Dominis Blockchain: Guia completa de DNS a ENS

Tot i que aconsegueixo oblidar tota mena de coses: els aniversaris, on vaig deixar les claus, els noms dels fills dels amics, algunes informacions queden al meu cervell. Un d’ells és el número fix dels pares del meu millor amic.

Puc arrossegar-lo sense esforç, tot i que fa més de 20 anys que no tinc cap motiu per marcar-lo. Ja al final del període cretaci, quan jo creixia, els telèfons mòbils eren encara la reserva dels tipus de ciutats amb butxaca profunda.

Si volia posar-me en contacte amb Mark, llavors hauria d’agafar el telèfon i donar-li un cop de puny, esperant que cap dels seus pares respongués. Aquests números que he marcat tot el temps han quedat atrapats a l’interior del crani i, des de llavors, m’hi he mantingut tossudament..

Dominis de telèfon

Els primers dies de números de telèfon. Imatge a través de Shutterstock

Avanceu un parell de dècades i aquestes gestes de memòria ja no són necessàries. El meu telèfon em desa tota la informació i tot el que faig per sonar en Mark és tocar el seu nom i esperar mentre ignora la meva trucada.

Això ha conduït a l’estranya situació en què recordo un número que no trucava des de finals dels anys 90, però no el del mòbil de la meva xicota. Si posaves els dits en un vici i començaves a girar, sincerament encara no et podria dir què és.

Tots Hail DNS

Internet funciona d’una manera similar. Si vull veure què ha estat Mark, podria visitar l’adreça IP al 69.63.176.13 o escriure el nom de domini facebook.com al meu navegador i anar-hi.

El sistema de noms de domini (DNS) coincideix amb l’adreça IP numèrica del lloc amb una paraula o frase fàcilment recordables. Per tant, podem deixar les alegries il·limitades de les adreces IP als frikis i als pirates informàtics mentre la resta continuem amb la nostra vida.

Sistema DNS

Mapear Internet amb DNS. Imatge a través de Shutterstock

Els primers dies d’internet hi havia diners que es podien guanyar amb el DNS. Les persones que posseïen una bola de cristall en funcionament van poder comprar noms de domini i vendre’ls, sovint per obtenir beneficis enormes. El 2019, per exemple, block.one va pagar 30 milions de dòlars per voice.com.

Qualsevol que hagi registrat aquest domini per primera vegada es pot considerar que ha tingut un dia decent a l’oficina. Inevitablement també va sorgir una versió més ombrejada d’aquesta pràctica coneguda com a ciberocupació. Això implica registrar una marca comercial com a domini i després tornar-lo a vendre al propietari d’aquesta marca comercial per una tarifa inflada.

Això sovint condueix a litigis i ha mantingut ocupats molts advocats al llarg dels anys. Un exemple particularment entretingut va ser que Microsoft anés de cap a cap amb un estudiant canadenc d’institut, mentre que altres disputes han implicat grans noms com Lufthansa i la banda de rock Jethro Tull.

ICANN

El DNS és una d’aquestes coses que facilita la vida i que ha quedat tan incrustat en el teixit d’Internet que, sobretot, ho donem per fet. Tanmateix, té els seus desavantatges.

El primer d’ells consisteix en una organització de la qual la majoria de la gent probablement no n’hagi sentit a parlar mai, la Corporació per a noms i números assignats a Internet (ICANN) o ICANN.

Logotip ICANN

ICANN, l’organització mundial d’Internet. Imatge via ICANN

Es tracta d’un organisme sense ànim de lucre, amb seu a Califòrnia, que regula i administra tot el DNS. També autoritza altres organitzacions a actuar com a registradors de noms de domini que després ells mateixos gestionen els noms de domini. Domain.com, GoDaddy i Namecheap són tres dels exemples més coneguts d’aquests registradors.

L’ICANN és ​​una d’aquestes entitats que solen passar per alt en un segon pla sense tenir en compte la majoria del món, i juga un paper fonamental, encara que no conegut, en el dia a dia. No obstant això, l’existència de l’ICANN llança una de les paraules més brutes del llenguatge modern d’Internet: centralització.

ICANN’T

Qualsevol que conegui el concepte de blockchain sap que una de les seves característiques clau és la seva estructura descentralitzada. No hi ha un únic punt d’entrada, ni hi ha cap porta del darrere entreoberta. Les cadenes de blocs són més segures a causa de la manca d’un centre central que pugui ser objectiu de persones amb intencions malignes i perquè cap persona o organització no pot assumir un control complet.

Per a molts que consideren estimat el concepte de neutralitat de la xarxa, l’ICANN representa un ventre suau centralitzat que concentra el poder i la influència en un lloc evident. Qualsevol persona que vulgui interrompre, atacar o manipular el DNS sap exactament per on començar.

Alguns no estaran d’acord amb mi, però em sembla bastant preocupant que una organització de tanta importància estigui situada als Estats Units, a l’abast de personatges com Mark Zuckerberg o aquell fotògraf fluorescent que aparentment dirigeix ​​el lloc..

Potser millor que si estigués situat a la Xina, però després en el clima actual és un punt discutible. Els registradors que supervisa la ICANN també són els primers punts de partida per a qualsevol persona que intenti manipular o atacar el sistema.

DNS centralitzat

Punts de fracàs centralitzats. Imatge a través de Shutterstock

Córrer al costat de la qüestió de la centralització és el fet que els servidors DNS són vulnerables a la manipulació externa. Els llocs web allotjats per aquests servidors poden ser atacats i desactivats per hackers o governs nacionals per als seus propis objectius nefastos.

Els propietaris d’aquests llocs web viuen amb la preocupació constant que podrien ser víctimes d’extorsions o censures, fet possible per les debilitats immanents del model DNS..

Els pirates informàtics, sobretot, són molt versats en la manipulació del DNS i sovint són capaços d’explotar la seva altra vulnerabilitat: el fet que l’única informació que els servidors d’informació poden veure sobre un client és la seva adreça IP. Qualsevol hacker que val la pena és capaç de fer saltar el seu senyal IP arreu del món i fer-se indetectable.

Per tant, tot i que el DNS és un component vital de les nostres vides en línia, és vulnerable a les forces pertorbadores. En el passat, aquestes debilitats es podien anul·lar com un preu que val la pena pagar per la comoditat i la rapidesa que ofereix el DNS. Com TinyDNS.org ho posa, sense ella, “Internet no existiria.” Tot i això, l’aparició de blockchain posa en dubte aquestes suposicions.

Domini 2.0

No necessiteu treballar a Palo Alto per esbrinar què és un domini blockchain. Funciona de la mateixa manera que un domini normal, però el lloc en qüestió es troba en una cadena de blocs. Però, fidels a l’esperit de la cadena de blocs, els seus dominis són capaços de fer molt més que els seus equivalents a la web 2.0.

A més de mantenir l’adreça d’un lloc en una forma més memorable, un domini d’una cadena de blocs també pot processar pagaments en criptomoneda. Si cal pagar un propietari de lloc web per béns o serveis, simplement pot donar al client el seu domini blockchain (per exemple, payment.crypto) en lloc de copiar i enganxar una adreça de cartera grollera..

El domini pot rebre un pagament amb criptografia i la transacció es conserva de manera immutable a la cadena de blocs. De moment, els dominis blockchain necessiten connectors per funcionar a la majoria de navegadors, però plataformes com Opera, Metamask i Status s’han desenvolupat per donar-los suport..

DNS descentralitzat

Noms de domini descentralitzats. Imatge via Hackernoon

Ja s’ha facilitat la vida al propietari del lloc basat en blockchain i al client. Però les coses milloren encara gràcies al fet que el propietari del lloc també gaudeix d’un major grau de control i autonomia sobre el seu domini i el contingut del mateix..

En formar part d’una xarxa descentralitzada, els dominis blockchain són impossibles de bloquejar i són resistents a la censura. Els beneficis d’això són clars per a qualsevol que visqui en un estat autoritari o hagi passat més de deu segons considerant com podria ser això. La llibertat d’expressió es fa molt més difícil de reduir.

El control queda en mans dels propietaris de llocs web i dels creadors de contingut, ja que els dominis blockchain que fan servir s’emmagatzemen en carteres on només tenen les claus. El sistema antic, pel qual els noms de domini són emmagatzemats i gestionats pels registradors que poden ser induïts a tancar-los, comença a semblar obsolet.

Finalment, és clar, hi ha la qüestió de la seguretat. Les cadenes de blocs no són del tot immunes als pirates informàtics i podeu estar gairebé segura que estan treballant en maneres d’esquivar-les, però són molt més segures que altres xarxes. Un lloc web amb un domini blockchain és una perspectiva descoratjadora per a pirates informàtics i programari maliciós.

ENS & Amics

Si us pregunteu quines cadenes de blocs s’encarreguen de donar suport als dominis, no us sorprendrà que les Ethereum apareguin a la llista. El Servei de noms Ethereum (ENS) és un projecte de codi obert sense ànim de lucre que, en paraules del director d’operacions Brantly Millegan, se centra en “Descentralització, resistència a la censura i programabilitat”.

Dominis imparables

Serveis de dominis imparables

ENS permet que els llocs web descentralitzats ometin l’aprovació dels registradors DNS i la ICANN per construir els seus serveis directament a sobre de la cadena de blocs ENS i registrar una adreça .eth. Millegan també té problemes per assenyalar que aquests llocs ni tan sols necessiten l’aprovació de la pròpia ENS per tirar endavant.

Un altre gran jugador de l’àmbit és Unstoppable Domains, que és responsable tant dels sistemes de noms de domini .zil (una associació amb Zilliqa) com .crypto. Aquest vestit amb seu a San Francisco cita el “tribalisme” de gran part de la comunitat criptogràfica com una barrera important per a l’adopció massiva.

Domini resistent a la censura

Servei de domini descentralitzat i resistent a la censura

El seu registre .crypto permet als usuaris enviar i rebre qualsevol moneda digital que vulguin a qualsevol cartera que triïn. CEO Matthew Gould argumenta que:

enviar diners a un domini .crypto és una experiència d’usuari molt més senzilla per als milions d’usuaris de criptomonedes que actualment han de copiar / enganxar i escriure adreces llargues per fer transaccions.

Globalització

Val la pena recordar que el tema de l’adopció és un factor subjacent clau en l’espai del domini blockchain. Qualsevol cosa que pugui simplificar el procés d’ús de criptomonedes diàriament és un incentiu benvingut perquè més persones entrin a les aigües criptogràfiques.

De la mateixa manera, aquells que busquen construir el web 3.0 que fa possible la cadena de blocs necessiten tota l’ajuda que puguin obtenir per simplificar els seus processos i mantenir la seva autonomia. Els dominis ENS i imparables, així com els jugadors més nous com UniLogin, entenen l’abast potencial dels dominis blockchain i el seu lloc en aquest ecosistema en expansió.

En paraules de Brantley Millegan, “la nostra clientela és el món sencer”.

Imatge destacada a través de Shutterstock

Exempció de responsabilitat: són les opinions de l’escriptor i no s’han de considerar consells d’inversió. Els lectors han de fer la seva pròpia investigació.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me