3 Aplicacions del món real de proves de coneixement zero

Aplicar tecnologia d’avantguarda pot ser molt difícil, sobretot quan la tecnologia en si no és trivial d’explicar.

També és molt més difícil donar a conèixer la tecnologia extremadament complexa i altament teòrica. I, per tal d’adoptar i utilitzar qualsevol tecnologia, la consciència és fonamental. No es poden construir aplicacions innovadores si desconeixen les darreres construccions teòriques.

Un exemple d’aquesta construcció tecnològica és el de proves de coneixement zero (ZKP). Es tracta d’una tecnologia innovadora que té nombroses aplicacions per a casos d’ús de blockchain i no blockchain.

En aquest breu post, veurem alguns dels casos d’ús més rellevants per a la tecnologia actual.

Visió general de les proves de coneixement zero

Els ZKP són mètodes criptogràfics que permeten a algú (el verificador) validar una reclamació feta per una segona part (el prover), sense que el prover reveli cap informació subjacent sobre la reclamació. Decentriq va crear una sèrie de blocs a ZKP si voleu més informació.

Els ZKP recentment han guanyat més atenció del públic amb l’interès creixent per la tecnologia blockchain, tot i ser-ho primer descrit de Goldwasser, Micali i Rackoff el 1985, més de 20 anys abans de la publicació del llibre blanc de Satoshi Nakamoto sobre Bitcoin.

Sergey Brin Google

Font: Twitter

Només ara el 2018, més de 30 anys després del seu inici, s’està utilitzant àmpliament de manera pràctica. També compta amb diversos patrocinadors de gran perfil, inclòs el cofundador de Google.

Casos d’ús de ZKPs

La integritat de les dades, la privadesa de les dades i la informàtica verificada són reptes i oportunitats clau en un entorn basat en la tecnologia.

Sempre que intercanviem dades, estem exposats a la possibilitat d’incomplir les dades. A més, el receptor de dades ha de garantir la integritat de les dades que s’envien a la seva manera.

Tot seguit, ens presenta un cas d’ús perfecte per a proves de coneixement zero (ZKP) i la seva tecnologia verificable que millora la privadesa.

Per descomptat, és més difícil entendre les implicacions d’aquesta tecnologia des d’una perspectiva purament teòrica. Per tant, hem decidit reunir tres dels casos d’ús més rellevants de ZKP en l’actualitat.

El coneixement zero és una tecnologia transformadora, amb aplicacions que van des de l’escalabilitat en cadena i el vot anònim fins a la preservació d’informació sensible en intercanvis de dades B2B – Valentin Ganev

Votació verificable anònima

Quan es tracta de tecnologies de llibres distribuïts, sempre ha estat difícil establir protocols de governança clars. Per garantir les estructures de govern en cadena adequades, és fonamental el vot anònim i verificable.

El vot també és una part essencial de tota democràcia, des de la d’un país fins a la participació accionista d’una empresa. Per tant, amb les nacions que avancen cap a la digitalització i amb la proliferació de fitxes de seguretat, la demanda de solucions de vot segures i anònimes segur que augmentarà.

Aquí, els ZKP ofereixen una solució prometedora.

Votar amb proves de coneixement zero

Font: Santeri Viinamäki

Això es deu específicament a la manera com ZKP tracta el vot verificable anònim. En registrar vots en una cadena de blocs pública, ja no és necessari que un tercer de confiança verifiqui els resultats. A més, s’elimina la possibilitat de qualsevol tipus de censura.

Mitjançant ZKP, els votants elegibles poden demostrar el seu dret a votar sense revelar la seva identitat, fent que el sistema de votació sigui anònim. A més, els ZKP permeten als votants sol·licitar una prova verificable que l’entitat que ha informat dels resultats hagi inclòs el seu vot en el compte final..

Això fa que els resultats de les votacions siguin auditables per l’òrgan electoral, fins i tot si els vots no són visibles en una cadena de blocs pública.

Intercanvi privat & Liquidació d’actius digitals

De fet, la transparència a la cadena de blocs pública va ser un dels factors que li va donar confiança, ja que té importants inconvenients. Tot i que algunes dades haurien d’estar disponibles per verificar-les públicament, hi ha tota una sèrie d’altres dades que es mantenen més privades.

Un d’ells és l’intercanvi d’un testimoni digital, com ara un testimoni d’equitat.

Incloure una capa de privadesa és essencial per garantir que l’import que es tracta i els participants que participen en totes les transaccions continuen sense revelar-se. Els ZKP resolen aquest punt dolorós. Amb tota la informació pertinent sobre les transaccions amagada, s’eviten fàcilment problemes com ara el funcionament frontal de comandes.

A més, si mai cal auditar ordres concretes, també es pot incloure aquesta funcionalitat.

Per exemple, pel que fa a la liquidació d’actius, es pot verificar la millor execució d’una comanda sense revelar el llibre de comandes complet. Això permet un procediment d’auditoria eficient ja que el procés de verificació s’automatitza. Això també minimitzarà el risc de disputes entre contraparts.

A més, permet a l’operador d’intercanvi mantenir en secret informació confidencial, si cal. Aquesta tecnologia es pot aplicar tant en intercanvis centralitzats com descentralitzats.

Intercanvi d’actius digitals amb ZKP

Font: Fotolia

Això és especialment rellevant ara, ja que diversos intercanvis estan desenvolupant les seves pròpies alternatives descentralitzades basades en blockchain. Si incloguessin la tecnologia ZKP en aquests intercanvis descentralitzats (DEX), podrien atenuar encara més els seus clients i la seva necessitat de privadesa.

Privadesa a les cadenes de blocs públiques

Les cadenes de blocs públiques com Ethereum, Cardano i Tezos ja són protocols força avançats. No obstant això, per tal de desbloquejar tot el seu potencial potencial, cal habilitar la privadesa de les dades. Cap empresa que requereixi privadesa per a les seves valuoses dades no farà servir una cadena de blocs totalment transparent.

Per exemple, quan es tracta d’empreses que utilitzen la cadena de blocs per fer un seguiment de la seva cadena de subministrament, prefereixen mantenir privada la seva valuosa informació de proveïdors. Per tant, cal implementar certes capes de privadesa. Això també s’aplica a les cadenes de blocs a nivell d’empresa privada.

Els ZKP poden proporcionar aquesta privadesa necessària.

En el cas de les cadenes de blocs, s’utilitza actualment una determinada implementació de ZKP. Es tracta de zk-SNARKS, que s’incorporen actualment als protocols d’una sèrie de cadenes de blocs. Aquests inclouen Zcash, Horizen i Komodo.

No només poden ajudar a protegir la informació d’una cadena de blocs pública, sinó que també poden ajudar a reduir els problemes relacionats amb l’escala.

En els propers anys serà interessant veure quins protocols estaran al capdavant de la investigació i implementació de ZKP. Alguns protocols ja estan sent les bases per finançar institucions de recerca o col·laborar amb experts de la indústria.

Per exemple, Zcash està actualment en procés de llançar noves actualitzacions del seu protocol zk-SNARK basat en ZKP. Tot s’està completant com a part de la seva actualització de planters que veurà reduïda la complexitat de la construcció de ZKP.

Si l’actualització de planters proporciona els resultats previstos, és probable que caiguin les tarifes i els temps de transacció Zcash protegits. Això vol dir que ZEC podria acostar-se lentament al seu objectiu de ser un equivalent digital de diners en efectiu freds i no rastrejables.

Conclusió

Els ZKP són sens dubte una peça revolucionària de la tecnologia. La seva complexitat s’evidencia pel temps que ha trigat a utilitzar-se de qualsevol manera pràctica des que es van teoritzar.

No obstant això, les nostres experiències recents amb incompliments de dades i altres problemes de privadesa han impulsat la demanda d’una nova opció. Només quan les criptomonedes conscients de la privadesa van començar a utilitzar ZKP en els seus protocols, vam descobrir el seu veritable poder.

Ara que es coneixen els beneficis dels ZKP, podem esperar-ne una aplicació més àmplia tant en entorns centralitzats com descentralitzats. Des del vot verificable anònim fins a la privadesa de les cadenes de blocs públiques, la tecnologia és la solució a molts reptes als quals ens enfrontem tant dins com fora de la cadena de blocs..

Imatge destacada a través de Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me