Fitxes no fungibles: Guia completa de NFT

El món continua per sota del pes de la crisi del COVID i, a mesura que passa cada dia, les perspectives econòmiques empitjoren. Les males notícies segueixen les males notícies: milions d’aturats més; la sortida està inactiva; els préstecs s’acaben i, per empitjorar les coses, no se sap quan es pot deure la propera sèrie de Successió.

Tot i això, com passa amb qualsevol crisi digna d’aquest nom, sempre n’hi ha qui se’n beneficia. S’ha escrit molt sobre les empreses i els individus que guanyen diners en aquests temps foscos i no podem tenir prou lectura sobre els gegants de la tecnologia cada vegada més ric que mai, ja que tots estem asseguts fent clic en els nostres dies.

Els perdedors & Guanyadors

Just avui es va revelar que Mark Zuckerberg s’havia unit a l’exclusiva club centibillonari – un fet que aconsegueix ser sorprenent i alhora enfurismador. En aquest sentit, us imploro que no mireu el gràfic que es visualitza La riquesa de Jeff Bezos. Només us farà deprimir.

Tot i la trista realitat de Jeff, Mark i els seus amics que guanyen diners mentre la resta de nosaltres guisem, hi ha llums de llum. Un d’aquests emana de l’espai descentralitzat de finances (de-fi). A principis de 2020, hi havia al voltant de 665 milions de dòlars bloquejats en de-fi; una xifra que ha crescut fins als 4.200 milions de dòlars. A mesura que la nostra fe en els sistemes financers convencionals es mou, més de nosaltres recorrem a alternatives.

NFT ric

Els rics s’enriqueixen. Imatge a través de Shutterstock

De-fi ens ofereix l’oportunitat de prendre el control dels nostres propis actius criptogràfics i fer-ne ús com considerem oportú, tot fora de l’abast dels bancs i d’altres prestadors tradicionals. Podem contractar préstecs, subministrar liquiditat per obtenir interessos i negociar, tot fora del corrent financer.

L’aspecte descentralitzat talla els intermediaris (i els seus forts talls) i ens dóna millors rendiments per complementar el nostre control augmentat. És un cas rar i benvingut del noi petit que surt a sobre.

Les coses es mouen ràpidament al món de la cadena de blocs i la criptografia. És possible que molts de nosaltres només estiguem començant a captar les especificacions i el potencial de la difusió, però d’altres estan molt per davant. Per a aquells que són nous a l’espai, pot semblar que ja s’han obtingut els millors guanys de de-fi.

Grans plataformes de fi com Aave i Kava han augmentat el seu valor a mesura que s’inverteixen diners en el sector i es pot perdonar als inversors més petits per pensar que el tren pot haver sortit de l’estació.

Defi Revolution

La Revolució de les Finances Descentralitzades. Imatge a través de Shutterstock

Però hi ha un altre tren que arrenca i aporta encara més potencial per a aquells que puguin pujar a bord. Molts consideren que les fitxes no fungibles (NFT) són la següent gran cosa del criptoverse i que poden ajudar a portar el de-fi al següent nivell.

Ja hi ha alguns casos d’ús emocionants per a NFT, així com noves plataformes que brollen per ajudar-nos a aprofitar-les. Però abans d’entrar en tot això, fem una ullada a què són exactament els NFT i com funcionen.

NFT: una guia per a principiants

Quan s’expliquen els NFT, potser és millor començar parlant del seu polar oposat. Els actius fungibles són una cosa que trobem cada dia amb les monedes fiduciàries que fem servir. Així, per exemple, un dòlar nord-americà és com qualsevol altre dòlar americà que hi ha.

El valor de la meva cartera val exactament el mateix que el de la vostra i tots dos són completament intercanviables. Aquests dòlars, com tots els dòlars existents, són fungibles. Les criptomonedes també són fungibles: un bitcoin és un bitcoin és un bitcoin.

No fungible explicat

Fungibilitat & Explicació de la tangibilitat. Imatge Font

Per tant, un actiu no fungible és aquell que té les seves pròpies qualitats úniques i que no es pot intercanviar fàcilment amb un altre. Prenem un llibre com a exemple. El 1998, John Paul Getty Jr va pagar 7,5 milions de dòlars (11,5 milions de dòlars avui) per a una primera edició de The Canterbury Tales de Geoffrey Chaucer. No la idea de tothom d’una lectura lleugera, sinó cadascú a la seva.

Quan vaig mirar a Amazon ara mateix, la còpia més cara disponible era l’edició de regal de luxe, que venia al detall per un import de 14,95 lliures (19,57 dòlars). Un càlcul ràpid em diu que puc establir-me i llegir els contes de la dona de Bath i els de Miller, tal com va poder haver fet el difunt senyor Getty, després d’haver pagat 11.499.980,43 dòlars menys pel plaer que ell..

La qüestió aquí és que, tot i que la meva còpia del girapagines de Chaucer pot contenir el mateix material que la primera edició, no són palpablement intercanviables. Una és una peça rara i valuosa de la història literària d’Anglaterra, l’altra és una tapa dura de producció massiva que emporta a la porta un dels secuaces de Bezos. Si hagués de presentar-me i intentar canviar-ne un per l’altre, és probable que em trobi a la presó amb molt de temps per posar-me al dia amb algunes lectures. Tots dos llibres no són fungibles.

Exemples de Cryptokitty

Algunes de les mascotes exòtiques que s’ofereixen a Cryptokitties

Potser en aquest punt ja heu fet la progressió natural de The Canterbury Tales a el fenomen CryptoKitties. Aquest últim és actualment l’exemple més conegut de NFT en l’esfera criptogràfica. Aquesta tendència francament desconcertant fa que els usuaris paguin per comprar, vendre, criar i personalitzar gats digitals.

Cada gat és únic i alguns canvien de mans per grans sumes, demostrant així el proverbi que un ximple i els seus diners aviat es separen. CryptoKitties va ser desenvolupat per Axiom Zen a la cadena de blocs Ethereum i es va fer tan popular que el desembre del 2017 gairebé va aturar tota la xarxa..

Afortunadament per als defensors dels NFT, el seu potencial s’estén molt més enllà de la inanitat de colors vius de l’esfera digital del gat. Abans d’examinar-los amb més detall, val la pena fer una ullada als dos tipus diferents de NFT que hi ha.

Tipus de token

Probablement coneixeu els tokens ERC-20: els actius basats en Ethereum creats per contractes intel·ligents que es poden enviar i rebre. Moltes criptomonedes populars utilitzen l’estàndard ERC-20, inclosos el testimoni bàsic d’atenció, 0x, EOS, Augur i TRON. Aquestes són, per descomptat, totes les fitxes fungibles.

Les fitxes no fungibles tenen dos estàndards d’emissió diferents. El primer i més popular és ERC-721. Els vostres Cryptokitties recollits amb amor són bàsicament fitxes ERC-721. A continuació, hi ha els tokens ERC-1155 més versàtils. Aquests permeten l’emissió no fungible i fungible i actualment són més habituals en els jocs blockchain.

Fortnite vBucks

Alguns vBucks de Fortnite valuosos. Imatge via Jocs de PC

Si alguna vegada heu jugat a Fortnite, coneixereu les diverses armes i vestits que podeu adquirir, que no són fungibles. Però el joc també té la seva pròpia moneda nativa (V-dòlars) que us permet fer aquestes compres al joc.

Aquests V-bucks són els actius fungibles que l’estàndard ERC-1155 pot suportar al costat dels no fungibles. ERC-1155 permet essencialment als desenvolupadors un nivell de flexibilitat molt més gran.

NFT al mercat

Hem vist com els NFT funcionen essencialment com a col·leccionables digitals. I, a mesura que es publiquen a la cadena de blocs, tenen una sèrie d’avantatges respecte a altres actius no fungibles, com ara llibres rars o obres d’art..

No es poden falsificar, replicar ni imprimir a la carta i gaudeixen dels mateixos drets de propietat i garanties de permanència que es troben amb Bitcoin. Com a resultat, poden funcionar com un magatzem de riquesa molt menys pesat que molts dels seus equivalents físics.

El mercat NFT ja ha registrat més de 100 milions de dòlars en volum des dels seus inicis i creix ràpidament. Actualment, gran part del seu enfocament es centra en els jocs blockchain i les oportunitats que contenen, però altres plataformes fan ús de la tecnologia i s’obren oportunitats.

NFT i Defi

DeFi té una limitació en què es limita a l’esfera de les criptomonedes. Tots els serveis que ofereix giren al voltant de la criptografia: els préstecs contractats, els interessos obtinguts i les operacions realitzades es fan mitjançant l’apalancament d’actius de criptografia. Les NFT ofereixen l’oportunitat d’ampliar l’abast de DeFi més enllà de tot això i posar en joc actius del món real.

Una plataforma creada perquè això passi és Tinlake, aquesta titulització Dapp on Ethereum permet als inversors i prestataris finançar els seus propis fons d’actius. Això es fa amb contractes intel·ligents d’origen obert que s’integren fàcilment amb l’ecosistema DeFi.

En resum, les empreses que busquen finançament o fluxos d’efectiu al món real poden oferir actius com a garantia. A continuació, Tinlake simbolitza aquests actius i els inclou en cadena com a fitxes no fungibles.

Com funciona Tinlake

Com funciona Tinlake. Imatge via Tinlake

Per contra, els inversors tenen accés a una nova classe d’actius que potser abans no estaven a l’abast. Els bancs es mantenen fora de la imatge durant tot el camí.

Els contractes intel·ligents que utilitza Tinlake agrupen els NFT que representen els actius del món real. A continuació, aquests fons recapten fons en monedes estables com DAI mitjançant l’emissió de fitxes fungibles com a accions dels ingressos dels fons. Aquestes fitxes són interessants i adopten la forma de fitxes de risc (TIN) i rendibles (DROP). Les dues fitxes es cremen quan es paga el finançament.

Tinlake té molt més del que té en compte aquest article, però bàsicament ofereix un punt d’entrada per a NFT a l’espai de fi amb enormes beneficis per a tots dos. Les empreses poden utilitzar la plataforma per recaptar capital, obtenir avenços en el flux de caixa o retirar actius del món real, mentre que els inversors poden diversificar-se en nous tipus d’actius que aprofiten els NFT.

Jocs Blockchain

Actualment aquest sector domina el món Rànquings de projectes NFT, amb col·leccionables dins del joc que constitueixen l’ús principal de les fitxes. Com hem vist amb Fortnite, aquests col·leccionables són una gran part de l’atractiu per als jugadors i l’ús de tokens ERC-1155 també permet utilitzar tokens natius.

Tots dos tenen un paper vital en la construcció i el manteniment dels mons que aquests jocs volen crear. Com més immersiva sigui l’experiència del jugador, és més probable que jugui el joc.

Molts d’aquests jocs han pres formats ja existents i els han actualitzat per a l’era de blockchain. Quan una vegada els nens canviaven cartes de futbol al pati (sospir), ara poden fer-ho a la cadena de blocs Sorare.

Targetes Sorare Blockchain

Algunes de les targetes Blockchain de Sorare. Imatge via Sorare

Aquí es poden comprar i vendre cartes, així com enfrontar-se en partits virtuals i actualitzar-les a mesura que avancin les estadístiques de la temporada i dels jugadors. Hi ha una gran quantitat d’altres jocs de cartes de crèdit, inclosos Servent contractual i Déus sense cadena, que ofereixen variants sobre el tema.

L’esfera del món virtual està especialment ben representada amb El Sandbox, Decentraland, Espai Somnium i Crypto Voxels tot proporcionant llocs perquè els usuaris puguin comprar terres, construir imperis i veure que els seus actius virtuals valoren si tenen el talent.

Els terrenys que es posseïen en aquests jocs es podien llogar als anunciants, amb el propietari original conservant-ne la propietat durant tot el temps, mentre que les pells i les armes també es podrien convertir en col·leccionables. De nou, aquesta capacitat de guanyar valor al llarg del temps juga un paper important en la construcció del món del joc i en la retenció dels jugadors dins de l’ecosistema..

Al costat de CryptoKitties hi ha una altra gran plataforma digital per a mascotes en forma de Axie Infinity. La premissa és similar: comprar una criatura digital (anomenada Axie), personalitzar-la i enfrontar-la a la d’altres jugadors..

Passos infinits Axie

Passos per començar a utilitzar Axie Infinity. Imatge mitjançant Axie Infinity

Igual que amb Sorare que va portar les cartes de futbol al segle XXI, Axie Infinity és una progressió natural d’aquelles persones que tant van obsessionar als Tamagotchi i Digimon. Els NFT són els ingredients màgics que fan possible aquest progrés.

També val la pena recordar que la comunitat mundial de jocs és de milers de milions i, per tant, és un mercat potencial enorme per desbloquejar les NFT. A mesura que aquests jocs d’aquí i d’altres que segueixen la seva vigència guanyen usuaris i força, és del tot possible imaginar que aquest mercat creixi exponencialment en un futur proper.

Blockchain Art

Si tornem a mirar la taula dels projectes NFT més populars, també veiem diverses plataformes dedicades a crear, col·leccionar i negociar art digital a la cadena de blocs.

Projectes com SuperRar (número dos del rànquing en el moment d’escriure aquest document), MakersPlace i Origen conegut Tot això fa possible que els artistes venguin les seves obres en format digital, presumiblement un regal de Déu en les circumstàncies actuals. La cadena de blocs fa que aquestes peces siguin immutables i, per tant, es puguin col·leccionar, mentre que els NFT representen les obres mateixes.

Mercat d’Art Digital

Algunes estadístiques al mercat de l’art digital. Font: Superrare

Les implicacions més àmplies per als titulars dels drets d’autor són clares. Els NFT els ofereixen la possibilitat de monetitzar encara més la seva producció, alhora que es protegeixen de la seva reproducció no autoritzada. El poder es torna a posar en mans dels creadors.

Dominis Blockchain

L’altre grup destacat de plataformes del rànquing de projectes NFT es preocupa pels dominis blockchain, la seva llicència i distribució. Per a aquells que no hagueu llegit el meu article anterior sobre aquesta classe d’actius emergents, es tracta de substitucions fàcils de llegir per a adreces de cartera digitals llargues i confuses, que també poden servir de passarel·la de pagament.

Per tant, si teniu un lloc que proporciona un producte o servei, podeu sol·licitar l’enviament de pagaments criptogràfics directament a l’adreça del lloc. Un exemple seria Coinbureau.crypto. Això substitueix la necessitat de copiar i enganxar adreces de cartera (una pràctica que és vulnerable als atacs) i facilita molt l’empresa d’enviar i rebre pagaments..

Blockchain Domain NFT

Avantatges d’un domini Blockchain. Imatge mitjançant dominis imparables

Un domini blockchain també fa que el vostre lloc web sigui resistent a la censura, ja que les claus privades s’emmagatzemen en una cartera on només teniu les claus. Cap tercer pot interferir o desactivar el lloc sense aquestes claus privades.

L’antic sistema pel qual els registradors de noms de domini eren capaços d’eliminar llocs web té un aspecte cruent. Els beneficis d’això són clars: els governs no poden suprimir la llibertat d’expressió i, per tant, la gent tindrà un accés molt millor a la informació.

Els grans jugadors aquí són els Servei de noms Ethereum i Dominis imparables, tots dos situats molt a la taula de projectes NFT. Els dominis Blockchain, per descomptat, es poden comprar i vendre com qualsevol altre recurs, proporcionant a aquells que tenen previsió l’oportunitat de guanyar diners. El 2018, CryptoWorld.com va ser venut per un d’aquests individus per 195.000 dòlars.

El futur

Els NFT acaben de començar i els seus possibles casos d’ús estan en constant evolució. Es podrien utilitzar com a capa addicional de seguretat per als controls KYC, ja que les identitats i credencials de les persones podrien ser representades i verificades per NFT.

Es podrien revolucionar els sistemes d’entrades, tot reconeixent la diferència entre les entrades: al cap i a la fi, una entrada de teatre que permeti al titular seure a la primera fila és diferent de la que les té aparcades darrere d’un pilar a la part posterior del cercle. Les cadenes de subministrament ja comencen a explorar les possibilitats que ofereixen blockchain i NFT, amb grans guanys potencials per a proveïdors i consumidors de tot arreu.

Els projectes que utilitzen NFT avui representen l’inici d’un altre capítol de l’esfera blockchain i criptogràfica. A mesura que s’amplia la seva adopció, també augmentaran els seus usos potencials i això els converteix en una perspectiva intrigant per a aquells que busquen identificar noves àrees de creixement. La De-fi encara té molt per fer i el seu potencial és ampli, sobretot quan es consideren NFT en tàndem.

És fàcil desil·lusionar-se quan es llegeix sobre la gran riquesa que un grapat de corporacions i particulars poden acumular en moments com aquests. Però l’explosió de la tecnologia blockchain i el potencial il·limitat que ofereix significa que hi ha esperança per a aquells que no tenim milers de milions de dòlars al banc.

S’obren noves fronteres, amb noves oportunitats d’inversió i recompensa, que els que sabem podem aprofitar. Les NFT són les darreres i una de les més emocionants d’aquestes fronteres i la seva evolució en els propers anys serà fascinant de veure.

Així mateix, si encara estarem esperant que torni la Successió.

Imatge destacada a través de Shutterstock

Exempció de responsabilitat: són les opinions de l’escriptor i no s’han de considerar consells d’inversió. Els lectors han de fer la seva pròpia investigació.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me