Com les autoritats fan un seguiment del crim relacionat amb Bitcoin

Un dels molts arguments que s’utilitzen contra Bitcoin és que és el regne dels “criminals”. Hi ha afirmacions que el caràcter relativament anònim de la criptomoneda la converteix en un refugi per a aquest tipus de persones. Per descomptat, la seva història per al seu ús als mercats de darkweb no ha ajudat la seva imatge.

Tanmateix, sembla com si els participants més improbables poguessin sacsejar aquesta imatge aviat. Les agències policials han esdevingut cada vegada més efectives a l’hora de perseguir els delictes relacionats amb Bitcoin. Això es deu al fet que han après a utilitzar els avantatges de la tecnologia blockchain per ajudar-los a localitzar aquests autors.

De fet, no es tracta d’un fenomen nou. Els delinqüents sempre estan disposats a adoptar noves tecnologies per evitar la detecció i les forces de l’ordre sempre estan disposades a ajustar les seves eines d’investigació per atrapar-les.

Suposades proteccions Bitcoin

La raó per la qual Bitcoin s’ha considerat durant molt de temps una forma eficaç d’evadir la detecció es deu al fet que les adreces Bitcoin no tenen informació d’identificació personal. Essencialment són només una col·lecció de nombres que són dígits. De la mateixa manera, tot i que es pot detectar l’adreça IP de l’usuari de la cartera, aquestes es poden amagar fàcilment mitjançant diverses eines com proxies i relés TOR.

A més, a diferència de configurar un compte bancari, no hi ha documents necessaris per crear una adreça de Bitcoin. De vegades intenten ocultar el Bitcoin enviant-lo a diverses adreces. L’esperança dels criminals és que les agències no puguin detectar on han anat els diners.

Tot i això, Bitcoin i blockchain tenen moltes coses que els sistemes tradicionals no tenen. La naturalesa totalment transparent de la cadena de blocs pública fa que els investigadors puguin reunir fàcilment informació sobre la ruta dels fons.

Els avantatges de Blockchain

Anàlisi de blockchainAmb els delictes cibernètics tradicionals, l’anàlisi i correlació de dades sovint ajuda l’investigador a localitzar els autors. Això pot ser difícil quan moltes d’aquestes dades les tenen moltes empreses diferents en diferents llocs del món. Els investigadors hauran d’esforçar-se al màxim per aconseguir les seves dades.

Aquest no és el cas de Bitcoin a la cadena de blocs. A la disposició dels investigadors hi ha una gran quantitat de dades de totes les transaccions que s’han produït a temps. A continuació es mostren algunes de les maneres en què Blockchain facilita molt la feina dels investigadors.

Accés a dades

Com s’ha esmentat, tenir les dades relacionades amb el crim ajudarà realment l’investigador. Aquesta és essencialment la seva prova i, com a tals, han de confiar-hi per buscar qualsevol tipus de processament.

L’accés a les dades pot ser un tema realment complicat, especialment quan es tenen tercers interessats, com ara proveïdors de serveis de correu electrònic, proveïdors de serveis d’Internet, empreses d’allotjament i similars. Per tal que un investigador pugui accedir a aquesta informació hauria de passar per tota una sèrie de procediments per obtenir dades, com ara citacions, etc..

Per descomptat, també hi ha la possibilitat que els sospitosos esborrin les dades que els puguin conduir. Això significaria que els investigadors podrien perdre totes les dades que poguessin implicar aquestes persones. No obstant això, amb blockchain, això s’evita completament.

Blockchain emmagatzema tot sobre la transacció i les dades al llibre immoble immutable. Ningú el pot canviar i està completament obert a tothom que vulgui accedir-hi.


Anonimat

Tot i que les adreces de Bitcoin són realment anònimes, les transaccions es poden rastrejar i es pot establir un enllaç clar amb un individu quan el Bitcoin es converteix en moneda de Fiat. Sovint és aquí on molts dels ciberdelinqüents poden quedar atrapats.

L’aplicació de la llei controla activament l’activitat relacionada amb adreces sospitoses de Bitcoin. En el moment que es col·loquen els diners en moviment, els segueix una mirada aguda. Poden veure immediatament quan un pagament de Bitcoin arriba a una adreça en una borsa, per exemple. És en aquesta etapa que poden fer un moviment i intentar detectar l’individu.

Aquesta “capacitat de traça” de Bitcoin ha estat la caiguda de diverses persones en el passat. Poden provar de confondre cap a on van els fons, però hi ha diverses empreses com anàlisi de la cadena cosa que els pot ajudar a rastrejar cap a on van els fons. Ho hem vist recentment amb el cas de la Ruta de la Seda on Carl Force, l’agent especial que va robar Bitcoin, va intentar amagar els fons que volia monetitzar.

Sense complicacions de jurisdicció

Una de les dificultats més grans per a les forces de l’ordre quan es tracta de ciberdelinqüència és que les activitats solen tenir lloc en països diferents del país en qüestió. Per exemple, la majoria dels ciberdelinqüents que intenten treure partit dels sistemes dels Estats Units es troben a països com Rússia, Xina, Corea del Nord, etc..

Com a tal, pot ser difícil obtenir dades d’empreses ubicades en jurisdicció on no tenen autoritat. Per tant, és difícil obtenir informació de comptes bancaris offshore que abans eren utilitzats per delinqüents.

No és el cas de Blockchain. És totalment sense fronteres i tothom pot accedir-hi des de qualsevol part del món. No haureu de confiar en cap cooperació internacional d’altres agències mundials per obtenir la informació que busqueu.

Dolent per als delinqüents, bo per a Bitcoin

Com que Blockchain és cada vegada més fàcil d’analitzar per a les agències policials, molts s’han adonat que Bitcoin és massa corrent per als delinqüents. Aquests nefastos actors han decidit que prefereixen utilitzar altres criptomonedes com Monero i ZCash.

De fet, això és positiu per a Bitcoin. A mesura que s’eliminin més dels casos d’ús nefast, Bitcoin deixarà d’estar associat amb l’inframón. Aquest seria un pas important per a l’adopció global massiva de Bitcoin que esperen la majoria dels entusiastes de les criptomonedes.

Un entorn Bitcoin més segur és el resultat desitjat en què les persones poden fer transaccions privades però no estar còmodes amb la perspectiva de cometre delictes en presència de l’anonimat.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me