Estafa PlusToken: el frau de criptografia més gran de la història

De la mateixa manera que hi ha milions de persones a tot el món que inverteixen en criptomonedes, tampoc no falten altres persones que busquen llençar-les..

Els darrers anys han provocat nombroses estafes i escàndols que han fet desaparèixer criptogràfics per valor de milers de milions de dòlars. De vegades es recuperen els fons que falten i es reemborsen els seus propietaris; sovint no ho són. Els contes de precaució abunden.

Antecedents

De la mateixa manera que hi ha milions de persones a tot el món que inverteixen en criptomonedes, tampoc no falten altres que vulguin llençar-les. Els darrers anys han provocat nombroses estafes i escàndols que han fet desaparèixer criptogràfics per valor de milers de milions de dòlars. De vegades es recuperen els fons que falten i es reemborsen els seus propietaris; sovint no ho són. Els contes de precaució abunden.

Inversors Mt Gox

Mt Gox Ivestors esperant diners. Imatge via The Verge

El 2014 el Mt. Gox l’intercanvi es va esfondrar, després d’un hack que va fer perdre 844.408 bitcoins (més de 9.000 milions de dòlars als preus actuals). El 2019 dos israelians van ser arrestats per robar més de 100 milions de dòlars en criptografia mitjançant esquemes de pesca i un hack de Bitfinex.

El Escàndol QuadrigaCX és una història tèrbola d’enganys i intrigues que va fer desaparèixer 190 milions de dòlars en actius criptogràfics, juntament amb el fundador de l’intercanvi. Aquestes són tres de les debacles més grans i ben publicitades que han sacsejat el món de la criptografia, però n’hi ha moltes més. Cada vegada que passa, les vides es capgiren, es perden estalvis i es pateixen persones innocents.

Hi ha un escàndol més recent que encara s’està desenvolupant, que no ha cridat tanta atenció com els anteriors, almenys aquí a Occident. Les xifres implicades són tan enormes que l’any passat es va pensar que el preu de la BTC es veia afectat pels estafadors que van llançar els seus guanys mal aconseguits als mercats..

Promotors de PlusToken

Alguns dels promotors de PlusToken. Imatge via Siliconangle

Es tractava de PlusToken: una cartera criptogràfica que es va originar a la Xina i va prometre als inversors rendiments de fins al 30%, però que va resultar ser un esquema Ponzi. Es creu que es van perdre prop de 6.000 milions de dòlars i ahir mateix es van produir més detencions van ser fets per la policia xinesa investigant el cas.

Però abans d’examinar-nos més en PlusToken, val la pena examinar amb una mica més de detall què són els esquemes Ponzi i com funcionen.

Falses promeses & Devolucions decreixents

Els esquemes Ponzi existeixen des de fa un segle Charles Ponzi, un italià que es va traslladar a Amèrica, en va crear un amb el servei postal dels EUA el 1919. Es creu que el concepte era anterior a ell, però l’abast de la seva operació va ser suficient per lligar el seu nom a aquestes estafes per sempre.

La premissa és senzilla: el creador del pla atrau els inversors amb la promesa de rendiments elevats i regulars, amb poc o cap risc associat. L’estratègia d’inversió en si mateixa sovint es presenta com a secreta o massa complexa per a qualsevol persona que no ho entengui, sinó que ho comprèn. Tots els esforços de l’esquema es centren en la captació de nous inversors, els diners dels quals s’utilitzen per premiar els que han invertit abans.

Màrqueting multi nivell

Imatge a través de Shutterstock

Un nucli de ‘clients satisfets’ ajuda a atreure més inversors per impulsar l’esquema i mantenir fluids els pagaments. La major part dels diners es destina, per descomptat, a aquells que es troben a la part superior de la piràmide, i només es paga una fracció als de baix.

L’esquema només pot durar mentre es puguin trobar nous inversors i es guanyin els seus diners per proporcionar proves de rendibilitat. Una vegada que s’asseca el flux de nous inversors, l’esquema s’esfondra i els originadors, juntament amb la major part dels diners invertits, no es troben enlloc. Els esquemes Ponzi s’assemblen molt als esquemes piramidals algunes subtils diferències.

Charles Ponzi

L’esquema inicial de Ponzi implicava arbitrar els cupons de resposta internacionals (IRC). Aquests cupons s’inclouen en cartes enviades a l’estranger per cobrir el cost de la resposta del destinatari. Ponzi va comprovar que els IRC es podien comprar a preus econòmics a llocs com Itàlia i, després, canviar-los als Estats Units per segells postals d’un valor superior. Aquests segells es podrien vendre amb beneficis.

No hi havia res il·legal en fer-ho i Ponzi va començar a buscar inversors per al seu pla. Va prometre uns atractius índexs de rendibilitat: un 50% de benefici de les inversions en un termini de 45 dies, fins a un 100% en 90 dies.

Charles Ponzi

Charles Ponzi Scamming als anys 20. Imatge via Viquipèdia

Efectivament, els diners van començar a fluir i Ponzi va ser tan bo com la seva paraula sobre aquests retorns. El problema era que els diners que es pagaven no provenien de la revenda d’IRC (la logística dels quals aviat es va fer impossible), sinó d’inversors posteriors. El mateix Ponzi estava embutxacant milions i vivint la vida més alta.

Es van abocar tants diners a l’esquema de Ponzi que estava obligat a plantejar preguntes. El Boston Post va començar a investigar i Ponzi va ser finalment revelat com un estafador. Es va estimar que el seu pla havia costat els inversors al voltant de 20 milions de dòlars (gairebé 200 milions de dòlars avui). Molts van perdre tot el que tenien, després d’haver remagat les cases per invertir. Ponzi va acabar a la presó i finalment va morir (trencat i impenitent) a Rio de Janeiro el 1949.

El llegat de Ponzi

Aquesta xifra de 20 milions de dòlars no comença a quantificar adequadament la misèria que Ponzi va deixar al seu pas. Tot i això, altres adoptaran tàctiques similars al llarg dels anys, sovint amb majors nivells d’èxit.

Sens dubte, el més notori és Bernie Madoff, el financer de Nova York que va enganyar els inversors entre 18 i 65.000 milions de dòlars a través del seu propi i complex complex esquema Ponzi. Madoff va ser condemnat a 150 anys de presó pels seus crims i és empresonat a Carolina del Nord. Fins ara, menys de 1.000 milions de dòlars han estat retornats a les seves víctimes.

Bernie Madoff Ponzi

Bernie Madoff es presenta al jutjat. Imatge via NY Times

El que han demostrat Ponzi, Madoff i altres com ells és que es pot munyir inversors créduls per obtenir sumes increïbles. La gent es pot alliberar dels seus diners amb promeses d’alt rendiment i baix risc, amb una notable absència de detalls que s’ofereixen a tall d’explicació. Això és tan cert a l’esfera criptogràfica com a qualsevol altre lloc i potser en una mesura encara més gran.

Boom and Bust

La cursa del 2017 de Crypto encara és nova a la memòria i molts segueixen associant Bitcoin, Ethereum i tots els altres monedes amb guanys bojos i diners fàcils. És difícil culpar a la gent d’aquest sentit d’optimisme, per molt que estigui fora de lloc en molts casos.

Els salaris s’estanquen, els tipus d’interès s’acosten a zero, el món entra en una altra recessió i molts joves s’enfronten al fet que potser mai no podran ser propietaris de la seva pròpia casa. La por, la incertesa i el dubte planegen sobre l’horitzó. Per a moltes persones, sembla que no hi ha moltes esperances de gaudir dels mateixos avantatges que els seus pares.

Crypto Craze

The Cryptocurrency Craze del 2017. Imatge a través de Shutterstock

Tot això fa que la criptografia sigui una de les poques oportunitats per a moltes persones d’augmentar els seus ingressos. Probablement coneixem algú o coneixem algú que va ingressar el 2017. Aquelles persones que van comprar tres Bitcoin per 50 dòlars per estalvi, van resistir la voluntat de gastar-los a la xarxa fosca i, posteriorment, es van trobar amb prou diners per ingressar un apartament.

Sí, hi ha qui coneixem els riscos que comporta la criptografia i tenim cura amb quines monedes i projectes invertim. No obstant això, encara hi ha molts que volen matar i fer-ho ràpidament. De la mateixa manera que va haver-hi en el dia de Ponzi i serà per sempre.

Crypto Ponzis

Hi ha hagut diverses estafes basades en criptografia que han provocat pèrdues sorprenents en els darrers dos anys. Hi havia el BitConnect Ponzi el 2018, que va suposar pèrdues de més de 2.000 milions de dòlars. Després, just l’any passat, els fundadors de la xarxa BitClub van ser acusats per frau que implicava grups de mineria de criptografia. S’estima que els inversors van perdre 722 milions de dòlars.

Retorna bitconnet

El retorn promès a Bitconnect. Imatge via Tech Crunch

Tots dos són pàl·lids en comparació amb l’escala de l’estafa PlusToken. Els objectius eren principalment inversors a la Xina i Corea del Sud, tot i que d’altres es van veure afectats a tot l’Àsia Oriental i es van informar de víctimes de llocs tan llunyans com Alemanya i Canadà. Els inversors estaven atretos amb promeses de rendibilitat del 9-18% si compraven fitxes PLUS mitjançant BTC o ETH.

Se’ls va dir que aquestes fitxes PLUS guanyarien un valor de fins a 350 dòlars i que l’esquema obtindria els seus beneficis d’operacions de mineria criptogràfica, programes d’afiliació i beneficis d’intercanvi. La discutida cartera PlusToken també es va promocionar com un possible canvi de joc a l’espai. S’estima que el projecte va absorbir una xifra de prop de 6.000 milions de dòlars, inclosos 180.000 BTC, gairebé 800.000 ETH i 26 milions d’EOS.

La majoria d’això mai no s’ha recuperat. PlusToken va resultar ser una estafa digna de Madoff o del mateix Ponzi. Els primers inversors van veure rendibilitats, però van ser finançats per altres inversors que feien cua darrere d’ells. Sembla que els intel·ligents de l’esquema eren un grup espavilat.

Plustoken Promotional

Esdeveniment promocional PlusToken

Van atreure els inversors a través de les xarxes socials, sobretot WeChat, però també es van esforçar a celebrar salons i tallers públics on es va ensenyar als inversors com reclutar més persones a la plataforma. Els anuncis també van aparèixer a les cartelleres i a les botigues de queviures. Aquestes mesures públiques van donar al projecte un aire de legitimitat que sembla confondre els dubtes de molts escèptics.

Després hi havia l’aplicació PlusToken, una plataforma aparentment sofisticada on els usuaris podien dipositar iuan xinès i després convertir-lo en una gamma de criptomonedes. Les recompenses es van pagar en fitxes PLUS i els desenvolupadors van apel·lar a la vanitat dels usuaris assignant-los a un dels quatre nivells en funció de la mida de la seva inversió..

Aquestes fitxes PLUS van resultar ser inútils i aquells que havien invertit prou per classificar-se per a l’estat de “Nen gran” o “Gran Déu” es van trobar sentint qualsevol cosa menys gran o semblant a Déu. S’estima que PlusToken havia atret entre tres i quatre milions d’usuaris quan les coses van començar a anar malament.

“Ho sentim, hem corregut”

Al juny de 2019, els usuaris de PlusToken van començar a informar de dificultats per treure els seus fons de la plataforma i es va començar a parlar d’una estafa de sortida. El personal de PlusToken va difondre els rumors que s’havia produït un hack amb la finalitat de llançar els usuaris de l’aroma, alhora que començava a moure fons fora de l’abast. Com a bufetada addicional als inversors que entraven en pànic, algunes transaccions portaven notes que deien: “Ho sentim, ja hem executat”. PlusToken començava a desfer-se.

Estafadors PLusToken

Alguns dels sospitosos de PlusToken. Imatge Font

L’amplitud i l’abast de l’estafa havien cridat l’atenció de les forces de l’ordre xineses i es van detenir sis sospitosos a l’illa del Pacífic de Vanuatu a finals de juny del 2019. Es creu que executaven l’esquema des d’una adreça a la capital de l’illa, Port Vila. Aquests sis (que es mostra a continuació) van ser extraditats a la Xina continental, on actualment estan en espera de judici.

Abocant els espols

La incursió de Vanuatu pot haver atrapat sis dels grans jugadors de PlusToken, però molts més es van quedar en llibertat. Llavors van començar a cobrar els acaparaments de l’esquema de BTC en diverses borses. És aquest moviment que alguns pensen que està darrere de la caiguda massiva dels preus de les criptografies en aquella època: un testimoni de la quantitat que PlusToken havia aconseguit arrossegar. Algunes estimacions diuen que entre un i un dos per cent del subministrament total de Bitcoin en circulació podria haver estat implicat.

Els subministraments d’ETH i EOS del grup van romandre al seu lloc fins aquest any, ja que s’havien identificat moltes de les adreces de cartera on es mantenien. Els analistes segueixen vigilant aquestes carteres i intenten identificar-ne d’altres, però l’activitat recent suggereix que els membres del personal de PlusToken poden estar intentant liquidar fons. Sembla que en molts casos han estat capaços d’evitar els procediments d’intercanvi KYC i intercanviar fons robats al mercat lliure.

Plustoken Dump

Plustoken Bitcoin Dumps & Pressió de preus. Imatge via Chainalysis

La ronda de detencions més recent es creu que va aconseguir més de 100 persones i, per tant, serà interessant veure què passa amb els fons pendents ara que hi ha tants més en custòdia.

Els inversors han d’esperar que puguin recuperar algunes de les seves pèrdues i que sigui possible identificar tantes adreces de cartera. La història suggereix que pot ser poc probable. Els estafadors de Ponzi, Madoff i els PlusToken tenen una cosa en comú: la possibilitat de guanyar diners desapareix en el no-res.

Conclusió

Com que la gran majoria de les víctimes de PlusToken són de la Xina i Corea del Sud, la història no ha cridat tanta atenció aquí a Occident com a l’Àsia oriental. També hi ha opinions contradictòries sobre la destinació dels fons que falten i el seu impacte negatiu en els preus criptogràfics.

L’empresa nord-americana CipherTrace, que analitza la cadena de blocs, discuteix la noció que el personal de PlusToken va abandonar BTC a les borses i va afectar el preu. Això contrasta directament amb les afirmacions de la firma xinesa PeckShield.

També hi ha inquietud en l’esfera criptogràfica perquè aquest tipus d’escàndol pugui tornar a passar fàcilment. Es creu que hi ha altres estafes a l’aguait i es preocupa que els inversors a la Xina siguin més susceptibles a sistemes que prometen rendiments elevats que els seus homòlegs occidentals..

El abisme entre la Xina i Occident creix i la crisi de la pandèmia no ha fet res per ajudar la situació. Tot i això, l’esfera criptogràfica presenta oportunitats per fomentar la unitat que potser no existeix en cap altre lloc.

Una d’aquestes oportunitats hauria de ser la determinació de cooperar en la supressió d’esquemes com PlusToken i els seus futurs imitadors. Al cap i a la fi, els esquemes de Ponzi i els relats d’inversors que passen tan sols serveixen per perjudicar la imatge del cripto i dissuadir l’adopció massiva.

La comunitat criptogràfica mundial ha d’actuar com aquelles en què es refereixen a aquestes estafes: siguin on es produeixin i a qui afectin, hauríem de treballar junts per eliminar-les..

Imatge destacada a través de Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me