Com Blockchain i IoT canviaran el món

Tots hem sentit a parlar d’IoT i Blockchain Technology.

La majoria de nosaltres coneixem bé com aquestes dues tecnologies estan redefinint la connectivitat i, en molts casos, la mateixa Internet. Alguns entusiastes de la tecnologia arriben a dir que Blockchain i IoT seran els fonaments de la nova Internet, també anomenada Web 3.0.

La descentralització és el futur de la tecnologia. Aquest ha estat un enfocament que ha despertat l’interès de la majoria dels principals actors del gènere tecnològic des de fa molt de temps. L’arquitectura de descentralització ofereix diversos avantatges en comparació amb els sistemes centralitzats tradicionals que la fan ideal en la majoria d’aplicacions web actuals.

Però, què fa que Blockchain i IoT siguin especials? Per què donen lloc a una nova era tecnològica quan es combinen? I, per què hauríeu d’aconseguir-ho? formació i certificació en IoT i Blockchain per iniciar una carrera tan brillant com Sirius al cel nocturn?

Abans d’examinar-nos sobre com Blockchain i IoT funcionen junts a la perfecció, vegem aquestes dues tecnologies per separat per tenir una comprensió bàsica de cadascuna d’elles..

IOT

Internet de les coses (IoT)

Imatge mitjançant Fotolia

Internet de les Coses és simplement una xarxa de dispositius físics incrustats amb electrònica, programari, sensors, actuadors i maquinari de connectivitat que fem servir dia a dia.

Els complements per a aquests dispositius els permeten connectar-se i intercanviar dades sempre que sigui necessari. A tots els efectes, podem considerar-los com els dispositius intel·ligents als quals gairebé tots ens hem acostumat.

Les aplicacions de l’IoT inclouen:

 1. Sistemes Smart Home
 2. Portables
 3. Cotxes connectats
 4. Smart Grids i moltes més

Actualment, la majoria de les arquitectures IoT requereixen un concentrador o servidor central que permeti l’emmagatzematge i la transferència de dades entre els diversos dispositius d’una xarxa. Com podria ser, aquest enfocament és fantàstic, però té diverses escletxes mortals. Veurem com Blockchain va abordar aquests problemes per millorar els sistemes IoT actuals.

Un estudi independent informat per Forbes afirma que s’espera que el mercat global de l’IoT es tripliqui, passant de 157.000 milions de dòlars el 2016 a 457.000 milions de dòlars el 2020. Això és només quatre anys!

Blockchain

Per a aquells que no ho saben, Blockchain és una llista de registres, enllaçats i protegits per criptografia, que creixen contínuament i s’emmagatzemen en tots els sistemes d’una xarxa determinada..

Com suggereix la definició, aquesta tecnologia defensa la arquitectura de descentralització emmagatzemant les dades no en un servidor central, sinó en tots els parells presents a la xarxa..

Blockchain s’utilitza en gairebé tots els sectors actualment. Això inclou:

 1. Finances i criptomoneda
 2. Emmagatzematge i transmissió de dades
 3. Propietat intel·ligent
 4. Contractes intel·ligents i molt més.

Segons un Estudi de Gartner, Blockchain afegirà 3,1 bilions de dòlars en valor empresarial el 2030. És un nombre significatiu.

Web 3.0: Blockchain i IoT

Ara anem a veure com es poden combinar les ànimes de Blockchain i IoT per crear la interrupció tan necessària per a la propera generació d’Internet..

Gestió de dades a gran escala

Xarxes descentralitzades mitjançant Blockchain

Xarxes descentralitzades mitjançant Blockchain

És obvi que quan hi ha diversos dispositius diferents en una xarxa i cadascun d’ells recopila dades constantment, la quantitat de dades és enorme. A més, un sistema IoT és gestionat per un servidor central que és responsable de milers, si no de milions de dispositius.

Això fa que sigui molt important tenir tres coses configurades: un sistema d’emmagatzematge prou gran per gestionar totes les dades, un sistema de processament que pugui treballar sobre les dades i un sistema de recollida i lliurament eficient.

Tot i que això pot semblar bastant senzill, aquests tres recursos són força difícils d’adquirir i mantenir.

Blockchain resol aquest problema amb molta gràcia. En una xarxa Blockchain, no hi ha cap entitat central que gestioni les dades. En canvi, cadascun dels nodes té una còpia de les dades i pot processar-les de forma independent.

Un cop passat un argument, la xarxa intenta obtenir un consens de tots els altres nodes del sistema. Tan aviat com s’aconsegueix, la transacció es processa. Aquest mateix enfocament es pot utilitzar a IoT per eliminar la implicació d’un servidor central i totes les limitacions que comporta.

Temps d’activitat, seguretat i privadesa

Un dels majors inconvenients d’un sistema centralitzat és que totes les dades recopilades i processades s’emmagatzemen en un servidor central. Si el servidor central baixa, tots els dispositius deixaran de respondre ja que en requereixen senyals i ordres. A més, si es pirateja el servidor, es veuran compromeses totes les dades presents. Això podria provocar conseqüències no desitjades.

Comunicació entre iguals

Comunicació entre iguals

Una xarxa Blockchain és pràcticament impossible de piratejar. Totes les dades emmagatzemades a la xarxa estan xifrades i només poden accedir-hi aquells que hi són presents. Per acabar-ho d’adobar, a causa de l’algorisme de consens, aquestes dades no es poden manipular.

Si s’afegeix el fet que les dades no s’emmagatzemen de manera centralitzada, no hi haurà problemes de temps d’inactivitat ni de dispositius que no responguin a causa dels retards del servidor, etc. Poden generar connexions entre iguals per establir confiança.

Econòmicament més factible i ecològic

Els servidors que s’utilitzen a la infraestructura IoT actual estan especialitzats. I, lògicament, pel que fa a l’especialització, la majoria dels productes són bastant cars. L’ús d’un sistema de llibres distribuïts exclou l’ús d’un servidor central que al seu torn reduirà el cost global de configuració.

A més, aquests servidors tenen preus de manteniment elevats a causa de la forma en què estan dissenyats i les funcions que realitzen. Això també suposa un gran estalvi si s’utilitza un sistema distribuït en lloc d’un de centralitzat.

Pel que fa a la implementació de l’IoT a Blockchain, els servidors centrals solen tenir molta energia i, de vegades, requereixen equips addicionals per a refrigeració i altres propòsits..

Aquest equip pot generar efectes ambientals no desitjats, com ara emissions, etc. A més, la potència utilitzada per executar un servidor també queda anul·lada quan s’utilitza un enfocament descentralitzat..

Conclusió

Aquestes són algunes de les maneres en què Blockchain i IoT poden unir-se per canviar el funcionament de la tecnologia moderna. Recapitulem una mica i vegem com Blockchain aborda cadascun dels problemes legals de l’IoT un per un:

 • Blockchain és molt segur i es pot utilitzar per fer un seguiment de les mesures de dades del sensor. També pot evitar la duplicació de dades amb altres dades malicioses.
 • El desplegament de dispositius IoT sol ser complex. Un sistema de llibres distribuïts pot proporcionar fàcilment identificació, autenticació i transferència de dades segura de dispositius IoT. Això fa que el desplegament sigui molt més senzill.
 • Els sensors IoT poden intercanviar dades sense la interferència d’un tercer que utilitza Blockchain
 • No hi haurà una font única de fracàs a l’ecosistema. Això protegeix les dades d’un dispositiu IoT perquè no es manipulin
 • Blockchain permet l’autonomia i l’anonimat del dispositiu. La identitat i la integritat individuals de les dades estan protegides i el sistema també admet la comunicació entre iguals
 • Com que no hi ha cap requisit d’intermediari, els costos de desplegament, operació i manteniment dels dispositius IoT es poden reduir molt mitjançant Blockchain.

Això demostra que, individualment, la promesa de blockchain i IoT són impressionants. No obstant això, quan es combinen les dues tecnologies, les oportunitats són infinites.

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me