10 anys després: The Northern Rock Bank Run i Argument for Cryptocurrencies

Són algunes de les imatges més esgarrifoses de la caiguda financera: la vista de llargues cues que es formen a les oficines de Northern Rock mentre milers de clients intentaven desesperadament rescatar els seus estalvis abans que el banc no passés per sota.

El 2007, Northern Rock era un dels prestadors més importants del Regne Unit, però ell mateix estava endeutant en gran mesura als mercats internacionals. Quan la crisi de les hipoteques subprime dels Estats Units va començar a picar, el banc va descobrir ràpidament que aquests mercats ja no estaven disposats a ampliar el crèdit i, en paraules de Mervyn King, “literalment es van quedar sense diners”. Molts dels que van perdre importants estalvis a causa d’aquesta espectacular caiguda encara esperen ser compensats una dècada després.

Escenes com aquestes presenciat el 2007 són un fort record de com de prop de la Gran Bretanya va arribar al límit durant la crisi financera. Gordon Brown, el primer ministre de l’època, va admetre després que els caixers automàtics del país havien estat a poques hores de quedar-se sense diners en efectiu. Sens dubte, hauríem d’agrair que les coses no sortissin incommensurablement pitjor del que realment van fer.

Un risc inherent

Ara, a mesura que comencen a aparèixer els temors a una altra recessió, les falles inherents als sistemes bancaris i monetaris actuals s’estan convertint en un focus cada cop més agut..

La crisi de Northern Rock és un bon exemple del que pot passar quan els actius es centralitzen massa; milers de persones pateixen a causa de les decisions preses per uns quants a la part superior. L’accés dels inversors quotidians als mercats internacionals ha estat tradicionalment limitat i es veuen obligats a confiar en una càbala d’altres que inverteixen i especulen en nom seu. La transparència està pràcticament absent del procés.

Al món actual després dels accidents, els inversors es mostren cada cop més cautelosos amb aquesta opacitat i la vulnerabilitat de les grans entitats (bancs, fons de cobertura, etc.) que controlen els actius d’inversió. Però la gran història financera de l’any passat sembla que canviarà això.

Blockchain Technology to the Rescue

Criptomonedes com Bitcoin i Ethereum, actualment els dos principals jugadors del mercat, i el seu ús de la tecnologia blockchain obrint noves possibilitats per als inversors i ajudar a crear un panorama financer més igualitari.

Per començar, aquestes monedes es construeixen com a recursos finits; per exemple, fins ara només s’han extret al voltant de 16 milions de bitcoins i han estat disponibles per a la compra. Això representa un mercat molt més ordenat que el salvatge oest de l’especulació financera actual. El xoc del 2007/8 va ser causat en gran part per diners que només existien teòricament. Com en el cas de Northern Rock, quan els clients van decidir cobrar, el banc no va poder complir les seves obligacions.

Pot semblar irònic argumentar que una moneda que no té cap suport governamental i que només existeix en línia podria oferir una alternativa segura al model comercial actual, però en virtut del fet que només hi ha un nombre limitat de bitcoins disponibles, es tradueixen en una mercaderia viable. El mercat mundial en creixement de les criptomonedes és una prova en si mateixa que aquests actius descentralitzats s’estan convertint en una autèntica alternativa per als inversors.

La clau de l’èxit de les criptomonedes és el seu ús cadenes de blocs com a registre de totes les transaccions realitzades. Hi ha qui creu que la tecnologia blockchain revolucionarà la nostra manera d’utilitzar Internet i les seves implicacions en àrees clau com la seguretat de dades, l’ús compartit de fitxers i el trànsit financer són potencialment enormes..

La força fonamental del blockchain rau en la seva incorruptibilitat. En termes financers, el registre de transaccions en una cadena de blocs proporciona un registre immutable de la seva existència, que ningú no pot esborrar. Cap entitat no el pot controlar i no hi ha cap àrea centralitzada que pugui fallar i afectar així la resta de la xarxa.

Les cadenes de blocs estan configurades per portar un nova transparència per al món de les finances, de manera que una empresa com Northern Rock ja no podrà ocultar els riscos potencials als quals exposa els diners dels seus clients.

La naturalesa peer-to-peer de blockchain també es defineix per racionalitzar i maximitzar l’eficiència dels sistemes financers, eliminant els intermediaris i reduint la fricció causada per tràmits, comissions i retards. Això representa un nou panorama financer democratitzat, on el poder es treu de les mans de grans corporacions difícils de manejar amb totes les seves vulnerabilitats, i es lliura a les persones i empreses que comercien entre elles. Aquesta descentralització facilitarà el consumidor i serà més difícil per als pirates informàtics que vulguin explotar les debilitats actuals del sistema.

A Crypto We Trust

L’espectre d’una altra recessió no desapareixerà d’un dia per l’altre i queda molt per fer abans que els beneficis de la tecnologia blockchain comencin a produir l’impacte que promet el seu potencial. Però el canvi ja està en marxa i, si es produeix prou de pressa, hi ha totes les possibilitats que les imatges vistes el 2007 es limitin a la història.

Imatge destacada a través de Wikimedia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me