens GNT.

Amb el llançament de la versió beta de Golem Brass, els renderitzats de Blender són l’única aplicació de la vida real disponible, però això canviarà en el futur ja que l’equip de Golem té plans per a moltes altres aplicacions de la vida real. Pràcticament qualsevol tasca que utilitzi un poder de processament important es pot millorar mitjançant l’ús de la xarxa distribuïda Golem.

Aplicació de renderització Golem

Captura de pantalla de l’aplicació Golem. Font: Llibre blanc de Golem

Cal assenyalar aquí que l’adopció del Golem per a la representació de Blender ha estat lenta, però l’equip continua avançant amb aquestes noves dades i té previst llançar la seva pròxima iteració de la xarxa, anomenada Clay Golem, a principis de 2020.

Mentrestant, també estan treballant en diversos casos d’ús nous, que destacaré a continuació.

Casos d’ús del Golem

La versió beta de Brass Golem ja permet als usuaris guanyar fitxes per proporcionar potència informàtica no utilitzada a la xarxa. El cas d’ús inicial era permetre als usuaris representar animacions i escenes complexes de Blender molt més ràpidament del que és possible en una màquina d’escriptori personal i molt menys costós que una granja de Blender.

A més d’aquest cas d’ús inicial, l’equip de Golem ha afegit un segon cas d’ús i treballa en casos d’ús addicionals per augmentar l’adopció i la utilitat de la xarxa Golem.

La incorporació més recent a la xarxa principal de Brass Golem és gWASM, que permet als desenvolupadors executar binaris WebAssembly a les màquines dels proveïdors convertint WASM en un contenidor per a càlculs paral·lels al costat del servidor..

gWasm Golem

WebAssembly estàndard i Golem Wasm. Imatge Font

Això fa que sigui fàcil crear noves aplicacions descentralitzades amb un backend de muntatge web. Fins i tot és possible integrar les aplicacions existents traslladant la part computacional pesada i cara a Golem.

Properament apareixerà gLAMBDA, que originalment es va construir com una forma de donar suport a l’execució distribuïda de RASPA, la més útil per a càlculs moleculars. L’aplicació s’executa en un contenidor Docker segur de gVisor i conté paquets Python. És la primera incursió de la xarxa Golem en informàtica de la investigació científica, que l’equip creu que podria ser un cas d’ús enorme per a Golem.

Un segon cas d’ús properament és la transcodificació de vídeos. Permetrà als usuaris transcodificar enormes fitxers de vídeo mitjançant Golem i Golem Unlimited. L’equip de desenvolupament afirma que abordarà això com un servei web dedicat que inclourà una interfície intuïtiva per a usuaris amb menys experiència en tecnologia. Això seria un pas més enllà de la interfície utilitzada per a la representació de Blender.

Representació del Golem

Imatge via Golem

Una altra iniciativa dels desenvolupadors de Golem és Golem Unlimited, que es desenvolupa per utilitzar recursos informàtics de confiança durant els períodes en què estan inactius. Golem Unlimited s’ha creat per a usuaris d’empreses, com ara configuracions de centres de dades, equips d’escriptori dins d’una organització o granges de renderització, en què tots els participants confien mútuament.

Golem Unlimited crea una xarxa interna d’ordinadors de confiança, amb gairebé tots proveïdors, i un concentrador central sol·licita. Qualsevol dels equips de les organitzacions pot unir-se a la xarxa interna i proporcionar potència informàtica per a tasques.

Els casos d’ús actuals que s’estan explorant per a Golem Unlimited inclouen càlculs MPI i Gromacs del compilador d’aparells. Un cop sigui possible executar aquests casos d’ús, Golem connectarà concentradors i les seves xarxes corresponents, convertint-los en un proveïdor de greixos.

L’equip Golem

L’equip de desenvolupament i gestió de Golem té seu a Polònia. El cofundador i CEO / CTO en funcions de Golem ho és Piotr Janiuk. Després de rebre un doble màster en Matemàtiques i Ciències de la Computació, va continuar treballant en desenvolupador de programari i, finalment, es va trobar com a desenvolupador sènior principal a imapp, d’on provenia la majoria de l’equip original de Golem..

Un altre cofundador i COO en funcions de Golem és Aleksandra Skrzypczak, que va començar la seva carrera professional amb un títol de llicenciat en Informàtica i després va obtenir un màster en Matemàtiques escrivint una tesi sobre l’ús de l’aprenentatge automàtic a les xarxes socials. També va treballar com a desenvolupadora principal d’imapp abans d’ajudar a fundar el Projecte Golem.

Un altre cofundador de Golem és Julian Zawistowski, que recentment es va retirar del seu paper de conseller delegat de Golem i va assumir el càrrec de director de la Fundació Golem. Va ser estudiant d’economia i política internacional a la Facultat d’Economia de Varsòvia i es va graduar amb un màster en arts en el camp de l’economia..

Membres de l'equip de Golem

Membres de l’equip de Golem que celebren el llançament de MainNet. Font: Blog Golem

A més de Golem, també va ser el fundador d’una empresa anomenada imapp que proporciona programació i anàlisi per a empreses. Només es va retirar d’imapp el juny de 2019.

La resta de l’equip està format per poc més de dues dotzenes d’individus, la majoria dels quals anteriorment havien treballat amb Zawistowski, Skrzypczak i Janiuk a imapp. La majoria dels desenvolupadors i enginyers de programari són especialistes en informàtica de les universitats poloneses.

En general, l’equip és sòlid, però no hi ha estrelles de rock blockchain que treballin al projecte Golem. Han perdut els terminis en el passat, però, tal com ho demostra el llançament net principal de Brass Golem, finalment acaben fent la feina.

Token Golem GNT

La potència informàtica es compra i es ven a la xarxa Golem mitjançant el seu testimoni GNT natiu. El GNT és un testimoni ERC-20 que està lligat a la cadena de blocs Ethereum. L’equip va decidir utilitzar un testimoni de cadena de blocs per al seu sistema per fer-lo confiable.

Amb les transaccions GNT que es produeixen a la cadena de blocs no hi ha cap preocupació per l’impagament o l’incompliment del contracte. I les transferències i representacions de fitxers reals es produeixen fora de la cadena de blocs, de manera que no cal preocupar-se pel rendiment de la xarxa.

El GNT es va minar prèviament i hi ha un total de 1.000 milions de GNT en existència, però només circulen 980.050.000. El testimoni es va vendre en una ICO que va tenir lloc el 9 de novembre de 2016. L’ICO va recaptar aproximadament 8 milions de dòlars i els tokens es van vendre a 0,01 dòlars cadascun. El testimoni va assolir el mínim històric de 0,008797 dòlars poc després el 12 de desembre de 2016.

Rendiment del preu GNT

Rendiment del preu GNT. Imatge via CMC

A partir del 24 d’octubre de 2019, el testimoni GNT cotitza a 0,040533 dòlars. Tot i que aquest és el preu més baix per al GNT des del març de 2017, segueix sent un bon retorn en un període de 35 mesos des de l’ICO.

El token va assolir el màxim històric de 1,25 dòlars el 8 de gener de 2018, però ha caigut al llarg del 2018 i del 2019, ja que els mercats criptogràfics generals han experimentat una debilitat àmplia. És possible que el testimoni pugui augmentar quan l’equip llança la versió de Clay Golem a principis de 2020, de manera que ara pot ser un bon moment per comprar.

GNT Trading & Emmagatzematge

El testimoni GNT es negocia en diferents borses, amb el volum de negociació més gran de CoinEx. També hi ha una bona quantitat de volum a DCoin, UpBit, Binance i Poloniex, amb volums més petits en una bona dotzena d’intercanvis.

Val a dir que l’equip Golem no té cap intenció d’augmentar el valor del testimoni. El seu propòsit és simplement utilitzar el GNT com a mitjà de pagament a la xarxa Golem i no tenen cap aliança amb borses ni cap pla per comercialitzar el testimoni com a inversió especulativa..

Pel que fa a la liquiditat del mercat de la GNT, més del 60% del volum es produeix a CoinEx. Això vol dir que la liquiditat simbòlica és força centralitzada i depèn d’un únic canvi, no sempre el millor des d’una perspectiva de microestructures del mercat..

Binance GNT

Registreu-vos a Binance i compreu tokens GNT

Sigui com sigui, hi ha un volum raonable per a GNT a Binance. Fent un cop d’ull als llibres de comandes GNT / BTC de la borsa, teniu un nivell de facturació raonable amb llibres de comandes relativament profunds, tot i que us podeu trobar amb algun desgast amb comandes més grans..

Un cop tingueu les fitxes Golem, voldreu moure-les de l’intercanvi a una cartera de criptomoneda. Mantenir una gran participació de criptografia en un intercanvi no és una acció encertada, atesos els nombrosos riscos que representen pirates informàtics, etc. Hem cobert una llista d’algunes de les millors carteres Golem on podeu emmagatzemar el vostre GNT.

Previsió de preus GNT

Recordeu que l’equip de Golem no vol desitjar que el GNT s’utilitzi com a testimoni d’inversió especulativa. Es va afirmar que el testimoni estava sobrevalorat en el passat, però després de la venda de criptomonedes del 2018, realment ja no és així.

Tot i això, els mercats han tornat a caure i han ensopegat a finals del 2019, de manera que, sense l’empenta coordinada de l’equip, no és probable que vegem un augment significatiu dels nivells de preus del GNT aviat.

El GNT definitivament té espai per créixer a partir dels nivells deprimits actuals, i l’addició de diversos casos d’ús hauria d’ajudar a afavorir el creixement. Si l’equip pot crear una plataforma molt més fàcil d’utilitzar que la configuració actual de la xarxa Golem, podríem veure un gran avantatge per al testimoni.

Actualment, és simplement massa tècnic i complex per posar en marxa un node i comprar temps de renderització. L’equip de Golem ha de facilitar molt més a les persones no tècniques l’adopció massiva.

Dit això, fins i tot el mercat de renderització és gran i, amb casos d’ús addicionals afegits, el mercat d’ús del processador és immens. Penseu en els beneficis de milers de milions que obtenen Amazon, Google i Microsoft amb les seves empreses de núvol.

Podríem veure un creixement lent i lent de GNT fins que s’afegeixi un cas d’ús important o es doni a conèixer una plataforma simple.

Desenvolupament del Golem

Tot i que Golem ha estat criticat pels retards en el llançament del mainnet, això no sempre està en mans dels desenvolupadors.

Es necessita temps per codificar un protocol robust i complet alhora que el fa segur. Per tant, a vegades m’interessa més veure la sortida de codificació en brut per veure quant s’està treballant.

Si ens endinsem en un dipòsit públic de GitHub de projectes, podem entendre-ho bé. A continuació es mostren les confirmacions de codi durant el darrer any per a les tres repos reposicions més actives de Golem GitHub.

Golem GitHub

Code es compromet a seleccionar reposicions en els darrers 12 mesos

Com podeu veure en els compromisos anteriors, hi ha hagut força activitat durant el darrer any. També hi ha altres 83 reposicions més al seu GitHub amb diferents graus de confirmacions.

Això és més del que hem vist en altres projectes en aquesta fase de desenvolupament. De fet, si féssim una ullada als compromisos en comparació amb altres projectes, Golem entra número 20.

Per tant, tot i que hi ha hagut un llarg retard en el llançament de la xarxa principal, no es pot afirmar que això sigui el resultat d’un desenvolupament lent. Si voleu estar al dia de les últimes novetats, podeu dirigir-vos al seu oficial bloc.

Una altra cosa que realment vull examinar són els plans que Golem té per als propers mesos amb la seva cronologia d’adopció.

Cronologia d’adopció del Golem

Com hauríeu d’haver endevinat per la descripció del projecte, té una ampla amplitud i es pot esperar que trigui força temps a assolir un nivell d’adopció bastant estès a la indústria de la representació 3D.

Golem pot trigar encara més a poder afrontar altres casos d’ús i indústries, però l’equip ja treballa en el projecte des del 2014 i és optimista sobre el seu futur desenvolupament i adopció..

Full de ruta del Golem

Full de ruta Golem amb estratègia d’inici del mercat per a cada etapa. Font: Llibre blanc de Golem

El llançament a la xarxa principal Brass Golem beta d’abril de 2018 va arribar gairebé un any més tard del previst inicialment, però fins ara ha demostrat ser una plataforma sòlida. És específicament per a la representació CGI, però l’equip espera que el producte estigui llançat algun cop el 2020 i hagi pogut afegir casos d’ús més específics més petits a la plataforma l’any i mig des del llançament de la beta de Brass Golem mainnet.

El projecte ha deixat de publicar un full de ruta a partir del 2019 i, en lloc d’això, publica taulers Kanban a mitjà termini que ajuden a mostrar on ha estat l’equip i cap a on es dirigeix, però no posa cap marc temporal en cap dels lliuraments. Podeu veure el tauler Kanban aquí.

Conclusió

Quan penseu en el potencial d’un superordinador mundial, podeu veure el que és un projecte genial Golem. Si us imagineu dècades cap al futur, pot començar a semblar ciència ficció, ja que tots els ordinadors del món formen una xarxa interconnectada capaç de processar energia que només podem somiar avui.

Per descomptat, Golem només està en la seva infància ara, però en els propers 4 o 5 anys és possible que ja tinguin milions d’ordinadors que contribueixin amb la potència de processament per completar tasques massives de forma ràpida i aparentment sense esforç..

L’inconvenient de Golem ara mateix és la manca de màrqueting per part de l’equip de desenvolupament i el ritme lent al qual semblen funcionar. Afortunadament per a ells no hi ha cap altre projecte que s’acosti al que estan fent, però el ritme lent podria acabar sent la seva caiguda si sorgeix un fort competidor.

Tanmateix, tenen una comunitat forta que els segueix, amb molta atenció Reddit després del seu llançament a la xarxa principal, i gairebé 150.000 Twitter seguidors.

En els propers mesos seria fantàstic veure l’equip expandir-se des de la seva base a Polònia i afegir alguns membres de l’equip mundial, a més de crear algunes aliances sòlides. També seria fantàstic veure augmentar el ritme de desenvolupament, però suposo que això és cert per a la majoria de projectes blockchain.

Imatge destacada mitjançant Golem

Exempció de responsabilitat: són les opinions de l’escriptor i no s’han de considerar consells d’inversió. Els lectors han de fer la seva pròpia investigació.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me