Blockchain pot simplificar la propietat de les accions?

Els drets de propietat són documents importants per a gairebé tots els recursos. Quan compreu una casa, les escriptures són al vostre nom. Quan compreu un cotxe, obteniu la llicència i el registre de propietat es defineix al vostre nom. Amb les accions, el procés no hauria de ser diferent. Teniu certificats de participació al vostre nom i demostraran la propietat.

No obstant això, atès el gran nombre d’accions en circulació, així com el volum que es negocia a les borses, el procés de manteniment de registres és força complicat. La propietat de les accions als EUA es determina mitjançant un sistema anomenat Depository Trust Company (DTC). Això es va crear als anys seixanta com a mitjà de portar registres.

El procés DTC

Pot ser un procediment bastant ardu quan compreu una acció del vostre corredor. El corredor informarà al DTC que són el vostre corredor i que són els que us heu de posar en contacte amb les consultes. Per tant, si algú vol esbrinar qui posseeix una acció, ha de demanar al DTC que es posi en contacte amb els corredors que proporcionin la informació de propietat de l’acció..

Això crea una complicada cadena d’entrades entre tres entitats diferents. Si sou el titular d’una acció, el vostre corredor us mantindrà a la seva base de dades. El DTC tindrà a la seva base de dades un registre que el vostre corredor és qui supervisa aquestes accions. Finalment, l’empresa que va emetre aquestes accions tindria un registre al DTC. En realitat, això no proporciona al titular de l’acció les credencials de propietat exactes que desitjaria (almenys a la vista del públic).

De fet, es tracta d’una connexió força complicada i, per tant, el DTC no pot gestionar períodes en què hi haurà molts canvis. Per exemple, quan hi hagi una fusió, el DTC demanarà un període “fred” per processar els canvis. A més, aquest enredat entramat d’entrades i bases de dades és sens dubte un problema, sobretot a l’hora de trobar propietaris d’accions.

Conseqüències de la complicació

Tot es va posar de relleu amb escàndol dels aliments Dole. David Murdock, propietari majoritari de l’empresa, la va privar el 2013 a 13,50 dòlars per acció. Molts dels altres accionistes van veure això com una oferta de pilota baixa que es va acordar perquè Dole pogués obtenir les accions a bon preu. Van demandar i guanyar el cas que els va atorgar 2,74 dòlars per acció. Quan van demanar als propietaris de les accions que presentessin una reclamació, van rebre reclamacions sobre més de 49 milions d’accions quan només hi havia 36 milions segons els llibres de la companyia.

Tot i que molta gent pensava que això només podia ser el resultat d’algunes persones mentint, també va ser una afirmació incorrecta. Tots els registres coincidien. La discrepància, però, va ser el resultat de venedors curts que havien prestat les accions als propietaris reals. Donada la complicada estructura del DTC i dels corredors, va trigar força temps a resoldre’s. Segons el vicerector de Delaware:

Aquest problema és una conseqüència no desitjada de la solució federal de dalt a baix a la crisi dels tràmits que va amenaçar Wall Street als anys setanta. Mitjançant la política d’immobilització d’accions, el Congrés i la Securities and Exchange Commission van abordar la crisi mitjançant les tecnologies de les institucions dipositàries de la dècada dels 70, certificats en paper jumbo i un llibre major centralitzat. La tecnologia de llibres distribuïts ofereix una potencial solució tecnològica mitjançant el manteniment de múltiples còpies actuals d’un llibre de propietat d’accions únic i complet

Una solució descentralitzada

Després d’haver vist el desordre per primera vegada en el cas Dole, les autoritats de Delaware van prendre nota i ho van aconseguir legal per a empreses per mantenir la seva pròpia cadena de blocs descentralitzada d’accionistes. Això eliminaria el sistema centralitzat ineficient. Això s’ha assumit seriosament amb algunes empreses com Overstock que ja han dit que l’utilitzen.

Això simplificarà enormement el procés de registre de la propietat de les accions de les empreses que cotitzen en borsa. No només podria evitar problemes com la debacle de Dole, sinó que també permetria a l’empresa determinar fàcilment a qui se li deuen dividends, per exemple.

No és d’estranyar que l’estat de Delaware fomenti l’ús de la tecnologia Blockchain a les empreses sota la seva jurisdicció. En primer lloc, Delaware és la capital corporativa dels Estats Units amb més de dos terços de totes les empreses de la llista Fortune 500 incorporades a l’estat. En segon lloc, el propi estat busca solucions de blockchain. D’acord amb Andrea Tinianow, Delware treballa amb una empresa anomenada Symbiont per descentralitzar els seus registres en un llibre major.

Esperem que el pas de Delaware doni a totes les empreses incorporades a l’estat l’impuls d’abraçar la tecnologia blockchain i fer un seguiment de la seva participació sense esforç.


Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me