Com els contractes intel·ligents poden revolucionar la indústria legal

Qualsevol persona que hagi hagut de lluitar amb el sistema legal (que siguem sincers, som la majoria de nosaltres en algun moment o altre) probablement haurà trobat que no tendeix a moure’s tan ràpidament.

Hi ha un bon nombre de raons per això i hauríeu de ser un expert per entendre-les completament, però un cínic us diria que potser fonamentalment hi ha massa persones al sistema que necessiten una reducció. Massa intermediaris.

Això simplifica massa la qüestió fins a cert punt, però certament és cert que qualsevol sistema jurídic en funcionament és per la seva naturalesa una màquina difícil d’utilitzar, amb un gran nombre de parts necessàries per processar i examinar la informació que tracta..

Ara, en comú amb un nombre creixent d’altres sectors, la indústria jurídica s’enfronta a un sacseig potencial en forma de blockchain: la tecnologia que hi ha darrere de Bitcoin i altres criptomonedes..

Solucions Smart Contract

Els contractes intel·ligents (acords codificats per cadenes de blocs que s’activen automàticament quan s’acorden o es trenquen les condicions estipulades) augmenten en popularitat a mesura que la tecnologia de cadenes de blocs continua florint. Nick Szabo, el gurú darrere de la idea dels contractes intel·ligents els compara en realitat amb una màquina expenedora molt senzilla: introduïu la vostra moneda i la màquina us distribueix automàticament una llauna de coc. La inserció de la moneda activa el contracte entre vostè i la màquina i, quan la màquina dispensa la llauna, el contracte s’ha complert.

Aquí hi ha una gran quantitat de simplificacions, però el principi continua sent sòlid. El potencial dels contractes intel·ligents es pot mesurar efectivament amb aquesta senzillesa: l’acord s’executa de forma ràpida i directa, sense necessitat de validació externa de tercers. L’intermediari està tallat.

En estar escrit en una cadena de blocs, un contracte intel·ligent posseeix la mateixa immutabilitat i transparència que la seva plataforma d’amfitrió. Això els proporciona una fiabilitat i unasimetria completa de la informació‘Que els faria indubtablement vinculants.

Implicacions per a la indústria jurídica

Indústria legal de contractes intel·ligentsLes conseqüències per a la indústria jurídica juntament amb molts altres camps són clares. Amb els procediments de verificació integrats, la necessitat de tercers de mediar en qüestions contractuals es veu molt minvada. Per exemple, no seria necessari que un notari presenti la signatura d’un contracte, ja que la cadena de blocs registraria tots els aspectes del contracte i les seves estipulacions de forma inalterable. Aquesta informació clarament visible contraresta l’intent de qualsevol part de trencar les condicions del contracte. El tràmit i l’emplenament de formularis podrien quedar obsolets i innecessaris.

Un cop codificat a una cadena de blocs, l’element humà d’una transacció (i amb ell gran part de la possible ofuscació o retard) s’elimina de l’equació. Els contractes operen bàsicament amb una premissa “si és llavors”: si es dipositen una quantitat determinada de bitcoins, es lliurarà a canvi un producte acordat. Els terminis del dipòsit i de l’alliberament es poden especificar i fer transparents; qualsevol intent de qualsevol de les parts per modificar aquestes estipulacions serà visible a tota la cadena de blocs. Qualsevol controvèrsia quedaria anul·lada pels termes del contracte.

Aquí, al Regne Unit, la compra de propietats és un procediment notablement bizantí, que sovint dura mesos, ja que els contractes i els tràmits es relacionen amb els advocats. Això, òbviament, està dissenyat en part per protegir les parts implicades, però massa sovint es converteix en un mitjà perquè diversos professionals del dret puguin prendre mesures. Amb els contractes intel·ligents, aquest procés podria ser simplificat i racionalitzat, tot i que encara proporciona protecció a compradors i venedors per igual. Amb els protocols d’un contracte intel·ligent, tant inviolables com transparents, seria molt menys probable la necessitat d’intervencions costoses i llargues per part d’advocats i transportistes. Tot el procés es podria fer més ràpid i segur per a tots els interessats.

Encara és una necessitat d’advocats

Si tot plegat fa augmentar l’espectre d’acomiadaments massius a tota la professió d’advocat, cal una certa perspectiva. El precís estructuració i continguts els contractes intel·ligents encara hauran de ser decidits pels professionals del dret i caldrà establir un marc normatiu d’algun tipus per alinear-los amb els sistemes legals dels diferents països. Els usuaris encara necessitaran assessorament legal per garantir que els continguts dels contractes intel·ligents siguin efectius per a tots els interessats.

Tot i això, les possibles aplicacions dels contractes intel·ligents comencen a explorar-se en profunditat. Encara hi ha moltes vies legals per explorar abans que els contractes intel·ligents esdevinguin omnipresents i el sistema legal actual no es transformi d’un dia per l’altre. Però el potencial existeix i qui sap: en un futur no gaire llunyà, potser els nostres tractes amb el sistema jurídic poden no ser tan tortuosos al cap i a la fi.


Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me